Tuinberichten

Oogstbericht 21

Afgelopen week waren we overgeleverd aan de weergoden. Ijsheiligen is voorbij maar de wind, gewone kou en regen tieren er welig op los en ook zij zijn een bedreiging voor de gewassen. Een aanzienlijk deel van de pompoenen is stuk gewaaid. Gelukkig kunnen we nog opnieuw inzaaien. Maar veel gewassen staan nagenoeg stil in hun groei. 

De planning van afgelopen week ging weer net anders dan bedacht :-). De bleekselderij, knolselderij, eikenbladsla, knolvenkel planten van Jongerius waren nog zo klein dat ik ze niet durfde te planten in dit weer. Wel hebben we de koolrabi en de tomaten geplant en twee nieuwe rijen sugarsnaps en de peterselie ingezaaid. En we hebben de tunnel voor de aubergines en het veld voor de courgettes geprepareerd. 

Op woensdag kwam een team van oogstgenoten ons versterken met het wieden van de wortelgewassen. Dat was niet alleen fijn maar bovendien heel gezellig. De komende tijd gaan we elke woensdag meewerk dagen organiseren om van het onkruid af te komen. Als je wilt meewerken op woensdag, stuur me een berichtje! Elk uurtje dat je komt is mooi meegenomen.

Komende week gaan we weer proberen de bleekselderij, knolselderij, knolvenkel, eikenbladsla, de courgettes en de aubergines grond in te zetten en is het de hoogste tijd voor de tweede rij van pronkbonen en stokbonen, en de sojabonen. En bovendien: de stekjes voor de zoete aardappelen (experiment) zijn binnen dus ook die kunnen de grond in. Het belooft weer een pittig weekje werk te worden :-).

VELT tuindagen Onze Tuinderij is lid van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT). Dit is van origine een Belgische vereniging maar tegenwoordig ook stevig geworteld in Nederland. Op zaterdag 5 Juni doen we mee met de Open VELT dagen https://velt.nu/ecotuindagen, en geven we in de middag rondleidingen en leggen we een paar principes van ecologisch tuinieren uit. Mocht je kennissen en vrienden hebben die de tuin (of een andere tuin) een keer willen bekijken, dit is de kans. Voor mee info zie https://velt.nu/ecotuindagen/csa-tuinderij-de-stadsboerin-rotterdam

Nieuw te oogsten Het is al sla dat de klok slaat. De ijsbergsla, en de mescluns (=snijsla mix) kunnen geoogst. De ijsbergsla oogst je als krop en snij je net als de eikenblad sla en andijvie bij haar nek af. De mescluns snij je ongeveer 2 cm boven de grond af zodat ie weer lekker door kan groeien. De Aziatisch mesclun bestaat uit verschillende koolachtige soorten, en de gewone uit verschillende slarassen. 

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, andijvie, ijsbergsla, Aziatische mesclun, gewone mesclun. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel.

Oogstbericht 20

Plan B In de winter maakten we een uitgebreid teeltplan voor de tuinderij: Wat gaan we waar en wanneer zaaien/planten? Gedurende het voorjaar werd al duidelijk dat we onmogelijk de winterwortels zouden kunnen zaaien op het winterroggeveld (bed 9), te vroeg, te nat, teveel onkruid. Dus veranderde het plan en zouden we de pompoenen op het winterrogge veld zetten. Maar ook dat moesten we snel opgeven. Het is te nat op het land om de rogge te maaien en onder te frezen, terwijl de pompoenplanten smeekten om geplant te worden. Dus hebben we plan B (nou ja, eigenlijk plan C) ingezet. De pompoenen staan nu ten dele op het bed 6 naast de aardperen. Op dit bed stond vorig jaar de winterrogge en dit heeft ervoor gezorgd dat de grond prachtig los is en vol met voedingsstoffen van de rogge. Een teeltplan heb je echt nodig maar tegelijkertijd moet je ook flexibel kunnen zijn als het weer, de grond en het onkruid dat vragen. En zo weten we ook weer uit de praktijk dat het heel goed voor de grond is om winterrogge te verbouwen als groenbemester. Het staat soms in de weg maar doet de bodem heel goed.

Afgelopen week heb ik veel blije oogstgenoten gezien. En dat is een feestje, ook voor ons. Tip: Kijk vooral naar de groene vlaggetjes. Deze staan bij de naambordjes van de te oogsten groente. Kan niet misgaan.

Komende week gaan er weer heel wat planten de grond in: Bleekselderij, knolselderij, koolrabi, knolvenkel, eikenbladsla, de aubergines, tomaten, etc. Ook gaan we opnieuw de sugarsnaps inzaaien. Een oplettend oog zal gezien hebben dat de sugarsnaps nauwelijks opkomen. Na een kiemtest zag ik dat het slecht zaad was. Gelukkig heeft Bolster meteen nieuwe zaden gestuurd en kunnen we opnieuw zaaien.

Onkruid Het is zeer groeizaam weer. Dat betekent dat het onkruid ook de grond uitvliegt. Vooral het wortelgroentenbed heeft er nogal last van. Het is van dat fijne kleine onkruid dat vraagt om een goede blik, een vaste hand en veel geduld. Mochten jullie woensdag een uurtje of meer tijd hebben: Kom vooral wieden. Laat het me even weten of en hoe laat je komt (ook ivm corona), dan komen de wortelbedden vast weer schoon. En kunnen wij ons richten op het planten en zaaien. 

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, andijvie, maggikruid, bieslook.

Oogstbericht 19

Tadatadatada!!! Het heeft even geduurd door kou en andere zaken maar dan hebben we ook wat. Deze week kunnen de eerste kropjes eikenbladsla geoogst worden. Ze hebben lange tijd verstopt gezeten onder het klimaatdoek om ze lekker warm te houden maar ze kunnen er onder vandaan komen. Ook de eerste andijvie kan geoogst. Oogst van de sla en andijvie vooral de wat grotere kroppen. En de maggiplanten en de bieslook zijn groot genoeg om van te oogsten, en natuurlijk alles voor directe consumptie.  Een paar stengels van bieslook en maggikruid zijn al genoeg om je soep/ salade een enorme boost te geven. Zoek de groene vlaggetjes op het land!

Hoe te oogsten: Eikenbladsla en andijvie oogst je door de krop te pakken en deze van haar steeltje af te snijden. Je kan ze ook met wortel en al meenemen zodat ze langer vers blijven maar schut dan vooral de grond er af. De maggikruid en bieslook oogst je door een paar stengels te pakken en deze 2 cm boven de grond af te snijden. Dan kan de plant gewoon weer doorgroeien. Morgen zullen we wat oogstfilmpjes op het Stadsboerin Youtube kanaal zetten https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw

Tip voor het bewaren van bladgroenten/kruiden: Leg ze na thuiskomst 15 minuten in koud water en stop ze dan in een plastic zak in de groentela. Dan blijven ze minstens een week lang krakend vers.

Tunnel De tunnel gaan we komende week ruimen omdat we plaats moeten maken voor de aubergines die we in week 20 gaan planten. Dus wil je nog wat mosterblad/spinazie, kom dan voor vrijdag nog wat halen.

Recepten uitwisselingspagina Op deze pagina kan je recepten met elkaar uitwisselen. Meld je aan op https://www.facebook.com/groups/760448774666323. Ik zie uit naar heerlijke recepten. En volg de Tuinderij op Instagram:  tuinderijdestadsboerin.

Te oogsten deze week: Winterpostelein, Mosterdblad, Rucola, Rode raapsteel, Eikenbladsla, Andijvie. Kruiden: Maggiplant, bieslook.

Oogstbericht 18

Recepten uitwisselingspagina Op initiatief van een van de oogstgenoten, heb ik een Tuinderij de Stadsboerin facebook groep aangemaakt waarop oogstgenoten hun recepten kunnen uitwisselen. Als je mee wilt doen met het uitwisselen van recepten, kan ik je uitnodigen voor deze groep als je bijvoorbeeld mijn Tuinderij de Stadsboerin ‘liked’ of een opmerking plaatst. De Tuinderij facebookpagina kan je vinden op https://www.facebook.com/StadsboerinRotterdam. Ik ben heel benieuwd! Vooral of alles gaat werken: Ik ben nog niet zo heel handig met facebook. En nu we dan toch bezig zijn: Jullie kunnen de Tuinderij ook volgen op Instagram onder tuinderijdestadsboerin.

Afgelopen week was het heel erg nat op het veld. Alles bij elkaar is er meer dan 18 mm regen gevallen. Heel fijn voor de plantjes en zaaisels. Ook voor het onkruid trouwens. Ook dat spuit de grond uit. We hebben nog wat rijen kleurwortel gezaaid, choggiabiet en de eerste bonen gelegd. De pastinaken zijn nog niet gezaaid: er zat nog teveel onkruid in de grond. Maar de komkommers zijn voorgezaaid in de kas. De knoflook is gewied en de bloementuin krijgt steeds meer vorm. En door de regen zijn de kropjes sla lekker gegroeid. Nog heel even geduld en we kunnen de eerste sla oogsten :-). 

Komende week gaan we vooral wieden, pastinaken zaaien en de pompoenvelden voorbereiden want de pompoen planten in de kas zijn de afgelopen week uit hun potjes gegroeid. 

Te oogsten: De groenten in de tunnel reiken inmiddels tot het plafond en langzaam raakt de fut uit de gewassen. Nog een week of twee en we gaan de tunnel ruimen zodat de aubergines, pepers en basilicum erin kunnen. Winterpostelein, Mosterdblad, Rucola, Rode raapsteel.

Oogstbericht 17

Voeding voor lichaam en geest Het voorjaar staat op de Tuinderij meestal in het teken van keihard buffelen op het land, in de avond vroeg naar bed om de volgende dag hetzelfde te doen. Dit voorjaar is dat niet heel veel anders maar is er toch tijd om allerlei interessante boeken en artikelen te lezen. Zo kwam ik op het spoor van Mark Hyman, een Amerikaans arts die schrijft in zijn boek ‘Food Fix’ over de relatie tussen voedsel, gezondheid en de staat van onze planeet. Ineens snapte ik weer waarom ik de Tuinderij begon, waarom ik vroeger ooit begon met de studie ‘Humane Voeding’ in Wageningen, kortom alsof er lijntjes tussen losstaande punten in mijn leven met elkaar werden verbonden. Zie het magazine Kampsolutions met op pagina 26-33 een artikel over het boek :https://7213071d.flowpaper.com/KAMPSOLUTIONSWinter2021/#page=1. Het boek is inmiddels binnen en ik ben erin begonnen. Voeding voor de geest. Ook ben ik via stagiair Marc op het spoor gekomen van Richard Perkins van Ridgedale en zijn boek ‘Regenerative agriculture’. Dat is weer meer van praktische aard (hoe zet je een kleine boerderij op) en zeer actueel in Nederland bovendien. Zie https://www.ridgedalepermaculture.com 

Afgelopen week hebben we de eerste bonenstaken neergezet en heb ik mijn Ferrari (de tweewielertrekker) weer eens uit de stal gehaald om wat bedden te fresen voor het betere zaaiwerk. Ook de ijsberg en eikenblad sla staan nu op het land en de kruidentuinen (koud en warm) krijgen vorm.

Komende week gaan de pastinaken, choggiabiet en bonen de grond in en zaaien we de komkommers voor.

Deze week te oogsten: Winterpostelein, Mosterdblad, Rucola, Rode raapsteel

Oogstbericht 16

April doet wat ie wil Het was heerlijk weer de afgelopen week om te werken. Vroeg in de ochtend lag er regelmatig een laagje ijs op het landbouwplastiek en overdag scheen heerlijk de zon. Toch is het net wat te koud voor de meeste groenten om goed door te groeien. We hadden wat meer sla willen planten afgelopen week maar voor de zekerheid wachten we een week. In de kas daarentegen ontspruiten de zaden van de pompoenen al, en de basilicum en zelfs de Nieuw-Zeelandse spinazie. Omdat we op het land wat minder konden doen, hebben we wat andere projecten opgepakt, zoals het ophangen van de nestkastjes. Inderdaad, een beetje laat. De meeste vogeltjes zoeken in het najaar een nest maar toen waren wij nog niet zo ver. En misschien is er wel een vogel die een tweede leg wil :0). Het idee is om wat meer vogeltjes aan te trekken die ons kunnen helpen met de bestrijding van pesten en plagen zoals rupsen, wantsen, slakjes etc.

Oogstgenoten Inmiddels staat de teller op 110 oogstgenoten en zet ik m even vast op dat getal. Iedereen die zich nu aanmeldt, komt op een wachtlijst te staan. Half-eind mei kan ik zien hoe het oogsten gaat en of we voldoende hebben voor meer mensen en kunnen er misschien weer wat mensen bij.

Komende week gaan we verder met de aardappelen en planten  van de sla die voor vorige week stond geplant. En we gaan zaaien: pastinaak, meer wortelen, rucola, snijsla, kleurwortelen. En hier en daar wat bloemen. 

Onderzoek En mocht je de vragenlijst van Meike van Noortwijk nog niet hebben ingevuld, hier een vriendelijke reminder: https://uva.fra1.qualtrics.com/jfe/form/SV_5ih7xaexmxArjH8 

Te oogsten deze week: Winterpostelein, Mosterdblad, Rucola, Rode raapsteel (tunnel 2)

Oogstbericht 15

Kennis-maken! De afgelopen weken stonden in het kader van kennis maken met nieuwe oogstgenoten. Ontzettend leuk om zoveel verschillende mensen te leren kennen en fijn dat jullie zo enthousiast zijn. Dat maakt dat wij ook weer even met andere  en blije ogen naar de tuin kijken. 

Afgelopen week Was het twee weken geleden te warm om te planten, afgelopen week was het weer te koud. De groei van de groenten stopt als t zo koud is. Tis altijd wat. Vooral dinsdag en woensdag kwam de hagel met bakken uit de lucht en zijn we met name in de kas en de tunnels gaan werken. Zo zijn ineens alle soorten pompoenen (Uchikikuri, Black Futsi en  spaghetti pompoenen) en de verschillende basilicums (groene, rode en Thaise) voorgezaaid in de kas, met nog wat bloemen als toegift: Zinnia, Echineas (rood), en Afrikaantjes voor tussen de kolen om de witte vlieg te misleiden. En we hebben de eerste tunnel leeggeruimd om nog wat andijvieplantjes te planten. De kruidentuin krijgt nieuwe kruidenplanten, de laatste tuinbonen zitten erin en de eerste aardappelen (Agria). Kortom, een volle week was het.

Komende week gaan we verder met de aardappelen en planten we een extra bed met kroppen sla. Het is de drukste tijd van het jaar, want alles moet de grond in!

Openstelling Helaas ging er iets mis dit weekend met de openstelling. Door het slechte weer was het theehuis dicht en daarmee ook het terrein. Excuus daarvoor. We gaan een oplossing zoeken voor de tijden dat het theehuis plots dicht.

Deze week te oogsten: Rode raapsteel, rucola + rucolabloemen, mosterblad, winterpostelein.

Oogstbericht 14

Seizoen 2021 is begonnen! En dat betekent dat we nieuwe oogstgenoten verwelkomen en afscheid nemen van een aantal oude oogstgenoten. Op dit moment staat de teller van de groep op 103 oogstgenoten. We zijn de nieuwe oogstgenoten aan het rondleiden op de tuin. Dus mocht je nog geen afspraak voor een rondleiding hebben, laat het ons weten dan plannen we wat in en laten we jullie zien wat waar staat. Aan dit bericht hangt een kaart van de tuin 2021 voor degenen die willen weten waar wat staat.

Afgelopen week Het plantgoed zit in de grond (bloemkool, broccoli, spitskool, koolrabi, eikenbladsla, ijsbergsla, knolvenkel, andijvie, kroten, prei, rode uien, gele uien, stengelui). De kapucijners, rijserwten, sugarsnaps, raapstelen, meiknollen, aziatische mesclun, de tomaten, de aubergines en de pepers zijn gezaaid. Eigenlijk was het te heet om te planten, vooral voor de planten zelf. En als je in de tunnel kijkt, zie je dat de raapstelen en rucola behoorlijk aan het schieten zijn door de hitte. Maar weet, de bloemen zijn verrukkelijk en vol van smaak.

En komende week zaaien we weer lekker verder met snijbiet, wortels, pompoenen, nog meer tuinbonen, bloemen, rode, groene en Thaise basilicum, Shiso, en gaan de aardappelen de grond in: Agria, Ditta en Sarpo Mira.

Aanwezigheid Vanaf komende week zijn we weer vier dagen per week aanwezig: Op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen 09.00-17.00 uur. Dus als je iets wilt vragen, zoek ons vooral op. Daarnaast kan je ook oogsten op zaterdag en zondag tussen 10.00-16.00 uur maar dan zijn wij er niet.

Deze week te oogsten: In de tunnel: Winterpostelein, mosterblad, rucola, rode raapsteel, spinazie.

Oogstbericht 10

Nog een paar weken en dan is het 1 April en begint het nieuwe seizoen. De meesten van jullie blijven ook in 2021 oogstgenoot. Daarnaast hebben zich 45 nieuwe oogstgenoten aangemeld dus we zijn bijna vol voor dit seizoen. Als het nieuwe seizoen begint ga ik weer ‘echte’ oogstberichten maken maar tot die tijd krijgen jullie een mail met fotos.
Afgelopen week hebben we het zomerkolenveld en het wortelveld voorbereid voor het grote plant- en zaaifestijn in week 12. En: we hebben de eerste tuinbonen gelegd. Komende week gaat het regenen dus ik heb goede hoop dat ze snel ontkiemen. De tunnels en een groot deel van de kas zijn schoongeschrobd dus we kunnen ook gaan voorkweken.Komende week gaan we verder met het prepareren van de bladgewasbedden en gaan we de kapucijners en rijserwten leggen. Zoals gezegd, in week 12 komt het plantgoed van Jongerius: sla, andijvie, krootjes, prei, uien, knolvenkel, koolrabi, broccolli etc. De spruitjes worden geruimd.
Het team is ook compleet met de komst van Marc en Noortje. We hebben nu drie stagiaires: Hester, Fleur en Hans, en vier vaste vrijwilligers: Mark, Marc, Noortje en Margo.

Deze week te oogsten: Rode kool, laatste prei, veldsla in de tunnel naast de kas en op het veld, aardpeer. Nieuw te oogsten in de tweede tunnel: Rucola, groene en rode raapstelen, mosterblad en winterpostelein. De rucola, raapstelen, en winterpostelein oogst je door een handje blad te pakken en het 2 cm boven de grond af te snijden. Het mosterblad -lekker door de salade maar ook in een stampotje- oogst je per blad zodat de plant door kan blijven groeien.

Oogstbericht 09

Afgelopen week hadden we twee groene spechten op de akker die een paringsdans uitvoerden. Het was prachtig om te zien. Ze hadden de lente in het hoofd, net als wij. Maar ondanks het prachtige weer, doen wij het nog rustig aan. En ik hoop dat de spechten dat ook doen. Tis nog te vroeg om eieren te leggen en te veel te zaaien. De temperatuur kan nog alle kanten op.Wel gaan we komende week tuinbonen leggen en als t weer meezit ook de kapucijners. Gisteren kwam het bestelde zaai-en pootgoed binnen, dus het feest kan beginnen. Het spande er wel wat om want de leverancier had ernstige vertraging en wist niet precies wanneer ie kon leveren.
Inmiddels hebben we de rode kolen allemaal geoogst en op de kraam gelegd. Neem er vooral een mee en maak er iets lekkers van, zoals rode zuurkool (ook in de zomer lekker) of een mooie salade. Mocht je een mooi recept met rode kool hebben, deel t vooral met ons.
Te oogsten: Rode kool, prei, groene en rode spruiten, veldsla in de tunnel naast de kas en op het veld, aardpeer.