Tuinberichten

Oogstbericht 29

Nieuw te oogsten De andijvie, knolvenkel en gekleurde snijbiet komen in het assortiment om te oogsten. Kies de grootste andijvie kroppen uit en snij ze bij het nekje af. De knolvenkel laat zich iets minder makkelijk oogsten en het handigst is om de knol met wortel en al uit de grond te trekken en de wortels vervolgens af te draaien/ weg te snijden. De gekleurde snijbiet: Kies mooie stengels uit en snij ze 2 cm boven de grond af, en oogst van verschillende planten. Wees echter voorzichtig want we hebben ook snijbiet bij gezaaid en dus staan er kleine kiemplantjes op het bed! In de bloementuin kunnen ook Crocosmeas, Leeuwenbekjes en Echinaceas (paarse zonnehoed) geplukt worden. De crocosmea aan de onderkant afsnijden zodat je een mooie lange steel hebt, en alleen oogsten als er al een paar bloemen open zijn. De leeuwenbekjes oogst je het best door ze halverwege af te snijden zodat aan de zijtakken zich nog nieuwe bloemen kunnen vormen. Bij de Echinacea snij je de middenbloemen eruit zodat de zijbloemen verder kunnen groeien. Als de zijbloemen nog dicht zitten zullen ze op de vaas bijna zeker niet uitkomen, dus graag laten staan. Zie ook het youtube kanaal voor nadere instructies :-). https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/videos 

Zwarte bessen In de boomgaard van Natuurtalent die grenst aan de akker staan heel veel zwarte bessen. Hele mooie ronde. Dus hou je van zwarte bessen: iedere oogstgenoot mag een bakje zwarte bessen plukken. 

Survey Afgelopen zondag stond Lukas op de akker om extra oogstgenoten te interviewen. Mocht je nog niet hebben meegedaan en heb je 5 minuten om je ervaringen als oogstgenoot CSA te delen, surf naar https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdeqmdItos0XvgZYj1DsnXOzfuQq3-PKbF3VNaM_HFxCyQN_w/viewform en doe mee!

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, gewone mesclun (snijsla), laatste witte koolrabi, sprouting broccoli, courgettes geel en groen, laatste spitskool, knoflook (rood en wit), stengelui, rode kroot, andijvie, snijbiet en knolvenkel. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena. Bloemen: Gele kamille, goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), trommelstokjes, dropplant, crocosmea, leeuwenbekjes, Echinacea (paarse zonnehoed).

Oogstbericht 28

Nieuw te oogsten De rode bieten ofwel de krootjes kunnen geoogst. Eindelijk. In het groot brengen van de kroten hebben heel wat wied uren gekost.  Kies vooral de grotere exemplaren uit en wrik ze voorzichtig tussen de buren vandaan zodat de kleine krootjes nog wat verder kunnen groeien. Verder kan je in de aubergine tunnel nu ook de toppen van de rode basilicum oogsten. En mocht je een Vervene-thee-fanaat zijn: je mag wat takjes afsnijden van de citroenverbena in de bloementuin. Pak hiervoor een snoeimesje en snij hier en daar een takje weg zonder de struik te beschadigen. In de bloementuin staat ook de dropplant in bloei. De bijen zijn er dol op, maar je mag ook wat plukken. Graag stelen van ongeveer 20-30 cm snijden, dus geen kapstokjes laten staan. Oogst en denk aan je mede-oogstgenoten.

Slakkenland Inmiddels zijn we in slakkenland aangekomen. Ik kan het bijna niet meer geloven maar in 2019 heb ik -echt waar- maar 3-5 slakken geteld. En nu leven we in slakkenland.  Vooral de dahlias en de zonnebloemen moeten het ontgelden maar ze huizen ook in de sla, in de kolen. Je zal ze best tegengekomen zijn. Misschien zelfs al op je bord. Wat doe je eraan. Knoflook gier, scherp zand, en constant wegrapen is het devies, en alle schuilplaatsen (onkruid) weghalen. En als dat allemaal niet voldoende is, accepteren dat de slakken mee-eten.  

Survey Over de afgelopen maanden heeft student Lukas in opdracht van ons CSA netwerk (je weet wel, het netwerk waar alle zelfoogstmoestuinen aan zijn verbonden) een survey opgesteld naar de beweegredenen om oogstgenoot te worden. Daar ben ik zelf natuurlijk ook nieuwsgierig naar. Heb je 5 tot 10 minuten tijd om je ervaringen als oogstgenoot CSA te delen? Je deelname draagt bij om de toegevoegde waarde van dit alternatieve voedselnetwerk bloot te leggen, en is anoniem. Wij waarderen je mening! Dus surf naar https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdeqmdItos0XvgZYj1DsnXOzfuQq3-PKbF3VNaM_HFxCyQN_w/viewform en doe mee!

O ja niet vergeten: Alleen oogsten waar de groene vlaggen staan. Dank!

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, laatste ijsbergsla, gewone mesclun (snijsla), witte koolrabi, sprouting broccoli, courgettes geel en groen, laatste spitskool, knoflook (rood en wit), stengelui en rode kroot. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena. Bloemen: Gele kamille, goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), trommelstokjes, dropplant.

Oogstbericht 27

Nieuw te oogsten Komende week gaan we rode (Morado) en witte (Messidor) knoflook oogsten. We zullen deze op de kraam leggen. Ook de knoflook is voor direct consumptie, dus neem mee wat je deze week gaat eten. Ook de stengelui /bosui kan geoogst. Deze oogst je door het hele bosje met kluit en al uit het bed te halen en de kluit vervolgens weg te knippen. De Thaise basilicum oogst je net als de gewone basilicum: De toppen eruit knijpen zodat de plant lekker breed uit gaat groeien. Je ziet de diefjes al zitten. Deze groeien uit tot volwaardige takjes zodat we de hele zomer kunnen blijven plukken. Dus niet boven de grond afsnijden ajb want dan groeien ze niet meer. En als je de tunnel weer uitgaat: Laat de deur op een kier en als de zon erg hard schijnt, half open. In de bloementuin kan je van de groene en de citroenthijm oogsten. Knip voorzichtig wat takjes uit het planten zodat de plant verder kan groeien. Verspreid je oogst over de verschillende planten. In de bloementuin kan je ook Verbena (Ijzerhard) en trommelstokjes plukken. Snij deze vooral mooi diep af en denk bij het plukken aan je mede-oogstgenoten.

Op De tuinbonen, aardbeien, kapucijners, rijserwten en knolvenkel zijn op. Vooral de kapucijners en rijserwten zijn hard gegaan. Over een paar weken is er weer nieuwe knolvenkel. 

Afgelopen week hebben we eindelijk de spruiten geplant, de Nieuw-Zeelands spinazie en de voorgezaaide sugarsnaps. Poging 3 om deze peultjes te laten groeien op het land. En verder hebben we gewied, gewied, gewied en Mark en Leen zijn met de grasmaaier aan de gang gegaan.

Te oogsten deze week: Eikenbladsla, laatste ijsbergsla, gewone mesclun (snijsla), witte koolrabi, sprouting broccoli, courgettes, spitskool, knoflook en stengelui. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene en Thaise basilicum, gewone thijm, citroen thijm. Bloemen: Gele kamille, goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), trommelstokjes.

Oogstbericht 26

Nieuw te oogsten De spitskool, kapucijners, rijserwten, meiraapjes en de groene basilicum kunnen geoogst. De spitskool snij je bij haar nekje af en ontdoe je van de buitenste bladen. De kapucijners en rijserwten: Zoek daarvoor de dikke, goed gevulde peulen met een geelkleurend hoedje en breek de peul voorzichtig van de plant of gebruik een knipschaartje. Wees zuinig met plukken en denk aan je mede-oogstgenoten want de oogst valt wat tegen. Voor alle helderheid: van de kapucijners en de rjserwten eet je alleen de erwten, niet de peulen. De meiraapjes (echt voor de liefhebbers) trek je voorzichtig uit de grond. Mochten ze dicht op andere raapjes staan, hou met je hand die andere raapjes tegen en trek voorzichtig de meiraap eruit. De groene basilicum: daar knijp je voorzichtig de topjes uit zodat de plant zich gaat verbreden. Je ziet de diefjes al zitten. Deze groeien uit tot volwaardige takjes zodat we de hele zomer kunnen blijven plukken. Dus niet boven de grond afsnijden ajb want dan groeien ze niet meer. Op ons Youtube kanaal staan nieuwe oogstfilmpjes https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/videos .

Afgelopen week hebben we de knolselderij geplant en hebben we het veld voor de spruiten gemaaid en gefreesd. Komende week frezen we het veld nogmaals en gaan de spruiten erin. De courgettes waren meer dan populair, dus ik heb daar de groene vlaggen weggehaald. Ik zag dat mensen de courgettes te klein oogsten en dat is zonde (en daar zijn we niet op berekend). Voorlopig zullen wij voor jullie de courgettes oogsten en liggen ze op de kraam.  En verder hebben we weer als een malle onkruid weggehaald en daar gaan we de komende tijd lekker mee verder. 

Tot ziens op de Tuinderij!

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, ijsbergsla, gewone mesclun (snijsla), witte koolrabi, sprouting broccoli, bloemkool, tuinbonen, courgettes, knolvenkel, spitskool, kapucijners, rijserwten. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene basilicum. Bloemen: Margrieten, gele kamille, goudsbloemen, grashalmen.

Oogstbericht 25

Nieuw te oogsten De tuinbonen, courgettes, de witte koolrabi en de knolvenkel hebben een groen vlaggetje. Inderdaad, na die zon en de heerlijke regen van afgelopen dagen gaat het razendsnel. Bij de tuinbonen zoek je de dikste peulen uit en voel dan even of er boontjes inzitten. Ze maken namelijk eerst een lekker fluffy bedje voor de boontjes en als je dan de peulen te vroeg oogst, oogst je met name lucht. Pak de plant goed vast, en met je andere hand de peul met bonen en draai m voorzichtig naar beneden af. Verspreid je oogst over verschillende planten zodat de bovenste peulen nog lekker door kunnen groeien. De courgettes snij je, als ze tenminste 20 cm lang zijn, af bij hun nekje. De koolrabi kan je het makkelijkst helemaal uit de grond trekken en de wortel er af draaien. Voor de knolvenkel geldt hetzelfde. Zie ook het Youtube kanaal met oogstfilmpjes https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/videos. Ook zal ik komende week af en toe bloemkolen op de kraam leggen. Bloemkolen doen het op de akker zeer matig en van de 150 geplante planten staan er nog zo’n 30-40 met kleine bloemkooltjes. Zodra ze vol zijn, leg ik ze op de kraam. Les: Volgend jaar geen gewone bloemkool meer.  En trouwens: de sprouting broccoli laat haar gele bloemen zien. Pluk eens voor de grap een takje met bloemen en proef eens. Boordevol smaak. Heerlijk om een omelet mee te bakken of een soufle van te maken. Als jullie de gele bloemen niet wegsnijden, doen wij het zodat er weer nieuwe paarse bloemknoppen komen. Zeer waarschijnlijk zullen de komende week ook de kapucijners en erwten te oogsten zijn en voor de liefhebbers meiknolletjes. Let op de groene vlaggen! Ook mag er geplukt van de Margrieten en Gele Kamille in de bloementuin en in de koude kruidentuin van de muntsoorten en de citroenmelisse.

Afgelopen week stond in het teken van planten: we hebben rode kool, Savooie kool, en Romanescu bloemkool geplant, roodlof, groene selder, andijvie en sla. En de pompoenen zijn bijgeplant zodat we weer goed in de pompoenenplanten zitten. De bedden voor de knolselderij zijn geprepareerd en de Rode basilicum, honing meloen salie en de Franse Dragon zitten in de grond. 

Komende week Woensdag is het weer meewerkdag voor oogstgenoten. Dus laat het vooral weten als je komt! En wij gaan verder met planten (knolselderij, stengelui en de spruitjes). En onkruidbeheer natuurlijk. Tot ziens op de Tuinderij!

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, ijsbergsla, gewone mesclun (snijsla), witte koolrabi, sprouting broccoli, bloemkool, tuinbonen, courgettes, knolvenkel. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse. Bloemen: Margrieten, gele kamille, goudsbloemen.

Oogstbericht 24

Nieuw te oogsten Helaas, alle grote knolvenkel is al geoogst dus ik heb het vlaggetje even weg gehaald zodat de resterende knolvenkel wat groter kunnen groeien. Zonde om ze zo klein te oogsten. Wel kan er deze week geplukt worden van de aardbeien. Ze staan goed verborgen tussen alle onkruid. Dus dat wordt een mooie zoektocht.  Verder gaat het nu razend snel. Het zal niet lang meer duren voordat de eerste courgettes en tuinbonen een groen vlaggetje krijgen. Dus als je op de akker komt, goed rondkijken naar de groene vlaggen.

Afgelopen week zijn we weer als een malle tekeer gegaan op de tuin, ondanks de hitte. We hebben de komkommers in de grond gezet, de sojabonen en de gewone stam slabonen (nogmaals) gelegd, de zonnebloemen gezaaid, de zoete aardappelen (jawel), de groene en Thaise basilicum, en de citroenverbena geplant. De bedden voor de nieuwe kolen zijn geprepareerd, en er is weer lekker op los gewied door de oogstgenoten. En de waterpomp is aangesloten. En dat was hoognodig ook. Het regenwater is nagenoeg op en de tuinbonen verlangen echt veel water nu. Straks ga ik nog even langs om ze extra water te geven. Ook is er weer nieuwe compost gebracht en hebben we weer verschillende biologische kruiden binnen gekregen: franse dragon, honing meloen salie, lavendel, oregano en citroenverbena.

Komende week Woensdag is het weer meewerkdag voor oogstgenoten. Dus laat het vooral weten als je komt! De strijd tegen het onkruid gaat verder. En verder gaan we planten, planten en planten want de nieuwe biologische planten van Jongerius komen er aan. Het gaat flink heet worden deze week, dus wens ons sterkte!

Tunnels en andere zaken Vanmiddag was ik op de akker en zag ik dat iemand de deuren van de tunnels had gesloten. Met de zon op de tunnel en de deuren dicht, kan het boven de 50 graden worden en dat vinden zelfs tomaten en aubergine niet fijn. Een groot deel van de planten was bevangen door de hitte. GRAAG OPEN LATEN DIE DEUREN! 

Ik zie ook dat mensen staan te popelen om bloemen te plukken in de bloementuin. Niet doen. De poppies die er nu staan, verwelken meteen en van de lupines en het vingerhoedskruid willen we zaden winnen. Dus graag laten staan. Nog even geduld. Het bloemenseizoen begint in Juli. En voor alle groenten, kruiden en bloemen geldt: Kijk naar de groene vlaggetjes.

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, andijvie, ijsbergsla, laatste Aziatische mesclun (snijsla), gewone mesclun (snijsla), laatste koolrabi, sprouting broccoli. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel.

Oogstbericht 23

Nieuw te oogsten Ja!!! Er is nieuwe groente. Allereerst de paarse koolrabi (wat een prachtexemplaren), en ook de knolvenkel en de sprouting broccoli. Ik heb alles voorgeproefd en de smaken zijn voortreffelijk :-). De knolvenkel en de koolrabi (zoek de grootste exemplaren) oogst je door de hele plant uit de grond te trekken en vervolgens de wortels er af te snijden of te draaien. De sprouting broccoli is een heel ander verhaal: Daar zoek je de grootste sprouts van de plant en die snij je eruit zodat de rest door kan groeien. Oogst vooral van verschillende planten. Als we goed oogsten hebben we een maand lang plezier van de broccoli want hij blijft sprouts maken. En denk bij deze groenten ook aan je oogstgenoten. Uit ervaring weet ik dat deze groenten zeer populair zijn.

De tuin als leermeester Sommigen van jullie weten misschien dat ik van het autonome soort ben dat graag alles zelf en alleen doet. Deze week heb ik mee mogen maken hoe belangrijk het is om een team om me heen te hebben. Ik werd ziek (niets ernstigs hoor) en mijn team nam me vlekkeloos alle taken uit handen. Het werk ging door en zelfs de rondleidingen op zaterdag hebben Hester en Hans overgenomen en ook vandaag zijn Hester en Mark nog even plantjes water wezen geven. Echt fantastisch! Wat een zegening zo’n team. Onbetaalbaar.

Komende week Woensdag is het weer meewerkdag voor oogstgenoten. Het samenwerken is enorm genoeglijk en het geeft een fijne gezelligheid op de tuin. Verder gaan we weer ! de sojabonen leggen en de zoete aardappelen, twee (sub-)tropische gewassen. Is er niet van gekomen afgelopen week. En we gaan weer wieden en een aantal bedden klaarmaken voor de plantjes die in week 24 komen waaronder de spruiten, rode kool, savooiekool, roodlof etc. Het belooft een warme week te worden en waarschijnlijk wordt het tijd om de waterpomp en de slangen in stelling te brengen. 

Nieuw logo Jelle, oogstgenoot en kunstenaar heeft een nieuw logo voor de tuinderij ontworpen. Ik moet mn lettertypes en de rest van de lay out er nog wat op afstemmen maar dat gaat wel goed komen. Ik ben er heel blij mee. 

Te oogsten deze week: Eikenbladsla, andijvie, ijsbergsla, Aziatische mesclun (snijsla), gewone mesclun (snijsla), koolrabi, knolvenkel, sprouting broccoli. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel.

Oogstbericht 22

Afgelopen week stopte eindelijk de regen en kwam de zon te voorschijn. Niet alleen heerlijk voor onszelf -want werken in de modder was ik persoonlijk behoorlijk zat- maar ook voor de planten en het ontkiemen van zaden. Inmiddels zit het plantgoed van Jongerius in de grond (bleekselderij, verse sla, knolvenkel en knolselderij), en ook ons eigen plantgoed, waaronder de aubergines en courgettes, is geplant. De dahlias zitten nu echt allemaal in de grond, en alle Abessijnse gladiolen.

Ook was er woensdag weer een team van oogstgenoten voor het wieden van de bedden. Het wordt echt gezellig op het land zo en stukje bij beetje worden de bedden schoon.Nog even in de repeat:  De komende tijd gaan we elke woensdag meewerk dagen organiseren om van het onkruid af te komen. Als je wilt meewerken op woensdag, stuur me een berichtje! Elk uurtje dat je komt is mooi meegenomen.

Ach ja en afgelopen zaterdag was het natuurlijk NL doet. We waren met 10 mens op de akker. Hans en Bas hebben de bonenstaken stevig neergezet, en meteen maar de pronkbonen en stokbonen gelegd. Carine, Sophie en Monique hebben  de frambozen, bramen en boissen berries van onkruid ontdaan, en An, Laura, Jan Diederik, Valentijn, Rowan en Rein hebben een eerste deel van het nieuwe zonnebloembed geschoond, compost gegeven en de eerste zonnebloemen gezaaid. Wat is er een hoop gedaan afgelopen week. Super bedankt allemaal!

Komende week gaan we de sojabonen leggen en de zoete aardappelen, twee (sub-)tropische gewassen. Vorig jaar hebben we de zoete aardappel in de kas geprobeerd maar dat werd niets. Nu gaan we het op het veld proberen en heb ik plantjes laten opkweken door een professional. Vorige week vielen ze in een doosje door de brievenbus en ze zijn inmiddels goed hersteld van de reis per post. En we gaan wieden, wieden, wieden, wieden en nog eens weiden. Want ik was net op het land, en het onkruid schiet de grond uit. Waar komt het toch allemaal vandaan?

Nieuw te oogsten Geen nieuwe groenten dit keer. Maar het zal niet lang duren voordat de knolvenkel en koolrabi groot genoeg zijn. Heb geduld!

Te oogsten deze week: Eikenbladsla, andijvie, ijsbergsla, Aziatische mesclun (snijsla), gewone mesclun (snijsla. )Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel.

Oogstbericht 21

Afgelopen week waren we overgeleverd aan de weergoden. Ijsheiligen is voorbij maar de wind, gewone kou en regen tieren er welig op los en ook zij zijn een bedreiging voor de gewassen. Een aanzienlijk deel van de pompoenen is stuk gewaaid. Gelukkig kunnen we nog opnieuw inzaaien. Maar veel gewassen staan nagenoeg stil in hun groei. 

De planning van afgelopen week ging weer net anders dan bedacht :-). De bleekselderij, knolselderij, eikenbladsla, knolvenkel planten van Jongerius waren nog zo klein dat ik ze niet durfde te planten in dit weer. Wel hebben we de koolrabi en de tomaten geplant en twee nieuwe rijen sugarsnaps en de peterselie ingezaaid. En we hebben de tunnel voor de aubergines en het veld voor de courgettes geprepareerd. 

Op woensdag kwam een team van oogstgenoten ons versterken met het wieden van de wortelgewassen. Dat was niet alleen fijn maar bovendien heel gezellig. De komende tijd gaan we elke woensdag meewerk dagen organiseren om van het onkruid af te komen. Als je wilt meewerken op woensdag, stuur me een berichtje! Elk uurtje dat je komt is mooi meegenomen.

Komende week gaan we weer proberen de bleekselderij, knolselderij, knolvenkel, eikenbladsla, de courgettes en de aubergines grond in te zetten en is het de hoogste tijd voor de tweede rij van pronkbonen en stokbonen, en de sojabonen. En bovendien: de stekjes voor de zoete aardappelen (experiment) zijn binnen dus ook die kunnen de grond in. Het belooft weer een pittig weekje werk te worden :-).

VELT tuindagen Onze Tuinderij is lid van de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (VELT). Dit is van origine een Belgische vereniging maar tegenwoordig ook stevig geworteld in Nederland. Op zaterdag 5 Juni doen we mee met de Open VELT dagen https://velt.nu/ecotuindagen, en geven we in de middag rondleidingen en leggen we een paar principes van ecologisch tuinieren uit. Mocht je kennissen en vrienden hebben die de tuin (of een andere tuin) een keer willen bekijken, dit is de kans. Voor mee info zie https://velt.nu/ecotuindagen/csa-tuinderij-de-stadsboerin-rotterdam

Nieuw te oogsten Het is al sla dat de klok slaat. De ijsbergsla, en de mescluns (=snijsla mix) kunnen geoogst. De ijsbergsla oogst je als krop en snij je net als de eikenblad sla en andijvie bij haar nek af. De mescluns snij je ongeveer 2 cm boven de grond af zodat ie weer lekker door kan groeien. De Aziatisch mesclun bestaat uit verschillende koolachtige soorten, en de gewone uit verschillende slarassen. 

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, andijvie, ijsbergsla, Aziatische mesclun, gewone mesclun. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel.

Oogstbericht 20

Plan B In de winter maakten we een uitgebreid teeltplan voor de tuinderij: Wat gaan we waar en wanneer zaaien/planten? Gedurende het voorjaar werd al duidelijk dat we onmogelijk de winterwortels zouden kunnen zaaien op het winterroggeveld (bed 9), te vroeg, te nat, teveel onkruid. Dus veranderde het plan en zouden we de pompoenen op het winterrogge veld zetten. Maar ook dat moesten we snel opgeven. Het is te nat op het land om de rogge te maaien en onder te frezen, terwijl de pompoenplanten smeekten om geplant te worden. Dus hebben we plan B (nou ja, eigenlijk plan C) ingezet. De pompoenen staan nu ten dele op het bed 6 naast de aardperen. Op dit bed stond vorig jaar de winterrogge en dit heeft ervoor gezorgd dat de grond prachtig los is en vol met voedingsstoffen van de rogge. Een teeltplan heb je echt nodig maar tegelijkertijd moet je ook flexibel kunnen zijn als het weer, de grond en het onkruid dat vragen. En zo weten we ook weer uit de praktijk dat het heel goed voor de grond is om winterrogge te verbouwen als groenbemester. Het staat soms in de weg maar doet de bodem heel goed.

Afgelopen week heb ik veel blije oogstgenoten gezien. En dat is een feestje, ook voor ons. Tip: Kijk vooral naar de groene vlaggetjes. Deze staan bij de naambordjes van de te oogsten groente. Kan niet misgaan.

Komende week gaan er weer heel wat planten de grond in: Bleekselderij, knolselderij, koolrabi, knolvenkel, eikenbladsla, de aubergines, tomaten, etc. Ook gaan we opnieuw de sugarsnaps inzaaien. Een oplettend oog zal gezien hebben dat de sugarsnaps nauwelijks opkomen. Na een kiemtest zag ik dat het slecht zaad was. Gelukkig heeft Bolster meteen nieuwe zaden gestuurd en kunnen we opnieuw zaaien.

Onkruid Het is zeer groeizaam weer. Dat betekent dat het onkruid ook de grond uitvliegt. Vooral het wortelgroentenbed heeft er nogal last van. Het is van dat fijne kleine onkruid dat vraagt om een goede blik, een vaste hand en veel geduld. Mochten jullie woensdag een uurtje of meer tijd hebben: Kom vooral wieden. Laat het me even weten of en hoe laat je komt (ook ivm corona), dan komen de wortelbedden vast weer schoon. En kunnen wij ons richten op het planten en zaaien. 

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, andijvie, maggikruid, bieslook.