Tuinberichten

Oogstbericht 48

Nieuw te oogsten Deze week kan de veldsla geoogst. Deze staat op de ‘oude’ akker, bed 3 (zie de plattegrond, bijgevoegd aan dit bericht). De veldsla oogst je door het hele plantje te oogsten en de wortels af te snijden.

Pauze De Romansecu bloemkool staat even op pauze zodat de kleine kooltjes kunnen groeien. 

Afgelopen week zijn we verder gegaan met het onkruidvrij maken van bed 2, het oude bloemenbed, zodat daar volgend seizoen de zonnebloemen kunnen groeien. Bed 19 hebben we afgedekt zodat we daar in het vroege voorjaar kapucijners, peulen en sugarsnap kunnen zaaien. In de kas hebben we het ‘zoete aardappel’ experiment ontmanteld. Helaas moesten we constateren dat er nauwelijks nieuwe aardappels in de kuipen zijn aangemaakt. Volgend jaar gaan we het weer proberen. En gaan we pootmateriaal bij iemand halen die gewoon buiten op het land zoete aardappel verbouwt. Als hij het kan, kunnen wij het ook :-).

Komende week Het is eind november. We gaan de dahlia knollen uit de grond halen en opslaan op een plek waar t droog, donker en niet te warm en niet te koud is. Ze zijn niet wintervast en kunnen slecht tegen vorst. En we gaan verder met het oude bloemenveld. Ja dat is wel een klusje, zo’n heel veld omspitten en de kweekwortels eruit halen. Maar ook gezellig. Als alles meezit, gaan we ook bed 15 en bed 8 leeghalen. Dus wil je nog rode kool van veld 15, of palmkool van bed 8, pak je kans. 

Wintervoorraden Het zal niet lang duren voordat het ’s nachts gaat vriezen. De Nieuwzeelandse spinazie kan daar niet tegen en zal meteen verpieteren. Mocht je een vriezer hebben, oogst dan wat extra en vries het in (zoals je gewone spinazie zou invriezen). De Sarpo Mira aardappelen staan in ons voorraadhok maar uiteindelijk is het daar in de winter te vochtig. Nu al is er uitval door schimmel. Als we de komende week allemaal een extra zakje aardappels mee naar huis nemen, is de schuur mooi leeg en worden de aardappels gered. Thuis kan je ze veel beter bewaren :-). We zullen ervoor zorgen dat er steeds voldoende aardappels op de kraam staan, totdat ze op zijn.

Oogstbericht 47

Nieuw te oogsten Deze week weer drie nieuwe groenten in het assortiment. De groene spruitjes zijn klaar voor de oogst. Je oogst ze door de grootste spruitjes er vanaf te plukken en de kleinere te laten zitten zodat deze verder kunnen groeien. Spreid je oogst over verschillende planten. Je kan de spruiten plukken door ze te draaien of door te knakken. Soms zitten ze behoorlijk vast en dan kan je een mesje gebruiken en de spruitjes van de steel snijden. Zelf ben ik niet dol op spruiten (te kolig) maar spruitjes met sesamolie en hete pepertjes, mmmmm. De winterwortels kunnen geoogst. Ze zijn niet zo groot geworden maar begin dus vooral te oogsten daar waar het loof het grootst is en doe dat met een spitvork (staat ergens op het land). En als derde mag de palmkool geoogst worden. Dit oogst je door de onderste bladen te plukken zodat de onderkant van de stam van de plant mooi kaal wordt. Je plukt dus het groene blad in haar totaal met steeltje. Niet alleen het uiterste stuk. Pluk van verschillende planten zodat de planten niet tot de top kaal worden maar laat tenminste 5-6 bladeren aan de top zitten zodat de plant nog door kan groeien. 

Op De Agria aardappelen, sjalotten, de gele uitjes en de pompoenen zijn op. En ook de bloementuin is nagenoeg klaar. 

Afgelopen week zijn we begonnen met het ontginnen van het oude bloemenveld, en spitvork voor spitvork halen we de kweekwortels uit de grond.Hester is begonnen met het leeghalen van de eerste tunnel (aubergines en paprikas zijn eruit) en we hebben de tweede tunnel ingezaaid met spinazie, raapstelen, rucola, winterpostelein, mosterdblad en veldsla. En de citroenverbena is naar binnen gehaald. Deze is namelijk niet winterhard. O ja, en we hadden een houtsnip op bezoek die bewegingsloos tussen de spruitjes zat. Net toen ik een foto wilde maken, vloog ie weg.

Oogstbericht 46

Nieuw te oogsten Deze week drie nieuwe groenten in het assortiment. Ten eerste de Romanescu bloemkooltjes. Door t mooie weer van afgelopen week zijn ze behoorlijk gegroeid. Oogst vooral de grote exemplaren aan het begin en aan het eind van het bed. Liever niet meer dan 1 kooltje meenemen zodat er ook overblijft voor anderen. Ook de aardperen zijn ondertussen groot genoeg om te oogsten. Neem een spitvork, zet die onder de stengel en haal de knollen boven. Het is een werkje om ze goed schoon te borstelen maar ze zijn heerlijk, vooral in de aardpeersoep. De gewone mesclun/ snijsla mag ook geoogst. Snij deze twee centimeter boven de grond af, dan kunnen ze doorgroeien.

Leegruimen van bedden Om volgend seizoen weer op tijd te kunnen verbouwen, willen we graag bedden opruimen, zoals het broccoli bed en de rode kool die bij de broccoli in de buurt staat. Neem vooral een rode kool mee en pluk de broccoli leeg zodat wij in week 47 het grootbed bed kunnen afdekken. Op de oude akker hebben we nog een kolenveld van vorig jaar (het ruige veldje) met overwoekerde palmkool, rode spruitjes, en hier en daar een groene kool. Ook dat veld willen we graag leegruimen. Dus struin er eens goed rond en oogst hetgeen er staat.

Op De knolselderij, de rode bieten, en de pastinaken zijn vrijwel op. En de spitskool ruimen we deze week weg (teveel rot). Ook de bloemen hebben inmiddels hun herfstkleed aangetrokken, zelfs de dahlias zijn bijna uitgebloeid.

Afgelopen en komende week hebben we weer heerlijk compost gereden en een aantal bedden winterklaar gemaakt maar ook weer vaste bloemenplanten geplant: Phlomis / brandkruid. Deze week gaan we de tomatentunnel inzaaien met bladgroenten.

Oogstbericht 44

Nieuw te oogsten Er is niets nieuws op het land. Maar we zijn wel begonnen met het oogsten van de eerste Romanescu bloemkooltjes. Als er bloemkolen groot genoeg zijn zullen we ze de komende tijd op de kraam leggen. 

Op De eikenbladsla is bijna op en door de laatste wind hebben de pronkbonen het loodje gelegd. En de Thaise basilicum vind het inmiddels te koud in de tunnel.

Afgelopen week was ik op vakantie in Limburg en logeerde ik onder andere op het terrein van de Stichting Vergeten Groenten in Beesel (zie foto). We hebben heerlijk in het bos gewandeld, tamme kastanjes geraapt, lekker gegeten en veel geslapen. En nu er weer fris tegenaan.

Komende week gaan we verder met het verder winterklaar maken van de akker. Compost rijden en afdekken. 

Openingstijden in de herhaling De komende vier weken is het theehuis gesloten door de verscherpte Corona maatregelen. Dit betekent voor ons dat we wat minder vaak geopend zijn. De openingstijden voor zolang de verscherpte maatregelen als volgt: Maandagen gesloten, Dinsdagen 09.00-15.00 uur, Woensdagen 09.00-17.00, Donderdagen 09.00-15.00, Vrijdagen 09.00-17.00, Zaterdagen 10.00-12.30 en Zondagen 10.00-13.00. Het hek zal meestal dicht zitten maar niet op slot. Je kan m zo open schuiven. Zorg wel dat je voor sluitingstijd de poort uit bent en niet ingesloten raakt.

Oogstbericht 45

Nieuw te oogsten Er stond al een tijdje een groene vlag bij de pastinaken maar ik had verzuimd deze op de lijst te zetten. Het is wel een tour-de-force om ze eruit te krijgen. De pastinaken zijn diep-diep geworteld en als je ze niet voorzichtig oogst, verlies je de helft aan de aarde. Tip: Werk met een spitvork en wrik aan alle kanten de pastinaak los van de grond en graaf m vork bij vork uit tot de pastinaak vrijwel los is. Zet dan de spitvork eronder en trek m er voorzichtig uit. Tis even een werkje maar dan heb je ook wat. Ze zijn groot en heel lekker!

Afgelopen week hebben we weer 2.5 bed winterklaar gemaakt: compost gereden en afgedekt met landbouw -plastiek. Heerlijk teamwerk. En als het even regende, gingen we de tunnel in om de tomaten weg te halen. Er liggen bij de kraam heel veel groene tomaten. Daar kan je twee dingen mee doen: Met banaan of appel onder een doek laten afrijpen, of groene tomatenchutney maken (zie bv https://www.mooiemoestuin.nl/inmaken/chutney-van-onrijpe-groene-tomaten/ ). Let wel op, want groene tomaten bevatten solanine en tomatine (gifstoffen) die ook na koken nog licht aanwezig zijn. 

Zaterdag was de Schiedams Dahlia vereniging op bezoek. Ik had van hen Dahlia knollen gekocht in het voorjaar en ze kwamen nu de bloemen bewonderen. Ze waren zeer onder de indruk.

Komende week gaan we verder met compost rijden, afdekken en de tunnel prepareren voor de winterbladgewassen.

Het geheim van Aziatische mesclun Ik wil aandacht vragen voor deze heerlijke mesclun (mix van kleine koolsoorten zoals paksoi, mizuna raapstelen, chinese kool), een van mijn favoriete groenten. Als het blad nog klein is, kan je ze heerlijk door de sla snijden. Als ze wat groter zijn, zoals nu, kan je ze heerlijk wokken voor aziatische gerechten, maar ook als raapstelen eten door een stamppotje. Ik zit al schrijvende na te genieten van heerlijke chinese dumplings (dat gerecht deel ik een andere keer met jullie).  Wat een mooie smaken! Oogsten doe je door de stelen 2 cm boven de grond af te snijden. Ze groeien dan weer door. Smakelijk!

Oogstbericht 43

Nieuw te oogsten De krulandijvie is nagenoeg klaar om geoogst te worden. Deze staat op het bed naast het zonnebloemveld, dus naast de weg. Zoek de grootste krop uit en snij de krop met een mesje van de wortels af. Ze zien er heel anders uit dan de andijvie uit de winkel maar dat komt omdat het krulandijvie is. 

Op De zomer en gekleurde wortels zijn nagenoeg op, evenals de zomerprei en de pronkbonen. Er staan nog wel groene vlaggen bij tot het echt op is maar het staat niet meer op de lijst. 

Afgelopen week was het weer heerlijk weer, nou ja, vooral op woensdag en vrijdag, precies de twee dagen dat wij op het land werken. We hebben 684 knoflooktenen geplant, van twee soorten knoflook: de roze Messidor en de rode Morado. Deze laatste heeft het hoogste gehalte aan allicine, de natuurlijke penicilline. Daarnaast hebben we het pompoenveld leeggeraapt om daar de komende week compost te storten zodat er weer genoeg voedingsstoffen in de bodem komen voor het nieuwe seizoen. Ook op het aardappelveld is compost gestort. De winterkolen hebben wormenthee gekregen voor extra bemesting en ze krijgen regelmatig een douche van brandnetelgier tegen de witte vlieg. 

Geen idee wie, maar iemand heeft in de zomer een wormenbak achter gelaten bij het hek (dank!), en daar zitten nu wormen in, met dank aan Hester. De wormenthee komt van wormenbakken thuis. Zowel Hester als ik hebben al jaren wormenbakken voor wormenmest en wormenthee.

Corona De komende vier weken is het theehuis gesloten door de verscherpte Corona maatregelen. Dit betekent voor ons dat we wat minder vaak geopend zijn. De openingstijden voor zolang de verscherpte maatregelen als volgt: Maandagen gesloten, Dinsdagen 09.00-15.00 uur, Woensdagen 09.00-17.00, Donderdagen 09.00-15.00, Vrijdagen 09.00-17.00, Zaterdagen 10.00-12.30 en Zondagen 10.00-13.00.

Het hek zal meestal dicht zitten maar niet op slot. Je kan m zo open schuiven. Zorg wel dat je voor sluitingstijd de poort uit bent en niet ingesloten raakt.

Vakantie Hoera! Ik ben op vakantie van 19-26 Oktober. Een weekje slapen, uitrusten, pierewaaien. Hester neemt waar.

Nu te oogsten Rucola, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), rode biet, Black Futsi pompoen, aardappelen (Agria, Rote Emma en Sarpo Mira), knolselderij, Aziatische mesclun, pepertjes, stengelui, eikenbladsla, groene (bleek)selderij, choggia biet, krul andijvie. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, thaise basilicum, citroengras, krul peterselie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).

Oogstbericht 42

Nieuw te oogsten Er is weer eikenbladsla. Van de 150 planten heeft slechts de helft de hitte en en de regen overleeft. Maar wat er staat is lekker mals. De kropsteel onder de krop afsnijden. De choggia biet op het bed naast de tunnel is ook klaar om geoogst te worden. Zoek vooral de grote exemplaren eruit zodat de kleinere door kunnen groeien. Als je oogst, pak de biet bij het blad en hou met je andere hand de kleinere bieten tegen en trek voorzichtig de biet uit de grond. De bleekselderij kan geoogst. Hij had nog wat groter mogen groeien maar door de nattigheid zie ik dat ie wat aangetast raakt. Graag de hele plant voorzichtig uit de grond trekken evt met behulp van een spitvork.

Op De tomaten en de basilicum zijn zo goed als klaar. Door het vocht en de relatieve kou raken ze makkelijk aangetast door schimmel en andere ziekten. Als je rijpe tomaten in de tunnel ziet hangen: Voel je vrij om zelf te oogsten. De Spaghetti pompoenen zijn op. Het was een experiment en ik denk dat we het een geslaagd experiment kunnen noemen. Volgend jaar weer. En ik zag zojuist dat de kist met Edamame boontjes ook nagenoeg leeg is. Jammer, ze waren zo lekker.

Afgelopen week hebben we de contouren van het teeltplan 2021 vastgesteld en zo weten we nu welke bedden we gaan bedekken met compost en welke niet. Ik ben langs geweest bij de Dahlia vereniging Schiedam om wat extra soorten Dahlias te bestellen.  En de iris-, trommelstok- en pruiklook-bollen zijn getransplanteerd naar de bloementuin. 

Aankomende week Gaan we de knoflook zetten voor het nieuwe seizoen en compost rijden.

Evaluatie seizoen 2020 Ik heb jullie feedback op een rij in een document gezet. Ontzettend fijn om jullie feedback, ideeen en wensen weer te te lezen. Ik zal het document meesturen met deze nieuwsbrief. In het document vermeld ik ook wat we met jullie wensen gaan doen.

Nu te oogsten Rucola, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), rode biet, Black Futsi pompoen, aardappelen (Agria, Rote Emma en Sarpo Mira), pronkbonen, knolselderij, knolvenkel, zomerwortels, gekleurde wortels, Aziatische mesclun, pepertjes, stengelui, zomerprei, eikenbladsla, groene (bleek)selderij, choggia biet. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, thaise basilicum, citroengras, krul peterselie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).

Oogstbericht 41

Nieuw te oogsten De nieuwe stengelui is te oogsten! Dat is de rij die tussen de knolvenkel en de Edamame boontjes staat. Trek de hele bos uitjes uit de grond, eventueel met de spitvork. Ook is er een kleine rij zomerprei voor de liefhebber. De prei staat in de buurt van de pastinaak. De zomerprei oogst je door de spitvork onder de prei te steken en m zo omhoog te trekken. Deze week hebben we ook de laatste aardappels geoogst: De rode Sarpo Mira’s (rood van buiten, wit van binnen). Dit is een vastkokende aardappel, net als de Agria maar dan met een rode schil. We hebben een hele goede aardappel-oogst gehad. De aardappels liggen op de kraam. Volg vooral de groene vlaggen

Op De sla/ gewone mesclun is even op. We hebben nieuwe gewone mesclun gezaaid maar dat heeft even tijd nodig om groot te groeien. De afgelopen tijd hadden we weinig sla. De komende tijd komt daar iets verandering in maar helaas is een groot deel van de kropsla gesneuveld tijdens de laatste hittegolf. Wel is er Aziatische mesclun, dat is een kolensoort mix die je klein in de sla eet.

Afgelopen week hebben we de laatste aardappelen geoogst zoals gezegd, en hebben we een begin gemaakt met het planten  van de bloembollen in de bloementuin. De narcissen en tulpen staan! En we zijn langzaam begonnen met het winterklaar maken van de bedden. Er ligt een grote berg compost op ons te wachten.

CSA NL netwerk Vanmiddag had ik een zoom vergadering met het CSA NL netwerk. Dit is een netwerk dat we hebben opgericht met alle Zelfoogst-moestuinen in Nederland (in het engels CSA genoemd: Community Supported Agriculture) voor onderlinge uitwisseling maar ook om ons krachtiger neer te zetten en onze belangen te behartigen in Nederland. Ontzettend leuk om mijn collega tuinders weer eens te spreken. Wil je meer weten over ons netwerk, kijk dan op www.csanetwerk.nl 

Nu te oogsten Rucola, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties/ kraam)), rode biet, spaghetti pompoen, Black Futsi pompoen, aardappelen (Agria, Rote Emma en Sarpo Mira), pronkbonen, knolselderij, knolvenkel, zomerwortels, gekleurde wortels, Aziatische mesclun, Edamame boontjes, pepertjes, stengelui en zomerprei. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum, citroengras, krul peterselie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).

Oogstbericht 40

Nieuw te oogsten De Aziatische mesclun (snijsla/ kool) is oogstbaar. Te oogsten door 2 cm boven de grond af te snijden zodat ie weer verder kan groeien. En verder hebben we de eerste Edamame boontjes (soya boontjes) op de kraam gelegd. Hiervan eet je de boontjes en niet de peulen. Ze zijn vrij moeilijk te pellen als ze rauw zijn maar gekookt floepen de boontjes zo uit de peulen. Ook komen de eerste Jalapenos (rode pepertjes) op de kraam. Er zitten veel pepertjes aan de planten maar ze kleuren heel langzaam rood en zijn dan op zijn best/ goed pittig. DeHabaneros moeten nog even afrijpen. Afgelopen week hebben we ook de Rote Emma aardappelen gerooid en op de kraam gelegd. Rote Emma is is een kruimig kokende, rode aardappel, voor de liefhebber. En in de bloementuin staat krulpeterselie. In de kruidentuin is ie opgegeten door de slakken maar in de bloementuin doet ie t heel goed.

Afgelopen week hebben we de rest van de paddenstoel- stammen overeind gezet. Nu maar wachten tot de paddenstoelen eruit schieten. En we hebben houtsnippers op de paden in de bloementuin en kruidentuin gelegd waardoor het nu nog mooier is geworden.

Tunnels Langzaam trekt de herfst over het land. Het land is alweer goed nat. En ook in de tunnels wordt het steeds vochtiger en dat willen we niet. Dus graag de deuren openlaten zodat het vocht uit de tunnels kan. Zo kunnen we langer van de tomaten genieten.

Winterrooster Vanaf 1 Oktober vervalt de avondopenstelling en gaan we op dinsdagen om 15 uur dicht. De tuin is tussen 1 oktober en 1 april toegankelijk van woensdag t/m zondag tussen 10.00-17.00 uur en op dinsdag van 10.00-15.00 uur. Ook wij trekken langzaam weer naar binnen en zijn vanaf 1 Oktober op woensdagen en vrijdagen op het land. Dus wil je ons spreken, mail, app, of kom op woensdagen of vrijdagen.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties/ kraam)), rode biet, spaghetti pompoen, Black Futsi pompoen, aardappelen (Annabelle, Agria en Rote Emma), pronkbonen, knolselderij, knolvenkel, zomerwortels, gekleurde wortels, Aziatische mesclun, Edamame boontjes, pepertjes. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum, citroengras, krul peterselie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).

Oogstbericht 39

Nieuw te oogsten Deze week geen nieuwe groenten. Wel zijn er wat groenten op: Stengelui, choggia biet en de meiraapjes, en ook de suikermais is bijna op. Gelukkig komt er binnenkort weer snijsla (mesclun) vrij.

Afgelopen week zijn we vooral bezig geweest met wieden van de winterkolen en de winterbloemkool, en met de paddenstoelen. De stammetjes zijn begin maart ge-ent met broed en kunnen nu overeind gezet worden zodat de zwammen (shiitake en zomer/ winter oesterzwam) zich kunnen gaan vormen. Ik ben heel benieuwd en kijk uit naar dat heerlijks.

Komende week gaan we nog wat rammenas zaaien, wat raapstelen en gaan we verder met het winterklaar maken van bepaalde bedden. En de laatste stammetjes met winter oesterzwam overeind zetten. 

Herfst De herfst komt eraan, je voelt het door de mooie dagen heen. Vanochtend vroeg was het behoorlijk koud en zelfs het onkruid groeit minder hard :-). Nog even en het is 1 Oktober en gaan we langzaam over op het winterschema (2 dagen op het land/ 3 dagen op kantoor). Daarover volgende week meer. De openingstijden van de akker blijven nagenoeg hetzelfde, maar vanaf 1 oktober vervalt in ieder geval de avond openstelling op donderdagen. 

Oogstinstructies Snijbiet oogst je door de steel 1-2 cm boven de grond af te snijden. Dus liever niet alleen het blad meenemen maar de hele stengel met blad.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, Chioggia biet, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties/ kraam)), rode biet, spaghetti pompoen, Black Futsi pompoen, aardappelen (Annabelle & Agria), suikermais, pronkbonen, knolselderij, knolvenkel, zomerwortels, gekleurde wortels. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum, citroengras. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).