Tuinberichten

Oogstbericht 5

Blue January Het was weer heerlijk op de akker vandaag! De vogeltjes floten alsof het lente was, en de groenten op het veld groeit gewoon door -langzaam weliswaar- alsof het vooral geen winter is. De hele akker roept ZAAI ZAAI ZAAI. Dus heb ik gezaaid vandaag, in de tunnel, paarse raapstelen. Zaaien vind ik een van de mooiste werkjes op het land. 

In de tussentijd In de tussentijd zijn we begonnen aan het grote teeltplan. Eerst de grote schetsen op tekenpapier en vervolgens een verdere uitwerking op de laptop. Vorig jaar deed ik het alleen, nu doen we het met ons drieen: Wilma, Hester en ik. Jawel, Hester wordt vanaf maart/april stagiaire. Ben ik heel blij mee. Het teeltplan is wederom een puzzel maar het lijkt erop dat we het gaan fixen. 

Ongewenst bezoek Gister was er helaas ongewenst bezoek die mijn banner palen, het raam van mijn freeshok en het plexiglas van de Te-Oogsten-Poster hebben vernield. Gewoon overdag. Superflauw. Gelukkig heeft Ester alweer het een en ander gerepareerd :-).  

Nieuw te oogsten  Ja grappig. De romanscu bloemkool groeide alle kanten uit behalve de goede, en nu ineens in de winter komen er prachtig kleine bloemkooltjes tevoorschijn. Het zijn er niet veel maar voor de liefhebbers en de volhouders heb ik er een vlaggetje bij gezet.

Deze week te oogsten Groenten: Erbete (groene snijbiet), rucola, rammenas, daikon (witte rammenas), aziatische mesclun, groene boerenkool, palmkool, romanescu bloemkool. Aardappelen: Laatste Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Salie, thijm, en koriander in het kolenveld. Bloemen: Op.

Oogstbericht 04

Winterrust Op het veld wordt t leeg en triest. Er staan nog wat groenten, maar tis wel zoeken. Het wordt de hoogste tijd voor een nieuw seizoen. Langzaam druppelen de zaden, de catalogi, en mijn nieuwe kaartjes door mijn brievenbus. En morgen gaan we aan de slag om het teeltplan te maken. Dat wordt best een puzzelstukje vooral omdat ik weer veel lekkers wil zaaien en planten. Al jullie verzoeken worden verhoord: Erwten, meer uien, zoete aardappel, spaghettipompoen, veldsla, citroenverbena. Wel moet ik nog achter citroenverbena en zoete aardappel aan. De rest heb ik al besteld in zaad danwel plantgoed. 

De akker is nu helemaal bedekt met landbouwplastiek en ik hoop op wat flinke vorst de komende weken zodat de rupsen, de witte vliegen en allerlei onzichtbare pesten wat opgeschrikt en uitgedund worden. 

De CSA conferentie Voor degene die denken huh? CSA staat voor ‘Community Supported Agriculture’, een wat moeilijk vertaalbare term maar het omvat zelfoogstmoestuinen en andere boeren/innen die direct  met consumenten werken. We hebben ons georganiseerd in een netwerk om gezamenlijk te laten zien welk alternatief we bieden voor het huidig landbouwsysteem. De Conferentie was ter uitwisseling van kennis etc. Super interessant!

Nieuw te oogsten  Even helemaal niets nieuws. Over een paar weken is de winterpostelein groot genoeg, en ws ook de rode en witte kolen. Nog even geduld. Het seizoen loopt tot 1 april.

Deze week te oogsten Groenten: Erbete (groene snijbiet), rucola, laatste pompoen (black futsi/kraam), rammenas, laatste winterprei, daikon (witte rammenas), aziatische mesclun, groene boerenkool, palmkool . Aardappelen: Laatste Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Salie, thijm, en koriander in het kolenveld. Bloemen: Op.

Oogstbericht 03

Volle maan over het veld Vandaag bij het ondergaan van de zon, kwam tegelijkertijd de maan boven de bomen uit. Wat een magische plek is het toch. Na een dag hard werken, is het genieten. 

Bezoek Vanochtend kregen we bezoek van Sandy en kornuiten van Zeisles (zie www.zeisles.nl). Zij gaan in Hellevoetsluis een zelfpluktuin beginnen en kwamen inspiratie snuiven. Dat is gelukt! Ontzettend leuk om zo weer andere tuinders te leren kennen. En wij gaan natuurlijk een keer naar haar om een zeisles te nemen :-). Gelukkig hielpen ze na het gesprek nog even mee met het kruien van compost :-). 

PR Mijn nichtje heeft me les gegeven in het gebruik van sociale media en heeft mn website eens kritisch bekeken. Nou dat was me best een les! Ik sta tegenwoordig op Instagram (tuinderijdestadsboerin), op facebook (Tuinderij de Stadsboerin Rotterdam) en dan nog een website www.stadsboerinrotterdam.nl.  

Nieuw te oogsten  Niets nieuws onder de zon/ Geen nieuwe groenten. Ik heb vandaag wel de eerste spruitjes geproefd. Ze zijn heerlijk en mooi (zie foto) , maar er zitten heel weinig spruiten aan. Dus ik laat ze nog even groeien. Trouwens, de laatste pompoenen en aardappelen liggen op de kraam en de voorraadschuur is leeg. Dus de hoogste tijd voor een nieuw seizoen.

Deze week te oogsten Groenten: Erbete (groene snijbiet), aziatische wokgroenten, rucola, pompoen (black futsi/kraam), rammenas, laatste winterprei, daikon (witte rammenas), aziatische mesclun, groene boerenkool, palmkool . Aardappelen: Laatste Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Salie, thijm, koriander in het kolenveld. Bloemen: Helaas op.

Oogstbericht 02 (2020)

Een heel nieuw jaar voor de boeg Vandaag ben ik even op de tuin geweest. Overal vlogen vogeltjes. Die hebben bijna 2 weken geen mensen over de vloer gehad en hebben het terrein weer ingenomen. Ik kon zo snel niet zien welke vogeltjes er rondvlogen maar het leken met puttertjes. En de groenten stonden er mooi bij. In de warme dagen zijn de kolen, raapstelen, en winterpostelein toch weer wat mm gegroeid. En de Aziatische mesclun houdt zich echt heel goed. Ik heb er een heerlijk maaltje van gesneden voor de salade. Ook heb ik wat palmkool meegenomen voor de heerlijke palmkoolsoep van Maartje (zie Oogstbericht 51).

Verder heb ik heerlijk niets gedaan deze vakantie, nou ja, veel geslapen, het huis opgeruimd en gesopt, en mijn volkstuin wat herordend, en heel veel vuurtjes gestookt. Mijn volkstuin (zie https://stadsboerin2.wordpress.com) moet een makkelijke tuin worden want naast de akker heb ik weinig tijd om daar te werken. Het moet een onderhoudsvrije tuin worden waarin ik uit kan rusten :-). 

De voorbereidingen voor het nieuwe jaar zijn in volle gang. Morgen heb ik een voorbespreking voor een kleine lezing, overmorgen ga ik van mn nichtje leren hoe ik beter kan PR-en middels sociale media :-). Een mens is nooit te oud om te leren. Het weekend wordt goed benut. 

Nieuw te oogsten  Niets nieuws onder de zon/ Geen nieuwe groenten.

Deze week te oogsten Groenten: Laatste koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), Erbete (groene snijbiet), aziatische wokgroenten, rucola, pompoen (black futsi/kraam), rammenas, laatste winterprei, daikon (witte rammenas), aziatische mesclun, groene boerenkool, palmkool . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Salie, thijm, koriander in het kolenveld. Bloemen: Helaas op.

Oogstbericht 52

Kerstvakantie Hoera, het is kerstvakantie! Gister hebben we op de valreep nog 800 bollen geplant. Narcissen, tulpen, irissen, trommelstokjes, Bulgaarse uien, crocosmeas en Byzantynse gladiolen. En toch maar een half bed gevuld :-). Dus er kunnen er nog meer bij. Maar eerst maar eens vakantie houden, lekker uitslapen, het lichaam laten rusten, en het huis opruimen. De afwas vult het hele aanrecht en het huis ligt vol met stukjes modder. Dus genoeg te doen. En in de tussentijd het bloemenzaad bestellen, en omdat ik het niet laten kan, ook alvast wat kiemplantjes van de kardoen groot laten groeien hier in de ‘serre’ in mijn huis. 

Gesloten Niet vergeten dat de akker gesloten is vanaf maandag 23 december tot en met 5 Januari 2020. Het theehuis is dan dicht en daarmee -omdat ik ook vakantie heb- het hek en de akker ook.

Verder Ik zie dat de boerenkool hard is gegaan en er niet echt veel meer van te oogsten is. De spruitjes moeten nog heel veel groeien en ook de sluitkolen (spits, witte en rode kool). Volgend jaar ga ik veel eerder de winterkolen planten en zal ik gebruik maken van biologische plantjes van kwekerij Jongerius om goed uitgangsmateriaal te hebben. Zodat we ook in de winter ruim te eten zullen hebben.

Oogstbericht 51

Storm, kou en nattigheid Tsja, ik vind het wel een beetje eentonig worden, dit weer. Het land is inmiddels klets-en kletsnat en zonder waterdichte laarzen kom je niet droog over. Zelfs bij de kraam ligt een dikke laag modder. Door de storm zijn we steeds bezig het landbouwplastiek weer op haar plaats te leggen. En op de gereedschapsschuur rust een omgevallen boom. Het winterfeest vandaag waaide uit haar naadje, en keer op keer waaiden de kerstbomen om. Op het veld  verdwijnen de groenten langzaam, en zelfs de aardappelschuur raakt leeg. De winterwortels zijn op, de bieten ook, en van de dille zijn alleen de silhouetten over. De boerenkool en palmkool raken dun. Het wordt nu echt mager op het veld. Maar soms vind ik plots weer een parel, zoals vorige week, een prachtig roodlof kropje nadat ik de buitenste bladen had weggepeld (zie foto).

Maar de rammenassen en de daikons staan nog fier! Nieuw te oogsten  Geen nieuwe groenten.

Verder Maartje kwam met een heerlijke Portugese palmkoolsoep. https://www.ah.nl/kookschrift/recept?id=567015 

Goed om te weten: Tussen kerst en oud-en nieuw is Natuurtalent dicht en daarmee ook de Tuinderij. Ik zelf neem twee weken vrij en wel week 52 en week 1. In week 1 is het hek open op woensdag t/m zondag.

Deze week te oogsten Groenten: Laatste koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), laatste droogkapucijners (kraam), Erbete (groene snijbiet), aziatische wokgroenten, rucola, pompoen (black futsi/kraam), rammenas, winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte rammenas), aziatische mesclun, groene boerenkool, palmkool . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Dille op het preiveld en heerlijke koriander in het kolenveld. Bloemen: Helaas op.