Tuinberichten

Oogstbericht 02

Winterslaap Op de akker is het stil en leeg. De laatste winter- en de eerste vroege voorjaarsgroenten (winterpostelein en veldsla) staan op het veld maar het wordt steeds magerder. Met andere woorden: de magere maanden komen eraan. De periode waarin alles weliswaar weer gaat groeien maar er nog net te weinig licht en warmte is voor de planten om te kunnen ‘leveren’. Een prima periode om plannen te maken, op te ruimen en weer langzaam op te starten voor het nieuwe seizoen. Vanochtend heb ik de eerste lading planten voor week 12 besteld. Het teeltplan is nog lang niet klaar maar uit ervaring weten we wel wat er in week 12 de grond in moet. Buiten lijkt het soms net voorjaar of herfst (al naar gelang welke bril je ophebt) en de madeliefjes staan al in bloei op de akker. Om de moed er goed in te houden heb ik wat plaatjes uit seizoen 2022 op dit oogstbericht geplakt. Soms kan ik het me niet meer voorstellen dat het in de zomer zo rijk en kleurig was.

De winterprei ziet er misschien lelijk uit (ik zie weer bakken vol lof in de afvalbak liggen) maar echt, het groene lof kan je heel goed eten en door de vorst is de prei heerlijk zoet. De boerenkool is bijna op en mag getopt worden, eindelijk! Verder zijn de daikon en de rammenas van bed 2 ook aangetast door de vorst, maar op bed 18 staan nog wat mooie en goede rammenassen. Voor de liefhebber.

Het huidig seizoen loopt tot 1 April. Sommige oogstgenoten vragen zich af of ze zich al op kunnen geven voor seizoen 2023. Dat kan altijd. Zo tegen begin Maart krijgen jullie allemaal formeel de vraag of je ook in seizoen 2023 oogstgenoot wilt worden en zal ik uitleggen hoe ik wil gaan werken met de solidaire betaling. Mocht je uberhaupt al weten dat je weer mee wilt doen in seizoen 2023, ongeacht de solidaire betaling, schroom niet om jezelf alvast aan te melden. En por je buren en vrienden ook op om oogstgenoot te worden.

Ik ben weer nagenoeg beter en op zoek naar nieuwe dahlia knollen.

Deze week te oogsten Groenten Laatste palmkool (bed 2) Laatste boerenkool (bed 2) Winterpostelein (bed 3) Veldsla (bed 3) Aardpeer (bed 6 bij aardbei) Winterprei (12) Laatste rammenas (bed 18)

Oogstbericht 01

En toen was het plots 2023 Allereerst de allerbeste wensen voor 2023. Opdat jullie liefde, geluk, gezondheid en lekker eten ten deel mogen vallen. En opdat jullie oogstgenoot blijven zodat wij lekker bezig kunnen gaan dit jaar. Vanmiddag was ik weer voor het eerst sinds 3 weken op de Tuinderij om te zien hoe alles erbij staat. Drie weken niet op de Tuinderij geweest! Dat is een unicum in het 4-jarig bestaan. Eerst was ik een week op vakantie en vervolgens was ik twee weken goed ziek met Corona. Feitelijk heb ik de Corona opgelopen tijdens mijn vakantie. Afgelopen zaterdag was ik weer voor het eerst buiten om boodschappen te doen. Maar eerlijk is eerlijk: ondanks het lichamelijk en geestelijk ongemak was het heerlijk om eens twee weken helemaal niets te doen behalve slapen, eten, en films kijken, en een online cursus volgen. Zo werd het een soort van retraite.

Maar goed, ik was dus vanmiddag even op de akker en Koning Winter heeft echt behoorlijk huisgehouden. In de kas heeft het citroengras het maar net overleefd, en zijn de Ananaskers en de Tomatillos kapot gevroren. De ingezaaide bladgewassen in de tunnels hebben het prima overleefd en groeien nu langzaam door. Op de akker zijn de rucola, de roodlof, de zomerkolen, de groenselder en eigenlijk ook de knolselderij en de prei kapot gevroren. De winterpostelein en de veldsla daarentegen zijn doorgegroeid en zijn klaar om geoogst te worden! De winterpostelein snij je 2 cm boven de grond af zodat het plantje weer verder kan groeien. De veldsla haal je per plantje met wortel en al uit de grond. Verspreid je oogst over het bed zodat de rest van de veldsla lekker groot kan groeien.

Door het warme weer liepen er zelfs weer wat shiitakes uit, en een oesterzwam.

Helaas rook ik in de kas een zoete geur: de Dahlia’s zijn bijna allemaal bevroren en liggen te schimmelen. Buggers!! Het is ongelofelijk. Ze lagen hoog in de kas, ver weg van de grond, te drogen opdat we ze gedroogd en al weg zouden kunnen zetten in mijn tuinhuis voor de winter. Maar helaas kwam de vorst te snel. De Dahlia’s waren nog te vochtig en zijn dus bevroren geweest. Vrijdag ga ik alle moed verzamelen en de Dahlia’s schonen, drogen en alsnog wegzetten. Redden wat er te redden valt.

Nu te oogsten: Groenten Daikon (bed 2) Rammenas (bed 2 +18) Laatste palmkool (bed 2) Laatste boerenkool (bed 2) Winterpostelein (bed 3) Veldsla (bed 3) Aardpeer (bed 6 bij aardbei) Knolselderij (11) Winterprei (12)

Oogstbericht 51

Terug van weggeweest Ik ben precies een week weggeweest en nu dus weer terug. Beter weer dan het weer van afgelopen week had ik niet kunnen hebben. Prachtig koud met zon, een heus winterlandschap. In totaal heb ik bijna 110 km gelopen, van Arnhem, via Doesburg, Bronkhorst, Vorden, Ruurlo naar Winterswijk. Door bossen, heide, uiterwaarden, langs de IJssel, door uitgestrekte polders, en dan langzaam weer door bossen, het veen en het coulissen landschap van de Achterhoek om uiteindelijk in Ratum, Winterswijk te geraken. Ik heb 4 maal reeën gespot en tweemaal een vlucht met kraanvogels, naast ontelbare ganzen van allerlei soort, roodborstjes en een dassenburcht. En elke avond heerlijk gegeten, gedronken en geslapen. Daar knapt een mens van op. 

En de bomen die je tegenkomt onderweg! Heel veel eikenlanen, Statige lindes en beuken, een eeuwenoude eik vlak bij kasteel Vorden (zie foto). En natuurlijk de kastelen: kasteel Hackfort, kasteel Vorden, kasteel Ruurlo. 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: vele tuinen want die horen bij de kastelen. Op de foto de tuin van Hackfort. 

Terug in het gareel Ik ben nog niet op de Tuinderij geweest maar ga er vanuit dat er nog hetzelfde te oogsten is als vorige week. 

Terug naar het licht Woensdag is de wintersolstice. Vanaf die dag worden de dagen weer langer en de nachten korter, tot 21 juni. En met elke dag van licht komt er weer meer leven op de Tuinderij. Vanuit mijn warme huiskamer wens ik jullie heel mooie feestdagen. Niet teveel eten en als je eet, lekker van het land of tenminste biologisch uit de winkel. 

Deze week te oogsten

Groenten

Daikon (bed 2)

Rammenas (bed 2 +18)

Palmkool (bed 2)

Boerenkool (bed 2)

Rucola (bed 3+ 20)

Aardpeer (bed 6 bij aardbei)

Knolselderij (11)

Winterprei (12)

Rode spitskool (18)

Sprouting broccoli (18)

Tweede kans rode kooltjes (18)

Savooiekool (bed 19)

Groenselder (bed 20)

Oogstbericht 50

Nieuw te oogsten Niets nieuws deze week. Het is nu lekker aan het vriezen.  Er liggen dikke plakken ijs op het plastiek (zie foto). Sommige groenten vinden de vorst echt niet fijn. Je ziet de roodlof verschrompelen, en de kleurensnijbiet flauwvallen. Deze gewassen staan niet meer op de lijst maar als je er nog iets eetbaars aan vind, ga vooral je gang. De vlaggetjes staan er nog bij. Het is wel heerlijk op de akker nu. Je ziet ook meteen waar de zon nog komt en waar het land het grootste deel van de dag beschaduwd is. Zo is de ruclo op bed 3 geheel bevroren en op bed 20, hele dag in de zon, staat er nog lekker bij. 

Niet meer te oogsten Ha, een nieuwe rubriek! De mediterrane kruiden heb ik afgedekt met klimaatdoek zodat ze beter de winter doorkomen. Dus niet meer oogsten alsjeblieft.

Winter Omdat het deze week echt goed gaat vriezen heb ik de planten in de kas lekker ingepakt, en het wormenhotel ook. Mochten jullie zien dat bijvoorbeeld de tunnels open staan, kunnen jullie ze dan weer goed dichtdoen? Want k wil niet dat onze groenten daar bevriezen.

Vakantie Op het land is het echt saai nu, qua werk dan. Alles trekt zich terug en ik zie echt de rust terug keren op het land. De gezelligheid van het team is weg en ik ben ook even weg. Volgende maandag ben ik er weer. Ik ga wandelen door de Achterhoek. Van Arnhem via Bronkhorst naar Winterswijk. En het belooft heerlijk wandelweer te worden. Ik heb er zin in. 

Terugkerende rubriek De boerenkool en palmkool worden zo slecht geplukt. Er zijn weer veel onthoofdingen geweest dit weekend. Om treurig van te worden. Mocht je iemand verkeerd zien oogsten, zeg er vooral wat van. Vraag eerst naar het codewoord (oogstgenoten) en als het een oogstgenoot is, even laten zien hoe het wel moet. Als het een wildplukker is, netjes vragen of de persoon weg wil gaan. Het is diefstal. 

Deze week te oogsten

Groenten

Daikon (bed 2)

Rammenas (bed 2 +18)

Palmkool (bed 2)

Boerenkool (bed 2)

Rucola (bed 3+ 20)

Aardpeer (bed 6 bij aardbei)

Knolselderij (11)

Winterprei (12)

Rode spitskool (18)

Sprouting broccoli (18)

Tweede kans rode kooltjes (18)

Savooiekool (bed 19)

Groenselder (bed 20)

Oogstbericht 49

Nieuw te oogsten De winterprei mag langzaam geoogst. Ze zijn een stuk kleiner dan vorig jaar dus zoek vooral de grootste uit zonder hun buurvrouwen te beschadigen. Je doet dit het best met een spitvork. Zie het filmpje: https://www.youtube.com/shorts/UQkbimWhVbc.

Afscheid seizoen 2022 Het was een heel leuk en gezellig samenzijn (potluck diner) met het Stadsboerinnenteam afgelopen vrijdag. We hebben afscheid genomen van het seizoen 2022, en van stagiaire/vrijwilligster Lilan onder het genot van heerlijk eten en drinken. We hebben veel topkokkies in ons team en de gerechten pasten wonderbaarlijk goed bij elkaar. We begonnen met brood en smeersels en een heerlijk pompoensoepje, gevolgd door Presse de Legume en bloemkoolquiche. Als hoofdgerecht hadden we aardpeer met palmkool, spaghetti aoli, pastasalade en gemarineerde tofu. En als toetje chocomousse en pavlova en dat allemaal vegan! We hebben herinneringen opgehaald en kijken uit naar seizoen 2023. Maar eerst even uitrusten. Zoals jullie inmiddels weten is het team afwezig tot 1 Februari maar jullie kunnen gewoon nog oogsten. En ik zal wekelijks de tuin nalopen.

Dahlias Het was een groot project, het uitgraven van de dahlia’s, het wassen en opbergen. Alles bij elkaar hebben we 30 kisten met dahlia’s uit de grond gehaald. Ze staan nu nog te drogen maar weldra zullen ze naar nog droger oorden worden verscheept. Er zijn 10 kisten dahlia’s ingegaan dus ze hebben zich ontzettend vermeerderd.

Adopteer een kerstboom Het is inmiddels traditie: Natuurtalent doet weer mee met de actie Adopteer een kerstboom. Je huurt een kerstboom, die in januari weer wordt terug geplant. Zo gaat een kerstboom meerdere jaren mee. De bomen zijn bovendien allemaal biologisch gekweekt, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Elke boom heeft een uniek nummer. Door jouw boom met dit nummer te registreren, kun je het volgend jaar je eigen boom opnieuw adopteren. Zo krijgt je kerstboom een eigen ’thuis’. Zie voor meer info https://www.adopteereenkerstboom.nl Op zaterdag 10 en zondag 11 december tussen 10.00-17.00 uur kan je bij het theehuis een kerstboom adopteren.

Kadowinkel Natuurtalent Zoek je een mooi en betaalbaar kerstkado? In de kadowinkel bij het theehuis van Natuurtalent bieden verschillende ondernemers en vrijwilligers hun produkten te koop aan. De stadsboerin heeft daar thee en kruiden in een gezellig zakje te koop staan. Ook kan je daar een eigen kerstpakket samenstellen. De winkel is open van vrijdag 9 december t/m zondag 11 december van 10.00-17.00. En op woensdag-en donderdagmiddag tussen 13.00-16.00.

Deze week te oogsten

Groenten

Daikon (bed 2) Rammenas (bed 2 +18) Laatste raapsteeltjes/ Aziatische mizuna(bed 2) Palmkool (bed 2) Boerenkool (bed 2) Rucola (bed 3)
Laatste vijfkleuren snijbiet (bed 3) Laatste roodlof (3+7) Aardpeer (bed 6 bij aardbei) Knolselderij (11) Winterprei (12)
Rode spitskool (18) Sprouting broccoli (18) Rammenas (18)
Tweede kans rode kooltjes (18) Savooiekool (bed 19) Groenselder (bed 20)

Mediterane kruiden

Gewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid

Oogstbericht 48

Pepers er uit. Raapstelen en rucola erin De peper-en basilicum planten zijn afgevoerd en we hebben meteen raapstelen en rucola gezaaid. Dus mochten jullie langs de tunnels lopen, laat ze vooral lekker dicht zodat de warmte in de tunnels blijft hangen en de groentjes lekker kunnen ontkiemen en groeien.  Verder is het een natte boel op de akker. Mijn regenmeter is stuk dus ik heb de afgelopen week niet kunnen meten hoeveel water er is gevallen maar het zicht zegt: Heel veel! Het is modderig en iemand heeft houtsnippers bij de kraampjes gestort. Dank je wel.

Dahlias Er wacht ons pittig klusje voor onze vakantie begint: De dahlia knolllen winterklaar maken. Dat betekent uitgraven, leeg laten lopen (er verzamelt zich veel water in de stelen en knollen), klei er tussenuit spoelen, laten drogen, delen en opbergen. De knollen hebben zich bijzonder uitbundig vermenigvuldigd. En dat is heel fijn. Maar hoe gaan we die opbergen in de winter? Ik hoop dat ze nog in mn tuinhuis passen. Heeft er iemand misschien een grote kelder? Eentje die niet onder de 5 graden komt en niet boven de 10? Laat het weten!

De naambordjes Langzaam komen er steeds meer bordjes op het veld en in de tunnels te staan. Ze houden zich goed in weer en wind. Nu is het alleen nog afwachten of de UV straling door het plastiek hoesje komt. Let op: een naambordje is er alleen om te laten zien wat er staat, en hoe je het oogst. De groene vlaggetjes blijven bestaan en vertellen jullie dat er daadwerkelijk geoogst kan worden.

Onze laatste werkweek Deze week is onze laatste werkweek. Woensdag gaan we nog wat ploeteren met de dahlia’s en de paddenstoelen en vrijdag gaan we met het team samen feestelijk eten in het theehuis in de avond en zijn we overdag bezig met kokkerellen. Tussen week 49 en week 5 van het nieuwe jaar gaan wij in winterrust. Net als onze tuin. Jullie kunnen gewoon blijven oogsten en ik zal wekelijks nog een rondje maken en een kort berichtje uitsturen bij wijze van oogstbericht maar in de basis rusten we uit en laten we de bodem en de plantjes met rust. Tijd voor reflectie.

Maar mocht er iets zijn, bel of App me gerust. Fijne tijd toegewenst!!! En tot volgend jaar.

Kerstpakketten En mocht je op zoek zijn naar een duurzaam en sociaal kerstpakket, laat het ons weten. We hebben heel mooie pakketten met producten van alle ondernemers op Natuurtalent. In het kerstpakket vind je onze mooie kaartje (zie foto boven).

Solidaire betaling Mocht je nog niet gereageerd hebben op het voorstel van soildaire betaling doe dat dan vooral nog zodat we in Februari een knoop door kunnen hakken (zie Oogstbericht 45).

Groenten

Daikon (bed 2)

Laatste raapsteeltjes/ Aziatische mizuna(bed 2)

Palmkool (bed 2)

Boerenkool (bed 2)

Rucola (bed 3)

Vijfkleuren snijbiet (bed 3)

Roodlof (3+7)

Aardpeer (bed 6 bij aardbei)

Knolselderij (11)

Rode spitskool (18)

Tweede kans witte spitskool (18)

Sprouting broccoli (18)

Rammenas (18)

Tweede kans rode kooltjes (18)

Savooiekool (bed 19)

Groenselder (bed 20)

Mediterane kruiden

Gewone tijm

Citroen tijm

Rozemarijn

Bonenkruid

Oogstbericht 47

Nieuw te oogsten Deze week is er niets nieuws. Maar misschien heeft de daikon wel wat uitleg nodig. Ik zag zojuist dat mensen het loof hebben geoogst en de knol hebben laten zitten. Mhmm, het gaat hier om de knol/ wortel. Het loof kan je vast eten maar ik denk niet dat het echt lekker is.

Het heeft gevroren En best pittig ook want zelfs in de kas waren mijn tropische gewassen sterk aangetast (Ananaskers en Tamarillo (boomtomaat). Au. Gelukkig hadden we vrijdag de citroenverbena al naar binnen gehaald en hoog in de kas weggezet en die zijn goed door de vorst gekomen. In de tunnel zijn de pepertjes en de Oost-Indische kers bevroren geweest dus daar kunnen we van de week raapstelen en rucola gaan zaaien. En op het veld ziet het er ook best treurig uit. Ook daar is de Oost-Indische kers bevroren, en de Nieuw Zeelandse spinazie, de dahlia’s (die gaan er ook deze week uit), de snijbiet en eigenlijk alle bladgewassen behalve de rucola, de winterpostelein en de veldsla, die kunnen wel tegen wat vorst. En zelfs de Afrikaantjes laten het afweten. De lijst met te oogsten groenten wordt allengs korter zo. Natuurlijk staat de bindsla en de eikenbladsla er nog wel maar het ziet er niet florissant uit. Ik laat de groene vlaggetjes nog even staan zodat je er nog wel de goede exemplaren uit kan snijden.

Teeltplan evaluatie Afgelopen woensdag hebben we met het team het teeltplan van 2022 geëvalueerd en een eerste opzet van het teeltplan voor 2023 gemaakt. Veel lessen geoogst: tussen het zaaien en planten van de pompoenen, courgettes en tomaten niet meer dan 6 weken laten zitten. De planten waren te pierig. We hadden teveel andijvie, groenselder en snijbiet. Te weinig wortels omdat we de tweede lading te laat hebben gezaaid. In week 32 geen bladgewassen zoals eikenblad, roodlof en bindsla meer planten. Volgroeid niet meer. De courgettes en de komkommers moeten meer in de zon geplant worden want de oogst was redelijk mager. De klimspinazie komt volgend jaar in de kas. De aardbeien mogen beter verzorgd. Minder sla hoog in de zomer (we hebben echt veel kroppen weggegooid). De rabarber gaan we verhuizen want die blijven te zielig. En geen aubergines meer in de kas of tunnels maar buitenaubergine gaan proberen. En Afrikaantjes blijven zaaien tussen de kolen (voorkomt misschien ook de draaihartigheid in de savooiekool en de rode kool). De knolselderij tweede batch mag ook eerder geplant! En meer boontjes van allerlei soort. En rode spitskool doen we niet meer. Bimis zeker wel. En ook geen San Marzanos meer (tomaten) want die rijpten erg slecht af. De ossenhart en de sweeties blijven. En er komt weer shiso! En we willen meer aardappelen. Geen voorjaarrucola meer want die schiet meteen door. De pastinaken en de edamame boontjes gaan we voorzaaien in plaats van direct zaaien. Lekker hoor zo naar voren kijken, het verlangen naar een nieuw seizoen komt alweer naar boven. Verlangen naar ‘the only way is up’ tijd wanneer alle gewassen naar de zon reiken. En nu nog heel even genieten van de terugtrekking van de gewassen. Bijna alles op de akker is nu bruinig en zal weldra oplossen in de aarde.

Groenten Daikon (bed 2) Raapsteeltjes/ Aziatische mizuna(bed 2) Palmkool (bed 2) Boerenkool (bed 2)
Rucola (bed 3) Vijfkleuren snijbiet (bed 3) Roodlof (3+7) Aardpeer (bed 6 bij aardbei) Knolselderij (11) Chioggiabieten (13) Rode spitskool (18) Tweede kans witte spitskool (18) Sprouting broccoli (18) Rammenas (18) Tweede kans rode kooltjes (18) Savooiekool (bed 19) Groenselder (bed 20) Laatste Black futsu pompoenen (kraam) Zoete aardappel (kraam)

Mediterane kruiden Gewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid Thaise Basilicum (tunnel) Citroenverbena Franse dragon Echte marjoraan

Oogstbericht 46

Nieuw te oogsten De daikon en de aardpeer zijn de nieuwe groenten aan het firnament deze week. De daikon is een witte langwerpige rammenas, ietsjes minder pittig dan de zwarte ronde maar nog steeds heerlijk op een boterham kaas, of door de salade, of in de kimchi. Je oogst de daikon als volgt: zoek een groter exemplaar uit, een exemplaar dat al een beetje de grond uitgroeit, en trek m in zijn geheel de grond uit. De aardpeer oogsten is een groter klusje: je steekt de spitvork of riek onder een plant en trekt de plant met de peren de grond uit. En die raap je. Bekijk vooral het oogstfilmpje : https://www.youtube.com/shorts/eqMxWLcg4dk Aardpeer, je kan er heerlijke soep van maken, of puree, of lekker gegrild in de oven. Ja, sommige mensen worden er flatuleus van. 

Nog even over de boerenkool en palmkool. Vandaag trof ik helaas 18 onthoofde boerenkool planten aan. Ik denk niet dat een van jullie het heeft gedaan, maar toch nog even voor de zekerheid: Je oogst alleen de onderste bladeren van de palmkool en de boerenkool en zeker niet het hart. En je kan de bladeren heel makkelijk van de steel knikken. En als je iemand slecht ziet oogsten, alsjeblieft, laat zien hoe het wel moet. Heel veel dank. Zie nogmaals https://www.youtube.com/shorts/_cGl41Dk4O0 en  https://youtu.be/9VbWkTHKTiE  

De zoete aardappelen liggen op de kraam, paarse en oranje exemplaren. Omdat het een experiment is, zijn er niet super veel, dus neem 2-3 aardappelen als portie dan heeft iedereen wat. 

Nieuwe gewas bordjes Bij de veldsla en de winterpostelein heb ik onze nieuwe  gewasbordjes neergezet. Daarop staat het gewas, wat uitleg en hoe je het oogst. Ik kijk even hoe ze zich houden in weer en wind en ga dan in de winter voor alle gewassen van die bordjes maken. Lekker profi! 

Groenten

Daikon (bed 2) Raapsteeltjes/ Aziatische mizuna(bed 2) Palmkool (bed 2) Boerenkool (bed 2) Rucola (bed 3) Vijfkleuren snijbiet (bed 3) Roodlof (3+7) Aardpeer (bed 6 bij aardbei) Bindsla (7) Rode eikenbladsla (bed 7) Knolselderij (11) Kleine rode bieten (13) Chioggiabieten (13) Rode spitskool (18) Tweede kans witte spitskool (18) Sprouting broccoli (18) Rammenas (18) Tweede kans rode kooltjes (18) Savooiekool (bed 19) Nieuw Zeelandse spinazie (20 + 7) Groenselder (bed 20) Jalapeno pepers (tunnel 1) Habanero pepertjes (tunnel 1) Laatste Black futsu pompoenen (kraam) Zoete aardappel (kraam)

Koude Kruiden Bieslook

Mediterane kruiden Gewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid Thaise Basilicum (tunnel) Citroenverbena Franse dragon Echte marjoraan

Bloemen

Eetbare bloemen Oostindische kers (tunnel)

Oogstbericht 45

Nieuw te oogsten Drie nieuwe kolen in het assortiment: De boerenkool, palmkool en savooiekool mogen geoogst. Bij de boerenkool en palmkool begin je met het oogsten van de onderste bladeren zodat de top nog door kan groeien. Je knikt de bladeren eenvoudig van de steel. Zie ook ons youtube filmpjes https://www.youtube.com/watch? v=_cGl41Dk4O0&list=UUiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw&index=33 en https:// www.youtube.com/watch? v=9VbWkTHKTiE&list=UUiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw&index=34 De savooiekool oogst je hetzelfde als de rode kool, met andere woorden: je snijdt de sluitkool uit haar schutbladeren. Zie het rode kool filmpje: https://www.youtube.com/shorts/ QI6PX8W_Brw

Als het weer meezit deze week gaan we ook de zoete aardappelen oogsten en die leggen we op de kraam. Bij het tweede veld van knolselderij heb ik ook een vlaggetje gezet. Zoek vooral de grotere exemplaren uit. Ze zijn nog een stuk kleiner dan hun buurmannen.

Op & volop De bloementuin is heel plots veranderd in een herfsttafereel. In een week tijd zijn de bloemen plots verdwenen, zelfs die uitbundige dahlia’s. Ik ben altijd weer verbaasd hoe snel de herfst toe kan slaan. Waren we twee weken geleden nog op de top van de bloementuin, nu zijn het met name silhouetten die je ziet. En de oproep om een extra pompoentje mee naar huis te nemen, staat nog steeds. In de voorraadschuur staan nog aardig wat kisten.

Afgelopen week hebben we het pompoenveld en de tunnels leeggetrokken, de prei, de wortels en bietjes gewied, en weer wat bedden afgedekt met landbouwplastiek om het onkruid te onderdrukken. En in de tunnel alweer winterpostelein en veldsla gezaaid. En weten jullie nog dat we vorig jaar vogelhuisjes hebben opgehangen? We hebben ze schoongemaakt omdat vogels al in het najaar hun nestplaats vaststellen. Van de 8 kasten die we terugvonden, hadden er 7 zeker een nest met eitjes gehad. Twee kasten hadden sporen van spechtgaten! De andere kasten lieten sporen van koolmezen zien. Moooi!

Oogstgenotenbijeenkomst Het was een ontzettende leuke bijeenkomst met een heel goede opkomst. Ik denk er met veel plezier aan terug. Wat een positiviteit! Bij dit oogstbericht vind je het verslag van de bijeenkomst en een praatpapier voor de introduktie van een solidaire betaling op onze Tuinderij met de vraag: Past solidaire betaling op onze Tuinderij? Lees het voorstel en laat me weten via de mail wat je gedachten erover zijn. Wees open en eerlijk, alles mag gezegd. En over solidaire betaling zie ook https://www.eerlijkloon.eu.

Natuurtalent kerstpakket Samen met de andere ondernemers op Natuurtalent hebben we een gezamenlijk kerstpakket gemaakt voor bedrijven (€50,00) en een voor particulieren (€25,00). Deze laatste kan ook gekocht worden op onze kerstmarkt op 10 december. Mocht je bij een bedrijf werken waar ze nog op zoek zijn naar een sociaal en duurzaam kerstpakket, kom even kijken hoe het er uit ziet en laat het ons weten.

Deze week te oogsten

Groenten

Raapsteeltjes/ Aziatische mizuna(bed 2)
Palmkool (bed 2) Boerenkool (bed 2)
Rucola (bed 3)
Vijfkleuren snijbiet (bed 3) Roodlof (3)
Laatste verse stamslabonen (6) Bindsla (7)
Rode eikenbladsla (bed 7) Laatste andijvie (bed 7) Knolselderij (11) Pastinaken (11)
Kleine rode bieten (13) Chioggiabieten (13)
Rode spitskool (18)
Tweede kans witte spitskool (18) Sprouting broccoli (18) Rammenas (18)
Rode kool (18) /tweede kans rode kooltjes
Savooiekool (bed 19)
Nieuw Zeelandse spinazie (20 + 7) Groenselder (bed 20) Jalapeno pepers (tunnel 1) Habanero pepertjes (tunnel 1) Black futsu pompoen (kraam) Groene tomaten (kraam)
Zoete aardappel (kraam)

Koude Kruiden

Bieslook

Mediterane kruiden

Gewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid Thaise Basilicum (tunnel) Citroenverbena

Franse dragon Echte marjoraan

Bloemen

Laatste ijzerhard/ verbena Laatste strobloemen Laatste zinnias Adderwortel Dropplant (bloementuin) Akkerschermen Laatste Beren oren

Oogstbericht 44

Nieuw te oogsten Even niets nieuws onder de zon deze week. Behalve dan dat we deze week tomaten (groen en rood) op de kraam zullen leggen omdat we de tomaten gaan ruimen en we zullen ook de pastinaken op gaan graven. Dat laatste is geen sinecure. Ze zitten zo vast en diep. Laatst kostte het me 30 minuten om er 1 uit de grond te halen, met veel hangen en wurgen kreeg ik er een uit. Dus eigenlijk voor jullie te veel gedoe vandaar dat wij dat voor jullie doen. Op de kraam liggen ook kleine rode bietjes en NZ spinazie omdat we wat bedden wilden ruimen en winter klaar maken.

Op & volop De spaghetti pompoenen zijn nagenoeg op en ook de koolrabies. Van de black futsu pompoen hebben we nog een goede voorraad, dus neem vooral een extra pompoentje voor de winter mee want de komende tijd wordt het nat, vochtig en koud en de pompoenen overleven het best bij kamertemperatuur. Het zou zonde zijn als ze beschimmelen. En ze zijn echt reuze lekker, zoeter nog dan de Red Kuri, alleen de schil is wat harder maar als je de pompoen in de oven legt en gaart haal je de schil er zo af. Ik eet trouwens de schil ook gewoon op als het even kan want de crunch doet het goed in de puree. De basilicum in de tunnels raken ook steeds meer uit conditie. Er zit wat grijs rot in, dus oogst vooral nog wat voor het over is.

Afgelopen week was het vooral knopkruid week. We hebben duizenden plantjes knopkruid eruit getrokken en gaan er nog even mee door. Knopkruid is een zaadonkruid en we zouden graag zien dat we volgend jaar minder knopkruid hebben.
Ook hebben we de eerste bollen (narcissen en irissen) teruggezet in de bloementuin. De bollen waren overwoekerd door kweekgras en andere ellende dus we hebben alles weer afgegraven. Opdat de bedden maar schoon mogen blijven. Komende week komen er nog de witte narcissen bij en de trommelstokjes.

Groenselder Ik heb nog geen fotos gezien van de gefermenteerde groenselder. Wat is dat mensen? Ik zie wel dat er iets meer geoogst is van de groenselder, dus mocht je nog bezig zijn, stuur me een foto en neem je potje mee naar de oogstgenotenbijeenkomst. Dan kunnen we proeven.

Oogstgenotenbijeenkomst Mocht je aanstaande zaterdag niet naar de bijeenkomst kunnen komen, laat me dan vooral per mail weten waar je blij van werd in seizoen 2022 en wat je wensen zijn voor 2023. En wat je mening is over solidaire betaling zie https:// www.eerlijkloon.eu

Deze week te oogsten

Groenten

Raapsteeltjes/ Aziatische mizuna(bed 2) Rucola (bed 3)
Vijfkleuren snijbiet (bed 3) Roodlof (3)
Laatste verse stamslabonen (6) Bindsla (7)
Rode eikenbladsla (bed 7) Andijvie (bed 7)
Knolselderij (11)
Kleine rode bieten (13) Chioggiabieten (13)
Rode spitskool (18)
Tweede kans witte spitskool (18) Sprouting broccoli (18) Rammenas (18)
Rode kool (18) /tweede kans rode kooltjes Laatste koolrabi (rood/wit) (18/19) Nieuw Zeelandse spinazie (20 + 7) Groenselder (bed 20)
Jalapeno pepers (tunnel 1) Habanero pepertjes (tunnel 1)
Black futsu pompoen (kraam)

Koude Kruiden

Maggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse Platte peterselie

Mediterane kruiden

Gewone tijm
Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid
Groene basilicum (tunnel) Ararat basilicum (rood) (tunnel) Thaise Basilicum (tunnel) Citroenverbena

Franse dragon Echte marjoraan

Bloemen

Ijzerhard/ verbena Strobloemen Zinnias Adderwortel Dahlias Dropplant (bloementuin) Akkerschermen Beren oren

Eetbare bloemen

Oostindische kers (tunnel)