Tuinberichten

Oogstbericht 20

Deze week nieuw te oogsten

Ja! Mijn lievelingsgroente is klaar om te oogsten: de koolrabi (wit). Ze zijn nog niet allemaal even groot, maar zoek de grootste uit en trek m met wortel en al uit de grond. Zie https:// http://www.youtube.com/shorts/6RMkeNHznSo. De bladeren kan je ook eten, bv in de soep of wokken of vullen met rijst.

De irissen zijn helaas alweer uitgebloeid.

Gekkenwerk Deze weken zijn voor ons de drukste weken van het jaar. Woensdag komen er 20 kratten planten, onze pompoenen en courgettes moeten de grond in, de Nieuw Zeelandse spinazie, en ja, nog steeds de zonnebloemen……. Dus het is even aanpoten deze tijd, maar de tuin wordt steeds mooiere en voller. Gelukkig is er ook tijd voor gezelligheid. Afgelopen donderdag hadden we onze eerste oogstgenoten potluck etentje. Wat een feest was dat! We hebben heerlijk gevarieerd gegeten, in het zonnetjes omringd door zingende vogeltjes. De volgende keer staat op 9 Juni gepland. Dus geef je op!

En verder hebben we afgelopen week alweer kneiterhard gewerkt. Max heeft alle oude dahlias gepoot. Margo heeft de citroenverbenas weer in de kruidentuin gezet. En wij hebben 20 bedden geprepareerd, soms met de frees en soms met de hand. Ik frees liever niet maar in deze tijden van tijdsdruk scheelt het heel veel werk. Wat we met de hand in een dag doen, kan de frees in 1 uur. En we hebben wat regen gehad. Heel summier maar toch. Het betekent wel dat we vorige week regelmatig hebben beregend want de aardappelen en de tuinbonen ontspruiten soms niet bij gebrek aan vocht. Helaas krijgen we het onkruid met het beregenen kado.

En niet vergeten: Aanstaande zaterdag 21 mei doen we mee met de Rotterdam-De Boer-op-Dagen/ dag van de biodiversiteit. We hebben van 11-16 uur plantjesmarkt, en om 11.30, 12.30 en 13.30 rondleidingen en om 16 uur onze oogstgenoten bijeenkomst om het seizoen te openen. Ik heb pas tien aanmeldingen, dat kan niet waar zijn. Een gratis borrel mensen! Gezellig, leuk, doen, aanmelden!

En overdag kunnen jullie natuurlijk bij andere boeren gaan kijken die meedoen met de RDBO-dagen. Zie https:// http://www.rotterdamdeboerop.site/dagen/

Deze week te oogsten Groenten Eikenbladsla Bindsla Andijvie Koolrabi Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Eetbare bloemen Bieslookbloemen

Oogstbericht 19

Deze week nieuw te oogsten

Naast de boterzachte eikenbladsla, hebben we nu ook de knisperige bindsla en de andijvie te oogsten. Allemaal op grootbed 20, het bed dat het dichts bij de yurt ligt. Alle drie de gewassen oogst je door het nekje te vinden en de krop af te snijden. https://www.youtube.com/shorts/ q9_oXrOBiAA

Vlak bij het maggikruid staat de bladvenkel. Sommigen van jullie denken dat het dille is, en toegegeven, het lijkt erop en de toepassingen ook. De bladvenkel oogst je per steel.
In de bloementuin staan wat irissen te shinen. Je kan geen hele bossen plukken maar 1-2 op een vaas is meteen een statement in je huiskamer. Laag bij de grond afsnijden, per steel.

Tip voor het bewaren van bladgroenten/kruiden: Leg ze na thuiskomst 15 minuten in koud water en stop ze dan in een plastic zak in de groentela. Dan blijven ze minstens een week lang krakend vers.

Tunnel De tunnel gaan we de komende week ruimen omdat we plaats moeten maken voor de tomaten en de pepers en basilicum die ongeveer de kas uitgroeien. Dus wil je nog wat rucola, kom dan snel nog wat halen.

Aanstaande donderdag 12 mei hebben we ons potluck diner. We zijn al met ons 10-en maar mocht je alsnog mee willen eten, stuur me een mail. Gezelllig. En echt, in de avond op het terrein een hapje eten is magisch.

Op 21 mei is er om 16 uur een Oogstgenotenborrel om op het nieuwe seizoen te proosten. Als je komt, geef je dan op via mijn emailadres stadsboerinrotterdam@xs4all.nl zodat ik voldoende maar ook weer niet teveel drankjes kan inkopen. En natuurlijk is er onze plantjesmarkt waar we overtollige zaailingen verkopen, bessenstruiken, opgepotte bloemen, kruiden etc. tussen 11 en 16 uur, en voor belangstellenden zijn er rondleidingen om 11.30, 12.30 en 13.30. Dus mocht je buren en vrienden hebben die mee willen doen, laat het me weten.

En verder hebben we afgelopen week kneiterhard gewerkt, veel geschoffeld, de laatste bladgewassen geplant, de laatste aardappelen gepoot, de eerste bonen gelegd, de eerste dahlias gepoot. Deze week gaan we nog harder werken want in week 20 komt er heel veel plantgoed, en gaan bovendien de pompoenen en courgettes de grond in. In totaal gaan we 15 subbedden schoon maken, en twee grootbedden voor de pompoenen. En de snijbiet, winterpeen en pastinaak moeten gezaaid. O ja, en het zonnebloemveld…… Never a dull moment. En over de droogte zeg ik even niets.

Deze week te oogsten: Groenten Eikenbladsla Bindsla Andijvie Laatste groenten in tunnel 2 Rucola Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Bloemen Blauwe iris Eetbare bloemen Rucola bloemen Koolbloemen (boerenkoolveld) Bieslookbloemen.

Oogstbericht 18

Hans heeft inmiddels het praktijk examen behaald vrijdag! Nu de rest van zijn werkstukken nog afhandelen en dan is hij afgestudeerd in juli.

Mooi verhaal Afgelopen week kreeg ik een app bericht van een van onze oogstgenoten. Ze had winterpostelein geoogst in de tunnel en nu zwom er een salamander in haar teiltje waarin ze de postelein waste. Ze heeft de salamander teruggebracht en uitgezet zodat ie weer verder kan bijdragen aan de biodiversiteit op de akker. Is weer wat anders dan slakjes!

Afgelopen week was het alweer heerlijk weer en hebben we geploeterd, geplant en gezaaid. Alle kolen die we in week 16 hebben gehaald (broccoli, rode spitskool, witte koolrabi en rode kool) zitten in de grond en worden door de netten afgedekt om de duiven op een afstand te houden. De bedden voor de slaplantjes zijn geprepareerd. Dat hebben we dit keer met de Ferrari-frees gedaan. Het duurt soms te lang om alles met de hand van onkruid te ontdoen, en we lopen wat achter op de planning, dus gaan we de frees -als het kan- wat vaker gebruiken, zodat we geen 8 uur doen over een bed preppen maar 15 minuten. We zijn de afgelopen niet toegekomen aan de zonnenbloemen en de aardappelen maar met behulp van de frees gaan we nu echt tempo maken :-).

Zaai: we hebben een bed met Amsterdamse Bak zomerwortels en een bed met kleurenwortels gezaaid, en een extra bed met tuinbonen. En in de kas heeft Leen de komkommers en de klimspinazie voorgezaaid. De kas staat nu echt bomvol met zaaigoed en het springt de potjes uit. 

Ook zijn we aan het voorzaaien voor onze plantjesmarkt op 21 mei! Jullie komen toch wel?

Alle beplante en bezaaide bedden hebben we geschoffeld om het onkruid eronder te houden. Juist als de zon schijnt, is schoffelen heel effectief. De omgeschoffelde onkruidjes verleppen onmiddellijk in de zon. Maar je zal zien, dat er alweer onkruid staat. Misschien moeten we iets nauwkeuriger gaan schoffelen:-).Ook hebben we de klimaatdoeken van het plantgoed gehaald want alhoewel het ’s nachts soms nog koud kan zijn, overdag is het heerlijk groeiweer.

Deze week gaan we de bladgewassen planten (eikenbladsla, bindsla en bleekselderij), de laatste aardappels leggen en zonnenbloemen zaaien. Oja, en het gras maaien want de grasmaaier is weer gerepareerd! En misschien komen we ook wel toe aan het leggen van de eerste stokbonen, het zaaien van de winterpeen, rucola, snijbiet, en de pastinaak. Mmm, dat klinkt al weer heel ambitieus. 

Vanaf deze week hebben we op de donderdagavond een avond openstelling tot 20 uur. We zorgen ervoor dat het hek wel dicht is, maar niet op slot. Kijk even goed en als ie toch op slot zit, app me dan even.

Deze week te oogsten Ja! De eerste eikenbladsla kan geoogst. Zo vroeg in het seizoen hebben we het nog niet gehad! Zoek de grootste krop en snij m bij het nekje af. zie https://www.youtube.com/shorts/q9_oXrOBiAA Alles wat in de tunnels staat, gaan we binnenkort weghalen zodat er plaats komt voor pepers, basilicum en tomaten. Naast eikenblad sla is er bieslook en maggikruid in de kruidentuin. Van de bieslook en maggi oogst je per steel.

Plek voor nieuwe oogstgenoten Mocht je nog mensen weten, ik heb nog voor 30 monden plek! Dus verspreid het woord en maak je vrienden en buren attent op de rondleidingen van 21 Mei.

Belangrijke data:  

12 mei Potluckdiner om 18 u. – geef je op via stadsboerinrotterdam@xs4all.nl.
21 mei Plantjesmarkt 12 u. – 16 u. met rondleidingen voor geinteresseerden om 11.30, 12.30 en 13.30 in het kader van de dag van de biodiversiteit en Rotterdam-de-boer-op-dagen (zie https://www.rotterdamdeboerop.site/event/rondleiding-bij-de-csa-tuinderij-de-stadsboerin/ )en een oogstgenoten-borrel om 16.00 uur.

oogstbericht 17

Dit keer is het oogstbericht door Hans geschreven in het kader van zijn opleiding. Vrijdag gaat ie examen doen op de akker!

Afgelopen week hebben we nieuw plantgoed gehaald bij Jongerius. De broccoli en spitskool waren al zo groot, dat we die al hebben geplant. In het zomerkolenvak (vak 18) hebben we ook wat meiraapjes gezaaid voor de fijnproevers.
In het peulenvak (vak 8) zijn de laatste peultjes gezaaid. De jonge plantjes hebben het moeilijk door de droogte.
Mark en Leen hebben een extra regenwatertank geïnstalleerd, goed voor 1000 liter hemelwater.

Deze week zullen we de nieuwe slaplantjes en de rode koolplantjes planten en we zaaien de laatste tuinbonen. We gaan ook nog zonnebloemen (vak 10) en de zomerwortels (vak 12) zaaien, en de laatste aardappelen poten.
We hopen wel op een beetje regen, want na 3 weken prachtig zonnig lenteweer is de grond kurkdroog en zijn de regenwatertanks inmiddels leeg. Deze week gaan we ook bed-nummerplaatjes, gemaakt door vrijwilliger Inge, plaatsen bij de teeltvakken.

Deze week te oogsten: in de eerste tunnelkas staat nog winterpostelein (pak een bosje en snijdt dat 2 cm. boven de grond af), en de allerallerlaatste  spinazie (pluk per blad en oogst van meerdere planten). In tunnelkas 2 staat nog rucola en mosterdblad. Het is nu echt een aflopende zaak in de tunnels.
Op de akker zie je het klimaatdoek hier en daar al opbollen, omhoog geduwd door de groeiende plantjes. Nog even één weekje warm en zonnig lenteweer en dan komt er ook weer iets anders op het menu.

Belangrijke data:  

12 mei Potluckdiner om 18 u. – geef je op via stadsboerinrotterdam@xs4all.nl.
21 mei Plantjesmarkt 12 u. – 16 u. met rondleidingen voor geinteresseerden om 11.30, 12.30 en 13.30 in het kader van de dag van de biodiversiteit en Rotterdam-de-boer-op-dagen (zie https://www.rotterdamdeboerop.site/event/rondleiding-bij-de-csa-tuinderij-de-stadsboerin/ )en een oogstgenoten-borrel om 16.00 uur

oogstbericht 16

Afgelopen week hebben we echt ontzettend veel gedaan. Als een gesmeerde motor hebben we 2 bedden met Agria en 2 bedden met Annabelle aardappelen gepoot, een derde bed met tuinbonen gelegd, chioggia bieten gezaaid (die mooie rood-witte), twee wortelbedden geprepareerd, een kolenveld geprepareerd, 67 gele en 71 groene courgettes voorgezaaid, 138 Nieuwzeelandse spinazie, 23 potjes Shiso (Japanse notenkruid), 20 potjes extra groene basilicum, 17 potjes zinnias en 15 potjes dropplanten voorgezaaid. En de leeuwenbekjes -zo mooi opgekweekt door Margo- zijn in de bloementuin geplant. En Mark heeft een stukje gras gemaaid. Helaas liet de grasmachine het vrij snel afweten. Naar de reparateur dan maar.

De vorige week gezaaide basilicum en pompoenen steken inmiddels hun kopjes boven de grond. En buiten staan de kapucijners, erwten en peulen al bijna 5 cm hoog.

Deze week moeten we wederom stevig aan de bak want er komen weer 7 kisten met groenteplantjes aan, waaronder broccoli, rode kool, spitskool, koolrabi, bleekselderij en verschillende slasoorten. En voordat die de grond in kunnen, zijn we wel weer een paar dagen verder. Het zonnenbloemveld wordt zo langzamerhand een wat ondergeschoven kindje. Maar ik zal er voor waken dat we dit jaar wederom een zonnenbloemveld krijgen. 

Alweer een Save the Date: Dit keer een Save the Date voor onze potluck diner op 12 Mei. Op donderdagavond 12 mei om 18.00 uur hebben we voor iedere oogstgenoot die dat wil een potluck diner. Je maakt iets lekkers van de oogst, neemt het gerecht en het recept mee en gezamenlijk eten we al dat lekkers gezamenlijk op. Het eten gaat om niet, en drankjes kunnen we uit het theehuis betrekken. En de afwas kunnen we daar ook doen. Dus geen gesleep met bestek, borden en glazen en verder lekker low-profile. Als je wilt meedoen, geef je op via stadsboerinrotterdam@xs4all.nl

Deze week te oogsten: De laatste rondes denk ik ongeveer:  Spinazie (winterreuzen/ plukken per blad en de oogstverspreiden over verschillende planten), winterpostelein (handje pakken en afsnijden 2 cm boven de grond), rucola (per blad of per steel), mosterdblad (per blad/ verspreiden over meerdere planten), en raapstelen (handje pakken en afsnijden 2 cm boven de grond). Tip: ook de bloemen van de doorgeschoten bladgewassen zijn heerlijk, bijvoorbeeld op de salade.

oogstbericht 15

Afgelopen week moesten we ons weer een beetje aanpassen. Je weet het, een boer of tuinder heeft altijd wat te klagen ;-). Was het eerst te droog, toen werd het te koud, vorige week was het te nat. Echt waar. Zo hebben we de aardappelen nog niet kunnen poten want het veld was te nat en als je er dan op gaat lopen, trap je alles dicht. En bovendien houden aardappelen niet van zwemmen. Dus dat hebben we een weekje uitgesteld. In plaats daarvan hebben we -naast het planten van de broccoli en knolvenkel op de drogere bedden- alle pompoenen (spaghetti, red kuri en de black futsu) en de basilicums (groene, rode en Thaise) voorgezaaid. Dus de kas raakt lekker gevuld. Ook hebben we het tweede bed met tuinbonen gelegd. De koude kruidentuin is weer netjes zonder onkruid en met houtsnippers en de bloementuin hier en daar weer aangepakt. 

Langzaam maar zeker vormt en vult de akker zich weer.

Save the date: 21 mei Op 21 mei organiseert Hans als stage opdracht een plantenmarkt, dus we zijn alvast lekker aan het opkweken. En om wat reuring te hebben, doen we op 21 mei mee aan de dag van de Biodiversiteit & Lokaal Voedsel van Rotterdam de Boer op! We gaan rondleidingen geven aan belangstellenden om nog wat meer oogstgenoten te werven, en houden een praatje over lokaal voedsel & biodiversiteit. Om de dag af te sluiten houden we op zaterdag 21 mei om 16 uur onze oogstgenotenborrel. Gewoon om het begin van het seizoen te vieren. Dus zet de datum alvast in je agenda. Het gaat vast heel gezellig worden.

Deze week gaan we weer proberen de aardappelen te poten (Agria, Annabelles en Sarpo Miras) en de bedden prepareren voor het plantgoed dat volgende komt. Oja en het zonnenbloemveld moet geprepareerd. Kortom weer genoeg te doen. En misschien gaat het gras gemaaid worden. Onze trouwe vrijwilliger Fransil houdt op het grasmaaien. Helaas. Dus als jullie iemand weten die in het seizoen 2-3 ochtenden in de week gras wil maaien, ik hou me van harte aanbevolen. We hebben een hele goede grasmaaimachine.

Deze week te oogsten: In de tunnels ruikt het helemaal naar bloemen :-). Spinazie (winterreuzen/ plukken per blad en de oogstverspreiden over verschillende planten), winterpostelein (handje pakken en afsnijden 2 cm boven de grond), rucola (per blad of per steel), mosterdblad (per blad/ verspreiden over meerdere planten), en raapstelen (handje pakken en afsnijden 2 cm boven de grond), laatste veldsla (hele plantje pakken en met wortel en al eruit trekken). Tip: ook de bloemen van de doorgeschoten bladgewassen zijn heerlijk, bijvoorbeeld op de salade.

oogstbericht 14

Achtbaan Afgelopen week was het nogal een achtbaan. Het ene moment was het heerlijk warm en konden we van alles en nog wat zaaien en planten, lekker buiten koffie drinken en lunchen, en veel lucht inzetten in de kas en in de tunnels. Het had al vier weken niet geregend dus het regenwater waarmee wij besproeien was al op. Nog nooit zo vroeg in het jaar was het regenwater op. En plots was vrijdag daar de sneeuw. Het land was bedekt met een laagje sneeuw en even vreesde ik voor de net gezaaide en geplante gewassen. Gelukkig hadden we woensdag de nieuwe bedden afgedekt met klimaatdoek zodat de sneeuw op het doek fungeerde als een mooie isolatielaag. Ik denk dat alle plantjes de sneeuw en de kou overleefd hebben. Gisteren was ik op de akker om de kas en de tunnels water te geven en zag ik tot mn grote vreugde dat het zaaigoed van de kapucijners, erwten , peulen en tuinbonen aanslaat en uitkomt! Ik moest wel drie keer goed kijken maar ik zag echt kleine uitlopers (zie fotos). En dat is altijd weer een feest. Vorig jaar hebben we namelijk de kapucijners, erwten en peulen moeten nazaaien omdat veel zaad was gekwijnd. Ik zal niet te voorbarig zijn want er kan nog van alles gebeuren maar als het een beetje blijft regenen en het niet te koud wordt, kunnen de peulen en bonen lekker doorgroeien. En we hebben weer regenwater voor het besproeien van de gewassen in de tunnels en kas. Het plantgoed dat twee weken geleden arriveerde zit nagenoeg al in de grond, behalve de broccoli en de knolvenkel want die waren beide nogal klein van stuk. Deze gaan deze week de grond in. 
Door de sneeuw en kou vrijdag hebben we ons plan om te planten en te zaaien even in de ijskast moeten zetten en zijn we om warm te blijven compost gaan rijden voor de bessenstruiken, hebben we het courgettenveld afgedekt en hebben we palen en netten gezet voor het tweede peulenveld. Het is altijd weer interessant om te zien hoe je een plan maakt, en hoe andere factoren steeds maken dat je aan moet passen. Flexibel zijn en weer doorgaan is ons credo.


Kinderoogst Gister was ik in de tunnel en trof ik wat ‘kinderoogst’, plantjes die overduidelijk door een kindje uit de grond waren getrokken met wortel en al en nu slap tussen de gewassen lagen. Mocht je met je kinderen oogsten, dan graag onder je begeleidend oog en met goede coaching! Nooit kinderen zelf zonder toezicht aan de slag laten alsjeblieft. Zonde van al het lekkers en al het werk.


Deze week Vanaf deze week ben ik ook op dinsdagen en donderdagen aanwezig en ik hoop dat we zo ons achterstallig werk weer wat in kunnen halen: Het planten van broccoli, het aardappelveld prepareren zodat de aardappels er in kunnen volgende week, zaaien van het 2e bed tuinbonen, het prepareren van het 3e en 4e bed voor tuinbonen, en natuurlijk onkruid bestrijden. Want hoe koud het ook is, het onkruid groeit lekker door boven de 8 graden. En niet te vergeten: In week 16 komen er al weer nieuwe planten. En ook daar moeten we bedden voor prepareren. 


Deze week te oogsten: Spinazie (winterreuzen/ plukken per blad en de oogstverspreiden over verschillende planten), winterpostelein (handje pakken en afsnijden 2 cm boven de grond), rucola (per blad of per steel), mosterdblad (per blad/ verspreiden over meerdere planten), en raapstelen (handje pakken en afsnijden 2 cm boven de grond), veldsla (hele plantje pakken en met wortel en al eruit trekken). Tip: ook de bloemen van de doorgeschoten bladgewassen zijn heerlijk, bijvoorbeeld op de salade.

Oogstbericht 13

Het nieuwe seizoen begint vrijdag Deze week is het 1 April en begint het nieuwe seizoen. De meesten van jullie hebben zich ook aangemeld voor het seizoen 2022 en hebben inmiddels de 2022 oogstafspraken en factuur ontvangen. Ontzettend fijn dat jullie blijven! Voor sommigen van jullie is dit het laatste oogstbericht omdat je je afgemeld hebt (of niet aangemeld) voor seizoen 2022. Als je tot deze laatste groep behoort: Heel veel dank voor je trouwe oogstgenootschap en weet, je mag altijd van gedachten veranderen en terug komen als oogstgenoot.

Voor degenen die dit jaar voor het eerst oogstgenoot zijn: Van harte welkom, heel fijn dat jullie meedoen dit seizoen.

De nieuwe oogstgenoten hebben de kaart van de tuin al ontvangen. Voor de trouwe 2021 oogstgenoten hang ik m nog even aan dit bericht. En dan beloof ik plechtig dit jaar dat alle bedden een helder nummer krijgen zodat jullie weten waar de groenten te oogsten staat. Het plan is er, de opdracht is gegeven, nu nog de uitvoering.

Ook hang ik voor alle oogstgenoten de link naar de receptensite https://www.dewassendemaan.be/recepten en de link naar ons youtube kanaal aan deze mail  https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/featured?app=desktop. Hebben jullie alles weer bij elkaar.

Afgelopen week hebben we 2655  biologische planten binnengekregen en inmiddels zitten de spitskolen, koolrabies, eikenbladsla, bindsla (gem), en de andijvie alweer in de grond. De broccoli, de rode bieten, prei en gele uien gaan er deze week nog in. Het wordt wel een stuk kouder, net als vorig jaar trouwens, dus we zullen de breekbare plantjes goed beschermen tegen de kou. Vorige week hebben we ook twee rijen kapucijners gelegd, 2 rijen rijserwten, 2 rijen peulen. En een extra bed voor rijen 3 en 4 van de peulen en voor de tuinbonen geprepareerd, zodat die er deze week ook nog in kunnen. Kortom, we werken er hard aan opdat jullie binnenkort eten op je bord hebben. 

En verder wil ik regen! Het regenwater is op en het heeft al 4 weken niet geregend. Doe een regendansje voor de planten en mij. We hebben het hard nodig. Ik wil de regentonnen vol zien en de plantjes zien groeien, de peulen zien ontwaken, en de tuinbonen de kop op zien steken.

Zomerrooster Vanaf 1 April zal ik weer het zomerrooster volgen, dus ben ik van dinsdag t/m vrijdag op de akker te vinden. De andere teamleden zijn er ook op woensdag en vrijdag. Dus ben je nieuw, heb je geen idee hoe je kan oogsten, kom dan vooral door de weeks zodat je onze assistentie en advies kan vragen. Tot op de akker!

Deze week te oogsten:  Rucola, groene en rode raapstelen, spinazie, veldsla en winterpostelein. En ook de mosterdspinazie is vanaf deze week te oogsten. De raapstelen, en winterpostelein oogst je door een handje blad te pakken en het 2 cm boven de grond af te snijden. Zie het instruktiefilmpje op Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=j1EaWMUAvyM . De spinazie, de rucola en het  mosterdblad -lekker door de salade maar ook in een stampotje-  oogst je per blad zodat de plant door kan blijven groeien. En de veldsla haal je er met wortel en al uit. Sommige bladgewassen schieten door de warmte in de bloem. Maar gelukkig kan je de bloempkes ook eten.

Oogstbericht 12

Afgelopen week hebben we weer wat nieuwe bedden geprepareerd voor de bladgewassen, kolen, peulen en wortelgewassen, de bloementuin en de kruiden raken haar onkruid langzaam kwijt,  en zijn we heftig aan het zaaien geslagen. De eerste tuinbonen zitten erin! En in de kas hebben we 96 Coeur de Boeuf, 96 Sweeties en 96 San Marzano tomaten gezaaid, en een scale aan bloemen zoals zaai dahlias (eenjarig), lathyrussen, ridderspoor, judaspenningen (paars en wit), strobloemen, zinnias, groot trilgras, pluisgras, pluimgras. En thuis zijn de Jalapenos en Habanero pepers en de aubergines verspeend (in een eigen potje gezet), en zonnehoeden en acanthussen. Dus er ontspruit van alles.  

Ook aan de oogstgenoten-kant ontspruit er van alles. Afgelopen zaterdag waren er rondleidingen en er was veel enthousiasme om oogstgenoot te worden. Heerlijk hoor, zulke enthousiaste mensen. Zo ga ik de tuin ook weer wat anders bekijken. Er staat nog niets en toch vinden mensen het nu al een fijne plek. Gekkigheid:-).

Maar er kunnen nog steeds oogstgenoten bij, dus ‘spread the word’.

Deze week nieuw te oogsten De paarse raapsteel mag nu ook geoogst worden. In de tunnel groeit alles als een malle en hier en daar schieten de raapstelen, de rucola en de veldsla al bijna in de bloem. Op zich niet zo erg want de bloempkes zijn ook zeer smakelijk (doe ze eens door een salade) maar het kondigt wel het eind van de cyclus van de plant aan. De paarse raapsteel oogst je net als de groene raapsteel. Alleen is tie wat dunner gezaaid, dus kan je ze makkelijker per blad oogsten. 

Deze week komen de planten. Waarschijnlijk woensdag of donderdag. Dus we gaan nog wat meer bedden prepareren en natuurlijk planten. 

Deze week te oogsten Winterpostelein, veldsla, spinazie (winterreuzen), groene raapstelen, paarse raapstelen, rucola in de tunnels. 

Oogstbericht 11

Ik kom net terug van de akker. De aardbeienplantjes zitten erin, 500 stuks, Ostara bio plantjes, doordragers. Opdat we er maar veel profijt en plezier van mogen hebben de komende jaren. In de tunnels zag ik dat de bladgewassen alweer de hemel in groeien. Dus:

Deze week nieuw te oogsten: Naast de winterpostelein en de veldsla kunnen nu ook de winterreuzen (spinazie), de groene raapstelen en de rucola geoogst worden. Voor het oogsten van de winterpostelein en de veldsla hebben we filmpjes gemaakt vorige week. Voor de winterpostelein zie   https://www.youtube.com/shorts/qToUC8n7_dU en voor de veldsla https://www.youtube.com/shorts/NCyuxRSVIl8. Voor de groene raapstelen hebben we nog een filmpje van vorige jaar, zie https://www.youtube.com/watch?v=j1EaWMUAvyM. Je pakt een handje en snijdt de raapstelen 2 cm boven de grond af. Let wel: graag alleen de groene raapstelen oogsten. De rode hebben nog wat dagen nodig. Voor de winterreuzen (spinazie) geldt: pak de grootste bladeren en knip ze met je nagel af, stuk voor stuk. En verdeel je oogst over meerdere planten zodat de plant lekker door kan groeien. Dit zelfde geldt voor de rucola. Deze staat wat onhandig achter het mosterdblad, ook het net ingezaaide mosterdblad dus wees voorzichtig en buig je zelf over de rijtjes van mosterdblad heen en pluk voorzichtig met je nagels de rucola blaadjes. Voor al deze bladgewassen geldt: vooral niet koken maar rauw door een stamppotje heen mengen. Als je de bladeren kookt, blijft er niets van over, zelfs weinig van de smaak. 

De teams zijn compleet Op woensdagen en vrijdagen werk ik met stagiaires en vrijwillligers en dat zijn er dit jaar behoorlijk wat. Op woensdag hebben we Mark, Hans, Li lan, Marjolijn, Inge, en Max, en soms Kaspar. En op vrijdagen zijn Hans, Mark, Remko, Leen, Max, Margo en soms Rebekka en Noortje. Een aantal van ons draagt het stadsboerinnenpakje, dus dan weet je meteen dat ze er bij horen. Echt leuke teams! 

In de herhaling: Campagne ‘Het nieuwe normaal? Wij eten lokaal!’ is van start. In het weekend van 19-20 Maart zetten allerlei zelfoogstmoestuinen in Nederland de deuren open voor nieuwe oogstgenoten of anders geinteresseerden. Wij doen ook mee en wel op zaterdag 19 maart. We hebben rondleiding om 10.30, 11.30, 13.00 en 14.00 uur. Mocht je buren, vrienden of kennissen hebben die misschien oogstgenoot willen worden, laat ze zich dan aanmelden voor een rondleiding via mijn mailadres stadsboerinrotterdam@xs4all.nl en/of na 11 maart op https://www.wijetenlokaal.nl . Ik kan nog 30 nieuwe oogstgenoten hebben. Dus vertel het voort en hang desnoods de poster voor je raam (bijgevoegd aan het bericht). 

Deze week te oogsten Winterpostelein, veldsla, spinazie, groene raapstelen, rucola in de tunnels. De aardpeer mag vanaf nu weer uitlopen. Je ziet er al puntjes aankomen dus alles wat er nu nog in de grond zit mag weer een grote plant worden deze zomer.