Tuinberichten

Oogstbericht 18

Week 17  We peuteren wat af met die schrepeltjes! Het is echt vierkante centimeter werk om al het onkruid uit de bedden te krijgen. We maken er zelfs al grappen over, over onze schrepelarmpjes. ’s Avonds in bed gaan onze rechteramen nog steeds heen en weer :-). Maar het bed waar je ons zo op ziet ploeteren, daar zijn alweer tuinbonen gezaaid. Eindelijk is het mooi groeizaam weer, en niet alleen voor de grassen. De kapucijners, de rijserwten, de peul en de tuinbonen groeien als een malle. En zelfs de sla lijkt te groeien. Nog even 10 dagen mooi weer en we kunnen de eerste kropjes sla oogsten. Altijd weer een feest, die eerste groente van de koude grond. 

Verder hebben we de afgelopen week een extra bed tuinbonen gelegd, een extra bed met peulen, en ook de koolrabi, de groenselder en de rode kool zitten in de grond. Daarnaast is alle basilicum (groene, red ruby en de Thaise) voorgezaaid, en de Shiso (Japans notenkruid), alle groene en gele courgettes, alle Futsu Black, Red Kuri en de spaghetti pompoenen. Hans en Kaspar hebben de aardbeien bevrijd van onkruid en mooie paden gemaakt. En Ellen beult wat af op de bloementuin want de dahlia’s -ja we hebben nieuwe gekregen / gekocht van de Schiedamse Dahlia vereniging!!- gaan er binnenkort weer in. 

Mark is begonnen met het maaien van het gras. Helaas ging de maaimachine kapot en staat ie nu bij de reparateur. En niet te vergeten, alle Annabelle en Sevilla aardappelen zitten in de grond. Nu alleen de Alouettes nog. 

Oogsten Een tipje voor nieuwe oogstgenoten: Het oogsten gaat nog niet bij iedereen zo goed. Sommige rucola is bij de bodem afgesneden (moet je per blad plukken) en ook de bladmosterd is hier en haar helemaal weggesneden (moet je ook per blad oogsten). Ja het is ook best ingewikkeld want de raapstelen moet je juist wel weer laag afsnijden. Op de groentenbordjes die bij het bed staan, staat ook beschreven hoe je ze moet oogsten. Succes! 

En nog een tip voor het bewaren van bladgewassen: Leg ze een 15-20 minuten in koud water, schud het water af en berg de bladgewassen op in een plastiek bak of zak in de groentela. Gegarandeerd blijft je bladgewas 5 dagen knapperig.Muizenissen Nog geen muis gevangen! En Eli heeft een supermooie pindakaas val gemaakt. Misschien houden tuinmuizen niet van pindakaas?

Komende week gaan we nog een keer proberen de stokbonen te zetten, en de zonnebloemen te zaaien want dat is er vorige week niet van gekomen. Ik ben te ambitieus, zoveel is al wel duidelijk. En alles een beetje bijzaaien want door de nattigheid zijn er stukken van tuinbonen en peulen niet opgekomen, en ook in de kas komt niet alles op, of is weggegeten door de muis..Te oogsten deze week

Tunnel 1 bladmosterd/ mosterdblad: oogst de grootste bladeren (4-5 bladen pp) en laat het hart met wat blad staan zodat ie verder kan groeien. Rucola (pluk van diverse planten wat blaadjes en laat het hart staan zodat ie verder kan groeien), groene en rode raapsteel (pak een handje en snij het 3-4 cm boven de grond af zodat de planten weer verder kunnen groeien).

Kruidentuin (bed 1): bieslook (pak een paar lookjes en snij/knip het 2-3 cm boven de grond af zodat het plantje verder kan groeien. Maggikruid (pak een paar stelen verdeeld over verschillende planten), heerlijk in de soep.

Oogstbericht 17

Kneiterveel gedaan in week 16 Het lijkt alweer weken geleden, week 16.  En ja hoor, het was even droog en mooi weer dus ik kon zomaar 8 bedden frezen op woensdag, en Hans, Natascha, Renske en Remko hebben weer  aardappelbedden met de hand geschoond. Zo konden we vrijdag de kolen en bladgewassen planten (behalve de groenselder en de blauwe koolrabi), en zijn er weer 2 subbedden met aardappels gepoot. En nog een extra rij kapucijners, erwten en peulen gelegd. Bloemen gezaaid.  En alvast 48 groene courgettes. We waren vrijdag met een groot team -zie foto- dus we konden meters maken. En Stef heeft de tuinbonen geschoffeld en Ellen een deel van de bloementuin gewied.Mijn collega tuinders in Noordwijk, Leiden en Zoeterwoude klagen over de matige groei van alles en het overtollig water. Dat valt bij ons gelukkig mee. Ons land is goed gedraineerd. Maar een beetje lenteweer of gewoon een zonnetje zou fijn zijn.

Muizenissen Dank voor alle tips en tricks tegen de muizen. Ik heb van Jana een electrische muisverdrijver geleend, en nog wat vriendelijke -als ze al bestaan- muizenvallen neergezet. Misschien gaat Eli nog wel een pindakaasval maken. Zou leuk zijn. Of het al helpt vind ik moeilijk te zeggen want ik zie nog steeds tekenen van vraat. Maar het kan ook zijn dat ik vandaag mijn leesbril ophad en het dus beter zie.

Komende week gaan we verder met het wieden van de aardbeien (hoera!), de laatste twee tuinboonbedden inzaaien, de koolarbi en groenselder planten, en plek zoeken voor de rode kool, en dan natuurlijk de eerste bonenstokken zetten want het is bijna mei en dan kan het weer. En het veld voor de zonnebloemen schoonmaken en zonnebloemen zaaien (direct) in de hoop dat op de akker de muzen zich gedeisd houden. 

Niet vergeten de survey in te vullen:   De link naar de survey vind je hier: https://questionnaires.urgenci.net/index.php/151456?lang=nl 

Lancering van Nationaal Park Rotterdam Een aantal van jullie was erbij, de lancering van het Nationaal Park Rotterdam en het ranger programma in de Oase, afgelopen donderdag. Er kwamen zo’n 100 mensen op af. Noortje en Lilan , twee oud stagiaires waren er en drie oogstgenoten (Caroline, Lucas en Sabina). Wat ik daar deed? Via Groen 010 https://groen010.net/welkom/ zit ik in de werkgroep Nationaal Park Rotterdam. Daar word ik ongelofelijk blij van. Zie voor meer info: https://www.nationaalparkrotterdam.nl 

Aantal oogstgenoten We zitten bijna vol. Op dit moment hebben we 120 volwassen eters en 7 kinderen. Er kunnen nog zo’n 20 eters bij. Dus weet je nog mensen, stuur ze onze kant op!

Te oogsten deze week Ja, er zitten wat luizen in de bladgewassen in de tunnels, en de lieveheersbeestjes komen in grote stromen naar de tunnel om de luizen te bestrijden. Desalniettemin: even goed je bladgewassen wassen. De smaak van de bladgewassen wordt er niet minder door, gelukkig.
Tunnel 2: Laatste winterpostelein (pak een handje en snij 2-3 cm boven de grond af) en de laatste vroeg reuzenblad spinazie (oogst de grootste bladeren met steel en al (15 bladen p.p). en laat het hart van de plant van waaruit ie groei staan. Tunnel 1 bladmosterd/ mosterdblad: oogst de grootste bladeren (4-5 bladen pp) en laat het hart met wat blad staan zodat ie verder kan groeien. Rucola (pluk van diverse planten wat blaadjes en laat het hart staan zodat ie verder kan groeien), groene en rode raapsteel (pak een handje en snij het 3-4 cm boven de grond af zodat de planten weer verder kunnen groeien). Kruidentuin (bed 1): bieslook (pak een bosje en snij/knip het 2-3 cm boven de grond af zodat het plantje verder kan groeien. 

Oogstbericht 16

Daar ben ik weer. Het was heerlijk om er even uit te zijn en ook weer heerlijk om terug te zijn. Dank voor al jullie lieve wensen. En wat is alles gegroeid in de tussentijd! De kapucijners, erwten en tuinbonen steken de kop op, de rucola en de raapstelen in de tunnel zijn groot genoeg om te eten, de bieslook staat te pronken en ik kon zo maar ineens bijna een kilo shiitakes oogsten. Dat laatste komt waarschijnlijk omdat het in mijn afwezigheid keihard heeft geregend, wel 46 mm in totaal. En het was niet al te koud, dus dan willen die paddenstoelen wel.

Er is natuurlijk ook minder goed nieuws: een muis heeft bijna alle voorgezaaide zonnebloemen opgegeten in de kas. Het is een piepklein muisje maar heel destructief. En het waren juist die mooie beetle zonnebloemen met dubbel bloemblad. Dus ik ben op zoek naar hoe ik die muis (of beter : muizen) weg krijg uit die kas. Van oogstgenoot Eli kreeg ik een goede tip over een pindakaasval, dus die ga ik zeker uitproberen. Mochten jullie ook nog tips hebben, laat ze me weten. En er is haast bij want ik sta te popelen om de pompoenen en de courgettes voor te zaaien. Die lusten muizen ook heel graag. Dus de kas moet eerst muisvrij zijn en dan kunnen we zaaien. 

Hans en het team hebben in mijn afwezigheid super hard gewerkt. De Amsterdamse bak zomerwortelen, de gekleurde regenboog worteltjes en de chioggia bieten zijn gezaaid, je weet wel die rood-witte die zo mooi in de salade staan. En de eerste peulen zijn gezaaid, de tweede rij van kapucijners, en de tweede rij erwten. Verder hebben ze een groot deel van het eerste aardappelbed geschoond, zodat we afgelopen vrijdag 400 sevilla aardappelen konden leggen en zo’n 50 annabelles. De rest volgt nog.

Komende week gaan we verder met het poten van de aardappelen, het schonen van nog twee tuinboonbedden, en een peulbed, en gaan we weer platjes zetten. Vandaag heb ik weer 1200 planten bij Jongerius opgehaald en die gaan deze en volgende week de grond in. Het klinkt allemaal hopeloos ambitieus en het gaat ook niet lukken als ik niet ook de machine ga gebruiken. Ik heb er een hekel aan om met de frees te werken maar als het niet anders kan, dan moet het maar. Ik zal heel voorzichtig frezen zodat alle padjes en muisjes het overleven.  En we gaan kijken of we het gras al kunnen maaien want dat staat ook alweer 10 cm hoog. 

Survey De international organisatie voor tuinen zoals die van ons (CSAs/ Community Supported Agriculture/ zelfoogsttuinen) over de hele wereld, Urgenci https://urgenci.net zijn bezig met een survey om te onderzoeken hoeveel CSAs er op de wereld zijn, hoe ze functioneren en hoe we de beweging van CSAs kunnen verbreden. Een onderdeel van hun onderzoek is een ‘oogstgenoten’-survey die vraagt naar beweegredenen om je aan te sluiten bij een CSA, hoe je de tuin gevonden hebt etc. Het neemt 5-10 minuten van je tijd in  beslag, dus doe alsjeblieft mee. Het helpt niet alleen Urgenci maar ook het CSA netwerk NL en mijzelf. De survey is tot 1 Mei open maar het handigst is het om het meteen te doen, hoef je het niet te vergeten :-). De link naar de survey vind je hier: https://questionnaires.urgenci.net/index.php/151456?lang=nl Soms zitten er bijzondere vragen tussen maar je moet maar zo denken: het is een enquete voortgekomen uit onderhandelingen tussen 15-20 landen… Een redelijk politiek proces waar ik zelf ook onderdeel van was.

Te oogsten deze week  Tunnel 2: Laatste winterpostelein (pak een handje en snij 2-3 cm boven de grond af) en de laatste vroeg reuzenblad spinazie (oogst de grootste bladeren met steel en al (15 bladen p.p). en laat het hart van de plant van waaruit ie groei staan. Tunnel 1 bladmosterd/ mosterdblad: oogst de grootste bladeren (4-5 bladen pp) en laat het hart met wat blad staan zodat ie verder kan groeien. Rucola (pluk van diverse planten wat blaadjes en laat het hart staan zodat ie verder kan groeien), groene en rode raapsteel (pak een handje en snij het 3-4 cm boven de grond af zodat de planten weer verder kunnen groeien). Kruidentuin (bed 1): bieslook (pak een bosje en snij/knip het 2-3 cm boven de grond af zodat het plantje verder kan groeien. 

De aardpeer is op, of beter, die moet weer blad aanmaken en groeien, dus laat die vanaf nu met rust. 

Oogstbericht 14

Vroeg Het is een beetje vroeg -nog net geen 1 April en al helemaal geen maandag- maar ik ga op vakantie en vind het toch een beetje leeg als onze nieuwe oogstgenoten geen oogstbericht krijgen. Dus bij deze. Voor alle nieuwe oogstgenoten: Welkom bij de club! En voor alle oudgedienden: Fijn dat jullie in grote getale zijn gebleven voor seizoen 2023. Dit jaar vieren we met de Tuinderij ons eerste lustrum. We bestaan alweer 5 jaar, nou ja, in het najaar dan, maar het is wel ons vijfde seizoen. Misschien tijd voor een feestje in het najaar?  Oei en dan word ik in het najaar ook nog eens 60. Ik zie net als jullie uit naar een heel mooi seizoen, met goede oogsten en gezelligheid. 

Over het weer hebben we het even niet maar echt groeizaam is het nog niet. Zo anders dan vorig seizoen. Wel zit er van alles in de grond: Vorige week hadden we het plantgoed dat de grond in ging (sla, knolvenkel, uien, kroten, broccoli, koolrabi, spitskool) en het eerste zaaigoed (kapucijners en tuinbonen). Deze week hebben we de eerste erwten gelegd en nog een tweede bed met tuinbonen, en gaan we lekker voorzaaien in de kas: heel veel bloemen en de eerste tomaten. En we zijn bezig om stap voor stap de aardbeien te bevrijden van onkruid en winterrogge en de uitlopers op nieuwe bedden te zetten. Volgende week gaan de eerste peulen in de grond, en gaat het team het eerste aardappelveld schonen zodat zodra ik terugben, de aardappels de grond in kunnen. Tijdens mijn vakantie van 1-12 April neemt Hans op de woensdagen (5 en 12 april) en vrijdag (7 april)  waar. Dus als er iets is, vraag Hans!

Op maandag 3 en 10 April komen er geen oogstberichten.

Te oogsten deze week Winterpostelein (2e tunnel): pak een handje en snij het 2 cm boven de grond af, veldsla (2e tunnel): haal het hele plantje uit de grond , aardpeer (bed 6 bij aardbei): met een spitvork haal je de aardperen omhoog , laatste rammenas (bed 18): trek de hele plant er uit,  vroeg reuzenblad spinazie (tunnel 2): oogst de grootste bladeren met steel en al (15 bladen p.p). en laat het hart van de plant van waaruit ie groei staan; bladmosterd/ mosterdblad: oogst de grootste bladeren (4-5 bladen pp) en laat het hart met wat blad staan zodat ie verder kan groeien.

Oogstbericht 13

Voor een aantal van jullie is dit het laatste oogstbericht. Aanstaande zaterdag is het 1 April en dat markeert het begin van seizoen 2023. Voor degenen die stoppen: Heel fijn dat jullie er afgelopen seizoen bij waren en dank voor jullie support. En weet, jullie kunnen altijd terugkeren als je dat wilt en er plaats is. Voor degenen die blijven: Fijn dat jullie wederom met mij en het team seizoen 2023 in gaan! Het belooft een mooi seizoen te worden met nieuwe ontwikkelingen, groentjes, experimenten, mensen, weersomstandigheden etc.  Ik ben begonnen met het rondleiden van aspirant oogstgenoten en dat zijn er best veel. Het is heerlijk om weer eens het verhaal van de Tuinderij te vertellen en mensen enthousiast te zien worden. Daar word ik dan weer blij van. 

Vakantie Het kan eigenlijk niet maar ik doe het toch. Van 1-12 April ben ik op vakantie, op retraite ergens bij Limoges in de buurt. Als ik terugkeer ben ik een ander mens (maar niet heus, misschien wat rustiger van geest).  Hans neemt waar op de woens- en vrijdagen dat ik er niet ben dus ik kan met een gerust hart gaan. Omdat ik er maandag 3 April niet ben, zal ik ws aanstaande donderdag al een nieuw oogstbericht versturen, ook om de nieuwe oogstgenoten te verwelkomen. Op maandag 10 April blijft het even stil :-).

Week 13 Inmiddels zitten er alweer 2100 planten in de grond en ik weet niet hoeveel zaden. Met andere woorden, het weer is danwel ruk, maar we planten en zaaien gewoon door. Om de planten te beschermen tegen de kou, dekken we af met klimaatdoek, en de kolen beschermen we vooral met netten tegen de duiven. En zo is er nog steeds weinig groen te zien op de akker, behalve dan de winterrogge want die lust niemand (geen plaagdier) nog en kan bovendien goed tegen weer en wind. De kop is eraf en komende week gaan we meer tuinbonen leggen, peulenvelden schonen, rijserwten zaaien, en de aardbeien bevrijden van onkruid en kijken of ze uitlopers hebben. En verder gaan we allerlei bloemen voorzaaien in de kas. 


Nationaal Park Rotterdam Ondertussen gebeurt er in de stad ook van alles. Afgelopen dinsdag was de lancering van de campagne Nationaal Park Rotterdam https://www.nationaalparkstadrotterdam.nl . Met een groep van Groen010 https://groen010.net  zijn we 1.5 jaar geleden begonnen met de ideeen voor een Nationaal Park Rotterdam. We willen de stad graag groener, wilder en gezonder maken. Toevallig was het Natuurhistorisch museum ook bezig met een tentoonstelling over Nationaal Park Rotterdam. 1+1=2. De tentoonstelling is geopend sinds 18 maart. En voor de campagne zijn er allerlei mooie activiteiten. 

Nationaal Park Rotterdam zoekt rangers! Ben jij enthousiast over een groener, wilder & gezonder Rotterdam, kom dan op donderdag 20 april naar OASE Rotterdam (zie de site voor meer info).

Te oogsten deze week Winterpostelein (2e tunnel), veldsla (2e tunnel) aardpeer (bed 6 bij aardbei) laatste rammenas (bed 18),  vroeg reuzenblad spinazie (tunnel 2). En de eerste bladmosterd kan geoogst (tunnel 1). Nog heel voorzichtig, een blad per plant zodat de rest van de bladeren kan blijven groeien. Over de spinazie: die is zo lekker en er staat nu echt heel veel, dus pluk gerust 15 bladeren per persoon.

Oogstbericht 12

Week 12 Het is week 12 en dat betekent dat de eerste week van planten en zaaien is aangebroken. Vanmiddag zijn de biologische Jongerius planten aangekomen. In totaal zijn dit 14 kisten a 150 planten. Reken maar uit! Gele uien, rode kroten, broccoli, spitskool en koolrabi, eikenbladsla, bindsla en knolvenkel. En het goede nieuws is dat de plantjes aanstaande woensdag zo de grond in kunnen. Afgelopen week zijn we als een malle tekeergegaan en hebben alle bedden van onkruid kunnen ontdoen en daar waar nodig compost opgebracht. En de eerste tuinbonen zijn gelegd, en de palen voor de kapucijners staan overeind. Dat laatste geeft meteen weer hoogte aan de akker en plots is het weer een moestuin. Een magisch gebeuren vind ik dat. O ja, en de bloementuin is helemaal voorzien van heldere houtsnipperpaden. De pioenrozen zitten in de grond en een extra 10 rabarberplanten zijn geplant en de ananaskers voorgezaaid. Hebben jullie trouwens al gezien hoe goed de rabarber groeit op de nieuwe plek? In de thuiskwekerij heb ik prei staan, oxalis, druivenplanten, aubergine (twee soorten) en twee soorten pepers, en zoete berenklauw en engelwortel. Kortom, we zijn nog nooit zo op schema geweest. En Leen en Remko zijn al weken bezig met het geheime letter-project in de werkplaats. Spannend!


Teams Inmiddels zijn we ook onze teams op woensdagen en vrijdagen aan het samenstellen. Hierboven zie je een foto van ons incomplete woensdagteam (boven vlnr Natascha, Marjolijn, Tinke, onder vlnr Marlen, Hans en Mark). Kaspar, Meriam, Karen en Nine missen op de foto dus die moet nog een keer overnieuw. Vrijdag werken we met Natascha, Hans, Leen, Remko, Margo, Ellen. Daarnaast hebben we nog Guido, een 5-havo man die komt als ie kan. Van het vrijdagteam moeten we uberhaupt nog een foto maken. Waarschijnlijk worden het verschillende exemplaren want sommige mensen werken alleen in de ochtend en de ander alleen in de middag. 

Eetbaar onkruid  in de tunnel  Vorige week schreef ik vol enthousiasme over eetbaar onkruid. Margo wees me erop dat er tussen de veldsla ook papavers staan en die zijn echt wel giftig. Ik heb er een bordje bijgezet zodat je helder kan zien waar ze staan en hoe ze eruit zien. Nu kan je zeggen, haal die dingen toch weg maar het zijn de eerste bloemen op de akker en ze zijn zo mooi. Dus een gewaarschuwd mens telt voort twee.

Te oogsten deze week Winterpostelein (2e tunnel), veldsla (2e tunnel) aardpeer (bed 6 bij aardbei, en in speciekuipen bij de kraam)  laatste rammenas (bed 18),  vroeg reuzenblad spinazie (tunnel 2). En de eerste bladmosterd kan geoogst. Nog heel voorzichtig, een blad per plant zodat de rest van de bladeren kunnen groeien. Over de spinazie: die is zo lekker en er staat nu echt heel veel, dus pluk gerust 15 bladeren per persoon.

Oogstbericht 11

Heftig weekje Afgelopen week was het een heftig weekje, qua weer dan. Volgende week komt er allerlei plantgoed maar het heeft vorige week zoveel geregend en gesneeuwd (tenminste 45 mm) dat het land oververzadigd is met water. Dit betekent dat we niet op het land konden lopen want je trapt zo de bodem kapot en dat is het laatste wat we willen. Dus we hebben weinig op het land gewerkt vorige week. Gelukkig is er altijd iets te doen  en konden we snippers rijden voor de bloementuin en in de tunnel konden we lekker droog wieden. Vrijdag was helemaal bereweer en was het bovendien NL doet. Toen hebben we met vereende krachten, in de regen en de sneeuw, de hoofdpaden van de bloemen van onkruid ontdaan en snippers gereden. Het ziet er supermooi uit. We zijn nog niet helemaal klaar maar we zijn een eind gekomen. Deze week gaan we verder met het prepareren van de bedden en misschien als het meezit de eerste tuinbonen of de kapucijners leggen.

Vanmiddag ben ik met de storm even wezen kijken of alles er goed bijlag, en er was vrij veel plastiek weggewaaid. Daardoor kon ik ook zien dat sommige bedden een prachtige grond hebben! Zacht, kruimelig en je kan er zo in planten. Helaas zijn het net niet de bedden die we volgende week nodig hebben maar verder in het seizoen gaat het ons veel werk schelen en waarschijnlijk goede oogsten opleveren. 

Binnenkwekerij Ik zie dat veel van mijn collegatuinders al een paar weken druk buiten aan het zaaien en planten zijn. Met dit weer. Nee, wij laten ons niet gek maken. Ik ben vooral binnen bezig met voorzaaien van prei, aubergines, pepers en verschilllende bloemen. Buiten zaaien, nee. Gelukkig nog niet met al die kou. Gekkigheid noem ik het. Onze plantjes halen de vroeg gezaaide plantjes van de collega’s wel weer in. Ik vind week 11 en 12 vroeg genoeg.

Paddenstoelbezoek Afgelopen dinsdag brachten twee oogstgenoten (Debby en Margot) en ik een bezoek aan de paddenstoelwerkgroep van Herenboerderij de Vlinderstrik. Heel leerzaam. Op basis van de gesprekken met de werkgroep, ga ik dit jaar ook oesterzwammen op stro uitproberen en misschien gaan we samen ge-ente strobalen inkopen. En toch ga ik ook aan de slag met oesterzwammen op koffiedik en ga ik beginnen met wat fluweelpootjes op wilgenstammen. Dus Paddenstoelkwekerij Spillebeen krijgt steeds meer vorm. Leuk!

Rondleidingen voor aspirant oogstgenoten Op zondag 26 maart en vrijdag 31 maart hebben we van 13.00-14.00 uur en van 14.40-15.30 rondleidingen en kennismakingen. Dus als je ons met groepjes rond ziet lopen dan weet je wat er gaande is. Er hebben zich 31 nieuwe huishoudens aangemeld en er kunnen er nog wat bij denk ik. Dus weet je nog mensen, laat ze zich aanmelden.


Eetbaar onkruid  in de tunnel  Tussen de winterpostelein en tussen de spinazie staat er hier en daar wat onkruid. Ik heb het laten staan omdat het lekker en eetbaar onkruid is: Hondsdraf en vogelmuur. Snij het eens lekker door je salade. Het is echt voorjaars-powerfood! 

Vers sap van hondsdraf geeft een heerlijk aroma aan soepen en sla. Jonge blaadjes kan je als spinazie eten. En het is lekker in soepen, omelet en stamppot.

Te oogsten deze week Winterpostelein (2e tunnel), veldsla (bed 3) aardpeer (bed 6 bij aardbei, en in speciekuipen bij de kraam)  laatste rammenas (bed 18),  Vroeg reuzenblad spinazie in tunnel 2.

Oogstbericht 10

Voorbereidende werkzaamheden misschien zien jullie er nog weinig van -want we dekken sommige bedden weer af- maar het kapucijnerbed, het erwtenbed, twee tuinbonenbedden, het kolenveld, en een eerste stuk van het bladgewassenbed zijn van onkruid ontdaan en zijn min of meer klaar voor een rondje compost of gewoon voor het zaad, want voor bonen gebruiken we geen zaad. Nog even de palen slaan en de netten ophangen voor de kapucijners en erwten en het zaaien kan beginnen. Afgelopen week waren we met velen aan het werk: Twee mensen van de Voedseltuin lopen een jaar met ons mee om te onderzoeken hoe ze op de voedseltuin de produktie kunnen verbeteren, en er hebben zich verschillende andere vrijwilligers aangemeld. Twee oogstgenoten gaan deels voor de bloementuin zorgen, en woensdag komt er nog iemand kijken of ze mee wil werken. En daarnaast zijn er natuurlijk oogstgenoten, ook heel jonge, die soms mee komen werken. Vele handen maken licht werk. 

Het teeltplan is ook nagenoeg klaar. Helemaal klaar wordt ie nooit omdat de realisatie altijd afhangt van het weer, de onkruiddruk op een bed, ruimte op de bedden, etc. Nieuw dit jaar is dat ik ook een teeltplan heb gemaakt voor de bloementuin. Eerder deed ik dat wat uit de losse pols maar dat is nu verleden tijd. Ik hang m aan dit bericht dan krijgen jullie een idee wat er jullie zoal te wachten staat. Er staan veel afkortingen in maar in grote lijnen bedoelen we met VZ voor-zaaien, DZ direct zaaien op het bed, PL planten en O is oogsten. En dan staan er nog allerlei cijfers maar dat zijn de plantafstanden en het aantal rijen op het bed en het aantal planten/ zaden. 

Structuur Verder zijn we weer wat structuur in de akker aan het aanbrengen, met het uitlijnen van de centrale paden van de akker.  Ook gaan we de grote paden van de bloementuin opnieuw uitsteken. Tenminste als het vrijdag een beetje droog blijft. Vrijdag is het NL Doet en komen er wat mensen dat klusje klaren.

Paddenstoelen Morgen ga ik samen met oogstgenoot Debby naar de Herenboeren de Vlinderstrik om daar een lesje paddenstoelen verbouwen op stro op te doen. Kortom, never a dull moment. Laat het seizoen maar komen.
Nieuw te oogsten: Nieuw: De Vroege Reuzen/ wilde spinazie kan geoogst. Zoek daarvoor de grootste bladeren want het is wilde spinazie met groot blad. Je plukt de bladeren zo van de plant. Een portie van 10-12 bladeren per persoon. Vooral NIET koken (geldt voor de meeste groenten) maar kort wokken of door de salade, omelet heen scheuren. Proef die smaak, dat knappertje dat er in zit, boordevol vitaminen en ijzer. Mijn favoriet!

Verder te oogsten deze week: Winterpostelein (2e tunnel), veldsla (bed 3) aardpeer (bed 6 bij aardbei, en in speciekuipen bij de kraam)  laatste rammenas (bed 18), de sprouting broccoli loopt weer uit (bed 18), deze gaat er zeer binnenkort uit, dus pluk wat je nog plukken kan, en de herfstreuzen spinazie in tunnel 2.

Oogstbericht 09

Vandaag was ik op de Tuinderij omdat het fantastisch weer was en ik graag buiten wilde zijn. Het had 5 graden gevroren in de kas. Ongelofelijk! In de stad voel je de kou nauwelijks, maar op de Tuinderij is het vaak veel kouder. Vanmiddag heb ik de zonnebloemstelen gemaaid in voorbereiding op de zomerkolen die daar gaan staan in week 12. Met dit weer zit het bodemleven nog lekker diep onder de grond en blijft het onbeschadigd. Toen het begon te schemeren ben ik naar huis gegaan. Het was half zeven toen ik thuiskwam. Dat betekent dat de lente eraan komt. Elke dag blijft het langer licht en de zon voelt steeds warmer. Over 2 weken gaan we kapucijners leggen en over 3 weken komen de plantjes!


Nieuw seizoen Het is bijna 1 Maart en een groot deel van de oogstgenoten heeft aangegeven door te gaan in het nieuwe seizoen (58 van de 98 huishoudens), 17 huishoudens stoppen ermee (om allerlei redenen, van verhuizen tot drukte, te weinig lekkere groenten, van te weinig tijd tot een ongezelllige stadsboerin) en van 24 huishoudens heb ik nog niets vernomen. Uit ervaring weet ik dat ongeveer 1/3 van de huishoudens jaarlijks stopt, dus ik schat dat er 65 huishoudens blijven.  Dit alles betekent dat ik de wachtlijst van 35 huishoudens waarschijnlijk in 1 keer weg kan werken. Maar mocht je nog niet gereageerd hebben op mijn mail van gister, doe dat dan vooral nog even. 


Biodiversiteit of beter ’soortenrijkdom’ op de Tuinderij Alles wat we op de akker tegenkomen aan vooral gewervelde dieren, fotografeer ik en schrijf ik op. Behulpzame en minder behulpzame dieren die op de akker of in de buurt wonen, of ons bezoeken: eksters (7 stuks), kraaien (2 stuks), duiven (20), groene specht (3), grote bonte specht (2), mollen (2), uilen (2), buizerds (4), padden (meer dan 50), groene kikkers (10), salamanders (10), wilde eenden (7), egel (2), veldspitsmuizen (tenminste 30), woelmuizen (zeker 20), koolmezen (50, plus dat ze ook in onze nestkasten broeden), staartmezen (13), puttertjes (15), roodborstjes (3-4), een houtsnip (was uit de lucht gevallen tijdens de trek), merels (10), lijsters (3), en als ik hard nadenk komen er vast nog meer dieren. De komende jaren wil ik deze soorten-pracht wat systematischer gaan bijhouden en ook meldingen doen bij Waarneming.nl. Ik word altijd blij van al die beestjes. De gemeente Rotterdam heeft ook net een eerste inventarisatie gemaakt. Toevallig zat ik vorige week tijdens een bijeenkomst naast het hoofd Biodiversiteit van de gemeente dus ik ben weer een hoop wijzer geworden. Op de kaart van Rotterdam staat mijn eigen woonwijk notabene op rood, waarschijnlijk mdat er te weinig waarnemingen zijn gemeld. Dus ook vanuit huis ga ik de gierzwaluwen, de grote bonte specht en alle andere dieren rondom het huis melden. 

Te oogsten deze week: Winterpostelein (2e tunnel), veldsla (bed 3) aardpeer (bed 6 bij aardbei, en in speciekuipen bij de kraam)  laatste rammenas (bed 18), de sprouting broccoli loopt weer uit (bed 18).

Oogstbericht 08

Net als ik denk dat we nog zeeen van tijd hebben, is het ineens alweer week 8. Week 8? Dan hebben we nog maar 4 weken de tijd om de bedden te prepareren voor de plantjes die in week 12 worden geleverd, en de bedden voor de kapucijners, erwten en tuinbonen klaar te maken. Kortom, werk aan de winkel, de lente komt eraan! Het goede nieuws is dat Hans weer terug is van vakantie, met baard en al. De eerste bloemen zijn voorgezaaid, de andijvie, we zijn met een letterproject begonnen om de tuinderij goed af te bakenen, en we zijn ongelofelijk veel rotzooi aan het wegwerken. Beetje grote schoonmaakgevoel zodat we een frisse start kunnen hebben.

Vrijwilligers gezocht Ons team is nog niet compleet. Lilan is weer terug naar haar werk en Inge gaat bij een andere tuinder stage lopen, dus ik zoek vrijwilligers. We zoeken twee compostmeesters die van paardenmest en groenteafval compost kunnen maken, gedurende 1 of 2 ochtenden per week. Hiervoor zoeken we (jongere) mensen met kracht, die zo nu en dan de hoop kunnen omscheppen. Mocht je iemand weten, laat het ons weten. Morgen zetten we de advertentie op facebook.

Ook zoek ik 1-2 vrijwilligers voor de bloementuin. Voor 3-4 uur in de week op woensdag of vrijdag. Dan werk je op het mooiste stuk van de Tuinderij, omgeven door insecten, bloemen en Igor onze huisegel.Wie wil dat nu niet? Dus weet je iemand, geef het door!

Bouwkeet of Heliotroop En in het kader van ‘durf te vragen’ gooi ik deze ook nog in de groep: Ik zoek een tweedehands container, bouwkeet of een heliotroop (zo’n hoekige kas), betaalbaar. De yurt is verhuurd door Natuurtalent aan een kinderdagverblijf, dus zijn we op het moment dakloos. Daar willen we graag wat aan doen. Dus als je tips, tricks en advies hebt over waar ik zoiets kan vinden, graag!
Onder het maaiveld: Aanrader Gister was ik op Trompenburg bij de vertoning van Onder het maaiveld. https://onder-het-maaiveld.nl/nieuws/108-onder-het-maaiveld-toont-de-ongeziene-wereld-onder-onze-voeten Onder onze voeten krioelt het van het leven. Een voor ons vaak onbekende maar belangrijke wereld. Deze wereld zorgt ervoor dat onze groenten goed groeien en gezond blijven. Gezellig om al die kleine monsters zo groot op het doek te kunnen zien. Een aanrader om naar te kijken en er verder over te lezen in het boek ‘Leve de bodem’ van oogstgenoot Caroline https://www.levedebodem.nu Als je deze film hebt gezien, snap je waarom wij zoveel mogelijk de grond met rust laten, weinig frezen en al helemaal niet ploegen of spitten. En dan snap je misschien ook waarom de groene spechten, de mollen, de egel, de salamanders, de kikkers, de padden en de spitsmuizen het zo naar hun zin hebben op de akker. Ja en natuurlijk die roteksters ook, en die wil ik dan weer net niet, of beter, niet teveel want die eten onze aardbeien op. 

Te oogsten deze week:Winterpostelein (bed 3 en in de 2e tunnel, zie foto) veldsla (bed 3) aardpeer (bed 6 bij aardbei, en in speciekuipen bij de kraam)  laatste rammenas (bed 18), de sprouting broccoli loopt weer uit (bed 18).