Oogstgenoot worden?

Als u oogstgenoot wilt worden, kunt u zich opgeven via StadsboerinRotterdam@xs4all.nl. U wordt dan oogstgenoot voor het hele seizoen. Het principe van de Tuinderij (en van alle CSAs) is dat er vooraf betaald wordt voor het hele seizoen. Voor mensen voor wie dit echt lastig is, bied ik de mogelijkheid om in twee termijnen te betalen. Mocht u hiervoor in aanmerking willen komen, laat mij dit dan vooral weten als u zich aanmeldt.

Oogstgenoot aandelen

Per seizoen (jaar) betaalt u €250,00 om oogstgenoot te worden. Dit is de prijs per persoon. Hiervoor kunt u het hele jaar door oogsten van groenten, kruiden en bloemen voor eigen gebruik (zie Oogstafspraken).

Voor twee personen (volwassenen) betaalt u €450,00. Kinderen tot 6 jaar eten gratis mee. Kinderen tussen 6-18 jaar betalen €125,00.

Is dit duur? Het is wel ineens een smak geld dat de oogstgenoten betalen. Maar duur? U kunt tussen 1 april en 1 november -31 weken- groenten, bloemen en kruiden oogsten. Dat is omgerekend voor 1 persoon €8,06/week, en voor twee personen €14,52/week. Daarnaast mogen oogstgenoten ook van 1 november-1 maart de wintergroenten oogsten zoals boerenkool, prei, spruiten etc.

Een bosje -ecologisch geteelde- bloemen kost elders minstens €15,00. Bij andere -biologische- groenteleveranciers zoals Landzicht betaalt u voor een 1 persoon (met vier hoofdgroenten) €9,30 zonder bloemen of kruiden.  Bij de Kievit in Noordwijk betaal je voor 1 persoon €7,50/ week voor 4-5 dagen, zonder bloemen. Bij Tuinderij de Stadsboerin mag je voor 6-7 dagen groenten oogsten en mag je ook bloemen en kruiden oogsten en zelf je groenten en bloemen kiezen.

Oogstafspraken

De Tuinderij valt en staat met heldere oogstafspraken. Hieronder staan de belangrijkste genoemd:

 • Oogstgenoten hebben het gehele jaar door toegang tot de tuinderij van dinsdag tot en met zondag van 09.00-17.00 uur. Van 1 april-1 oktober is de tuin op werkdagen ook ’s avonds tot 20.00 uur geopend. Op maandagen is de tuin gesloten.
 • Elke week ontvangen oogstgenoten een e-mailbericht met nieuws en wetenswaardigheden, en een overzicht van de gewassen die geoogst of geplukt kunnen worden. De gewassen die geoogst kunnen worden, worden aangegeven met een gekleurd vlaggetje.
 • Oogstgenoten plukken hun groenten zelf. Bij sommige gewassen doen wij dat al voor u. Dan wordt de opbrengst bij de kas klaargelegd op de tafel.
 • U oogst alleen voor verse consumptie.
 • U plukt de groenten, kruiden en het kleinfruit voorzichtig zonder de planten te beschadigen. Twijfelt u over de juiste manier van plukken? Raadpleeg ons gerust voor goede raad.
 • Oogstgereedschap (zoals scheppen of messen) is in de tuin aanwezig.
 • Blijf in de moestuin zoveel mogelijk op de paden tussen de groentebedden.
 • Honden zijn welkom in de moestuin, mits aangelijnd. Graag drollen zelf opruimen.
 • In verband met het duurzame karakter van de moestuin is er geen verpakkingsmateriaal aanwezig. Zorgt u daarom zelf voor tassen, kratten of dozen.
 • Zoals gezegd: wel de lusten, niet de lasten. Wilt u desondanks meehelpen in de moestuin? Graag! Overleg met mij (Marlen).

Overige afspraken

 • Wie zich aanmeldt als oogstgenoot, doet dat voor één seizoen. U kunt zich het beste aanmelden voor 1 maart. Later kan ook maar dan mist u mogelijk een deel van de oogst.
 • Mocht u geen gebruik maken van uw oogstrecht, dan is restitutie van het oogstaandeel niet mogelijk.
 • Als oogstgenoot is het mogelijk het financieel overzicht van Tuinderij de Stadsboerin met een verantwoording van inkomsten en uitgaven in te zien. Bovendien is er een jaarlijkse bijeenkomst voor oogstgenoten waarbij het reilen en zeilen van de Tuinderij (zoals het assortiment en de oogst) besproken wordt.