Tuinberichten

Oogstbericht 10

Nog een paar weken en dan is het 1 April en begint het nieuwe seizoen. De meesten van jullie blijven ook in 2021 oogstgenoot. Daarnaast hebben zich 45 nieuwe oogstgenoten aangemeld dus we zijn bijna vol voor dit seizoen. Als het nieuwe seizoen begint ga ik weer ‘echte’ oogstberichten maken maar tot die tijd krijgen jullie een mail met fotos.
Afgelopen week hebben we het zomerkolenveld en het wortelveld voorbereid voor het grote plant- en zaaifestijn in week 12. En: we hebben de eerste tuinbonen gelegd. Komende week gaat het regenen dus ik heb goede hoop dat ze snel ontkiemen. De tunnels en een groot deel van de kas zijn schoongeschrobd dus we kunnen ook gaan voorkweken.Komende week gaan we verder met het prepareren van de bladgewasbedden en gaan we de kapucijners en rijserwten leggen. Zoals gezegd, in week 12 komt het plantgoed van Jongerius: sla, andijvie, krootjes, prei, uien, knolvenkel, koolrabi, broccolli etc. De spruitjes worden geruimd.
Het team is ook compleet met de komst van Marc en Noortje. We hebben nu drie stagiaires: Hester, Fleur en Hans, en vier vaste vrijwilligers: Mark, Marc, Noortje en Margo.

Deze week te oogsten: Rode kool, laatste prei, veldsla in de tunnel naast de kas en op het veld, aardpeer. Nieuw te oogsten in de tweede tunnel: Rucola, groene en rode raapstelen, mosterblad en winterpostelein. De rucola, raapstelen, en winterpostelein oogst je door een handje blad te pakken en het 2 cm boven de grond af te snijden. Het mosterblad -lekker door de salade maar ook in een stampotje- oogst je per blad zodat de plant door kan blijven groeien.

Oogstbericht 09

Afgelopen week hadden we twee groene spechten op de akker die een paringsdans uitvoerden. Het was prachtig om te zien. Ze hadden de lente in het hoofd, net als wij. Maar ondanks het prachtige weer, doen wij het nog rustig aan. En ik hoop dat de spechten dat ook doen. Tis nog te vroeg om eieren te leggen en te veel te zaaien. De temperatuur kan nog alle kanten op.Wel gaan we komende week tuinbonen leggen en als t weer meezit ook de kapucijners. Gisteren kwam het bestelde zaai-en pootgoed binnen, dus het feest kan beginnen. Het spande er wel wat om want de leverancier had ernstige vertraging en wist niet precies wanneer ie kon leveren.
Inmiddels hebben we de rode kolen allemaal geoogst en op de kraam gelegd. Neem er vooral een mee en maak er iets lekkers van, zoals rode zuurkool (ook in de zomer lekker) of een mooie salade. Mocht je een mooi recept met rode kool hebben, deel t vooral met ons.
Te oogsten: Rode kool, prei, groene en rode spruiten, veldsla in de tunnel naast de kas en op het veld, aardpeer.

Oogstberichten 1-8 2021

Verder valt er niet heel veel te melden behalve dat we druk doende zijn met de voorbereidingen van seizoen 21. Het teeltplan van de groenten is klaar, de bloemen zullen snel volgen. En we zij bezig met het prepareren van de bedden zodat we begin maart de kapucijners en tuinbonen kunnen leggen, en rond 20 maart de kolen, sla, en bieten de grond in kunnen. Inmiddels hebben zich 40 nieuwe oogstgenoten gemeld en gaan er zo’n 55 ‘oude’ oogstgenoten mee naar seizoen 2021. We kunnen dit seizoen groeien tot 120 oogstgenoten, dus er zijn nu nog 25 aandelen beschikbaar.

Oogstbericht 52

Afgelopen week was het weer heerlijk op de Tuinderij. Zowel woensdag als vrijdag scheen er een heerlijk zonnetje. En dat is fijn werkweer. Door de verscherpte corona maatregelen zorgen we nog beter dan voorheen dat we voldoende afstand van elkaar houden. En dat is op het veld geen probleem. Ook hebben we onze koffie/thee en lunchpauzes nu apart van de teams van Natuurtalent. Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik zelf de afgelopen weken alleen op vrijdagen aanwezig was. Ik heb een enorme deadline voor mn bureauwerk, met torenhoge stapels van werk. Dus ik moet even doorbijten. Gelukkig gaan Hester, Fleur en Mark gewoon door zodat het werk niet stilstaat. De bedden zijn nu bijna allemaal winterklaar.

Bodemonderzoek In 2013 kreeg Natuurtalent het beheer van Gerberis Educatieve Tuinen in handen en bij die overdacht hoorde een bodemonderzoek. Eind 2018, toen ik de Tuinderij begon, kreeg ik dit onderzoek onder ogen en zag dat er destijds geen vervuilingen waren aangetroffen. Recentelijk is er opnieuw een bodemonderzoek gedaan door Dordrecht Research. Dit onderzoek richtte zich op vervuiling door overvliegende vliegtuigen, kerosine en andere olieen. Gelukkig is er geen noemenswaardige vervuiling aangetroffen. Zelf had ik niet anders verwacht maar het is toch fijn als een onafhankelijk bureau dit bevestigt. Mocht je meer willen weten dan kan je het rapport bij mij opvragen.

Kerst en Oud/Nieuw Rest mij nog om jullie een heel fijne Kerst en een prachtig 2021 toe te wensen in goede gezondheid, verse groenten, bloemen en kruiden, en veel frisse lucht en liefde!
Zoals gezegd: Van vrijdag 25 December t/m maandag 4 Januari 2021 is de Tuinderij gesloten. En let 24 December goed op want ws gaat het hek die dag iets eerder dan 15 uur dicht.

Oogstbericht 51

Nieuw te oogsten Geen nieuwe groenten de komende tijd. Alles is nu oogstbaar wat er op het land staat, zelfs de rode spruitjes. Deze zijn wat kleiner dan de groene maar daarentegen wel zoeter.

Afgelopen week was het even flink koud op het veld. Er lag dinsdag een dikke laag ijs op de plassen, en zelfs in de tunnel is de kou doorgedrongen. De Oost-indische kers in de tunnel is grotendeels bevroren evenals de peperplanten. De pepers hebben we daarom geoogst en liggen op de kraam. Je ziet ook dat de andere gewassen zoals de snijbiet en de nieuwzeelandse spinazie te lijden hebben van de vorst en de kou. En stap voor stap worden er meer bedden winterklaar gemaakt. Gek hoor zo’n lege akker. Het is echt tijd voor de winterrust en voor binnenwerk. Zo heb ik gisteravond het biologische poot-enzaaigoed voor het nieuwe seizoen besteld bij van der Wal. En is het grove ontwerp van het teeltplan 2021 getekend. Nu de details nog. Het detailontwerp van het teeltplan wordt samen met de stagiaires gedaan, Hester en Fleur.

Nieuwe aanmeldingen Elke week krijg ik nieuwe aanmeldingen voor het seizoen 2021 dat per 1 april begint. Wil je volgend seizoen ook weer oogstgenoot worden? Laat het me vooral weten voor 1 Februari 2021. Ook als je geen oogstgenoot meer wilt worden, hoor ik graag van je. Voor mij is het belangrijk om te begrijpen waarom mensen stoppen zodat ik verbeteringen door kan voeren. En weet je andere belangstellenden? Ik heb nog plek voor ongeveer 40 nieuwe mensen. We gaan groeien van 80 monden naar 120!

Komende tijd gaan we een paar speciale projecten doen. Langs de bosrand gaan we een rij zacht fruit (frambozen en bramen) maken, en tussen de bomen bij de bloementuin komen zwarte en rode bessenstruiken. En we gaan een deel van de kruidentuin verplaatsen naar een zonniger plek.

Herhaling Kerstvakantie Goed om te weten: Van 25 December t/m 4 Januari 2021 is de Tuinderij gesloten.

Oogstbericht 50

Nieuw te oogsten Deze week kan de boerenkool geoogst worden op bed 12. De boerenkool oogst je net als de palmkool: Je plukt de onderste bladeren van een plant en laat de toppen zitten zodat de plant nog door kan groeien. Je kan ook even naar het oogstfilmpje kijken op youtube: https://youtu.be/_cGl41Dk4O0 op het Youtube kanaal van de Tuinderij 🙂 https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw.De Romanescu bloemkolen kunnen ook weer geoogst. Deze laatste batch is klein en veel groter dan ze nu zijn, zullen ze niet worden.

Afgelopen week hebben we weer een bed winterklaar gemaakt en wel bed 8, het ruige veldje waar nog allerlei winterkolen van vorig jaar stonden. Die hebben we geraapt en op de kraam gelegd voor jullie. Er staat een kist vol met palmkool, boerenkool en rode en groente spruiten op stam. Ook hebben we het zomerkolenveld geruimd (bed 15), zodat er nu een kist rode kolen op de kraan staat. Neem gerust wat extra kool mee naar huis, om bijvoorbeeld rode zuurkool te maken of ander lekkers. 

Vorst Vorige week hebben we de eerste vorst meegemaakt. De Oostindische kers en de dahlias hingen meteen slap. De Nieuwzeelandse spinazie houdt zich echter kranig en staat nog fier overeind.  De dahlias hebben we uit de grond gehaald en die liggen nu te drogen in de kas. We hebben 3 kisten geplant in het voorjaar en er deze week 25 kleine en 6 grote kisten uitgehaald. Ze hebben zich mooi vermenigvuldigd. 

Citroengras In de tunnel naast de kas, staan een paar kratten met potjes citroengras. In de tunnel of in de kas zullen deze plantjes het waarschijnlijk niet overleven. Dus als je een potje citroengras mee naar huis wilt nemen, ga gerust je gang. Wel graag de tunneldeuren weer dichtdoen. 

KerstvakantieGoed om te weten: Van 25 December t/m 4 Januari 2021 is de Tuinderij gesloten. 

Oogstbericht 49

Nieuw te oogsten Deze week kan de winterprei geoogst, op bed 17. De prei oogst je door de spitsvork naast de prei te zetten en deze als een hefboom te gebruiken. Je trek de staak eruit, en klopt de grond van de wortels af. Je kan ook even naar het oogstfilmpje kijken op youtube: https://youtu.be/UQkbimWhVbc  Je kan de hele prei eten, ook het groene blad!

Oogstfilmpjes Afgelopen week hebben we de eerste oogstfilmpjes geschoten. Korte instructiefilmpjes over hoe je de verschillende groenten en bloemen oogst. Het eerste filmpje was natuurlijk over het oogsten van palmkool https://youtu.be/9VbWkTHKTiE 🙂 en de tweede over het oogsten van prei. Het is ontzettend leuk om deze filmpjes te maken en ik hoop dat jullie er ook wat aan hebben. Voor de filmpjes heb ik een Youtube kanaal aangelegd zie https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw. Maar als het even meezit, kan je ze vandaag of morgen ook op mijn website vinden.

Afgelopen week hebben we een bezoek gebracht aan Moestuin de Haar in Haarzuilens. Wat een toplocatie! Het is een zelfoogstmoestuin op de oorspronkelijke moestuin van Kasteel de Haar. We gingen compostdoek ophalen en hebben tegelijkertijd even goed rondgekeken (zie foto). Het is altijd zeer informatief om bij andere tuinders rond te kijken. Ook zij hebben witte vlieg in de boerenkool. En zij zijn gewoon dicht in de wintermaanden. Dat gaan wij niet doen hoor.

En verder zijn we klaar met het omspitten van het oude bloemenbed! Het was toch al met al 6 dagen werk. Nu nog compost erop en afdekken en ook dit bed is weer winter klaar.

Komende week gaan we echt bedden 8 en 15 leeghalen en als het meezit krijgen we de dahlias ook nog uit de grond :-). 

Oogstbericht 48

Nieuw te oogsten Deze week kan de veldsla geoogst. Deze staat op de ‘oude’ akker, bed 3 (zie de plattegrond, bijgevoegd aan dit bericht). De veldsla oogst je door het hele plantje te oogsten en de wortels af te snijden.

Pauze De Romansecu bloemkool staat even op pauze zodat de kleine kooltjes kunnen groeien. 

Afgelopen week zijn we verder gegaan met het onkruidvrij maken van bed 2, het oude bloemenbed, zodat daar volgend seizoen de zonnebloemen kunnen groeien. Bed 19 hebben we afgedekt zodat we daar in het vroege voorjaar kapucijners, peulen en sugarsnap kunnen zaaien. In de kas hebben we het ‘zoete aardappel’ experiment ontmanteld. Helaas moesten we constateren dat er nauwelijks nieuwe aardappels in de kuipen zijn aangemaakt. Volgend jaar gaan we het weer proberen. En gaan we pootmateriaal bij iemand halen die gewoon buiten op het land zoete aardappel verbouwt. Als hij het kan, kunnen wij het ook :-).

Komende week Het is eind november. We gaan de dahlia knollen uit de grond halen en opslaan op een plek waar t droog, donker en niet te warm en niet te koud is. Ze zijn niet wintervast en kunnen slecht tegen vorst. En we gaan verder met het oude bloemenveld. Ja dat is wel een klusje, zo’n heel veld omspitten en de kweekwortels eruit halen. Maar ook gezellig. Als alles meezit, gaan we ook bed 15 en bed 8 leeghalen. Dus wil je nog rode kool van veld 15, of palmkool van bed 8, pak je kans. 

Wintervoorraden Het zal niet lang duren voordat het ’s nachts gaat vriezen. De Nieuwzeelandse spinazie kan daar niet tegen en zal meteen verpieteren. Mocht je een vriezer hebben, oogst dan wat extra en vries het in (zoals je gewone spinazie zou invriezen). De Sarpo Mira aardappelen staan in ons voorraadhok maar uiteindelijk is het daar in de winter te vochtig. Nu al is er uitval door schimmel. Als we de komende week allemaal een extra zakje aardappels mee naar huis nemen, is de schuur mooi leeg en worden de aardappels gered. Thuis kan je ze veel beter bewaren :-). We zullen ervoor zorgen dat er steeds voldoende aardappels op de kraam staan, totdat ze op zijn.

Oogstbericht 47

Nieuw te oogsten Deze week weer drie nieuwe groenten in het assortiment. De groene spruitjes zijn klaar voor de oogst. Je oogst ze door de grootste spruitjes er vanaf te plukken en de kleinere te laten zitten zodat deze verder kunnen groeien. Spreid je oogst over verschillende planten. Je kan de spruiten plukken door ze te draaien of door te knakken. Soms zitten ze behoorlijk vast en dan kan je een mesje gebruiken en de spruitjes van de steel snijden. Zelf ben ik niet dol op spruiten (te kolig) maar spruitjes met sesamolie en hete pepertjes, mmmmm. De winterwortels kunnen geoogst. Ze zijn niet zo groot geworden maar begin dus vooral te oogsten daar waar het loof het grootst is en doe dat met een spitvork (staat ergens op het land). En als derde mag de palmkool geoogst worden. Dit oogst je door de onderste bladen te plukken zodat de onderkant van de stam van de plant mooi kaal wordt. Je plukt dus het groene blad in haar totaal met steeltje. Niet alleen het uiterste stuk. Pluk van verschillende planten zodat de planten niet tot de top kaal worden maar laat tenminste 5-6 bladeren aan de top zitten zodat de plant nog door kan groeien. 

Op De Agria aardappelen, sjalotten, de gele uitjes en de pompoenen zijn op. En ook de bloementuin is nagenoeg klaar. 

Afgelopen week zijn we begonnen met het ontginnen van het oude bloemenveld, en spitvork voor spitvork halen we de kweekwortels uit de grond.Hester is begonnen met het leeghalen van de eerste tunnel (aubergines en paprikas zijn eruit) en we hebben de tweede tunnel ingezaaid met spinazie, raapstelen, rucola, winterpostelein, mosterdblad en veldsla. En de citroenverbena is naar binnen gehaald. Deze is namelijk niet winterhard. O ja, en we hadden een houtsnip op bezoek die bewegingsloos tussen de spruitjes zat. Net toen ik een foto wilde maken, vloog ie weg.