Tuinberichten

Oogstbericht 46

Winterklaar maken Langzaam maar zeker ben ik het land winterklaar aan het maken zodat de rust en de vorst de bodem in kan. Het toekomstige kapucijner/tuinbonen/erwten/sugarsnapveld, het bloemenveld, het rabarberveld zijn al afgedekt, en binnenkort zullen ook de andere bedden afgedekt worden nadat ze een laag compost hebben gekregen. Het bloemenzaad wordt verzameld en ik ben aan het rondkijken naar nieuwe vaste bloemenplanten, en rabarberplanten. Mocht je ergens vaste snijbloemplanten  en/of rabarber tegenkomen,  tip me vooral! Maar ook zaad is van harte welkom. Zo kwam Rein laatst aanlopen met een zak vol zonnehoeden met zaad!

Tunnel Daar waar de buiten bedden in rust gaan, gaat de tunnel juist weer de productie in. Gister heb ik winterpostelein, spinazie en veldsla in de tunnel gezaaid en andijvie geplant. Ik ben benieuwd wanneer we kunnen gaan oogsten daar.

Nieuw te oogsten  Geen nieuwe groenten deze week. De boeren- en palmkolen moeten nog wat groter groeien voor ze geoogst kunnen worden. Gister hebben Paulien en Wilma de aardpeer nog eens gecheckt en de eerste aardperen geoogst. Ze zijn wat klei dus ze mogen nog wat doorgroeien. Er liggen wat aardperen op de kraam voor de liefhebber. De rest moet nog even wachten.

Verder Woensdag heb ik de rest van het pompoenveld ingezaaid met winterrogge. Ik kijk uit naar wuivend rogge in het voorjaar :-). Door de vorst hebben de bloemen de handdoek in de ring gegooid. De dahlias worden binnenkort gerooid en ook de andere bloemen zullen waar nodig weggehaald of verplaatst worden. 

Margo en Roelof zijn begonnen aan het maken van een achterdeur in de tunnel. Bepaald geen sinecure maar wel hard nodig voor de doorluchting. 

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), laatste droogkapucijners (kraam), Erbete (groene snijbiet), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, rode bieten (chioggia), aziatische wokgroenten, rucola, pompoen (black futsi/kraam), rammenas, laatste knolvenkel, winterwortel, matador spinazie, rode sla (wonder der vier jaargetijden), andijvie, roodlof, winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte ramenas) . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Helaas op.

Oogstbericht 45

Vorst Afgelopen week hadden we de eerste nachtvorst. Veel eerder dan verwacht. Het was prachtig op het land. Alles witberijpt, helder, fris. Ik heb veel fotos gemaakt en heb volop genoten. Veel groenten hingen slap van de kou. Maar zodra de zon zich weer liet zien, richtten ze zich weer op. Behalve de dahlia’s dan. Die vonden het minder leuk. Het blad laat veel vorstschade zien en ook de bloemen laten de kopjes hangen. De Oostindische kers is door de vorst gesmolten en ook de sla laat hier en daar vorstschade zien. Komende dagen wordt het weer warmer en natter. Dus waarschijnlijk zal de uiteindelijke schade meevallen. 

Nieuw te oogsten Vandaag heb ik bij zowel de winterprei als de zomerprei vlaggen gezet. Bij de zomerprei omdat deze echt niet meer gaan groeien en bij de winterprei omdat er inmiddels best dikke preien tussen zitten. Preien oogst je het best met een spitvork terwijl je het loof vasthoudt. Bij de nieuwe ramenas en de daikon (witte ramenas) (aan de oostkant van het middenpad) heb ik ook vlaggen gezet. De witte daikon is wat zachter van smaak dan de zwarte. Voor de liefhebbers: De roodlof aan diezelfde kant mag ook geoogst. Niet alle roodlof is opgekomen, maar er staan wat mooie exemplaren.  En mocht je koriander willen oogsten: Tussen de winterkolen staat veel koriander :-). 

Oogsttips De sla (wonder der vierjaargetijden) haal je met wortel en al eruit. Tis geen snijsla. En graag om het plantje eruit halen zodat je de rij uitdunt. Daardoor kunnen de andere kropjes, groot groeien. De snijbiet snij je per blad af, zo’n 1-2 cm boven de grond. Liever niet alleen het bovenste stuk met blad wegsnijden en  de steel laten staan, want dat gaat rotten. De stelen kan je heerlijk bereiden. 

Verder Afgelopen week is er veel gebeurd. Het pompoenveld is bevrijd van onkruid en is ingezaaid met winterrogge (groenbemester), net als het aardappelveld. De spekbonen zijn geruimd: de bonen liggen te drogen in de kas. De tunnel is geruimd en ook de snijsla is weg. En Fransil is de andere akker aan het maaien zodat we die bedden winterklaar kunnen maken. Op naar de winter.

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), droogkapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, rode bieten (chioggia), aziatische mesclun, rucola, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rammenas, laatste knolvenkel, winterwortel, matador spinazie, rode sla (wonder der vier jaargetijden), andijvie, roodlof, winterprei, zomerprei van wat er van over is, daikon (witte ramenas) . Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Helaas op.

Oogstbericht 44

Schier Eerlijk is eerlijk. Het was heerlijk om een weekje te luieren, uit te waaieren en het lijf traag te laten zijn. Maar nu weer terug. Vanochtend was ik op de akker, de zon scheen en ik zag alles groeien 🙂.

Nieuw te oogsten Ik heb vanochtend groene vlaggen gezet bij de matador spinazie (achter de nieuw-zeelandse spinazie), de andijvie en de sla (wonder der 4 jaargetijden). De matador spinazie oogst je per blad, dus pluk de grootste bladeren eraf en laat de kleine zitten om door te kunnen groeien. De andijvie is op zich nog relatief klein. Oogst vooral de grotere kroppen. De andijvie haal je met wortel en al eruit. Als je oogst, graag op het zwarte plastiek staan want aan de andere kant van andijvie staat de winterpostelein te groeien. En dan de sla (het wonder): dit is kropsla. Als je oogst graag om de plant er 1 uittrekken, zodat de rest kan doorgroeien. Eigenlijk dun je uit terwijl je oogst. 

Verder Reageer vooral op mijn verzoek van vorige week voor feedback. Met Liesbeth en Friso hebben we vanochtend de aardperen gecheckt, maar die moeten nog even wat weken doorgroeien. En de winterrogge komt fantastisch op. Komende week gaan we de tunneltomaten rooien om ook daar bladgroenten te gaan verbouwen deze winter.  En zowaar zag ik vandaag een Romanesco bloemkool die wel begrijpt hoe ie moet groeien. Veel van zijn makkers zijn meteen doorgeschoten met schutbladeren door de bloem heen. Maar eentje doet wat ie moet doen. Nu nog hopen dat er meer volgen. Want ze zijn niet alleen prachtig maar bovendien heerlijk van smaak.

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, rode bieten (chioggia), Mesclun/snijsla, aziatische mesclun, rucola, pronkbonen, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rammenas, knolvenkel, winterwortel, matador spinazie, rode sla (wonder der vier jaargetijden), andijvie. Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.

Oogstbericht 43

In de tussentijdMooi woord is dat, de tussentijd. We zitten op het moment in een tussentijd:  De tijd van de laatste vlinders, het vergaren van zaad, het leggen van knoflook voor het nieuwe seizoen. De tijd van velden ruimen: het aardappelveld en pompoenveld zijn geruimd en worden ingezaaid met winterrogge als groenbemester. De tijd van omkijken: Wat ging er goed en wat kan er volgend jaar beter (zie onder). En de tijd van vooruitkijken: De akkers aan de andere kant worden langzaam geprepareerd. Ik ben aan het rondkijken naar mooie rabarberplanten. En de tijd van uitrusten en bijkomen van het oogstseizoen: aankomende week ben ik een week op vakantie! En hoe mooi het leven op de akker ook is, ik kijk enorm uit naar een week nietsdoen en uitrusten.

Nieuw te oogsten Deze week weer niets nieuws onder de zon :-). 

Terugkijken en vooruitkijken  Van een aantal van jullie heb ik al feedback en wensen voor de toekomst mogen ontvangen. Dat is voor mij heel fijn, want dan weet ik wat er leeft onder jullie, of jullie tevreden zijn en wat jullie wensen zijn voor volgend jaar (mocht je dan ook weer oogstgenoot worden). Wensen die ik voorbij heb zien komen zijn o.a. een avond openstelling (ja ga ik doen), zoete aardappel (ja ga ik proberen), kruimige aardappel (ja ga ik doen), erwten (ja), meer uien en bewaaruien (ja), meer sperziebonen naast de spekbonen (ja). In de wintermaanden ga ik een nieuw teeltplan maken dus maak vooral je wensen aan mij bekend en geef alle feedback die je wil en kan geven zodat seizoen 2020 weer een mooi seizoen wordt. Voor mezelf kan ik zeggen: Ik ben heel tevreden met seizoen 2019: De meeste groenten hebben het goed gedaan, het aantal oogstgenoten was voor het eerste jaar precies goed, het was heerlijk om buiten te werken, op de markt te staan en voor jullie te produceren. Ik zie uit naar jullie reacties.

Oogstgenootschap 2020 Er zijn al oogstgenoten die hebben laten weten dat ze volgend seizoen ook weer meedoen. En dat is superfijn om te horen. Volgend jaar krijg ik de akker aan de andere kant erbij en wil ik 70-100 oogstgenoten laten genieten van verse groenten, kruiden en bloemen. Dus wil je weer van de partij zijn, meld je aan. En neem je vrienden, familie en buren mee!

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, rode bieten (chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, aziatische mesclun, rucola, pronkbonen, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rammenas, knolvenkel, winterwortel. Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.

Oogstbericht 42

Kanjers in de keuken Soms loop ik over het veld en kan ik me alleen maar verwonderen over hoe groot sommige groenten kunnen worden. De koolrabies zijn zo groot als voetballen en ook de chioggia bieten hebben alle remmen losgegooid. Mijn eerste gedachte is dan ‘jammer’. Omdat ik denk dat het ten koste gaat van de smaak. Maar soms moet je die veronderstelling toetsen. En zo togen Wilma en ik gister allebei met een kanjer in onze tassen naar huis. Wilma met een XXL biet en ik met een XXL koolrabi. Omdat het soepweer is, maakten we allebei een soepje. En weet je wat? Ze waren alle twee heerlijk. En het bijkomende voordeel: We hebben de hele week soep. Recept voor de bietsoep: https://www.okokorecepten.nl/recept/soep/bietensoep/bietensoep-karwijzaad-dille-zure-room . Recept voor de koolrabisoep: https://www.dewassendemaan.be/recepten/koolrabi-cremesoep . Probeer het ook eens en laten we oktober omdopen in de soepmaand :-).

Nieuw te oogsten Deze week niets nieuws onder de zon :-). Nog even geduld en de spinazie is groot genoeg om te oogsten. 

Verder Steeds meer groenten trekken zich terug in hun herfsttooi. De spekbonen vervormen zich steeds meer tot droogbonen. Alle pompoenen zijn geoogst en liggen op de kraam (en de voorraad in het schuurtje). De dahlias gaan nog steeds als een malle, dus blijf vooral plukken. Afgelopen week hebben we de kolen weer eens goed van het onkruid ontdaan en echt kruiwagens en kruiwagens met onkruid afgevoerd. En gister zijn we begonnen met het prepareren van de andere akker.  Dus ik weet al waar volgend jaar de kapucijners staan :-). Het ontginnen van de andere akker geeft me echt een fijn gevoel. Op naar een nieuw groeiseizoen. 

Over de pompoenen De oogst van de Red Kuri pompoen  (de oranje) was matig dit jaar maar de oogst van de Black Futsi (de bobbelige grijze/oramje) daarentegen is enorm! De Black Futsi is minder bekend maar minstens net zo lekker als de Red Kuri, en notiger. De schil is wat dikker en daardoor kan je m goed bewaren. De schil kan je gewoon eten en geeft de pompoen juist een mooie bite. 

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, laatste zomerwortels, rode bieten (chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, aziatische mesclun, rucola, laatste spekbonen (Blau Hilde/Neckar konigin), pronkbonen, laatste haricot vert, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rode kool, rammenas, knolvenkel, winterwortel. Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.

Oogstbericht 41

Regen, regen, regen  Afgelopen vrijdag hebben we geoogst voor de oogstmarkt op onze eigen tuin en bij mijn collega tuinder van de Bramenhorst in Wassenaar. Hij zit op zandgrond en heeft dus net weer andere produkten en smaken, een welkome aanvulling op ons marktaanbod. Zowel op onze klei als op de Bramenhorst was het nat, nat, nat! Gelukkig was het gister (zaterdag) op de marktdag droog en hadden we een mooie en gezellige marktdag. De verkoop ging razendsnel en tegen 14 uur waren de meeste groenten uitverkocht :-). Goed voor onze PR.

In de herhaling zodat niemand erover heenleest: Winterrooster De intredende herfst maakt ook dat ik het winterrooster uit de kast heb gehaald en wat minder vaak op het veld te vinden ben. Vanaf 1 oktober ben ik op woensdag en vrijdag op het land, en soms op dinsdagochtenden.  Dit doe ik omdat er in de winter minder op het land te doen is, en omdat de winter een goede periode is om wat bij te verdienen. Natuurlijk kan je als oogstgenoot gewoon van dinsdag t/m zondag tussen 09.00-17.00 blijven oogsten. Op dinsdag kan het wel zijn dat het hek om 15 uur al dicht gaat, dus let op en laat je niet insluiten. Als je me wilt treffen, kom dan op woensdag of vrijdag, of bel me op 06-36140002.

Nieuw te oogsten Deze week heb ik een vlag gezet bij de winterpeen (tweede grote bed links van het centrale pad naast de ramenas). Ze zijn nog niet allemaal volgroeid maar oogst vooral daar waar je grote wortels ziet zitten. Graag wel met de spitvork, want alleen aan het loof trekken is niet genoeg en geeft schade.

Verder Omdat het zo regent, wordt het land steeds natter. Gelukkig zijn alle aardappelen de grond uit met dank aan Paulien. Het wordt wel de vraag of ik de loonwerker nog op de andere akker kan inzetten. Een zware trekker op natte klei is geen goed idee. Aanstaande week ga ik stukken van deze akker ws met de hand winterklaar maken en hier en daar winterrogge inzaaien als groenbemester.  Leerbedrijf Ja hoor, alles is formeel, Wilma is begonnen aan haar stage op Tuinderij de Stadsboerin. En daar ben ik heel blij mee :-).

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, de laatste courgettes (geel en groen), laatste gekleurde wortels, zomerwortels, rode bieten (chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, aziatische mesclun, rucola, laatste tomaten (divers in tunnel), laatste spekbonen (Blau Hilde/Neckar konigin), pronkbonen, laatste haricot vert, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rode kool, rammenas, knolvenkel, winterwortel. Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.

Oogstbericht 40

Laatste zaai Nog net voor de herfst en winter uit heb ik afgelopen week nog als een malle staan zaaien: Reuzenblad spinazie, winterpostelein, wasabi rucola, mesclun azie, raapstelen en meiknollen. Tis nu mooi nat dus als er volgende week of de week erna nog wat zon komt, dan kan het zaad ontspruiten. 

Winterrooster De intredende herfst maakt ook dat ik het winterrooster uit de kast heb gehaald en wat minder vaak op het veld te vinden ben. Vanaf 1 oktober ben ik op woensdag en vrijdag op het land, en soms op dinsdagochtenden.  Dit doe ik omdat er in de winter minder op het land te doen is, en omdat de winter een goede periode is om wat bij te verdienen. Natuurlijk kan je als oogstgenoot gewoon van dinsdag t/m zondag tussen 09.00-17.00 blijven oogsten. Op dinsdag kan het wel zijn dat het hek om 15 uur al dicht gaat, dus let op en laat je niet insluiten. Als je me wilt treffen, kom dan op woensdag of vrijdag, of bel me op 06-36140002.

Nieuw te oogsten De knolvenkel kan geoogst. Ze zijn nog niet allemaal op grootte maar een deel wel. Pluk dus met mate en denk aan je mede-oogstgenoten. De knolvenkel trek je in haar geheel uit de grond. De wortels kan je eraf snijden. De aziatische mesclun kan ook geoogst. Deze staat achter de gewone snijsla, tegen de weg aan. Deze snij je 2 cm boven de grond af zodat ie weer verder kan groeien. De derde soort aardappel de Agria, zijn we ook aan het oogsten. Op de kraam kan je een kist vinden met enorme joekels van aardappelen.  Ze zijn droogkokend, en heerlijk om friet van te maken.  

Verder De courgettes zijn echt op hun eindje. Hier en daar groeit er nog een klein courgetje, en bijna alle pompoenen zijn geoogst. Voorraden van aardappelen en pompoenen liggen in het groene blokhutje bij de poort. De laatste tomaten komen eraan.  En ik sta 5 oktober weer op de oogstmarkt op het Noordplein.

Leerbedrijf Per afgelopen vrijdag ben ik formeel erkend leerbedrijf voor Groen, niveau 3 en komt zeer waarschijnlijk Wilma stage lopen op de Tuinderij. Wordt vervolgd! 

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, de laatste courgettes (geel en groen), rode ui (kraam), gekleurde wortels, zomerwortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, aziatische mesclun, rucola, tomaten (divers in tunnel), laatste spekbonen (Blau Hilde/Neckar konigin), pronkbonen, laatste haricot vert, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rode kool, rammenas, knolvenkel. Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.