Tuinberichten

Oogstbericht 43

In de tussentijdMooi woord is dat, de tussentijd. We zitten op het moment in een tussentijd:  De tijd van de laatste vlinders, het vergaren van zaad, het leggen van knoflook voor het nieuwe seizoen. De tijd van velden ruimen: het aardappelveld en pompoenveld zijn geruimd en worden ingezaaid met winterrogge als groenbemester. De tijd van omkijken: Wat ging er goed en wat kan er volgend jaar beter (zie onder). En de tijd van vooruitkijken: De akkers aan de andere kant worden langzaam geprepareerd. Ik ben aan het rondkijken naar mooie rabarberplanten. En de tijd van uitrusten en bijkomen van het oogstseizoen: aankomende week ben ik een week op vakantie! En hoe mooi het leven op de akker ook is, ik kijk enorm uit naar een week nietsdoen en uitrusten.

Nieuw te oogsten Deze week weer niets nieuws onder de zon :-). 

Terugkijken en vooruitkijken  Van een aantal van jullie heb ik al feedback en wensen voor de toekomst mogen ontvangen. Dat is voor mij heel fijn, want dan weet ik wat er leeft onder jullie, of jullie tevreden zijn en wat jullie wensen zijn voor volgend jaar (mocht je dan ook weer oogstgenoot worden). Wensen die ik voorbij heb zien komen zijn o.a. een avond openstelling (ja ga ik doen), zoete aardappel (ja ga ik proberen), kruimige aardappel (ja ga ik doen), erwten (ja), meer uien en bewaaruien (ja), meer sperziebonen naast de spekbonen (ja). In de wintermaanden ga ik een nieuw teeltplan maken dus maak vooral je wensen aan mij bekend en geef alle feedback die je wil en kan geven zodat seizoen 2020 weer een mooi seizoen wordt. Voor mezelf kan ik zeggen: Ik ben heel tevreden met seizoen 2019: De meeste groenten hebben het goed gedaan, het aantal oogstgenoten was voor het eerste jaar precies goed, het was heerlijk om buiten te werken, op de markt te staan en voor jullie te produceren. Ik zie uit naar jullie reacties.

Oogstgenootschap 2020 Er zijn al oogstgenoten die hebben laten weten dat ze volgend seizoen ook weer meedoen. En dat is superfijn om te horen. Volgend jaar krijg ik de akker aan de andere kant erbij en wil ik 70-100 oogstgenoten laten genieten van verse groenten, kruiden en bloemen. Dus wil je weer van de partij zijn, meld je aan. En neem je vrienden, familie en buren mee!

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, rode bieten (chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, aziatische mesclun, rucola, pronkbonen, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rammenas, knolvenkel, winterwortel. Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.

Oogstbericht 42

Kanjers in de keuken Soms loop ik over het veld en kan ik me alleen maar verwonderen over hoe groot sommige groenten kunnen worden. De koolrabies zijn zo groot als voetballen en ook de chioggia bieten hebben alle remmen losgegooid. Mijn eerste gedachte is dan ‘jammer’. Omdat ik denk dat het ten koste gaat van de smaak. Maar soms moet je die veronderstelling toetsen. En zo togen Wilma en ik gister allebei met een kanjer in onze tassen naar huis. Wilma met een XXL biet en ik met een XXL koolrabi. Omdat het soepweer is, maakten we allebei een soepje. En weet je wat? Ze waren alle twee heerlijk. En het bijkomende voordeel: We hebben de hele week soep. Recept voor de bietsoep: https://www.okokorecepten.nl/recept/soep/bietensoep/bietensoep-karwijzaad-dille-zure-room . Recept voor de koolrabisoep: https://www.dewassendemaan.be/recepten/koolrabi-cremesoep . Probeer het ook eens en laten we oktober omdopen in de soepmaand :-).

Nieuw te oogsten Deze week niets nieuws onder de zon :-). Nog even geduld en de spinazie is groot genoeg om te oogsten. 

Verder Steeds meer groenten trekken zich terug in hun herfsttooi. De spekbonen vervormen zich steeds meer tot droogbonen. Alle pompoenen zijn geoogst en liggen op de kraam (en de voorraad in het schuurtje). De dahlias gaan nog steeds als een malle, dus blijf vooral plukken. Afgelopen week hebben we de kolen weer eens goed van het onkruid ontdaan en echt kruiwagens en kruiwagens met onkruid afgevoerd. En gister zijn we begonnen met het prepareren van de andere akker.  Dus ik weet al waar volgend jaar de kapucijners staan :-). Het ontginnen van de andere akker geeft me echt een fijn gevoel. Op naar een nieuw groeiseizoen. 

Over de pompoenen De oogst van de Red Kuri pompoen  (de oranje) was matig dit jaar maar de oogst van de Black Futsi (de bobbelige grijze/oramje) daarentegen is enorm! De Black Futsi is minder bekend maar minstens net zo lekker als de Red Kuri, en notiger. De schil is wat dikker en daardoor kan je m goed bewaren. De schil kan je gewoon eten en geeft de pompoen juist een mooie bite. 

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit, groot maar zeer sappig), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, laatste zomerwortels, rode bieten (chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, aziatische mesclun, rucola, laatste spekbonen (Blau Hilde/Neckar konigin), pronkbonen, laatste haricot vert, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rode kool, rammenas, knolvenkel, winterwortel. Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.

Oogstbericht 41

Regen, regen, regen  Afgelopen vrijdag hebben we geoogst voor de oogstmarkt op onze eigen tuin en bij mijn collega tuinder van de Bramenhorst in Wassenaar. Hij zit op zandgrond en heeft dus net weer andere produkten en smaken, een welkome aanvulling op ons marktaanbod. Zowel op onze klei als op de Bramenhorst was het nat, nat, nat! Gelukkig was het gister (zaterdag) op de marktdag droog en hadden we een mooie en gezellige marktdag. De verkoop ging razendsnel en tegen 14 uur waren de meeste groenten uitverkocht :-). Goed voor onze PR.

In de herhaling zodat niemand erover heenleest: Winterrooster De intredende herfst maakt ook dat ik het winterrooster uit de kast heb gehaald en wat minder vaak op het veld te vinden ben. Vanaf 1 oktober ben ik op woensdag en vrijdag op het land, en soms op dinsdagochtenden.  Dit doe ik omdat er in de winter minder op het land te doen is, en omdat de winter een goede periode is om wat bij te verdienen. Natuurlijk kan je als oogstgenoot gewoon van dinsdag t/m zondag tussen 09.00-17.00 blijven oogsten. Op dinsdag kan het wel zijn dat het hek om 15 uur al dicht gaat, dus let op en laat je niet insluiten. Als je me wilt treffen, kom dan op woensdag of vrijdag, of bel me op 06-36140002.

Nieuw te oogsten Deze week heb ik een vlag gezet bij de winterpeen (tweede grote bed links van het centrale pad naast de ramenas). Ze zijn nog niet allemaal volgroeid maar oogst vooral daar waar je grote wortels ziet zitten. Graag wel met de spitvork, want alleen aan het loof trekken is niet genoeg en geeft schade.

Verder Omdat het zo regent, wordt het land steeds natter. Gelukkig zijn alle aardappelen de grond uit met dank aan Paulien. Het wordt wel de vraag of ik de loonwerker nog op de andere akker kan inzetten. Een zware trekker op natte klei is geen goed idee. Aanstaande week ga ik stukken van deze akker ws met de hand winterklaar maken en hier en daar winterrogge inzaaien als groenbemester.  Leerbedrijf Ja hoor, alles is formeel, Wilma is begonnen aan haar stage op Tuinderij de Stadsboerin. En daar ben ik heel blij mee :-).

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, de laatste courgettes (geel en groen), laatste gekleurde wortels, zomerwortels, rode bieten (chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, aziatische mesclun, rucola, laatste tomaten (divers in tunnel), laatste spekbonen (Blau Hilde/Neckar konigin), pronkbonen, laatste haricot vert, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rode kool, rammenas, knolvenkel, winterwortel. Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.

Oogstbericht 40

Laatste zaai Nog net voor de herfst en winter uit heb ik afgelopen week nog als een malle staan zaaien: Reuzenblad spinazie, winterpostelein, wasabi rucola, mesclun azie, raapstelen en meiknollen. Tis nu mooi nat dus als er volgende week of de week erna nog wat zon komt, dan kan het zaad ontspruiten. 

Winterrooster De intredende herfst maakt ook dat ik het winterrooster uit de kast heb gehaald en wat minder vaak op het veld te vinden ben. Vanaf 1 oktober ben ik op woensdag en vrijdag op het land, en soms op dinsdagochtenden.  Dit doe ik omdat er in de winter minder op het land te doen is, en omdat de winter een goede periode is om wat bij te verdienen. Natuurlijk kan je als oogstgenoot gewoon van dinsdag t/m zondag tussen 09.00-17.00 blijven oogsten. Op dinsdag kan het wel zijn dat het hek om 15 uur al dicht gaat, dus let op en laat je niet insluiten. Als je me wilt treffen, kom dan op woensdag of vrijdag, of bel me op 06-36140002.

Nieuw te oogsten De knolvenkel kan geoogst. Ze zijn nog niet allemaal op grootte maar een deel wel. Pluk dus met mate en denk aan je mede-oogstgenoten. De knolvenkel trek je in haar geheel uit de grond. De wortels kan je eraf snijden. De aziatische mesclun kan ook geoogst. Deze staat achter de gewone snijsla, tegen de weg aan. Deze snij je 2 cm boven de grond af zodat ie weer verder kan groeien. De derde soort aardappel de Agria, zijn we ook aan het oogsten. Op de kraam kan je een kist vinden met enorme joekels van aardappelen.  Ze zijn droogkokend, en heerlijk om friet van te maken.  

Verder De courgettes zijn echt op hun eindje. Hier en daar groeit er nog een klein courgetje, en bijna alle pompoenen zijn geoogst. Voorraden van aardappelen en pompoenen liggen in het groene blokhutje bij de poort. De laatste tomaten komen eraan.  En ik sta 5 oktober weer op de oogstmarkt op het Noordplein.

Leerbedrijf Per afgelopen vrijdag ben ik formeel erkend leerbedrijf voor Groen, niveau 3 en komt zeer waarschijnlijk Wilma stage lopen op de Tuinderij. Wordt vervolgd! 

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, de laatste courgettes (geel en groen), rode ui (kraam), gekleurde wortels, zomerwortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, aziatische mesclun, rucola, tomaten (divers in tunnel), laatste spekbonen (Blau Hilde/Neckar konigin), pronkbonen, laatste haricot vert, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rode kool, rammenas, knolvenkel. Aardappelen: Frieslander, Broeckse rooie en Agria (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.

Oogstbericht 39

Oogstdiner op de akker Tjonge tjonge, wat een feest was het. Ik had 24 graden besteld met een briesje, en zowaar, het was schitterend weer. Na een gezellige dag op de markt en een workshop fermenteren met Jolanda, was het diner een prachtige afsluiting van de dag. Oogstgenoten, aspirant oogstgenoten, familie, vrienden en belangstellenden waren aanwezig. Kok Remco had enorm zijn best gedaan en we hebben zitten smullen van al het lekkers van het land. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Ik zit nog na te gloeien :-). 

Nieuw te oogsten Soms is er plots een verrassing. De ramenassen (een soort grote radijs maar dan zwart) zijn klaar voor de oogst. Tis echt voor de liefhebber. Ze zijn scherp van smaak en prachtig om te zien. Rauw vind ik ze het lekkerst van smaak (door een salade bijvoorbeeld), maar je kan ze ook wokken en verwerken in oosterse gerechten. De website www.dewassendemaan.be laat geen recept zien met ramenas, maar als je wat zoekt op het internet kom je veel smakelijks tegen.

Verder. De bonen groeien oversized en nog even en ze worden droogbonen. De tomaten komen nu mondjesmaat en ook de planten beginnen langzaam met afsterven. Afgelopen week heb ik weer andijvie en knolselderie geplant en heb ik matador spinazie bijgezaaid. De eerder gezaaide veldkers doet nog niet veel, en ook de roodlof ontkiemd matig. De winterkolen groeien uitstekend maar sommige worden geplaagd door luis. Een nadeel van de netten die eroverheen liggen is dat de natuurlijke vijanden van de luis de luizen niet op kunnen peuzelen. Soms is het kiezen tussen twee kwaden: Of de duiven vreten de kolen aan of de luizen.  Langzaam gaan we beginnen met het winterklaar maken van de akker aan de andere kant (bij de tunnel) zodat we volgende jaar ook daar lekkers kunnen gaan oogsten. 

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, de laatste courgettes (geel en groen), de laatste komkommertjes (3 soorten), rode ui (kraam), gekleurde wortels, zomerwortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, rucola, tomaten (divers in tunnel), spekbonen (Blau Hilde/Neckar konigin), pronkbonen, haricot vert, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rode kool, rammenas. Aardappelen: Frieslander en Broeckse rooie (kraam). Kruiden: Divers. Bloemen: Divers.

Oogstbericht 38

Herfst In de ochtend kan je al goed voelen dat we naar de herfst toe lopen. De oogst is nu op haar toppen maar zal weldra afdalen. Ik zal de laatste gewassen zaaien, en steeds meer velden winterklaar maken. In de tussentijd gaan we ook bezig met het bouwrijp maken van de andere akker. Daar staat nu nog veel onkruid maar het kweekgras is bijna allemaal weg. Nog eenmaal zal ik de loonwerker vragen het land te ruimen, en dan gaan we het inrichten voor volgend jaar. Sommige bedden krijgen een groenbemester en andere bedden worden afgedekt met compost en/of bladeren en waar nodig, landbouwplastiek. Tuinieren is vooruitzien.

Voor de laatste keer : Oogstfestival op Natuurtalent Aanstaande zaterdag is het zover. Op 21 SEPTEMBER hebben we op Natuurtalent oogstfestival. Tussen 10.00 en 16.00 uur is er een markt en kan je verschillende workshops volgen (kimchi of zure bommen maken, droogbloem herbaria maken , thee/azijn maken, vilten etc.). Om 18.00 uur geef ik een rondleiding over de akker.

Oogstdiner (vegetarisch)  21 september 18.30 uur Het oogstdiner is speciaal voor oogstgenoten, dus sluit je aan. Het is een prima gelegenheid om de andere oogstgenoten te leren kennen. En voor mij is het een uitstekende aangelegenheid om te horen wat jullie ervaringen zijn en wat jullie volgend jaar graag op het land zouden zien groeien. Graag opgeven voor maandagavond 16 september 23.59 PM want dinsdag gaan we beginnen met de voorbereidingen en dan is het fijn als we weten hoeveel mensen er komen. Geef je op via reserveren@talentfabriek010.nl. Als je vermeld dat je oogstgenoot bent, krijg je korting (€18,95/€10,00 kind ipv €24,95/€12,50). 

Nieuw te oogsten De Sarpo Miras (aardappelen) komen uit de grond met een geweldige oogst. Tis een mooie rode aardappel, en ik noem m Broeckse Rooie!  Ze liggen op de kraam. En de courgettes zijn bezig met een laatste lichting. En net als vorige week geldt: Pak vooral ook een rode kool want ik zie dat ze uit hun jasje gaan barsten. En eet tomaten! Er komen nu plots kisten vol uit de tunnel. En boontjes!

Deze week te oogsten Groenten: Koolrabi (rood en wit), kapucijners (kraam), Erbete (doorlevende spinazie), snijbiet (kleur), Nieuwzeelandse spinazie, courgette (geel en groen), komkommertjes (3 soorten), ui (rode en witte/kraam), gekleurde wortels, zomerwortels, rode bieten (egyptische platronde en chioggia), gele bieten, Mesclun/snijsla, ijsbergsla, rucola, tomaten (divers in tunnel), spekbonen (Blau Hilde/Neckar konigin), pronkbonen, haricot vert, pompoen (red kuri en black futsi/kraam), rode kool. Aardappelen: frieslander(kraam). Kruiden: Divers. Bloemen:Divers.