Tuinberichten

Oogstbericht 37

Oogstmarkt 7 september Gister stond ik voor het eerst op de Oogstmarkt op het Noordplein samen met CSA Bramenhorst uit Wassenaar. En we hadden een geweldige dag en een heel mooie omzet, en ik heb gewerkt aan onze naamsbekendheid, ook niet onbelangrijk.  Daarnaast hebben we kennis gemaakt met mensen van de Kortste Weg, een nieuw initiatief van de ZH Milieufederatie om lokaal voedsel te stimuleren. Daar kunnen we ons in de toekomst misschien bij aansluiten. Onze marktklanten waren zeer positief over ons aanbod en de aankleding van de kraam. Op zaterdag 5 oktober en 2 november gaan we in de herhaling! En natuurlijk hebben we alle marktklanten uitgenodigd om naar Natuurtalent te komen en oogstgenoot te worden :-).

Oogstfestival op Natuurtalent Jullie weten het al, maar voor alle zekerheid: Op 21 november hebben we op Natuurtalent een  gratis oogstfestival. Tussen 10.00 en 16.00 uur is er een markt en kan je verschillende workshops volgen (kimchi maken, bloemen drogen, thee/azijn maken etc). Om 18.00 uur geef ik een rondleiding over de akker, en om 18.30 gaan we aan tafel op de akker. Het gaat super weer worden :-), en het vegetarische menu is fabelhaft. Denk aan gekonfijte rode kool met courgettesoep, een zoet pompoentoetje etc. (we geven nog niet alles prijs). Het diner wordt opgeluisterd door singer songwriter Riley. Geef je voor het diner snel op want het loopt aardig vol. Je kunt je opgeven via reserveren@talentfabriek010.nl. Als je vermeld dat je oogstgenoot bent, krijg je korting (€18,95/€10,00 kind ipv €24,95/€12,50).

Nieuw te oogsten Niets nieuws deze week. Maar wederom veel keuze. Pak vooral ook een rode kool want ik zie dat ze uit hun jasje gaan barsten. En eet tomaten! Er komen nu plots kisten vol uit de tunnel.

Seizoen 2020 In 2020 wil ik gaan uitbreiden en meer land in gebruik nemen. Daardoor kan ik meer oogstgenoten voorzien van groenten, kruiden en bloemen. Laat je familie en vrienden vooral weten dat ze oogstgenoot kunnen worden. Info kunnen ze vinden op www.stadsboerinrotterdam.nl, of https://www.facebook.com/StadsboerinRotterdam. En neem eens wat bonen, of iets anders mee voor potentieel oogstgenoten als promotiemateriaal. 

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen), broccoli (laatste), komkommertjes (3 soorten), ui (rode en witte/kraam), knoflook (kraam/laatste), gekleurde wortels, zomerwortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, ijsbergsla, rucola, tomaten (divers in tunnel), spekbonen (Blau Hilde/Neckar konigin), pronkbonen, pompoen (red kuri/kraam), rode kool. Aardappelen: frieslander(kraam). Kruiden: Divers. Bloemen:Divers.

Oogstbericht 36

Wat een heerlijke zomerweek Uitstekend weer voor de pas ingezaaide gewassen. De mesclun stond al drie dagen na het zaaien boven de grond, evenals de ramenas, de rode sla en de spinazie. En vanochtend zag ik zowaar wat veldsla opkomen en zelfs de krootjes! Dat laatste vind ik echt een record want in het voorjaar duurde het wel 20 dagen voor de kroontjes opkwamen. De aarde is lekker warm en met water erbij, hoppa! . 

Nieuw te oogsten Niets nieuws deze week, maar wel heel veel keuze. De tomaten komen op stoom! Er zijn veel gele tomaten (die worden niet rood maar blijven geel), en ook de grote vleestomaten kleuren rood. Deze vleestomaten worden niet knalrood maar je kan zien dat ze rijp zijn als je ze in kunt knijpen. En verder zijn er veel mooie bloemen, en de dahlia’s blijven maar bloemen produceren. Ik word echt blij van de bloemen (met veel dank aan Ankie en haar team). 

En verder Afgelopen week zijn de spruiten (groene), de overige spitskool en de winterbloemkool geplant. Ik weet niet hoe ze het doen, maar de duiven hebben ze toch wat aangevreten in de kweekbakken. Nu maar hopen dat de netten de duiven op het land tegenhouden 

Oogstmarkt en Oogstfestival Volgende week 7 september sta ik dus op de Oogstmarkt op het Noordplein samen met CSA de Bramenhorst uit Wassenaar, een collega tuinder. En op 21 september gaat het oogstfestival van start, met in de avond het oogstdiner. Het belooft heel leuk en mooi te worden met prachtige muzikale omlijsting. Geef je snel op want er is slechts plek voor een gelimiteerd aantal mensen via reserveren@talentfabriek010.nl.

Oogstbericht 35

Zaai Zoals vorige week de week van het grote ruimen was, is  deze week de week van het zaaien en planten. Ik heb nieuwe snijsla gezaaid, de gewone variant die er nu staat en een Aziatische mix. Franse veldsla, en een rode sla met de naam ‘Wonder der vier jaargetijden’ dus dat moet goed komen. Spinazie (matador met die heerlijk sappige bladeren). En verder rode krootjes (ik probeer het nog een keer), zwarte ramenas, daikon (witte rammenas) en zomerwortelen in de hoop dat we een mooie Indian Summer krijgen :-). En zowaar heb ik deze week ook de boerenkool geplant, de groene en de rode, en palmkool. Die staan onder de netten tegen de duiven want die zijn dol op jonge koolplantjes. En ook is de eerste bak met knolselderij geplant, en de laatste knolvenkel. Dat is een pak van mijn hart en het land staat er zowaar weer redelijk netjes bij. Laat de boel nu maar groeien opdat we een rijke herfst krijgen.

Nieuw te oogsten Deze week nieuw in het aanbod: Pompoenen (de red kuri). Ze zijn nog niet allemaal afgerijpt, en er ligt op het veld nog veel te groeien, maar de eerste red kuri pompoenen liggen op de kraam.  Omdat er nog zoveel pompoenen aan het groeien en afrijpen zijn, pluk ik de pompoenen voorlopig voor jullie en liggen ze op de kraam. Verder is er rode kool. Net als bij de Ijsbergsla moet je voordat je oogst even voelen of de krop goed stevig is. Ze zijn nog niet allemaal rijp maar ook hier geldt: De eerste rode kolen kunnen geoogst. 

En verder Bij het oogsten van de stokbonen is enige voorzichtigheid geboden. De bonen groeien in ‘trosjes’ die niet allemaal even ver zijn in het rijpingsproces. Pak even een schaartje van de kraam en knip de rijpe bonen van de staak. Dit geeft de minste stress aan staak en mij. 

Oogstmarkt Zegt het voort. Samen met Tuinderij de Bramenhorst sta ik zaterdag 7 september, 5 oktober en 2 november op de Oogstmarkt op het Noordplein. Geen zorg, dit gaat niet ten koste van jullie aandeel, maar zo raak ik wel het surplus kwijt en werk ik tegelijkertijd aan de PR van de Tuinderij voor volgend jaar. 🙂

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen), broccoli (laatste), komkommertjes (3 soorten), ui (rode en witte/kraam), knoflook (kraam/laatste), gekleurde wortels, zomerwortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, ijsbergsla, rucola, tomaten (divers in tunnel), spekbonen (Blau Hilde/Neckar konigin), pronkbonen, pompoen (red kuri/kraam), rode kool. Aardappelen: frieslander(kraam). Kruiden: Divers. Bloemen:Divers.

Oogstbericht 34

Ruimen, ruimen, ruimen Ook afgelopen week was het ruimen, wieden en ruimen en wieden. Bergen aan onkruid en oude, doorgeschoten groenten hebben we deze week afgevoerd. Normaliter heb ik een ritme van dinsdag en woensdag wieden/ruimen, en donderdag en vrijdag planten en zaaien. Maar door het tropenrooster en de twee mini vakanties, in combinatie met het groeizame weer, loop ik achter op het wieden en ruimen. Deze week ook zowaar de tunnel aangepakt en het onkruid en wildgroei van de tomatenplanten gekuist. 

Nieuw te oogsten  Deze week is er weer ijsbergsla. Niet alle kroppen zijn al goed vol, maar over een paar dagen is dat vast anders. Voel even aan de krop of er al voldoende vulling in zit. Ook is de zomerwortel klaar voor de oogst. Net onder de zomerwortelen woont familie Muis die de wortelen ook heel smakelijk vindt. Alle stokbonen kunnen geoogst. Er staan pronkbonen (rode bloemen/snijbonen) en twee soorten spekbonen: Blauhildes, mooie paarse peulen (die donker groen worden als je ze kookt), en Neckarkonigin. Allebei heerlijk als  (vlezige) sperzieboon.

Ander nieuws Het heeft goed veel geregend afgelopen week, alles  groeit en bloeit, maar t maakt de klei en het werk zwaar. De tomaten gaan heel langzaam, en de witte uien drogen niet zo goed, dus daar moet ik een list op verzinnen. Tja, en de courgettes blijven maar komen. Gemiddeld heeft elke plant nu minstens 10 courgettes geleverd en zo groot ook. Alles wordt zo groot op de tuin. De bloemen gaan geweldig. De eerste rij aardappelen is gerooid en ook die zijn groot. Op de kraam ligt een voorraad die ik telkens aan zal vullen. Uiteindelijk komen de kisten met aardappelen in het schuurtje bij de poort te staan. Dus mochten ze op zijn op de kraam dan kan je daar wat pakken. Nog even een week wachten op de pompoenen.

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), roodlof, kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, laatste andijvie, courgette (geel en groen), komkommertjes (3 soorten), ui (rode en witte) (kraam), knoflook(kraam), gekleurde wortels, zomerwortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten, mesclun/snijsla, tomaten (divers), Blauhilde spekbonen, Neckarkonigin spekbonen, pronkbonen. Aardappelen: frieslander (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.

Oogstbericht 33

Tis weer voorbij Niets dramatisch hoor maar ik ben weer terug van drie dagen vakantie.  Zodra ik in Rotterdam terug was, ben ik gaan kijken hoe de tuin erbij stond. Het was warm en winderig. De aardperen voegden zich naar de wind en hingen over de mais en de bonen dus ik moest aan de slag. Maar verder zag t er goed uit! De net geplante rode kolen, spruiten , witte en spitskool zijn goed aangeslagen.

Nieuw te oogsten Deze week kan er weer van de mesclun (snijsla) gesneden worden. Hij  is nog klein maar t kan. Pak n mesje en snij ongeveer 2 boven de grond af. Zo krijgt de sla de kans om weer verder te groeien. En ja hoor, de eerste tomaten zijn er. Omdat het een jungle is in de tunnel zal ik de tomaten zelf oogsten en op de kraam leggen. Er zijn coeur de boeuf, sprite, gele tomaat, roma, gardeners’ delight, oranje van goeienbier, sweet baby rutenberg! Dinsdagmiddag ga ik de eerste aardappelen rooien (frieslander). Joepie! De aardappelen komen ook op de kraam te liggen.

Wat is er verder gebeurd? De rode kolen, witte kolen, spitskool en rode spruiten zijn geplant! En verder veel geluierd op vakantie :-).

21 september Staat deze datum al in je agenda? Die avond hebben we oogstdiner. Je kunt je opgeven bij reserveren@talentfabriek010.nl en als je meldt dat je oogstgenoot bent, krijg je korting (€18,95 ipv €24,95). Drankjes zijn niet inbegrepen. We beginnen om 1730 met een rondleiding over het land (voor hen die willen) en gaan om 1830 aan tafel. Het menu is nog een verrassing. Ik verheug me erop.

Groenten Koolrabi (rood en wit), roodlof, kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen), komkommertjes, ui (rode en witte) (kraam), knoflook (kraam), gekleurde wortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten, broccoli, mesclun/snijsla, tomaten, aardappelen (frieslander)(kraam). Kruiden: Divers Bloemen Divers

Oogstbericht 32

Grote opruiming Door de hitte is de sla doorgeschoten, zijn de spitskolen, ijsbergsla, en de meirapen aangetast door schimmel en ben ik aan het ruimen, ruimen en nog eens ruimen. Heerlijk. Het voelt als de grote schoonmaak en ruimte scheppen voor nieuwe gewassen. Ook de kapucijnenpalen zijn weg en daarmee de hoogte in de tuin. De tuin ziet er nu weer heel anders uit.

De uien (rood en wit), de kapucijners en de knoflook liggen te drogen in de kramen bij de kas. Ook daar geldt: Pak datgene wat je die week nodig hebt, net zo lang tot het op is. Op de kraam liggen ook de laatste meiraapjes.

Nieuw te oogsten Ook de broccoli komt tot bloei! Tis nog niet uitbundig maar als je broccoli roosjes ziet, oogst ze en laat wat voor andere oogstgenoten. O ja, en als je krootjes en wortels gaat oogsten, ga dan voor de grotere exemplaren :-). Je kan het al aan het loof zien of je met grote of kleine exemplaren te maken hebt.  

Laatste kans groenten De tuinbonen haal ik langzaam weg. Ze zien er niet meer uit, maar ik heb vanavond nog heerlijke bonenburgers gemaakt. Er staan nog wat ijsbergsla kroppen, en andijvie.

Wat is er verder gebeurd? Het kapucijnenveld is geschoond en daar ga ik volgende week de winterkolen planten (die houden weer van de stikstof die de kapucijners achterlaten). De nieuwe knolvenkel planten staan op het veld (waar ooit de uien stonden), en er is veel geruimd. En de courgettes en komkommertjes blijven komen. Ze staan in kratten op de kar, en op de grond bij het veld. De tomaten zijn gediefd (alweer) voor de helft en de eerste tomaten worden oranje. Als er tomaten rijp zijn, zal ik ze ook op de kraam neerleggen. 

Nog even geduld Nog even en de aardappels, tomaten en de boontjes (spek, pronkbonen)  zijn rijp. De aardappelen zal ik voor jullie oogsten, evenals de tomaten om de rest van de planten te beschermen. Wordt vervolgd.

21 september Staat deze datum al in je agenda? Die avond hebben we oogstdiner. 

Deze week te oogsten Groenten Koolrabi (rood en wit), meiraapjes (kraam), roodlof, andijvie, kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), tuinbonen (laatste), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen), ijsbergsla (laatste), komkommertjes, ui (rode en witte) (kraam), gekleurde wortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten. Kruiden Divers. Bloemen Divers. Oogst ze!