Tuinberichten

Oogstbericht 27

Nieuw te oogsten  Het is warm en er zit nog veel vocht in de grond. Alles groeit als kool. Vanavond heb ik een hele serie vlaggetjes gezet. Allereerst bij de kapucijners. Ze zijn dik en heerlijk. Voordat je een peul plukt, voel dan even goed of er spanning op de peul staat en of je de erwten voelt. Dan kan je m plukken. En vooral als zijn kraagje vergeeld is. Pluk wel graag voorzichtig, want de planten zijn fragiel. Ook staat er nu een vlag bij de Erbete ‘snijbiet’ en bij de gekleurde snijbiet. De snijbiet en de Erbete vervangen de spinazie in de zomer (en de Nieuw Zeelandse spinazie maar die is nog niet groot genoeg). Spinazie is geen zomer-minnende groente. De tuinbonen hebben ook een vlag gekregen. Of preciezer de tuinbonen in de eerste twee bedden. Voel ook daar aan de peul of de bonen dik zijn. Het handigst is om de hele peul voorzichtig te draaien dan komt ie los van de plant. Er zijn nog niet heel veel tuinbonen maar de liefhebber kan wat plukken. En verder staat er een vlag bij de knolvenkel. Daar staan er niet heel veel van, maar de liefhebber kan m oogsten. Ik had er 75 geplant maar zeker de helft heeft de late kou in april niet overleefd. En van de snijsla (mesclun) mag je ook snijden. Dat was een experiment en hij doet t goed op het land dus ik ga m vaker zaaien.

Laatste kans groente en fruit:-) De spinazie en de Daikon heb ik opgeruimd, en de aardbeien doen ook niet veel meer. Verder zijn alle kroppen sla of doorgeschoten of aan het verrotten, dus die gaan volgende week ook van het land af. De bloemkool is nagenoeg op, en de laatste reuze koolrabi’s liggen als dikke vissen op het land om geoogst te worden.Je moet ze nu echt dik schillen en de onderkant eraf snijden maar binnenin zijn ze heerlijk sappig.Gelukkig zijn er alweer nieuwe koolrabi’s in de maak. De andijvie gaat -zoals gezegd- gerooid worden om plaats te maken voor wortel gewassen. 

Wat is er verder gebeurd? Er heeft heel veel zweet gevloeid. Het was hothothot. Ik moest zaaien en planten maar t was er te heet voor. Dus hebben we vooral gewied :-). Ja, en ik was deze week natuurlijk Rotterdammer van de week in de Havenloods/IndeBuurt. Een ontzettend leuk stuk. Zie https://indebuurt.nl/rotterdam/rotterdammers/rotterdammer-van-de-week/stadsboerin-marlen-arkesteijn~92652/

Deze week te oogsten Groenten: Rode koolrabi Witte koolrabi Rucola Raapstelen Sugarsnaps Meiraapjes Spitskool Roodlof Kapucijners Erbete Snijbiet Tuinbonen Knolvenkel Pluksla (mesclun) Kruiden: Lavas Bieslook Basilicum

Oogstbericht 26

Nieuw te oogsten  De spitskool kan geoogst. Gister heb ik m uitgeprobeerd en hij is heerlijk, mals en sappig. Lekker om te wokken of wat dan ook. Daarnaast zag ik ook dat de ijsbergsla en de roodlof schreeuwen om geoogst te worden. Tis voor de groentes ontzettend groeizaam weer en je ziet dat vooral de bladgroenten door willen schieten.Tis niet dat de roodlof al helemaal mooi in krop is maar ws gaat dat met de hitte komende week ook niet meer gebeuren. De kapucijners zijn niet nog niet oogstbaar maar hou de vlaggetjes in de gaten want als ze komen, komen ze allemaal tegelijk. En dat terwijl we met opzet de zaden in verschillende periodes hebben gelegd. Zo zie je maar, als tuinder ben je meestal niet in control.

Laatste kans groente  en fruit:-) De andijvie is doorgeschoten en ziet er grotesk uit, alsof ze groeien in het land van de hobbit, maar daardoor ook weer zo mooi dat ik ze nog heel even laat staan. In week 27 ga ik ze rooien. Gelukkig staat er alweer een nieuwe generatie andijvie te groeien op het veld. De aardbeien raken langzaam op maar och wat waren ze lekker (vonden de eksters ook trouwens). 

Wat is er verder gebeurd? Afgelopen week zijn de tuinbonen weer goed gewied, een volgende batch bonen gelegd, de tunnel gewied, komkommers gepland, de aardappelen aangeaard, de kapucijners nogmaals aangebonden etc. Veel fotos gemaakt ook (zie de prachtige libelle). En een team van AON heeft een nieuw veld leeggemaakt van kweekwortels en compost erop gelegd zodat we weer meer bedden tot onze beschikking hebben. Dank AON! Fransil heeft al het gras gemaaid waardoor de tuin er prachtig uitziet, en Peter heeft de frees gerepareerd zodat we opnieuw stukken kunnen ontginnen.

Draag bij aan de voedsel transformatie en eet biologisch en lokaal! Deze week werd ik geïnterviewd door In de Buurt/Havenloods en volgende week ben ik -in het duurzaamheidsnummer van de Havenloods- Rotterdammer van de Week. Ontzettend leuk! Volgende week zal ik het interview met jullie delen. Voor nu het motto van de Stadsboerin Rotterdam: Draag je steentje bij: eet biologisch en lokaal! Wordt oogstgenoot. Er is nog plek voor ongeveer 10 oogstgenoten. We zijn nu met ons 26-en.

Deze week te oogsten Groenten: Krulsla, Lolla Bionda, Andijvie, Eikenbladsla, Rode koolrabi, Witte koolrabi, Rucola, Raapstelen, Bloemkool, Sugarsnaps, Meiraapjes, Spitskool, Ijsbergsla. Kruiden: Lavas, Bieslook, Basilicum. Klein fruit: Aardbei. Oogst ze

Oogstbericht 25

Deze week te oogsten: Groenten: Krul sla, Lolla Bionda, andijvie, eikenblad sla, rode koolrabi, witte koolrabi, spinazie (matador), rucola, raapstelen, bloemkool, sugarsnaps, meiraapjes. Kruiden: Lavas, bieslook, basilicum. Klein fruit: Aardbei.

Beetje vroeg  Tis een beetje vroeg om nu al het oogstbericht te versturen maar met dit weer spuit alles de grond uit. De tuin is nu op haar mooist, maar ja, dat denk ik elke week, maar nu is ie toch echt heel mooi en rijk. En er komen steeds meer groene vlaggetjes.

Nieuw te oogsten  Vanavond (14 juni) heb ik vlaggetjes geplant bij de bloemkool, meirapen, de sugarsnaps ofwel suikerwt, en de rode sla aan de andere kant van het middenpad.. Helaas is de helft van de bloemkolen geknakt net na het planten, en zijn er niet heel erg veel. Ik denk dat er voor elke oogstgenoot een bloemkool is. Trek de plant uit de grond en snij de bloemkool eruit. Ze zijn prachtig -zie foto- en hekel erg lekker. De meeraapjes zijn nog niet allemaal groot genoeg maar er zitten al veel rijpe tussen. Als ze zo groot zijn als een tennisbal mag je hem voorzichtig uit de grond trekken. Dat geeft de andere weer wat ruimte om door te groeien. En de sugarsnaps: je kan ze heel jong plukken (als peul) maar je kan ze ook wat door laten groeien en wat dikker plukken.

Laatste kans  groente 🙂Volgende week ga ik de spinazie en de daikon eruit halen. Beide schieten door. De daikon ziet er heel gezellig uit en was nog niet oogstbaar. Door het doorschieten komt er een te harde kern in de wortel. Niet lekker. Door  m eruit te halen, krijgen de krootjes en de wortels weer wat meer ruimte. 

Groenafval Als je oogst kan je bladeren en ander oogstafval op het middenpad leggen, dan gooien wij het groenafval op de compost hoop. Er gaat geen mineraal of voedingstof verloren, als gaat de composthoop op en komt volgend jaar tevoorschijn als compost. 

Wat is er verder gebeurd? De tunnel is nagenoeg weer opgelapt, Esther en haar team hebben een tweede kraam neergezet, de kruidentuin is af, de tomaten opgebonden, en verder hebben we veel gewied. Want niet alleen de groente spuit de grond uit. 

Kraampjes op het veld Er zijn twee kraampjes op het achterveld gezet. Op een van de kraampjes staat een kist met zakjes, yoghurt bakken en messen die je kan gebruiken om te oogsten. Het andere kraampje is een zitplaats. 

Oogstbericht week 24

Deze week te oogsten: Groenten: Verschillende soorten sla, andijvie, koolrabi (rood en groen), spinazie (bijna op), rucola en raapstelen. Kruiden: Lavas, bieslook en basilicum (tunnel). Klein fruit: Aardbei.

Nieuw te oogsten Op dit moment kunnen ook de raapsteeltjes geoogst worden. Ze staan naast de rucola. Je oogst je door met een mesje de bladen af te snijden, tot 2-3 cm boven de kern zodat deze door kan groeien. In de tunnel staan drie soorten basilicum (groen, rood en Thaise). De toppen van de basilicum kunnen geplukt zodat de plant zich kan verbreden en verder groeien. Graag de deur van de tunnel in de positie zetten zoals je m aantrof.  Alle te oogsten gewassen zijn te herkennen aan de groene vlaggetjes. Oogst ze!

Storm en regen Wat ging het tekeer zaterdag! Vrijdag hadden we al de nodige voorzorgsmaatregelen genomen en de kapucijners verstevigd, de tunnel aangespannen, alle netten versterkt met stenen en het vliesdoek weggenomen. Gister (zondag) ging ik de schade opnemen (en de planten in de kas en tunnel water geven). Het viel me mee. Een paar netten waren scheef gewaaid, landbouwplastiek weggewaaid, wat bloemkolen en pompoenen zijn geknakt. Na twee uur duwen en trekken stond alles er weer mooi bij. Wel is de tunnel wat gehavend: Een van de deuren heeft haar folie verloren, een aantal spanbanden zijn losgegaan en het frame van de tunnel is licht getordeerd. Gelukkig zijn er maar 2 tomatenplanten gebroken. En de tunnel is goed te repareren, dus geen zorg.

Wat is er verder gebeurd? De kapucijners en sugarsnap zijn aangespannen tegen het net. Op de foto zag ik dat ze de afgelopen week minsten 20 cm zijn gegroeid. Ik denk dat de eerste kapucijners en snaps halverwege deze week geoogst kunnen worden. Hou de vlaggetjes in de gaten. De rest van de romanesco’s, broccoli, en de rode kool is geplant en de bonen zijn gelegd. De bloementuin krijgt vorm en de meeste zaden zitten er nu in. En ook de kruidentuin laat een prachtige metamorfose zien. Komt dat zien!

Oogstbericht week 23

Deze week te oogsten Groenten: Gewone krulsla, Lolla Bionda krulsla, eikenbladsla, andijvie, rode koolrabi, witte koolrabi, matador spinazie, rucola. Kruiden: Lavas, bieslook. Klein fruit: Aardbeien.

Nieuw te oogsten Op het moment is t oogstbericht al achterhaald als ik m uitstuur, zo hard gaat het nu! De spinazie (matador) is verrukkelijk! En schiet ook alweer bijna door. Deze spinazie oogst je door de grote bladeren eraf te knippen/breken, dus vooral niet met wortel en al eruit trekken. Na t oogsten groeit de spinazie gewoon weer door. De spinazie heb ik slechts 1 rij dik gezaaid (om uit te proberen) en de rij die er naast groeit is een type snijbiet. Ze lijken best op elkaar maar de snijbiet moet nog flink doorgroeien. Ook zijn de eerste aardbeien rijp! Ga vooral kijken en pluk de rijpe vruchten voordat de eksters ze vinden :-). Ze zijn na de zon van het afgelopen weekend heerlijk zoet. Eenmaal geplukt bederven ze snel. Ook de rucola kan geplukt, net als bij de spinazie pluk je hiervan de buitenste balderen zodat het plantje door kan groeien. Alle te oogsten gewassen zijn te herkennen aan de groene vlaggetjes. Oogst ze!

Kruidentuin bijna klaar Afgelopen vrijdag hebben we de voorgekweekte en aangekochte kruidenplanten in de grond gezet, dus hiermee is de kruidentuin een feit. Hier en daar zal ik nog wat kruiden als dille en koriander bijzaaien. Als de kruiden te oogsten zijn, krijgen ze ook een groen vlaggetje. Eerst moeten ze aansterken en groter groeien.

Wat is er verder gebeurd?Er is geschoffeld, geschoffeld en nog eens geschoffeld. Niet alleen de groenten groeien als kool, ook het onkruid. En verder heb ik romanesco (die prachtige geometrische bloemkool) geplant, de meiraapjes en de daikon uitgedund, de kapucijners aangebonden en doet de waterpomp het! En het bed geprepareerd voor de broccoli. Die gaat de komende week de grond in.

Oogstbericht week 21

Deze week te oogsten Groenten: Krulsla, eikenbladsla, andijvie, rode koolrabi, witte koolrabi. Kruiden: Lavas, bieslook.

Kruidentuin in aanleg Gister is er een begin gemaakt door Margo en Roelof met de aanleg van de kruidentuin, en de eerste planten staan erin. De komende week gaat de rest van de planten de grond in. In het assortiment: Rozemarijn, verschillende soorten tijm, venkel, salie, dragon, verschillende soorten munt, bieslook, dille. Basilicum (rode, groene en Thaise) staat in de tunnel. En het bonenkruid tussen de tuinbonen ter bestrijding van de zwarte luis.

Wat is er verder gebeurd? De tomaten staan in de tunnel, en de pompoenen en courgettes of het land. Verder is er een nieuw bed met bladgroenten gemaakt voor Nieuw Zeelands spinazie, ijsbergsla en andijvie. En is er een nieuw bed met witte en rode koolrabi, en andere kolen gemaakt. De eerste dahlias staan in de grond, en een reeks van bloemen zijn voor gezaaid. Gister zijn we ook begonnen met de aanleg van de waterpomp. Want tis best droog op het land, en ik begin langzaam een gieterarm te krijgen :-).

Oogsttips van oogstgenoten Maartje kwam met een supermooie Belgische site die antwoord geeft op de vraag: Hoe maak je deze groente klaar?www.dewassendemaan.be/recepten. Tik een groentenaam in, bv koolrabi en je krijgt een reeks recepten.

Roek kwam met de tip voor het bewaren van de eikenbladsla (en andere sla): Dompel de krop in koud water met citroen, laat m goed volzuigen en verpak m in plastic en leg m in de koelkast. Zo gaat die dagenlang mee. Deze truc werkt ook als je krop er verlept uitziet. Leg m in het water en hij wordt weer als nieuw.