Tuinberichten

Oogstbericht 50

Stand van zaken Langzaam trek ik zelf ook meer naar binnen en verricht ik meer binnenzaken dan buitenzaken. Het bestellen van zaad, het doorpluizen van het boek van Sarah Raven ‘De Pluktuin. Snijbloemen kweken, plukken en schikken’ op zoek naar geschikte meer-twee- en eenjarige bloemen. Het bestellen van rabarber planten bij Rabarber kwekerij Mies. Praten met Stadskwekerij de Kas over het voorkweken van meerjarige bloemen. En op zoek naar een goede tweewielige trekker zodat ik volgend seizoen een vliegende start kan maken. Op bezoek bij de Dahlia vereniging om Dahlia’s bijeen te zoeken. Kortom, echte winterbezigheden. 

Afgelopen week was ik nauwelijks op het land en ook mails heb ik even laten liggen, waarvoor excuus. Mijn vriendin Paula is na een ziekbed overleden.  Mede dankzij haar ben ik begonnen met de tuin. Dus mijn handen, hoofd en hart waren elders.

Nieuw te oogsten  Ondanks de winter groeit de gewone mesclun/ snijsla voorzichtig door. De gewone mesclun kan slecht tegen vorst maar zodra t warmer is, groeit ie door. 

Verder Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik eet nog heerlijk door van de oogst van het land. Zo maakte ik gister een souffle met wat broccoli topjes, blad van de romanescu bloemkool en daikon wortel. Yummy. Ik zal het recept op de website zetten. Oogstgenoot Jolanda kwam met een heerlijk recept voor een stamppot met rucola, winterwortel en aardappelen. Ook die staat op de site. Verder een tip van oogstgenoot Muriel voor de boerenkool: bladeren in een plastic zak in de vriezer 24 uur. Eruit halen en de bevroren koolbladeren verkruimelen in de zak. Werkt goed!

Deze week te oogsten Groenten: Laatste koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), laatste droogkapucijners (kraam), Erbete (groene snijbiet), laatste snijbiet (kleur), laatste rood-witte bieten (chioggia), aziatische wokgroenten, rucola, pompoen (black futsi/kraam), rammenas, laatste winterwortel, rode sla (wonder der vier jaargetijden), winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte rammenas), snijsla, groene boerenkool, palmkool . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Dille op het preiveld en heerlijke koriander in het kolenveld. Bloemen: Helaas op.

Oogstbericht 49

Stand van zaken Na alle regen, vorst en het gebrek aan licht leggen steeds meer groenten het loodje. De Nieuwzeelandse spinazie, de roodlof, de sla (wonder der vier jaargetijden), de matador spinazie, de laatste venkelknollen, de snijbiet en ook het loof van de rood-witte bieten kunnen niet goed tegen de vorst. De Aziatische mesclun, de rammenas, daikon, en alle kolen groeien gestaag door ondanks de kou. Wat een bikkels zijn dat. In de tunnel steken de winterpostelein, spinazie en de veldsla hun hoofdjes al boven de grond en ook de andijvie in de tunnel is aangeslagen. Al met al is er -soms ben ik er verbaasd over- best nog wat te eten. 🙂

Nieuw te oogsten  De Aziatische mesclun is groot genoeg om te oogsten. Het zijn kleine blaadjes maar dat is ook precies de bedoeling. Als we te lang wacht wordt het weer wok-groenten. De Aziatische mesclun snij je ongeveer 1.5 cm boven de grond af zodat de rest weer verder kan groeien. De groene boerenkool en palmkool oogst je door de onderste bladeren of ze breken (of dicht op de stam weg te snijden). 

Verder Deze weken staan in het teken van winterklaar maken van de bedden en zo hebben we afgelopen week ook het toekomstige kolen- en courgette-velden winterklaar gemaakt. Met Wilma, Paulien, Jelle en Menno hebben we al heel wat kilos aan compost versjouwd. Mijn zaadkist heb ik meegenomen naar huis om te zien wat er nog aan zaad inzit en wat er bijgekocht moet worden. En Roelof en Margo hebben de achterdeur in de tunnel zo goed als klaar. En in de andere avonduren speur ik naar een goede tweewieler trekker,  maak Yakonsiroop, en appelcider (met appels uit mijn volkstuin). Er is altijd wat te doen en ik ben zelf helemaal klaar voor een goede koude winter, nu de tuin nog.

Deze week te oogsten Groenten: Laatste koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), laatste droogkapucijners (kraam), Erbete (groene snijbiet), snijbiet (kleur), laatste rood-witte bieten (chioggia), aziatische wokgroenten, rucola, pompoen (black futsi/kraam), rammenas, laatste winterwortel, rode sla (wonder der vier jaargetijden), winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte rammenas), snijsla, groene boerenkool, palmkool . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Dille op het preiveld en heerlijke koriander in het kolenveld. Bloemen: Helaas op.

Oogstbericht 48

Nogmaals wintertaferelen Op dit moment buitelen de winter en de herfst over elkaar heen. De bomen bij de akker zijn op haar geelst en lijken hun gouden licht te spreiden over het land. Afgelopen woensdag kwam daar de vorst weer bij. Bovenstaande foto lijkt op een middeleeuws schilderij maar het is een foto van ijsbloemen op de tunnel. Vanuit de tunnel omhoog gefotografeerd. Het kan dus echt al koud worden op het land. En zo valt er elke week (en elke dag) weer iets moois te zien op de tuin. De groenten en dan vooral de kolen slaan zich uitermate goed door de vorst. De vierjaargetijden sla is aangetast en de roodlof ging helaas kapot maar de rest groeit langzaam en gestaag door. 

Nieuw te oogsten  Vanaf nu mag de groene boerenkool, de plamkool en de gewone mesclun geoogst worden. De bladeren van de groene boerenkool en palmkool oogst je van onder af. Dus je plukt de laagste bladeren zodat de top verder kan groeien. Sommige planten zijn nog klein dus begin vooral bij de grotere exemplaren. De mesclun staat direct naast de aziatische wokgroenten en die snij je 2 cm boven de grond af zodat ze verder kunnen groeien. 

Verder Afgelopen week hebben we weer een bed winterklaar gemaakt door er compost op te rijden en af te dekken met landbouwplastiek. Dit nieuwe veld wordt het veld voor de vroege sla en andere bladgewassen. De winterpostelein en spinazie komen zowaar al op in de tunnel! En de mais heb ik inderdaad te laat gezaaid in de schaduw van de aardpeer. De kolven zijn niet afgerijpt. Daarnaast hebben we de aardbeien en de rozemarijn in een warm bedje van stro gelegd om goed de winter door te komen.


Deze week te oogsten Groenten: Laatste koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), laatste droogkapucijners (kraam), Erbete (groene snijbiet), snijbiet (kleur), rood-witte bieten (chioggia), aziatische wokgroenten, rucola, pompoen (black futsi/kraam), rammenas, winterwortel, matador spinazie, rode sla (wonder der vier jaargetijden), winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte rammenas), snijsla, groene boerenkool, palmkool . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Helaas op.

Oogstbericht 47

Yakon Dit jaar plantte ik als experiment 6 knollen Yakon. Yakon wat? Yakon is een Peruaanse knolgewas en wordt ook wel appelwortel genoemd. Ze is familie van de aardpeer maar dan met een totaal andere smaak: een mengeling van appel met meloen en wortel. Op internet wordt de Yakon superfood genoemd (zie dit grappige filmpje op https://www.youtube.com/watch?v=Ouzr1Ch-bD4, goed voor je darmflora, tis een alternatieve zoetstof en je kan er goed mee afvallen. Ze kan slecht tegen vorst, en de planten waren al afgestorven.  Afgelopen week heb ik de planten geoogst. De oogst was mager omdat de Yakon net als de mais in de schaduw van de aardpeer stond en weinig zon kreeg. Dat betekent ook dat de knollen niet zo zoet zijn. Desalniettemin, wel een bijzonder gewas, voor herhaling vatbaar.Voor de liefhebbers ligt er een kleine hoeveelheid Yakon op de kraam. Kijk op internet voor recepten, maar je kan ze ook gewoon rauw eten. 

Fabelhaft Afgelopen zondag maakte onze kok Remco de foto aan de linkerkant. Het had die nacht gevroren en dit was het beeld toen hij in de ochtend aankwam op Natuurtalent. Prachtig! Het is zo’n fijne tuin. Omdat het ook zo vroeg donker wordt tegenwoordig, kwam ik twee weken geleden ook een vleermuis tegen. En de eksters en kraaien snoepen lekker van de winterrogge.

Nieuw te oogsten  Behalve de Yakon, geen nieuwe groenten deze week. De Aziatische mesclun is omgedoopt in Aziatische wokgroenten. Voor sla zijn de plantjes te groot maar in de wok zijn ze nog heerlijk.

Verder Afgelopen week woensdag was het nat nat nat! De hele greppel stond vol water, en op het nieuwe land zakte ik enkeldiep in de modder. Ook bij de kraampjes is het supermodderig. Desalniettemin hebben we met Menno, Jelle, Paulien en Wilma weer compost gereden en zijn we de bedden aan het afdekken met landbouwplastiek. Vandaag hebben we het ‘vroege kolenveld’ winterklaar gekregen. Volgende week weer verder. In de avonduren hang ik met mn neus alweer in de zadencatalogus :-).

Deze week te oogsten Groenten: Laatste koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), laatste droogkapucijners (kraam), Erbete (groene snijbiet), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, rood-witte bieten (chioggia), aziatische wokgroenten, rucola, pompoen (black futsi/kraam), rammenas, laatste knolvenkel, winterwortel, matador spinazie, rode sla (wonder der vier jaargetijden), andijvie, roodlof, winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte ramenas) . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Helaas op.

Oogstbericht 46

Winterklaar maken Langzaam maar zeker ben ik het land winterklaar aan het maken zodat de rust en de vorst de bodem in kan. Het toekomstige kapucijner/tuinbonen/erwten/sugarsnapveld, het bloemenveld, het rabarberveld zijn al afgedekt, en binnenkort zullen ook de andere bedden afgedekt worden nadat ze een laag compost hebben gekregen. Het bloemenzaad wordt verzameld en ik ben aan het rondkijken naar nieuwe vaste bloemenplanten, en rabarberplanten. Mocht je ergens vaste snijbloemplanten  en/of rabarber tegenkomen,  tip me vooral! Maar ook zaad is van harte welkom. Zo kwam Rein laatst aanlopen met een zak vol zonnehoeden met zaad!

Tunnel Daar waar de buiten bedden in rust gaan, gaat de tunnel juist weer de productie in. Gister heb ik winterpostelein, spinazie en veldsla in de tunnel gezaaid en andijvie geplant. Ik ben benieuwd wanneer we kunnen gaan oogsten daar.

Nieuw te oogsten  Geen nieuwe groenten deze week. De boeren- en palmkolen moeten nog wat groter groeien voor ze geoogst kunnen worden. Gister hebben Paulien en Wilma de aardpeer nog eens gecheckt en de eerste aardperen geoogst. Ze zijn wat klei dus ze mogen nog wat doorgroeien. Er liggen wat aardperen op de kraam voor de liefhebber. De rest moet nog even wachten.

Verder Woensdag heb ik de rest van het pompoenveld ingezaaid met winterrogge. Ik kijk uit naar wuivend rogge in het voorjaar :-). Door de vorst hebben de bloemen de handdoek in de ring gegooid. De dahlias worden binnenkort gerooid en ook de andere bloemen zullen waar nodig weggehaald of verplaatst worden. 

Margo en Roelof zijn begonnen aan het maken van een achterdeur in de tunnel. Bepaald geen sinecure maar wel hard nodig voor de doorluchting. 

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), laatste droogkapucijners (kraam), Erbete (groene snijbiet), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, rode bieten (chioggia), aziatische wokgroenten, rucola, pompoen (black futsi/kraam), rammenas, laatste knolvenkel, winterwortel, matador spinazie, rode sla (wonder der vier jaargetijden), andijvie, roodlof, winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte ramenas) . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Helaas op.

Oogstbericht 45

Vorst Afgelopen week hadden we de eerste nachtvorst. Veel eerder dan verwacht. Het was prachtig op het land. Alles witberijpt, helder, fris. Ik heb veel fotos gemaakt en heb volop genoten. Veel groenten hingen slap van de kou. Maar zodra de zon zich weer liet zien, richtten ze zich weer op. Behalve de dahlia’s dan. Die vonden het minder leuk. Het blad laat veel vorstschade zien en ook de bloemen laten de kopjes hangen. De Oostindische kers is door de vorst gesmolten en ook de sla laat hier en daar vorstschade zien. Komende dagen wordt het weer warmer en natter. Dus waarschijnlijk zal de uiteindelijke schade meevallen. 

Nieuw te oogsten Vandaag heb ik bij zowel de winterprei als de zomerprei vlaggen gezet. Bij de zomerprei omdat deze echt niet meer gaan groeien en bij de winterprei omdat er inmiddels best dikke preien tussen zitten. Preien oogst je het best met een spitvork terwijl je het loof vasthoudt. Bij de nieuwe ramenas en de daikon (witte ramenas) (aan de oostkant van het middenpad) heb ik ook vlaggen gezet. De witte daikon is wat zachter van smaak dan de zwarte. Voor de liefhebbers: De roodlof aan diezelfde kant mag ook geoogst. Niet alle roodlof is opgekomen, maar er staan wat mooie exemplaren.  En mocht je koriander willen oogsten: Tussen de winterkolen staat veel koriander :-). 

Oogsttips De sla (wonder der vierjaargetijden) haal je met wortel en al eruit. Tis geen snijsla. En graag om het plantje eruit halen zodat je de rij uitdunt. Daardoor kunnen de andere kropjes, groot groeien. De snijbiet snij je per blad af, zo’n 1-2 cm boven de grond. Liever niet alleen het bovenste stuk met blad wegsnijden en  de steel laten staan, want dat gaat rotten. De stelen kan je heerlijk bereiden. 

Verder Afgelopen week is er veel gebeurd. Het pompoenveld is bevrijd van onkruid en is ingezaaid met winterrogge (groenbemester), net als het aardappelveld. De spekbonen zijn geruimd: de bonen liggen te drogen in de kas. De tunnel is geruimd en ook de snijsla is weg. En Fransil is de andere akker aan het maaien zodat we die bedden winterklaar kunnen maken. Op naar de winter.

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), droogkapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, rode bieten (chioggia), aziatische mesclun, rucola, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rammenas, laatste knolvenkel, winterwortel, matador spinazie, rode sla (wonder der vier jaargetijden), andijvie, roodlof, winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte ramenas) . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Helaas op.

Oogstbericht 44

Schier Eerlijk is eerlijk. Het was heerlijk om een weekje te luieren, uit te waaieren en het lijf traag te laten zijn. Maar nu weer terug. Vanochtend was ik op de akker, de zon scheen en ik zag alles groeien 🙂.

Nieuw te oogsten Ik heb vanochtend groene vlaggen gezet bij de matador spinazie (achter de nieuw-zeelandse spinazie), de andijvie en de sla (wonder der 4 jaargetijden). De matador spinazie oogst je per blad, dus pluk de grootste bladeren eraf en laat de kleine zitten om door te kunnen groeien. De andijvie is op zich nog relatief klein. Oogst vooral de grotere kroppen. De andijvie haal je met wortel en al eruit. Als je oogst, graag op het zwarte plastiek staan want aan de andere kant van andijvie staat de winterpostelein te groeien. En dan de sla (het wonder): dit is kropsla. Als je oogst graag om de plant er 1 uittrekken, zodat de rest kan doorgroeien. Eigenlijk dun je uit terwijl je oogst. 

Verder Reageer vooral op mijn verzoek van vorige week voor feedback. Met Liesbeth en Friso hebben we vanochtend de aardperen gecheckt, maar die moeten nog even wat weken doorgroeien. En de winterrogge komt fantastisch op. Komende week gaan we de tunneltomaten rooien om ook daar bladgroenten te gaan verbouwen deze winter.  En zowaar zag ik vandaag een Romanesco bloemkool die wel begrijpt hoe ie moet groeien. Veel van zijn makkers zijn meteen doorgeschoten met schutbladeren door de bloem heen. Maar eentje doet wat ie moet doen. Nu nog hopen dat er meer volgen. Want ze zijn niet alleen prachtig maar bovendien heerlijk van smaak.

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, rode bieten (chioggia), Mesclun/snijsla, aziatische mesclun, rucola, pronkbonen, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rammenas, knolvenkel, winterwortel, matador spinazie, rode sla (wonder der vier jaargetijden), andijvie. Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.