Tuinberichten

Oogstbericht 34

Ruimen, ruimen, ruimen Ook afgelopen week was het ruimen, wieden en ruimen en wieden. Bergen aan onkruid en oude, doorgeschoten groenten hebben we deze week afgevoerd. Normaliter heb ik een ritme van dinsdag en woensdag wieden/ruimen, en donderdag en vrijdag planten en zaaien. Maar door het tropenrooster en de twee mini vakanties, in combinatie met het groeizame weer, loop ik achter op het wieden en ruimen. Deze week ook zowaar de tunnel aangepakt en het onkruid en wildgroei van de tomatenplanten gekuist. 

Nieuw te oogsten  Deze week is er weer ijsbergsla. Niet alle kroppen zijn al goed vol, maar over een paar dagen is dat vast anders. Voel even aan de krop of er al voldoende vulling in zit. Ook is de zomerwortel klaar voor de oogst. Net onder de zomerwortelen woont familie Muis die de wortelen ook heel smakelijk vindt. Alle stokbonen kunnen geoogst. Er staan pronkbonen (rode bloemen/snijbonen) en twee soorten spekbonen: Blauhildes, mooie paarse peulen (die donker groen worden als je ze kookt), en Neckarkonigin. Allebei heerlijk als  (vlezige) sperzieboon.

Ander nieuws Het heeft goed veel geregend afgelopen week, alles  groeit en bloeit, maar t maakt de klei en het werk zwaar. De tomaten gaan heel langzaam, en de witte uien drogen niet zo goed, dus daar moet ik een list op verzinnen. Tja, en de courgettes blijven maar komen. Gemiddeld heeft elke plant nu minstens 10 courgettes geleverd en zo groot ook. Alles wordt zo groot op de tuin. De bloemen gaan geweldig. De eerste rij aardappelen is gerooid en ook die zijn groot. Op de kraam ligt een voorraad die ik telkens aan zal vullen. Uiteindelijk komen de kisten met aardappelen in het schuurtje bij de poort te staan. Dus mochten ze op zijn op de kraam dan kan je daar wat pakken. Nog even een week wachten op de pompoenen.

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), roodlof, kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, laatste andijvie, courgette (geel en groen), komkommertjes (3 soorten), ui (rode en witte) (kraam), knoflook(kraam), gekleurde wortels, zomerwortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten, mesclun/snijsla, tomaten (divers), Blauhilde spekbonen, Neckarkonigin spekbonen, pronkbonen. Aardappelen: frieslander (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.

Oogstbericht 33

Tis weer voorbij Niets dramatisch hoor maar ik ben weer terug van drie dagen vakantie.  Zodra ik in Rotterdam terug was, ben ik gaan kijken hoe de tuin erbij stond. Het was warm en winderig. De aardperen voegden zich naar de wind en hingen over de mais en de bonen dus ik moest aan de slag. Maar verder zag t er goed uit! De net geplante rode kolen, spruiten , witte en spitskool zijn goed aangeslagen.

Nieuw te oogsten Deze week kan er weer van de mesclun (snijsla) gesneden worden. Hij  is nog klein maar t kan. Pak n mesje en snij ongeveer 2 boven de grond af. Zo krijgt de sla de kans om weer verder te groeien. En ja hoor, de eerste tomaten zijn er. Omdat het een jungle is in de tunnel zal ik de tomaten zelf oogsten en op de kraam leggen. Er zijn coeur de boeuf, sprite, gele tomaat, roma, gardeners’ delight, oranje van goeienbier, sweet baby rutenberg! Dinsdagmiddag ga ik de eerste aardappelen rooien (frieslander). Joepie! De aardappelen komen ook op de kraam te liggen.

Wat is er verder gebeurd? De rode kolen, witte kolen, spitskool en rode spruiten zijn geplant! En verder veel geluierd op vakantie :-).

21 september Staat deze datum al in je agenda? Die avond hebben we oogstdiner. Je kunt je opgeven bij reserveren@talentfabriek010.nl en als je meldt dat je oogstgenoot bent, krijg je korting (€18,95 ipv €24,95). Drankjes zijn niet inbegrepen. We beginnen om 1730 met een rondleiding over het land (voor hen die willen) en gaan om 1830 aan tafel. Het menu is nog een verrassing. Ik verheug me erop.

Groenten Koolrabi (rood en wit), roodlof, kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen), komkommertjes, ui (rode en witte) (kraam), knoflook (kraam), gekleurde wortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten, broccoli, mesclun/snijsla, tomaten, aardappelen (frieslander)(kraam). Kruiden: Divers Bloemen Divers

Oogstbericht 32

Grote opruiming Door de hitte is de sla doorgeschoten, zijn de spitskolen, ijsbergsla, en de meirapen aangetast door schimmel en ben ik aan het ruimen, ruimen en nog eens ruimen. Heerlijk. Het voelt als de grote schoonmaak en ruimte scheppen voor nieuwe gewassen. Ook de kapucijnenpalen zijn weg en daarmee de hoogte in de tuin. De tuin ziet er nu weer heel anders uit.

De uien (rood en wit), de kapucijners en de knoflook liggen te drogen in de kramen bij de kas. Ook daar geldt: Pak datgene wat je die week nodig hebt, net zo lang tot het op is. Op de kraam liggen ook de laatste meiraapjes.

Nieuw te oogsten Ook de broccoli komt tot bloei! Tis nog niet uitbundig maar als je broccoli roosjes ziet, oogst ze en laat wat voor andere oogstgenoten. O ja, en als je krootjes en wortels gaat oogsten, ga dan voor de grotere exemplaren :-). Je kan het al aan het loof zien of je met grote of kleine exemplaren te maken hebt.  

Laatste kans groenten De tuinbonen haal ik langzaam weg. Ze zien er niet meer uit, maar ik heb vanavond nog heerlijke bonenburgers gemaakt. Er staan nog wat ijsbergsla kroppen, en andijvie.

Wat is er verder gebeurd? Het kapucijnenveld is geschoond en daar ga ik volgende week de winterkolen planten (die houden weer van de stikstof die de kapucijners achterlaten). De nieuwe knolvenkel planten staan op het veld (waar ooit de uien stonden), en er is veel geruimd. En de courgettes en komkommertjes blijven komen. Ze staan in kratten op de kar, en op de grond bij het veld. De tomaten zijn gediefd (alweer) voor de helft en de eerste tomaten worden oranje. Als er tomaten rijp zijn, zal ik ze ook op de kraam neerleggen. 

Nog even geduld Nog even en de aardappels, tomaten en de boontjes (spek, pronkbonen)  zijn rijp. De aardappelen zal ik voor jullie oogsten, evenals de tomaten om de rest van de planten te beschermen. Wordt vervolgd.

21 september Staat deze datum al in je agenda? Die avond hebben we oogstdiner. 

Deze week te oogsten Groenten Koolrabi (rood en wit), meiraapjes (kraam), roodlof, andijvie, kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), tuinbonen (laatste), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen), ijsbergsla (laatste), komkommertjes, ui (rode en witte) (kraam), gekleurde wortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten. Kruiden Divers. Bloemen Divers. Oogst ze!

Oogstbericht 31

Hitte Het was me wat, afgelopen week. Wat een hitte! In de ochtend hebben we veel kunnen doen, maar na 13 uur was het echt niet meer te harden op het land. Dus gaf ik me volledig over aan niets doen 🙂 en uitrusten. Gelukkig is het nu wat bekoeld. De groenten hebben het heel goed overleefd, ook de zaailingen. Wel bespeurde ik kleine gaatjes in de tunnel van de hagelbui van vorige week zaterdag, niets ernstigs. Het kan zijn dat jullie me niet aantroffen op het land afgelopen week door mijn siestas. De komende week heb ik dinsdag een vakantiedag dus ook dan zal je me niet aantreffen, en van 7-9 augustus zit ik een paar dagen in Winterswijk. Als je me wilt spreken kan je altijd even bellen of appen (0636140002).

Nieuw te oogsten Ja hoor, de wortels (gekleurde) en de rode (Egyptische platronde), gele en rood-witte kroten (Chioggia) zijn oogstbaar. De wortels kan je het beste met de spitvork omhooghalen. Die staat bij de wortels. De kroten trek je aan het blad de grond uit. Zoek vooral de grotere wortelen en kroten uit want er staat veel klein grut tussendoor. En ook staan er wat kroppen andijvie die geoogst kunnen worden. De uien (rood en wit) laat ik drogen op de kraampjes, zodat ze beter bewaarbaar blijven maar als je nu uien wilt oogsten van het land, is dat ook prima. Voor de helderheid: Je oogst de uien die je deze week gaat gebruiken. En zo zal het ook met de bewaaruien en de aardappels tzt gaan. De kapucijners liggen ook te drogen in de kraam. Dus als je kapucijners wilt eten, neem vooral een maaltje gedroogde kapucijners mee. Wel langer koken nu. En verder zijn er heel veel courgettes. Gister heerlijke courgette taart gegeten. Ik zal het recept op mijn site zetten (www.stadsboerinrotterdam.nl). 

Laatste kans groenten De eikenblad sla is door het mooie weer doorgeschoten en de pluksla eveneens. De tuinbonen gaan snel af door roest maar ze zijn nog heerlijk. Dus blijf plukken nu t nog kan. De meiraapjes ga ik weghalen. Ze worden voos.

Wat is er verder gebeurd? Door de hitte niet zo heel veel :-). Veel gezweten, gewaterd en op bezoek geweest bij twee collega tuinders, een in Wassenaar en een in Driebergen. Zeer leerzaam al zeg ik het zelf. Wordt vervolgd.

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), meiraapjes, spitskool, roodlof, kapucijners, Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), tuinbonen, pluksla (mesclun), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen), ijsbergsla, eikenbladsla, krulsla, komkommertjes, ui (rode en witte), gekleurde wortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten. Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.

Oogstbericht 30

Nieuw te oogsten De snack-komkommertjes zijn rijp! Ze zijn er in twee variaties: de marketmore komkommer (klein, stekelig maar zeer smakelijk), en een augurk-komkommer (ziet er uit als een zure bom). En ze komen in grote getalen. Ze staan in een kistje bij het gewas. Ik pluk ze, net als de courgettes, zelf om de vruchtzetting op gang te houden. Dus pak vooral. Met een zeer warme week in aantocht: het zijn heerlijke dorstlessers. Ook ben ik de rode en witte uien aan het binnenhalen om te drogen zodat ze bewaarbaar worden. Dat betekent dat je ook vanaf nu uien kan oogsten voor direct consumptie. Vooral de uien met een bloem mag je oogsten want die kan je niet bewaren. Kijk ook eens rond in de kruidentuin, daar mag je ook van gaan plukken. Er staat munt, lavas, verschillende soorten tijm etc. De bloemen zijn nu goed op stoom, en de eerste dahlia’s en zonnebloemen komen uit. Het is een prachtig gezicht.

Laatste kans groenten Aankomende dinsdag ga ik met Cocky de sugarsnaps en de kapucijners van het land halen. Ik zal de kapucijners laten drogen en op de marktkraam neerleggen zodat je af en toe kapucijners kan blijven eten (wel laten wellen dan). Ook heb ik het eerste bed van tuinbonen geruimd. Gelukkig staan er nog drie bedden met tuinbonen, mijn persoonlijke favoriet. De rode koolrabi-voetballen aan de weg gaan de pan in voor een koolrabi soep en dan de vriezer in. De spitskool ziet er niet meer uit, is uit zijn vel gebarsten maar is nog superlekker. Dus die laat ik nog even spitskool zijn :-).

Wat is er verder gebeurd? Heerlijk dat het vandaag regent! Dan kunnen de kroten en de wortels zich volzuigen en kunnen we ze binnenkort eten. Nog even geduld dus.Verder is er ijsbergsla geplant, en zijn nu echt alle wintergroenten voorgezaaid. Die gaan over 5 weken de grond in. De stokbonen (neckar, blauhilde en pronkbonen) heb ik bevrijd van het onkruid. En de winterwortelen en ramenas zijn gezaaid. Ik heb een aardappelplant gecheckt en de oogst ziet er veelbelovend uit. Verder sta ik wat in de zomerstand -ben niet vooruit te branden- en ben af en toe een dagje weg.

Save the date: Op 21 September hebben we bij Natuurtalent Oogstfestival. Onderdeel van het oogstfestival is een gezamenlijk diner aan lange tafels op het land. En jullie moeten daar natuurlijk bij zijn! Info volgt.

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), meiraapjes, spitskool, roodlof, kapucijners, erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), tuinbonen, pluksla (mesclun), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen), ijsbergsla, eikenbladsla, krulsla, komkommertjes (marketmore en augurk komkommer), ui (rode en witte). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.

Oogstbericht 29

Nieuw te oogsten Er is nieuwe eikenbladsla, links op het veld, naast de ijsbergsla. Vanaf heden mogen er ook bloemen geplukt worden. Nog niet alles staat in bloei en nog niet van alles is er al voldoende maar de twee bloemenbedden komen op stoom. Pluk met mate. Er staan alliums, prachtige ridderspoor, goudsbloemen, verbenas, de eerste dahlias. En eet ook eens een bloemetje. Op het veld staat Oostindische kers, leuk voor op de sla en in de tunnel en op het land vind je hier en daar borage (komkommerkruid).

En verder: Er staan nog een enkele knolvenkel op jullie te wachten, de sugarsnaps zijn op hun einde en ook de kapucijners naderen hun einde. De courgettes weten van geen ophouden. Ik pluk elke dag om de planten gaande te houden, en heb het kistje met courgettes bij het bed gezet zodat jullie makkelijk kunnen pakken. De raapstelen, rucola en de bloemkool zijn weg/op.

Hoeveel mag ik oogsten? Die vraag krijg ik regelmatig gesteld. In principe (zoals in de oogstafspraken staat) oogst je -afhankelijk of je een eenpersoons, tweepersoons of gezinsaandeel hebt- zoveel als je denkt die week te gaan eten (of als je vaker komt: de komende dagen denkt te gaan eten). Sommige weken eet je wat vaker thuis en oogst je meer, andere weken eet je soms buiten de deur en oogst je wat minder. Daarnaast is er van sommige groenten heel veel, zoals nu de courgettes, de spitskool of de enorme koolrabi’s (de rode). En dan mag je best wat meer meenemen om bijvoorbeeld kimchi van te maken, of courgette chutney, maar laat ook voor je mede-oogstgenoten. Gebruik vooral je gezonde verstand. En als er van iets heel weinig is, gebruik ook dan je gezonde verstand, en denk ook dan aan de andere oogstgenoten.

Wat is er verder gebeurd? Ik ben dan wel de dochter van een tomatenkweker maar je zou het niet zeggen als je de tunnel in kijkt: De roma-tomaten planten zijn gedrochtig en klein, de gardeners’ delight veelkoppig en de coeur du boeuf tomaten laten hun bladeren krullen.  Maar ik houd moed! Verder heb ik roodlof, mesclun en rucola gezaaid. Zijn de kroten, uien en wortels bijna klaar (als de muizen ze met rust laten), gaan de aardappelen als een speer, en groeien de gezaaide winterkolen als kool :-).

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), sugarsnaps, meiraapjes, spitskool, roodlof, kapucijners, erbete, snijbiet, tuinbonen, knolvenkel (laatste), pluksla (mesclun), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen), ijsbergsla, eikenbladsla, krulsla. Kruiden: Lavas, bieslook, basilicum, bonenkruid. Bloemen. Oogst ze!

Oogstbericht 28

Nieuw te oogsten Deze week zijn de courgettes rijp geworden, zowel de gele als de groene. Ergens op de weg van zaad naar plant zijn er een paar wisseltrucs tussendoor gekropen. De pompoenplantjes bleken courgettes te zijn, en vice versa. Kortom chaos op het veld. Op zich kan je vanaf het graspad makkelijk bij de gele courgettes, en ook tegen het net van de komkommers is het pad breed genoeg om zelf gele courgettes te snijden. Maar de groene courgettes staan echt midden tussen de jungle van de pompoenen. Om ongelukken te voorkomen, zal ik voor jullie de groene courgettes oogsten en op het kraampje bij de kas leggen. Daar liggen nu trouwens ook gele courgettes (omdat als ze het weekend doorgroeien ze te groot en minder lekker worden). Dus loop vooral even naar het kraampje. Kan je meteen in de tunnel basilicum plukken. Nog een tip als je zelf de gele courgette gaat snijden: Geef met een mesje een snede in het aanhechtpunt, en draai dan de courgette. Zo kom ie makkelijk van de plant zonder m te verwoesten. Ook de Nieuw Zeelandse spinazie is groot genoeg om geoogst te worden. Hiervan oogst je de toppen zodat de plant gewoon verder kan groeien. Bijna net zo lekker als de matador spinazie met een iets ziltige smaak. En er is nieuwe ijsbergsla, en nieuwe koolrabi’s :-). 

Laatste kans groente en fruit:-) Het hele bed met rucola, raapstelen, eikenbladsla en roodlof is doorgeschoten. Het ziet er geweldig bloemig uit, en als je zoekt vind je vast nog wat lekkere rucola blaadjes, of een kropje roodlof. Maar heel lang zal het bed niet zo blijven staan. :-).

Wat is er verder gebeurd? Ik ben begonnen met het voorzaaien van de wintergroenten. Raar idee wel, zo midden in de zomer. En de zomer- en winterprei is geplant. Ester heeft op het middenpad van de tuin een mededelingen boord neergehangen waarin ik de lijst van te oogsten groenten en andere mededelingen hang. Verder niet onbelangrijk: Het hek is tot 17 uur open. Als je dus net voor 17 uur binnenkomt, heb je kans dat je ingesloten raakt. Dat is voor niemand leuk. Mocht je wat later willen oogsten (dan voor 17 uur), laat t mij vooral weten, dan blijf ik langer. Appen werkt het beste. 

Deze week te oogsten: Groenten: Rode en witte koolrabi, rucola, raapstelen, sugarsnaps, meiraapjes, spitskool, roodlof, kapucijners, erbete, snijbiet, tuinbonen, knolvenkel, pluksla (mesclun), bloemkool (laatste), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen) Ijsbergsla. Kruiden: Lavas, bieslook, basilicum, bonenkruid.