Tuinberichten

Oogstbericht 32

Oogstseizoen Het is de tijd van oogst! Alles is nu op zijn mooist. Ik geniet ervan en hoop dat jullie dat ook doen. De afgelopen weken was ik wat minder vaak op de tuin maar mn bureauwerk komt langzaam ten einde dus ik zal weer vaker aanwezig zijn. Dat gezegd hebbende: Hester heeft uitstekend waargenomen. Dus als ik er niet ben, is er altijd iemand die me waarneemt. We zijn te herkennen aan de blauwe tuinbroeken.

Tomaten De tomaten komen er aan! Wij zullen ze voor jullie plukken want de planten staan net te dicht op elkaar en zijn snel beschadigd. 

Nieuw te oogsten De stokbonen zijn klaar om geplukt te worden, en wel de paarse (Spekboon Blauhilde) en de gele (Neckargold) en ze zijn verrukkelijk. Graag ook hier weer voorzichtig afknippen zodat de plant niet beschadigd raakt. Ik moet jullie wel teleurstellen: De paarse boontjes worden groen als je ze kookt. 

Nog wat oogstinstructies: 

  • De kroppen van de rode kool, roodlof, andijvie, ijsbergsla, krulsla, eikenblad snij je gewoon van de wortel af. 
  • De Nieuwzeelandse spinazie oogst je –net als de basilicum– door de toppen er uit te halen zodat de plant lekker doorgroeit. 
  • De prei en de stengelui (aka bosui) haal je er met wortels en al uit met een spitvork. 
  • De Dahlias en zonnenbloemen pluk je per bloem en alsjebllieft niet de hele plant/steel want de knoppen komen op de vaas niet uit en zo vernietig je veel bloemen en de plant zelf bovendien. 
  • De boontjes (stamslabonen en stok spekbonen) graag met een schaartje knippen. 
  • De snijbiet (groene en gekleurde) oogst je door het blad 2 cm boven de grond af te snijden. Zo kan de plant weer doorgroeien. Het hele blad is eetbaar, en vooral de nerven zijn zeer smakelijk. Trouwens het blad van de chioggiabiet kan je ook gebruiken als snijbiet. 
  • De mesclun sla snij je ook 2 cm boven de grond af. Dan groeit ie weer lekker door.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, rode kroten, stengelui aka bosui, Chioggia biet, rode kool, Aziatische mesclun, knoflook (op de kraam), courgette geel en groen, eikenbladsla, krulsla, prei, andijvie, ijsbergsla, roodlof, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), meiknollen, sperzieboontjes (stamslabonen), gekleurde snijbiet, zomerwortel, gekleurde wortel, veldkomkommers & augurken (kraam), uien (piepkleine sjalotten en gele uien), broccoli, spekbonen paars (Blauhilde) en geel (Neckar Gold). Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid (tunnel). Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnenbloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem.

Oogstbericht 31

Bloementuin Ik was net op de akker en de bloementuin. Wat een pracht en rijkdom! En vooral de bloementuin. Over het weekend is bijna alles tot bloei gekomen. De tabaksbloemen, de dahlias, de zonnenbloemen, de goudsbloemen. Dinsdag zal ik vlaggetjes zetten bij genoemde bloemen zodat jullie kunnen gaan plukken. Bij vooral de dahlias en de zonnenbloemen moet je even goed opletten: Pluk vooral de centrale bloemen, zodat de bloemen die erom heen groeien de ruimte krijgen en de stengels langer worden. De ervaring leert dat als je de centrale bloemen met de omringende knoppen plukt, de knoppen niet uitkomen op de vaas en dat is zonde. Ik heb speciaal bloemenknippertjes gekocht  voor het snijden van de bloemen. Die liggen op de kraam. Ook handig om de boontjes mee te snijden trouwens. Vraag anders even onze assistentie.

Nieuw te oogsten deze week Deze week kunnen de zomerwortelen en de kleurenwortels geoogst worden. Ze zijn nog niet allemaal even groot maar selecteer vooral de grote en haal ze eruit met een spitvork. Ook liggen er vanaf nu regelmatig komkommertjes en augurken op de kraam. Wij lopen elke dag langs de komkommers en augurken omdat ze zo moeilijk te vinden zijn. En als je op de planten gaat staan, worden ze snel bitter. En we zijn de uien aan het rooien dus die zullen ook op de kraam komen. De sjalotjes liggen er al, of beter gezegd: de mislukte sjalotjes, die niet groter willen groeien. Maar de smaak is verrukkelijk. En de broccoli is opnieuw uitgelopen. Wat dunnere roosjes dan de vorige batch maar ook smakelijk. En de rucola op de oude akker kan geoogst. O ja, en de kleurensnijbiet. Kortom, er is genoeg te eten. Al die keuzes nu weer: wat gaan we eten?

Tomaten De tomaten komen er aan! Wij zullen ze voor jullie plukken want de planten staan net te dicht op elkaar en zijn snel beschadigd. 

Op De spitskool is ongeveer op. Er liggen nog wel wat ‘ge-explodeerde’ exemplaren voor de liefhebbers. De roodlof is ook nagenoeg op en de rucola bij de roodlof is in het zaad geschoten. Gelukkig staat er op het oude veld weer nieuwe rucola. 

Nog wat oogstinstructies: 

  • De kroppen van de rode kool, roodlof, andijvie, ijsbergsla, krulsla, eikenblad snij je gewoon van de wortel af. 
  • De Nieuwzeelandse spinazie oogst je –net als de basilicum– door de toppen er uit te halen zodat de plant lekker doorgroeit. 
  • De prei en de stengelui (aka bosui) haal je er met wortels en al uit met een spitvork.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, rode kroten, stengelui aka bosui, Chioggia biet, rode kool, Aziatische mesclun, knoflook (op de kraam), courgette geel en groen, eikenbladsla, krulsla, prei, andijvie, ijsbergsla, roodlof, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), meiknollen, sperzieboontjes (stamslabonen), gekleurde snijbiet, zomerwortel, gekleurde wortel, veldkomkommers & augurken (kraam), uien (piepkleine sjalotten en gele uien), broccoli. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid (tunnel). Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnenbloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem.

Oogstbericht 30

Alles zit erin Alle planten, knollen en zaden zitten in de grond! Een mijlpaal. Afgelopen week hebben we weer als een tornado gewerkt en de palmkool, stengelui, bleekselderij, en de knolvenkel geplant. En de winterwortelen en chioggia biet gezaaid. -En 100 kilo onkruid weggehaald :-)-. Laat nu de zon en regen maar komen.  

Winterrogge Woensdag zijn we begonnen met het oogsten van de winterrogge. Dat was best even uitzoeken. Hoe doe je dat handig? Na de eerste meters, kregen we de smaak goed te pakken en zo hebben we het halve zuiderveld in schoven gezet. Nu nog de andere helft en het andere veld. Een mooie klus voor als we het wieden even zat zijn :-). En gelijk van Lucas geleerd hoe ik mn sikkel goed kan slijpen.

Bloementuin De bloementuin komt langzaam op stoom. Elke week herwinnen we weer een stukje tuin op het onkruid. Op dit moment staan de leeuwenbekken, de verbenas (gewone en hastata), en de cosmeas mooi in bloei en kunnen matig geplukt. Snij ze zo diep mogelijk weg en denk aan je mede-oogstgenoten. De andere bloemen moeten nog wat doorgroeien (dus ajb niet plukken) maar lang zal het niet meer duren voor we zonnenbloemen en dahlias kunnen plukken.

Nieuw te oogsten deze week Deze week kunnen de eerste stamslaboontjes geplukt worden. Nu zijn de plantjes heel fragiel en als je er al naar wijst, vallen ze al om. DUS: pak een schaartje en knip de grotere boontjes er heeel voorzichtig af. Ze zijn heerlijk. En voor de liefhebbers: Er zijn meiraapjes. Even oneerbiedig: Grote radijsjes en dan pittig. Deze oogst je door ze voorzichtig uit de grond te trekken. Hou je hand vooral op de omringende meiraapjes zodat je niet alle buren-meirapen mee-oogst. 

Overvloed Van de kroppen sla en andijvie (oude akker) mogen jullie ruim oogsten. En ook van de rode kool en spitskool. Neem gerust een kropje sla voor de buren mee en maak ze zo warm voor een oogstgenootschap.

Nog wat andere oogstinstructies: De kroppen van de rode kool, roodlof, andijvie, ijsbergsla, krulsla, eikenblad snij je gewoon van de wortel af. De Nieuwzeelandse spinazie oogst je -net als de basilicum- door de toppen er uit te halen zodat de plant lekker doorgroeit. De knoflook hangt in de kraam en is voor direct gebruik, dus datgene meenemen wat je in een week gebruikt. De prei en de stengelui (aka bosui) haal je er met wortels en al uit met een spitvork.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, rode kroten, stengelui aka bosui, Chioggia biet, spitskool, rode kool, Aziatische mesclun, knoflook (op de kraam), courgette geel en groen, eikenbladsla, krulsla, prei, andijvie, ijsbergsla, roodlof, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), meiknollen, spercieboontjes (stamslabonen). Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid (tunnel). Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen.

Oogstbericht 29

Voorbereidingen voor de winter Het is misschien moeilijk voor te stellen zo midden in de zomer, maar wij zijn alweer met de herfst en winter bezig! De winterprei, spruitjes en boerenkool zitten al in de grond en van de week gaat de palmkool er ook in. En ook gaan we de winterwortelen zaaien. Tis de hoogste tijd. 

VELT Afgelopen vrijdag hadden we een VELT toer op het veld. VELT staat voor Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren  (zie https://velt.nu).  Ik ben lid van deze vereniging en afdeling Rotterdam organiseert deze zomer een reeks van bezoeken aan tuin. En zo kwamen ze ook bij ons langs. Leuk hoor, een rondleiding geven. De deelnemers (10) waren zeer belangstellend!

Nieuw te oogsten deze week Er zijn nieuwe koolrabies, en er kan voorzichtig geplukt worden van de groene, rode en Thaise basilicum in de tunnel. Ook de groene snijbiet kan geoogst. De koolrabi oogst je door de koolrabi van de wortel af te snijden. Soms zijn de stengels best dik. Met wortel en al meenemen is ook prima. Van de basilicum oogst je de topjes zodat ze verder kunnen groeien. Pluk in het begin voorzichtig en niet te veel. Ze moeten nog wat groeien. De groene snijbiet: pak wat bladeren en snij deze een paar cm boven de grond af, dan groeit de plant weer door.

Nog wat andere oogstinstructies: De kroppen van de rode kool, roodlof, andijvie, ijsbergsla, krulsla, eikenblad snij je gewoon van de wortel af. De Nieuwzeelandse spinazie oogst je -net als de basilicum- door de toppen er uit te halen zodat de plant lekker doorgroeit.

De knoflook hangt in de kraam en is voor direct gebruik, dus datgene meenemen wat je in een week gebruikt.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, rode kroten, stengelui aka bosui, Chioggia biet, spitskool, rode kool, Aziatische mesclun, knoflook (op de kraam), courgette geel en groen, eikenbladsla, krulsla, prei, andijvie, ijsbergsla, roodlof, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette). Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid (tunnel). Bloemen: Verbena, wortelbloemen.

Oogstbericht 28

Groeizaam weer Ik ben net terug van vakantie en ben even op de tuin wezen kijken. Wow, vier dagen weg geweest en de tuin is ontploft. De groenten knallen de bedden uit, en het onkruid trouwens ook. We proberen de moed erin te houden en zullen net als voorheen elke dinsdag en woensdag besteden aan schoffelen en wieden. Op een dag zal de groei afnemen en het zaad dat in de grond zit. Een mooie oefening in geduld :-). Op dit moment gaan de groenten en bloemen zo hard, dat een oogstbericht al achterhaald is als jullie m lezen. Zo waren afgelopen week plots de courgettes oogstbaar, en (twee weken te vroeg) de eikenbladsla en krulsla. En zo zal het deze week waarschijnlijk ook gaan, dus laat je verrassen op de tuin. Het is heel groeizaam weer.

Komende week Er komen weer plantjes aan dus we gaan planten en zaaien. Boerenkool, palmkool en romanesco bloemkool, stengelui en winterprei gaan we planten, en winterwortel, choggia biet zaaien, en als we ergens plek vinden, nog wat zwarte ramenas. Ja, en schoffelen en wieden natuurlijk.

Nieuw te oogsten deze week Deze week nieuw in het assortiment: Rode kool, eikenbladsla, krulsla, courgettes en prei. Zoek bij de rode kool vooral de grotere exemplaren uit en snij voorzichtig de kool uit zijn troon. Je kan ook de hele plant eruit trekken maar dat is veel werk. De eikenbladsla en de krulsla staan op de oude akker en die snij je van hun wortels af. De courgettes oogst je heeeel voorzichtig met een scherp mesje. Elke avond maken wij een courgette rondje en snijden volgroeide exemplaren uit en leggen die op de kraam, dus daar kan je ze ook pakken. En de prei steek je uit met een spitvork.

O ja. Liever niet de bloemen van de courgettes en pompoenen plukken. Die hebeben we echt nodig voor de produktie, ook de mannenbloemen.

Ter herinnering: De Aziatische mesclun snij je voor salades. De plantjes zijn nu 15 cm hoog. Pak een hand en snij de plantjes 2 cm boven de grond af, dan groeit ie weer lekker door. De knoflook  is voor direct gebruik, dus neem een bol mee (en liever niet de hele bos). Er zijn twee soorten (rode en witte), waarbij de rode iets pittiger lijkt.

Op Alle peulvruchten en tuinbonen zijn ongeveer op, evenals de broccoli en bloemkool.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, rode kroten, stengelui aka bosui, Chioggia biet, spitskool, rode kool, Aziatische mesclun (nieuw), Knoflook (op de kraam), courgette geel en groen, eikenbladsla, krulsla, prei, andijvie, ijsbergsla, roodlof, nieuw zeelandse spinazie. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid (tunnel), rucola bloemen. Bloemen: Pruiklook, trommelstokjes,verbena, wortelbloemen.

Oogstbericht 27

Topweek Het moet gezegd, het was een topweek in alle opzichten: Mooi weer (zelfs voor het eerst in zee gezwommen dit jaar), wat regen achter de rug, enorme groei van de gewassen, nog meer reacties op het artikel in de NRC, ontelbare rondleidingen en bezoekjes. En trotse oude en nieuwe oogstgenoten. Dank jullie allen voor jullie complimenten. Maar ik zit nog wel een beetje daas te zijn van zoveel aandacht en complimenten. Tegelijkertijd realiseer ik me maar al te goed, dat er niets had gestaan zonder hulp van Wilma, Hester, Stefan (stagiaires), Mark, Paulien, Margo (vrijwilligers) en het team van Natuurtalent. Ik ben dankbaar voor deze rijkdom.

Teken en dazen Ondertussen wemelt het op het land van de insekten (hoera!) maar daar horen ook dazen en teken bij. Zelf loop ik er best gepokt bij door allerlei beten. Vooral de teken zijn venijnig. Controleer je lichaam alsjeblieft op teken als je op het land ben t geweest.  

Nieuw te oogsten deze week Deze week nieuw in het assortiment: chioggia biet (mooi rood/wit in rauwe staat), bloemkool, spitskool, de aziatische mesclun en knoflook. De choggia biet trek je er voorzichtig uit zodat je niet meteen de omringende bieten meetrekt. Het blad kan je gebruiken als snijbiet. De bloemkool en spitskool kan je of helemaal eruit trekken (de randbladeren kan je wokken, kimchi van maken etc), of je snijdt de bloem/ kool uit de randbladeren. De Aziatische mesclun snij je voor salades. De plantjes zijn nu 10 cm hoog. Pak een hand en snij de plantjes 2 cm boven de grond af, dan groeit ie weer lekker door. De knoflook hangt in de kraam te drogen maar als je een bol mee wilt nemen, trek m dan voorzichtig los uit het bosje. Wederom is de knoflook voor direct gebruik, dus liever niet hele bossen meenemen. Er zijn twee soorten (rode en witte), waarbij de rode iets pittiger lijkt.

Op De aardbeien zijn inmiddels op (mede dankzij moeder eend met 5 kleintjes), evenals de koolrabies.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, tuinbonen, rode kroten, laatste sugarsnaps, laatste rijserwten, laatste kapucijners, stengelui aka bosui, Chioggia biet, Bloemkool, Spitskool, Aziatische mesclun (nieuw), Knoflook (op de kraam), courgette geel en groen, eikenbladsla, krul sla. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid (tunnel), rucola bloemen. Bloemen: Pruiklook, Trommelstokjes, groentebloemen (in oude veld alleen).

Oogstbericht 26

Bijzonder Gister verscheen het artikel over mij en Tuinderij de Stadsboerin in de NRC. Een mooi en groot artikel in de rubriek Spitsuur, met een prachtige foto. Uit alle hoeken en gaten en sociale media komen de reacties. Ontzettend leuk. Het voelt bijna alsof ik jarig ben. Van oude bekenden tot nieuwe oogstgenoten. Wel 10 mensen hebben zich aangemeld! Daar moet ik even van bijkomen. Voor als je het artikel gemist mocht hebben, zie https://www.nrc.nl/nieuws/2020/06/19/al-het-onkruid-grijpt-me-soms-wel-bij-de-keel-a4003422 

Serieus Vanmiddag was ik op het veld en zag ik dat er spitskool en bloemkolen geoogst waren. Er stond geen groen vlaggetje bij. Daar word ik dan weer niet blij van. Ik heb geen idee wie deze groente geoogst hebben. Jullie weten volgens mij allemaal dat alleen groente met een groen vlaggetje geoogst kan worden. Mocht het zo zijn dat jij toevallig de groenten hebt meegenomen, laat t me vooral even weten. Dan weet ik iig dat het geen wildplukkers waren.

Nieuw te oogsten deze week Deze week kan de stengelui en de kapucijners geoogst worden. De stengelui staat tussen de rode ui en de prei in. Beetje dom van me want ze lijken op elkaar. Dus even goed opletten. De stengelui oogst je met wortel en al/ of je kan m ook net boven de grond afsnijden. De kapucijners graag voorzichtig oogsten net als de rijserwt. Voor alle helderheid: kapucijners oogst je voor de erwten die erin zitten 🙂 Oja en op de oude akker staan mooie groentebloemen van doorgeschoten wortel, kool etc. Daar kan je prachtige boeketten van maken (zie foto).

Op De Aziatische mesclun gaan we er deze week uithalen. De knolvenkel is nu echt op. Van de sugarsnaps zijn er heel weinig, dus pluk bescheiden. En de allerlaatste koolrabi’s liggen nog op het veld. 

Nu te oogsten Gewone mesclun, laatste koolrabi paars/wit, rucola, tuinbonen, broccoli, rode kroten, eerste sugarsnaps, eerste rijserwten, kapucijners, stengelui aka bosui.  Kleinfruit: Aardbeien.  Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid (tunnel). Bloemen: Pruiklook, Trommelstokjes, groentebloemen.

Oogstbericht 25

Afgelopen week heeft de tuin een ware transformatie ondergaan. Bijna alle bedden en tunnels zijn nu gevuld en zelfs op de oude akker raakt het steeds voller.De tomatenplanten zijn aangebonden, de paprika, aubergine en pepers hebben vaste grond onder de voeten en zelfs de tomatenplanten die over waren staan in de koude grond. De aardappelen zijn aangeaard. Alles spuit de grond uit, vooral na de regenbui van zondagochtend.

Aankomende week planten we de laatste koolplanten, geven we de voorgezaaide kruiden hun plek, en gaan we weer aan de slag met het onkruid en het verder vorm geven van de bloementuin. 

Nieuw te oogsten deze week De groenten groeien goed dus er is een aantal nieuwelingen: Er is broccoli, de eerste rijserwten, de eerste sugarsnaps en de eerste rode krootjes. Voor alle helderheid: de rijserwten staan aan het tweede hoge hek naast de kapucijners. De rijserwten oogst je voor de erwten die in de peul zitten. De sugarsnaps staan aan de lage netten en deze oogst je voor de hele peul. Graag voorzichtig oogsten en de planten ondersteunen als je plukt. Voor de kroten: zoek de grootste uit en trek die voorzichtig uit de grond zonder meteen de andere kroten mee te trekken. De bladeren van de krootjes kan je trouwens ook eten. De broccoli oogst je alleen als de bloem tenminste de grootte van een volwassen vuist heeft. Voor alle groenten geldt: De produktie komt langzaam op gang, dus neem niet teveel mee en denk aan je mede-oogstgenoten. En graag alleen die groenten oogsten waar een (groene) vlag bij staat.

De krulsla en de ijsbergsla zijn op, en ook de Aziatische mesclun gaat eruit, en ook de knolvenkel is bijna op. Er is even heel weinig sla, maar houdt moed, over een week of 3 is er weer volop.

Nu te oogsten Aziatische wokgroenten (voorheen mesclun), andijvie, gewone mesclun, koolrabi paars/wit, knolvenkel, rucola, tuinbonen, broccoli, rode kroten, eerste sugarsnaps, eerste rijserwten.  Kleinfruit: Aardbeien.  Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie. Eetbare bloemen: Oostindische kers (tunnel). Bloemen: Alliums (diverse soorten).

Oogstbericht 24

Afgelopen week heb ik het plantgoed opgehaald en zijn we volop aan het planten geslagen. Nieuwe spitskool, rode kool, koolrabi, verschillende soorten sla, krootjes, knolselderij, nieuw zeelandse spinazie. De regen komt dus als geroepen. Helaas is een aantal gewassen niet geleverd en moeten we zelf nog wat gaan voorzaaien. Bijna alle bedden zijn nu in gebruik op de nieuwe akker. Alleen de boerenkool, winterprei etc komen eind juni nog. De oude tunnel is inmiddels leeg met dank aan Mark, en is ook alweer gedeeltelijk gevuld met de basilicum (groende, rode en Thaise) en binnenkort komen daar citroengras, paprika en aubergines bij. 

Aankomende week gaan we gezellig verder met planten en zaaien. De kas is nu bijna helemaal leeg op de zoete aardappel, citroengras en de laatste vruchtgewassen na.  

Nieuw te oogsten deze week Nu gaat het hard! De rucola mag geoogst. Graag 2 cm boven de grond afsnijden of blaadjes van de planten plukken. En volgende week komt er nog veel meer…

De krulsla en de ijsbergsla beginnen van onderuit te rotten. Soms kan je de schade wegpellen maar sommige zijn diep aangetast. Van de Aziatische mesclun mogen jullie veel oogsten want deze begint nu echt te groot te worden. Normaliter is oogsten van de tuin alleen voor directe consumptie en niet voor de inmaak of fermentatie maar voor de A. mesclun zeg ik: Oogst die mooie Chinese kolen, paksoi en mizuna en maak Kimchi! Ik ben al begonnen!

Nu te oogsten Krulsla, Aziatische wokgroenten (voorheen mesclun), ijsbergsla, andijvie, gewone mesclun, koolrabi paars/wit, knolvenkel, rucola.  Kleinfruit: Aardbeien.  Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie. Eetbare bloemen: Oostindische kers (tunnel). Bloemen: Alliums (diverse soorten).

Oogstbericht 23

Afgelopen week zijn we volledig afgeweken van de planning. Ik liep maandag over de akker -na de regenbui van zondag- en het onkruid greep me naar de keel. Zodoende hebben we de hele week geschoffeld, gewied, getrokken, gepeuterd en weer geschoffeld. Zelfs de aardappelen zijn weer te zien. En het lucht geweldig op! Heerlijk om weer wat overzicht te krijgen. En weet je wat het mooie is: de kolen-, bladgroenten- en wortelvelden hebben zich zelf geprepareerd. Onder het zwarte landbouwplastiek was nauwelijks onkruid te bekennen en de grond is mooi korrelig en vochtig. Klaar voor de 1000-en plantjes die deze week komen :-).

Aankomende week komt er weer plantgoed van Jongerius zoals gezegd. En gaan we naast nog wat wieden, planten, planten, en planten! Ook de basilicum en het citroengras gaan de tunnel in.

Nieuw te oogsten deze week De knolvenkel kan geoogst worden. Deze trek je het best met wortel en al uit om vervolgens de wortel eraf te snijden. Wel graag voorzichtig want achter de knolvenkel staat de snijbiet te groeien. En de oplettende oogster had vast al het groene vlaggetje bij de aardbeien gezien :-). 

Openingstijden & Oogstgenoot’sleutels’  Aanstaande woensdag 3 juni gaat het theehuis van Natuurtalent weer open. Dat betekent dat jullie voortaan ook op zaterdag en zondag kunnen oogsten tussen 10.00-16.30 uur. Maar het betekent ook dat we meer mensen op het terrein krijgen. Om te zorgen dat er niet teveel mensen op het terrein komen, worden alle gasten -dus ook jullie- gevraagd bij binnenkomst bij de kraam bij het hek een ‘sleutel’ te pakken. Theehuisbezoekers pakken een sleutel met een tafelnummer, oogstgenoten pakken een sleutel met ‘oogstgenoot’ erop en gaan naar de akker. Als je weggaat hang je de sleutel weer terug.  Als de sleutels op zijn, moet je wachten tot er een sleutel vrij is. En als je na het oogsten een kopje koffie wil drinken, ga je weer terug naar de kraam en pak je een tafelsleutel. Klinkt ingewikkeld maar het wijst zich vanzelf.

Nu te oogsten Krulsla, Aziatische wokgroenten (voorheen mesclun), ijsbergsla, andijvie, gewone mesclun, koolrabi paars/wit, knolvenkel. Kleinfruit: Aardbeien.  Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie en de laatste koriander (op het kolenveld). Eetbare bloemen: Oostindische kers (tunnel). Bloemen: Alliums (diverse soorten).