Tuinberichten

Oogstbericht 36

Nieuw te oogsten  Sommige van jullie hebben er al van genoten: we zijn de eerste pompoenen (Red Kuri en Spaghetti) aan het oogsten. Het zijn prachtexemplaren. De spaghetti pompoen eet je anders dan gewone pompoenen, nl als spaghetti (ipv spaghetti). Speur op internet even naar de bereidingswijze. Ook hebben we de eerste Agria aardappelen gerooid. De eerste rij die we oogstten, zorgde voor een grote teleurstelling. Er kwamen minder aardappelen uit dan we erin hadden gestopt. Ik ga er vanuit dat de komende rijen betere resultaten laten zien. Zodra we weer pompoenen en aardappelen hebben, leggen we ze op de kraam.  Ook de bindsla kan geoogst. Voel even aan de krop. Als deze goed gevuld voelt, ga je weer op zoek naar het nekje en snij je de hele krop af. Bindsla eet je als sla. Heerlijk stevige sla. En de romanescu bloemkool laat zich hier en daar zien. Om de oogst te verspreiden onder de oogstgenoten zullen wij deze voor jullie oogsten en leggen we ze op de kraam. 

Rijkdom Het is de piek van de oogsttijd, onmiskenbaar! En daarmee ook een beetje herfst. Wat een rijkdom op de tuin. Dus naast al het onkruid, groeien de groenten ook enorm goed, en geven alle vruchtgewassen hun vruchten af. Wat een heerlijke tijd. Tegelijkertijd trekken de stokbonen zich langzaam terug en de stamslabonen. Gelukkig hebben we nog een bed met stamslabonen in wording en die zijn hopelijk over een paar weken klaar.

Afgelopen week hebben we naast het oogsten van de eerste aardappelen en pompoenen vooral heel veel gewied. Zelfs de bloementuin krijgt langzaam maar gestaag een ander aanzicht. Deze week steken we over naar het wieden van de andere kant van de akker. Dat wordt me een karweitje!

Oogstdiner Langzaam maar zeker stroomt de deelnemerslijst van het oogstdiner vol. Dus als je nog mee wilt eten, geef je dan vooral snel op voordat we vol zitten. De maaltijd is geschikt voor zowel vleeseters, vegetariers en vegans. Ik ben er zeker van dat het mooi weer wordt op 18 september :-).

Deze week te oogsten: Courgettes geel en groen, stengelui, andijvie, snijbiet, krulsla, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, komkommers, stokbonen (Blauhildes en Mechelse Tros), stamslabonen, groene bleekselderij, kleurwortels, zomer prei, roodlof en gele ui, red kuri pompoen, spaghetti pompoen, aardappelen (Agria) en knolselderij. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum,Shiso/ notenkruid, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie, franse dragon, marjoraan, rozemarijn. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), dropplant, leeuwenbekjes, Echinacea (paarse zonnehoed), Dahlias, tabaksbloem, zinnias, Echinops, Adderwortel, Abessijnse gladiool etc.

Oogstbericht 35

Nieuw te oogsten  Vanaf deze week kan de roodlof geoogst en liggen er gele uien op de kraam. De roodlof oogst je net als een krop sla: Zoek het nekje en snij de krop af. De buitenste bladeren zijn uitstekend om te roerbakken, dus niet weggooien. Op de wassendemaan.be staan heerlijke recepten met roodlof: ttps://www.dewassendemaan.be/producten/radicchio. En ik hoop dat jullie roodlof razend lekker gaan vinden want in een vlaag van verstandsverbijstering heb ik wel 450 kropjes geplant (in 3 batches). De gele uien komen van het hoofdpijnbed: waar Bas en andere oogstgenoten week na week het onkruid hebben weggehaald. De uien zijn daardoor gered maar wel wat ondermaats. Misschien kunnen we er iets lekkers mee maken, zoiets als Rotterdamse uitjes in pot?   

Afgelopen week hebben we al het plantgoed weer de grond in gekregen, en de bloementuin voorzien van mooie houtsnipper paden. En zijn we begonnen met weer een aanval op het onkruid. Dat gaan we deze week verder zetten, en als eerste zullen de bladgewassen ontzet worden en vervolgens de herfst- en winter wortelgewassen aan de andere kant van de akker.  

Oogstdiner Jawel, op 18 September (ik voorspel 24 graden celsius met een licht briesje) gaat het oogstdiner plaats vinden, en onze oogstgenotenbijeenkomst met daaraan vooraf gaand de blote voeten hardloop workshop door Hans, onze bloten voetenman. Als het goed is hebben jullie dit weekend een mail daarover gehad. Geef je vooral snel op bij mij dan weten wij voor hoeveel mensen we gaan koken, en hoeveel mensen er mee doen aan de bijeenkomst en workshop. Het menu is een verrassing maar iedereen kan mee-eten, of je nu vleeseter, flexitarier, vegetarier of vegan bent. 

Vooruitblik Ik zie jullie verlangende blikken naar de aardappels en de pompoenen wel. Nog heel even wachten. Misschien dat tegen het eind van de week wat aardappels en pompoenen op de kraam liggen. Niets is zeker, maar het zou zomaar kunnen. 

Hard werken, goed genieten Zoals de foto al laat zien, we werken ons te pletter maar kunnen ook goed genieten. 🙂

Deze week te oogsten: Courgettes geel en groen, knoflook (rood en wit), stengelui, andijvie, snijbiet, krulsla, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, komkommers, stokbonen (Blauhildes en Mechelse Tros), stamslabonen, groene bleekselderij, kleurwortels, zomer prei, roodlof en gele ui. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum,Shiso/ notenkruid, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie, franse dragon, marjoraan, rozemarijn. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), dropplant, crocosmea, leeuwenbekjes, Echinacea (paarse zonnehoed), Dahlias, tabaksbloem, zinnias, Echinops, Adderwortel, Abessijnse gladiool etc.

Oogstbericht 34

Nieuw te oogsten  Vanaf deze week kunnen de kleurwortelen, zomerprei, en de shiso / notenkruid geoogst worden. Ook kan de Nieuwzeelandse spinazie op bed 12 geoogst. De kleurwortelen zijn klein maar fijn. Ze hebben veel concurrentie van onkruid gehad en daarnaast zijn ze niet uitgedund, maar lekker zijn ze zeker. Je oogst ze met een spitvork. Zet de spitsvork naast de wortels en licht ze op. Zo kan je gemakkelijk de wortels uit de grond trekken. De zomerprei heeft hetzelfde verhaal als de wortels en je oogst ze ook op de zelfde manier met een spitvork. Shiso/ notenkruid staat bij de basilicum en aubergines in de tunnel. Ik had dit kruid ooit bij Binnenstebuiten gezien en het leek me leuk om  het te proberen. Het staat in volle glorie in de tunnel. Je oogst de shiso per blad, en je probeert ook hier zoveel mogelijk de topjes eruit te knippen zodat de plant lekker door kan groeien. Het is een bijzonder kruid: zelf proef ik vrij weinig maar anderen roemen de smaak. Lekker in Japanse gerechten (net als basilicum niet koken). We hebben nog geen videos van deze groenten/ kruiden gemaakt. Dat gaan we woensdag doen, dus kijk vanaf woensdag avond op https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/videos.

Week 34 en dat betekent dat er weer plantgoed komt deze week: Koolrabi, knolvenkel, en verschillende soorten sla. Ook gaan we raapstelen en gewone mesclun zaaien. 

Boeketten maken Op 8 september om 19.00-21.30 hebben we op de Tuinderij een workshop boeket maken, ism Velt Rotterdam. Annelies van Velt geeft de workshop. Ik ben de bevallige assistent. Wil je meedoen, geef je op via https://www.facebook.com/events/257448909376339 of via stadsboerinrotterdam@xs4all.nl 

Groenselder danwel ongebleekte bleekselderij, wat kan je daar nou mee, vroeg een oogstgenoot laatst. Naast dat bleekselderij een standaard ingredient is voor veel Italiaanse gerechten, kan je er verder heerlijke salades mee maken. Kijk voor inspiratie https://www.dewassendemaan.be/recepten?search=bleekselderij&seizoen=All&tags=All

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, courgettes geel en groen, knoflook (rood en wit), stengelui, laatste rode kroot, andijvie, snijbiet, krulsla, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, komkommers, stokbonen (Blauhildes en Mechelse Tros), stamslabonen, groene bleekselderij, kleurwortels, zomer prei. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum,Shiso/ notenkruid, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie, franse dragon, marjoraan, rozemarijn. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), dropplant, crocosmea, leeuwenbekjes, Echinacea (paarse zonnehoed), Dahlias, tabaksbloem, zinnias, Echinops, Adderwortel etc.

Oogstbericht 33

Nieuw te oogsten De stamslabonen, de stokbonen, en de Groene (bleek)selderij (dus niet zo bleek) kunnen geoogst. Zowel de stamslabonen als de stokbonen knip je heel voorzichtig af met een knippertje. Vooral de stamslabonen zijn nogal gevoelig: Als je er naar wijst vallen ze al om. Voorzichtigheid is dus geboden. Bekijk de oogstinstructies op ons youtube kanaal :-). https:// http://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/videos

In de bloementuin ontwaken ook steeds meer bloemen: de Dahlias, de Zinnias, en de Tabaksbloemen. Ik zet geen groene vlaggetjes meer bij de bloemen maar je kan overal plukken, met mate dan wel, want het is verdorie een echt mager bloemenjaar. Op de akker staan ook zonnebloemen en Afrikaantjes. Voor de Dahlias, Zinnias en Zonnebloemen: Zorg ervoor dat je geen knoppen mee snijdt want die komen zelden uit op de vaas en dat is zonde.

En de meeste kruiden kunnen geoogst, behalve de salie want die doet t op een of andere manier niet goed. De verschillende basilicum heb ik in de tunnel terug gesneden in de hoop dat ze nieuwe aanwas maken. En waarom oogsten jullie zo weinig van de Chioggiabiet? Niet koken maar of in de oven garen of rauw snijden (dun), zo behoud ie haar smaak en kleur. Prachtig in salades.

Terug van vakantie Het was heerlijk! Ik heb genoten en ben ook blij dat ik weer terugben. Punt. Team Hans heeft uitstekend waargenomen. Wat een superteam!

Afgelopen weken heeft team Hans ontzettend gezaaid: Rammenas, Aziatische mesclun, rucola, wortels (winter en zomer), en de prei, bindsla, ijsbergsla, andijvie, en roodlof geplant. De komende week gaan we het onkruid weer te lijf :-).

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, courgettes geel en groen, knoflook (rood en wit), stengelui, laatste rode kroot, andijvie, snijbiet, knolvenkel, krulsla, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, komkommers, stokbonen (Blauhildes en Mechelse Tros), stamslabonen, groene bleekselderij. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie, franse dragon, marjoraan, rozemarijn. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), dropplant, crocosmea, leeuwenbekjes, Echinacea (paarse zonnehoed), Dahlias, tabaksbloem, zinnias, Echinops, Adderwortel .

Oogstbericht 31 en 32

Vakantie Dit keer een oogstbericht op zaterdag en meteen voor 2 weken. Ja, het is ongelofelijk maar ik knijp er 2 weken tussenuit, midden in het seizoen. Een primeur en ik heb er heel veel zin in. Hans (stagiaire) neemt waar en wordt bijgestaan door Hester (afgestudeerde stagiaire), Bas (oogstgenoot) en Mark (vrijwilliger). Ik vind het best spannend en hoop dat jullie team Hans zoveel mogelijk ondersteunen. Vrijdag 13 Augustus ben ik weer terug op de akker. Mocht je contact met Hans willen opnemen: 06 -41573700.

Nieuw te oogsten  De komende weken zal je af en toe tomaten en aubergines op de kraam treffen. De aubergines en tomaten komen langzaam tot rijping. Hans en zijn team zal regelmatig oogsten. Dit zijn geen zelf-oogst producten omdat we de planten graag heel lang willen laten produceren. Voor de Blauhildes: we hebben even een stop gezet op het oogsten van de boontjes om ze de kans te geven opnieuw te produceren. Let op de groene vlaggen. En kijk vooral nog eens de oogstinstrukties op ons youtube kanaal :-). https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/videos 

Afgelopen week hebben we de palmkool, boerenkool, rode kroten geplant, en winterwortel gezaaid. Komende twee weken gaat de sla er in en de winterprei en zullen bijna alle bedden in gebruik zijn. 

Save the Date Op zaterdag 18 september zal onze oogstgenoten bijeenkomst plaatsvinden, geeft Hans een workshop  ‘hardlopen op blote voeten’ en hebben we ’s avonds het Oogstdiner. 

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, courgettes geel en groen, knoflook (rood en wit), stengelui, laatste rode kroot, andijvie, snijbiet, knolvenkel, krulsla, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, komkommers, eerste stokbonen (Blauhildes). Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), trommelstokjes, dropplant, crocosmea, leeuwenbekjes, Echinacea (paarse zonnehoed).

Oogstbericht 30

Nieuw te oogsten  Pak de kaart van de tuin er maar vast bij, want de gewassen staan nu wijd verspreid over de twee akkers. De veldkomkommers (kraam), Chioggiabieten  (bed 7), Nieuwzeelandse spinazie (bed 7), de krulsla (bed 12) en de eerste stokbonen (bed 18) zijn rijp, in dit geval de paarse Blauhildes. Spekbonen zijn het eigenlijk maar je kan ze heel goed als sperzieboon eten. De veldkomkommers oogsten wij voor jullie en liggen op de kraam. Neem vooral een lekker maaltje mee, want er zijn er meer dan genoeg en wordt concurrent van Kesbeke (zoet-zuur)! Het zijn heerlijke komkommertjes (Marketmore), beetje stekelig maar sappig. De chioggia bieten: zoek de grote exemplaren uit en trek ze voorzichtig uit de grond en zorg ervoor dat de kleintjes met wortel en al in de grond blijven zodat die verder kunnen groeien. De NZ spinazie oogst je net als de basilicum: Je knipt de toppen eruit zodat de zijscheuten verder kunnen groeien. De krulsla spreek voor zich: doorsnijden dat nekje. En voor de Blauhildes: zoek wat grotere exemplaren uit en knip het steeltje van de peul door en laat de kleinere bonen doorgroeien. Oogst vooral voorzichtig en met mate zodat het groeiproces gestimuleerd wordt en volgende week iedereen kan oogsten.  Zie ook het youtube kanaal voor nadere instructies :-). https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/videos 

Extra aandacht voor de snijbiet Ik zie dat de snijbiet door sommige oogstgenoten best mishandeld wordt. Graag per plant maar een paar stelen oogsten en dan naar de volgende plant. Niet meteen een hele plant wegsnijden. Dat geeft veel overlevingsstress voor de plant. 

Deze week is het weer plantweek: Palmkool, boerenkool, winterprei, rode bietjes, sla, andijvie, roodlof gaan ze grond in, en gaan we ook weer zaaien: wortels, winterwortels, kleurwortels, ramenas, Aziatische mesclun en even kijken of de pastinaak de grond nog in kan. Kortom, weer genoeg te doen zodat we ook in het najaar weer lekker kunnen eten.

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, gewone mesclun (snijsla), laatste witte koolrabi, sprouting broccoli, courgettes geel en groen, knoflook (rood en wit), stengelui, rode kroot, andijvie, snijbiet, knolvenkel, krulsla, chioggiabiet, nieuwzeelandse spinazie, komkommers, eerste stokbonen (Blauhildes). Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena, peterselie. Bloemen: Goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), trommelstokjes, dropplant, crocosmea, leeuwenbekjes, Echinacea (paarse zonnehoed).

Oogstbericht 29

Nieuw te oogsten De andijvie, knolvenkel en gekleurde snijbiet komen in het assortiment om te oogsten. Kies de grootste andijvie kroppen uit en snij ze bij het nekje af. De knolvenkel laat zich iets minder makkelijk oogsten en het handigst is om de knol met wortel en al uit de grond te trekken en de wortels vervolgens af te draaien/ weg te snijden. De gekleurde snijbiet: Kies mooie stengels uit en snij ze 2 cm boven de grond af, en oogst van verschillende planten. Wees echter voorzichtig want we hebben ook snijbiet bij gezaaid en dus staan er kleine kiemplantjes op het bed! In de bloementuin kunnen ook Crocosmeas, Leeuwenbekjes en Echinaceas (paarse zonnehoed) geplukt worden. De crocosmea aan de onderkant afsnijden zodat je een mooie lange steel hebt, en alleen oogsten als er al een paar bloemen open zijn. De leeuwenbekjes oogst je het best door ze halverwege af te snijden zodat aan de zijtakken zich nog nieuwe bloemen kunnen vormen. Bij de Echinacea snij je de middenbloemen eruit zodat de zijbloemen verder kunnen groeien. Als de zijbloemen nog dicht zitten zullen ze op de vaas bijna zeker niet uitkomen, dus graag laten staan. Zie ook het youtube kanaal voor nadere instructies :-). https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/videos 

Zwarte bessen In de boomgaard van Natuurtalent die grenst aan de akker staan heel veel zwarte bessen. Hele mooie ronde. Dus hou je van zwarte bessen: iedere oogstgenoot mag een bakje zwarte bessen plukken. 

Survey Afgelopen zondag stond Lukas op de akker om extra oogstgenoten te interviewen. Mocht je nog niet hebben meegedaan en heb je 5 minuten om je ervaringen als oogstgenoot CSA te delen, surf naar https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdeqmdItos0XvgZYj1DsnXOzfuQq3-PKbF3VNaM_HFxCyQN_w/viewform en doe mee!

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, gewone mesclun (snijsla), laatste witte koolrabi, sprouting broccoli, courgettes geel en groen, laatste spitskool, knoflook (rood en wit), stengelui, rode kroot, andijvie, snijbiet en knolvenkel. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena. Bloemen: Gele kamille, goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), trommelstokjes, dropplant, crocosmea, leeuwenbekjes, Echinacea (paarse zonnehoed).

Oogstbericht 28

Nieuw te oogsten De rode bieten ofwel de krootjes kunnen geoogst. Eindelijk. In het groot brengen van de kroten hebben heel wat wied uren gekost.  Kies vooral de grotere exemplaren uit en wrik ze voorzichtig tussen de buren vandaan zodat de kleine krootjes nog wat verder kunnen groeien. Verder kan je in de aubergine tunnel nu ook de toppen van de rode basilicum oogsten. En mocht je een Vervene-thee-fanaat zijn: je mag wat takjes afsnijden van de citroenverbena in de bloementuin. Pak hiervoor een snoeimesje en snij hier en daar een takje weg zonder de struik te beschadigen. In de bloementuin staat ook de dropplant in bloei. De bijen zijn er dol op, maar je mag ook wat plukken. Graag stelen van ongeveer 20-30 cm snijden, dus geen kapstokjes laten staan. Oogst en denk aan je mede-oogstgenoten.

Slakkenland Inmiddels zijn we in slakkenland aangekomen. Ik kan het bijna niet meer geloven maar in 2019 heb ik -echt waar- maar 3-5 slakken geteld. En nu leven we in slakkenland.  Vooral de dahlias en de zonnebloemen moeten het ontgelden maar ze huizen ook in de sla, in de kolen. Je zal ze best tegengekomen zijn. Misschien zelfs al op je bord. Wat doe je eraan. Knoflook gier, scherp zand, en constant wegrapen is het devies, en alle schuilplaatsen (onkruid) weghalen. En als dat allemaal niet voldoende is, accepteren dat de slakken mee-eten.  

Survey Over de afgelopen maanden heeft student Lukas in opdracht van ons CSA netwerk (je weet wel, het netwerk waar alle zelfoogstmoestuinen aan zijn verbonden) een survey opgesteld naar de beweegredenen om oogstgenoot te worden. Daar ben ik zelf natuurlijk ook nieuwsgierig naar. Heb je 5 tot 10 minuten tijd om je ervaringen als oogstgenoot CSA te delen? Je deelname draagt bij om de toegevoegde waarde van dit alternatieve voedselnetwerk bloot te leggen, en is anoniem. Wij waarderen je mening! Dus surf naar https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdeqmdItos0XvgZYj1DsnXOzfuQq3-PKbF3VNaM_HFxCyQN_w/viewform en doe mee!

O ja niet vergeten: Alleen oogsten waar de groene vlaggen staan. Dank!

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, laatste ijsbergsla, gewone mesclun (snijsla), witte koolrabi, sprouting broccoli, courgettes geel en groen, laatste spitskool, knoflook (rood en wit), stengelui en rode kroot. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene, rode en Thaise basilicum, gewone thijm, citroen thijm, citroenverbena. Bloemen: Gele kamille, goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), trommelstokjes, dropplant.

Oogstbericht 27

Nieuw te oogsten Komende week gaan we rode (Morado) en witte (Messidor) knoflook oogsten. We zullen deze op de kraam leggen. Ook de knoflook is voor direct consumptie, dus neem mee wat je deze week gaat eten. Ook de stengelui /bosui kan geoogst. Deze oogst je door het hele bosje met kluit en al uit het bed te halen en de kluit vervolgens weg te knippen. De Thaise basilicum oogst je net als de gewone basilicum: De toppen eruit knijpen zodat de plant lekker breed uit gaat groeien. Je ziet de diefjes al zitten. Deze groeien uit tot volwaardige takjes zodat we de hele zomer kunnen blijven plukken. Dus niet boven de grond afsnijden ajb want dan groeien ze niet meer. En als je de tunnel weer uitgaat: Laat de deur op een kier en als de zon erg hard schijnt, half open. In de bloementuin kan je van de groene en de citroenthijm oogsten. Knip voorzichtig wat takjes uit het planten zodat de plant verder kan groeien. Verspreid je oogst over de verschillende planten. In de bloementuin kan je ook Verbena (Ijzerhard) en trommelstokjes plukken. Snij deze vooral mooi diep af en denk bij het plukken aan je mede-oogstgenoten.

Op De tuinbonen, aardbeien, kapucijners, rijserwten en knolvenkel zijn op. Vooral de kapucijners en rijserwten zijn hard gegaan. Over een paar weken is er weer nieuwe knolvenkel. 

Afgelopen week hebben we eindelijk de spruiten geplant, de Nieuw-Zeelands spinazie en de voorgezaaide sugarsnaps. Poging 3 om deze peultjes te laten groeien op het land. En verder hebben we gewied, gewied, gewied en Mark en Leen zijn met de grasmaaier aan de gang gegaan.

Te oogsten deze week: Eikenbladsla, laatste ijsbergsla, gewone mesclun (snijsla), witte koolrabi, sprouting broccoli, courgettes, spitskool, knoflook en stengelui. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene en Thaise basilicum, gewone thijm, citroen thijm. Bloemen: Gele kamille, goudsbloemen, grashalmen, Verbena (ijzerhard), trommelstokjes.

Oogstbericht 26

Nieuw te oogsten De spitskool, kapucijners, rijserwten, meiraapjes en de groene basilicum kunnen geoogst. De spitskool snij je bij haar nekje af en ontdoe je van de buitenste bladen. De kapucijners en rijserwten: Zoek daarvoor de dikke, goed gevulde peulen met een geelkleurend hoedje en breek de peul voorzichtig van de plant of gebruik een knipschaartje. Wees zuinig met plukken en denk aan je mede-oogstgenoten want de oogst valt wat tegen. Voor alle helderheid: van de kapucijners en de rjserwten eet je alleen de erwten, niet de peulen. De meiraapjes (echt voor de liefhebbers) trek je voorzichtig uit de grond. Mochten ze dicht op andere raapjes staan, hou met je hand die andere raapjes tegen en trek voorzichtig de meiraap eruit. De groene basilicum: daar knijp je voorzichtig de topjes uit zodat de plant zich gaat verbreden. Je ziet de diefjes al zitten. Deze groeien uit tot volwaardige takjes zodat we de hele zomer kunnen blijven plukken. Dus niet boven de grond afsnijden ajb want dan groeien ze niet meer. Op ons Youtube kanaal staan nieuwe oogstfilmpjes https://www.youtube.com/channel/UCiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw/videos .

Afgelopen week hebben we de knolselderij geplant en hebben we het veld voor de spruiten gemaaid en gefreesd. Komende week frezen we het veld nogmaals en gaan de spruiten erin. De courgettes waren meer dan populair, dus ik heb daar de groene vlaggen weggehaald. Ik zag dat mensen de courgettes te klein oogsten en dat is zonde (en daar zijn we niet op berekend). Voorlopig zullen wij voor jullie de courgettes oogsten en liggen ze op de kraam.  En verder hebben we weer als een malle onkruid weggehaald en daar gaan we de komende tijd lekker mee verder. 

Tot ziens op de Tuinderij!

Deze week te oogsten: Eikenbladsla, ijsbergsla, gewone mesclun (snijsla), witte koolrabi, sprouting broccoli, bloemkool, tuinbonen, courgettes, knolvenkel, spitskool, kapucijners, rijserwten. Kruiden: Maggikruid, bieslook, venkel, munt, citroenmelisse, bonenkruid, groene basilicum. Bloemen: Margrieten, gele kamille, goudsbloemen, grashalmen.