Tuinberichten

Oogstbericht 43

Nieuw te oogsten De krulandijvie is nagenoeg klaar om geoogst te worden. Deze staat op het bed naast het zonnebloemveld, dus naast de weg. Zoek de grootste krop uit en snij de krop met een mesje van de wortels af. Ze zien er heel anders uit dan de andijvie uit de winkel maar dat komt omdat het krulandijvie is. 

Op De zomer en gekleurde wortels zijn nagenoeg op, evenals de zomerprei en de pronkbonen. Er staan nog wel groene vlaggen bij tot het echt op is maar het staat niet meer op de lijst. 

Afgelopen week was het weer heerlijk weer, nou ja, vooral op woensdag en vrijdag, precies de twee dagen dat wij op het land werken. We hebben 684 knoflooktenen geplant, van twee soorten knoflook: de roze Messidor en de rode Morado. Deze laatste heeft het hoogste gehalte aan allicine, de natuurlijke penicilline. Daarnaast hebben we het pompoenveld leeggeraapt om daar de komende week compost te storten zodat er weer genoeg voedingsstoffen in de bodem komen voor het nieuwe seizoen. Ook op het aardappelveld is compost gestort. De winterkolen hebben wormenthee gekregen voor extra bemesting en ze krijgen regelmatig een douche van brandnetelgier tegen de witte vlieg. 

Geen idee wie, maar iemand heeft in de zomer een wormenbak achter gelaten bij het hek (dank!), en daar zitten nu wormen in, met dank aan Hester. De wormenthee komt van wormenbakken thuis. Zowel Hester als ik hebben al jaren wormenbakken voor wormenmest en wormenthee.

Corona De komende vier weken is het theehuis gesloten door de verscherpte Corona maatregelen. Dit betekent voor ons dat we wat minder vaak geopend zijn. De openingstijden voor zolang de verscherpte maatregelen als volgt: Maandagen gesloten, Dinsdagen 09.00-15.00 uur, Woensdagen 09.00-17.00, Donderdagen 09.00-15.00, Vrijdagen 09.00-17.00, Zaterdagen 10.00-12.30 en Zondagen 10.00-13.00.

Het hek zal meestal dicht zitten maar niet op slot. Je kan m zo open schuiven. Zorg wel dat je voor sluitingstijd de poort uit bent en niet ingesloten raakt.

Vakantie Hoera! Ik ben op vakantie van 19-26 Oktober. Een weekje slapen, uitrusten, pierewaaien. Hester neemt waar.

Nu te oogsten Rucola, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), rode biet, Black Futsi pompoen, aardappelen (Agria, Rote Emma en Sarpo Mira), knolselderij, Aziatische mesclun, pepertjes, stengelui, eikenbladsla, groene (bleek)selderij, choggia biet, krul andijvie. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, thaise basilicum, citroengras, krul peterselie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).

Oogstbericht 42

Nieuw te oogsten Er is weer eikenbladsla. Van de 150 planten heeft slechts de helft de hitte en en de regen overleeft. Maar wat er staat is lekker mals. De kropsteel onder de krop afsnijden. De choggia biet op het bed naast de tunnel is ook klaar om geoogst te worden. Zoek vooral de grote exemplaren eruit zodat de kleinere door kunnen groeien. Als je oogst, pak de biet bij het blad en hou met je andere hand de kleinere bieten tegen en trek voorzichtig de biet uit de grond. De bleekselderij kan geoogst. Hij had nog wat groter mogen groeien maar door de nattigheid zie ik dat ie wat aangetast raakt. Graag de hele plant voorzichtig uit de grond trekken evt met behulp van een spitvork.

Op De tomaten en de basilicum zijn zo goed als klaar. Door het vocht en de relatieve kou raken ze makkelijk aangetast door schimmel en andere ziekten. Als je rijpe tomaten in de tunnel ziet hangen: Voel je vrij om zelf te oogsten. De Spaghetti pompoenen zijn op. Het was een experiment en ik denk dat we het een geslaagd experiment kunnen noemen. Volgend jaar weer. En ik zag zojuist dat de kist met Edamame boontjes ook nagenoeg leeg is. Jammer, ze waren zo lekker.

Afgelopen week hebben we de contouren van het teeltplan 2021 vastgesteld en zo weten we nu welke bedden we gaan bedekken met compost en welke niet. Ik ben langs geweest bij de Dahlia vereniging Schiedam om wat extra soorten Dahlias te bestellen.  En de iris-, trommelstok- en pruiklook-bollen zijn getransplanteerd naar de bloementuin. 

Aankomende week Gaan we de knoflook zetten voor het nieuwe seizoen en compost rijden.

Evaluatie seizoen 2020 Ik heb jullie feedback op een rij in een document gezet. Ontzettend fijn om jullie feedback, ideeen en wensen weer te te lezen. Ik zal het document meesturen met deze nieuwsbrief. In het document vermeld ik ook wat we met jullie wensen gaan doen.

Nu te oogsten Rucola, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), rode biet, Black Futsi pompoen, aardappelen (Agria, Rote Emma en Sarpo Mira), pronkbonen, knolselderij, knolvenkel, zomerwortels, gekleurde wortels, Aziatische mesclun, pepertjes, stengelui, zomerprei, eikenbladsla, groene (bleek)selderij, choggia biet. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, thaise basilicum, citroengras, krul peterselie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).

Oogstbericht 41

Nieuw te oogsten De nieuwe stengelui is te oogsten! Dat is de rij die tussen de knolvenkel en de Edamame boontjes staat. Trek de hele bos uitjes uit de grond, eventueel met de spitvork. Ook is er een kleine rij zomerprei voor de liefhebber. De prei staat in de buurt van de pastinaak. De zomerprei oogst je door de spitvork onder de prei te steken en m zo omhoog te trekken. Deze week hebben we ook de laatste aardappels geoogst: De rode Sarpo Mira’s (rood van buiten, wit van binnen). Dit is een vastkokende aardappel, net als de Agria maar dan met een rode schil. We hebben een hele goede aardappel-oogst gehad. De aardappels liggen op de kraam. Volg vooral de groene vlaggen

Op De sla/ gewone mesclun is even op. We hebben nieuwe gewone mesclun gezaaid maar dat heeft even tijd nodig om groot te groeien. De afgelopen tijd hadden we weinig sla. De komende tijd komt daar iets verandering in maar helaas is een groot deel van de kropsla gesneuveld tijdens de laatste hittegolf. Wel is er Aziatische mesclun, dat is een kolensoort mix die je klein in de sla eet.

Afgelopen week hebben we de laatste aardappelen geoogst zoals gezegd, en hebben we een begin gemaakt met het planten  van de bloembollen in de bloementuin. De narcissen en tulpen staan! En we zijn langzaam begonnen met het winterklaar maken van de bedden. Er ligt een grote berg compost op ons te wachten.

CSA NL netwerk Vanmiddag had ik een zoom vergadering met het CSA NL netwerk. Dit is een netwerk dat we hebben opgericht met alle Zelfoogst-moestuinen in Nederland (in het engels CSA genoemd: Community Supported Agriculture) voor onderlinge uitwisseling maar ook om ons krachtiger neer te zetten en onze belangen te behartigen in Nederland. Ontzettend leuk om mijn collega tuinders weer eens te spreken. Wil je meer weten over ons netwerk, kijk dan op www.csanetwerk.nl 

Nu te oogsten Rucola, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties/ kraam)), rode biet, spaghetti pompoen, Black Futsi pompoen, aardappelen (Agria, Rote Emma en Sarpo Mira), pronkbonen, knolselderij, knolvenkel, zomerwortels, gekleurde wortels, Aziatische mesclun, Edamame boontjes, pepertjes, stengelui en zomerprei. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum, citroengras, krul peterselie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).

Oogstbericht 40

Nieuw te oogsten De Aziatische mesclun (snijsla/ kool) is oogstbaar. Te oogsten door 2 cm boven de grond af te snijden zodat ie weer verder kan groeien. En verder hebben we de eerste Edamame boontjes (soya boontjes) op de kraam gelegd. Hiervan eet je de boontjes en niet de peulen. Ze zijn vrij moeilijk te pellen als ze rauw zijn maar gekookt floepen de boontjes zo uit de peulen. Ook komen de eerste Jalapenos (rode pepertjes) op de kraam. Er zitten veel pepertjes aan de planten maar ze kleuren heel langzaam rood en zijn dan op zijn best/ goed pittig. DeHabaneros moeten nog even afrijpen. Afgelopen week hebben we ook de Rote Emma aardappelen gerooid en op de kraam gelegd. Rote Emma is is een kruimig kokende, rode aardappel, voor de liefhebber. En in de bloementuin staat krulpeterselie. In de kruidentuin is ie opgegeten door de slakken maar in de bloementuin doet ie t heel goed.

Afgelopen week hebben we de rest van de paddenstoel- stammen overeind gezet. Nu maar wachten tot de paddenstoelen eruit schieten. En we hebben houtsnippers op de paden in de bloementuin en kruidentuin gelegd waardoor het nu nog mooier is geworden.

Tunnels Langzaam trekt de herfst over het land. Het land is alweer goed nat. En ook in de tunnels wordt het steeds vochtiger en dat willen we niet. Dus graag de deuren openlaten zodat het vocht uit de tunnels kan. Zo kunnen we langer van de tomaten genieten.

Winterrooster Vanaf 1 Oktober vervalt de avondopenstelling en gaan we op dinsdagen om 15 uur dicht. De tuin is tussen 1 oktober en 1 april toegankelijk van woensdag t/m zondag tussen 10.00-17.00 uur en op dinsdag van 10.00-15.00 uur. Ook wij trekken langzaam weer naar binnen en zijn vanaf 1 Oktober op woensdagen en vrijdagen op het land. Dus wil je ons spreken, mail, app, of kom op woensdagen of vrijdagen.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties/ kraam)), rode biet, spaghetti pompoen, Black Futsi pompoen, aardappelen (Annabelle, Agria en Rote Emma), pronkbonen, knolselderij, knolvenkel, zomerwortels, gekleurde wortels, Aziatische mesclun, Edamame boontjes, pepertjes. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum, citroengras, krul peterselie. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).

Oogstbericht 39

Nieuw te oogsten Deze week geen nieuwe groenten. Wel zijn er wat groenten op: Stengelui, choggia biet en de meiraapjes, en ook de suikermais is bijna op. Gelukkig komt er binnenkort weer snijsla (mesclun) vrij.

Afgelopen week zijn we vooral bezig geweest met wieden van de winterkolen en de winterbloemkool, en met de paddenstoelen. De stammetjes zijn begin maart ge-ent met broed en kunnen nu overeind gezet worden zodat de zwammen (shiitake en zomer/ winter oesterzwam) zich kunnen gaan vormen. Ik ben heel benieuwd en kijk uit naar dat heerlijks.

Komende week gaan we nog wat rammenas zaaien, wat raapstelen en gaan we verder met het winterklaar maken van bepaalde bedden. En de laatste stammetjes met winter oesterzwam overeind zetten. 

Herfst De herfst komt eraan, je voelt het door de mooie dagen heen. Vanochtend vroeg was het behoorlijk koud en zelfs het onkruid groeit minder hard :-). Nog even en het is 1 Oktober en gaan we langzaam over op het winterschema (2 dagen op het land/ 3 dagen op kantoor). Daarover volgende week meer. De openingstijden van de akker blijven nagenoeg hetzelfde, maar vanaf 1 oktober vervalt in ieder geval de avond openstelling op donderdagen. 

Oogstinstructies Snijbiet oogst je door de steel 1-2 cm boven de grond af te snijden. Dus liever niet alleen het blad meenemen maar de hele stengel met blad.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, Chioggia biet, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties/ kraam)), rode biet, spaghetti pompoen, Black Futsi pompoen, aardappelen (Annabelle & Agria), suikermais, pronkbonen, knolselderij, knolvenkel, zomerwortels, gekleurde wortels. Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum, citroengras. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).

Oogstbericht 38

Nieuw te oogsten De wortels zijn groot genoeg om te oogsten, zowel de gekleurde wortels als de zomerwortels (Amsterdamse bak). Ze staan op de oude akker, rechts van het middenpad. Oogst, maar denk ook aan je mede oogstgenoten. Wortels zijn de lievelingen van veel oogstgenoten, blijkt. De knolvenkel is ook vrijgegeven om te oogsten, Ze zijn namelijk aan het doorschieten -ws door de hitte van een paar weken geleden- en beter dan dit worden ze niet, helaas. In de tunnel staat citroengras. Nog niet zo dik als bedoeld maar er kan voorzichtig geoogst worden (paar stengels per plant). Het ruikt verrukkelijk! Je oogst citroengras door de stengel 1 cm boven de grond af te snijden. De Agria aardappelen zijn geoogst. Enorme knoerten zijn het. Ze liggen op de kraam. Het experiment met de aubergines gaat goed. Elke week halen we er een paar van de plant en leggen ze op de kraam. Helaas nog niet genoeg voor iedereen maar we weten voor volgend seizoen dat aubergines het goed doen in de tunnel!

Feedback Als je vorige week niet bij de oogstgenoten bijeenkomst was, wil ik je vragen vier vragen te beantwoorden en via mail aan mij te sturen: 1. Wat is de belangrijkste reden dat je oogstgenoot bent geworden? 2. Waar word je blij van/ waar ben je tevreden over? 3. Wat kan anders/beter? 4. Wat zijn je wensen voor seizoen 2021?

Vol Dit seizoen zitten we vol (80 monden)! Als er nu nieuwe aanmeldingen zijn, komen ze op de lijst voor volgend seizoen. Weet je nog mensen die volgend jaar mee willen doen? Leidt ze een keer rond op de tuin en laat ze mij een mail sturen. Volgend jaar gaan kunnen we groeien tot 120 monden.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, Chioggia biet, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), meiknollen, gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties/ kraam)), rode biet, spaghetti pompoen, Black Futsi pompoen, aardappelen (Annabelle & Agria), suikermais, pronkbonen, knolselderij, knolvenkel, zomerwortels, gekleurde wortels . Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum, citroengras. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).

Oogstbericht 37

Nieuw te oogsten De Black Futsi pompoen rijpt langzaam af en elke dag zullen we kijken welke geoogst kunnen worden. Deze pompoen lijkt qua smaak op de Red Kuri maar is net wat notiger en heeft een dikkere schil. Daardoor blijft ie lang goed. De schil is trouwens uitstekend te eten. En het zijn plaatjes. Ook de suikermais is rijp. Voel even voor je de kolf plukt of de mais mooi dik is. En de knolselderij kan geoogst. Hij had best nog wat groter kunnen groeien maar er waart een schimmel rond en elke week gaan er een paar kapot. Dan maar opeten.

Afgelopen week was de week van de klepelmaaier. Die had ik 10 maanden geleden besteld maar om allerlei redenen werd ie afgelopen dinsdag pas geleverd. Met een klepelmaaier maai je groenbemesters -maar ook gewasresten- helemaal fijn, zodat er een dikke laag mulch op het land terecht komt. En dat doet de bodem en het bodemleven veel goed. En het was de week van de oogstgenoten bijeenkomst en het oogstdiner. Wat een feest was het! Van de oogstgenoten bijeenkomst zal ik deze week een kort verslag maken zodat degenen die er niet waren ook op de hoogte zijn. En het oogstdiner was fenomenaal: lekker, gezellig, sprookjesachtig! Ik zit nog na te genieten.

En misschien kunnen jullie het zien: we hebben weer kruiwagens vol onkruid afgevoerd. 🙂

Op Er zitten hier en daar nog jonge stamslabonen en spekbonen aan maar de meeste bonen zijn bezig droogbonen te worden. De Red Kuri pompoen is ook op. In totaal hebben we er zo’n 50 geoogst maar ze zijn zeer populair. En de courgettes zijn zo goed als op. Sommige planten hebben wel 18 vruchten gegeven. Ongelofelijk.

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, Chioggia biet, rode kool, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), meiknollen, gekleurde snijbiet, piepkleine sjalotten (kraam), gele uien (kramen), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties/ kraam)), rode biet, spaghetti pompoen, Black Futsi pompoen, aardappelen (Annabelle), suikermais, pronkbonen, knolselderij, knolvenkel . Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel etc. Voor de bloemtuin geldt: Pluk met mate wat je wilt maar laat de laatste bloemen staan (voor zaad en andere doelen).

Oogstbericht 36

Nieuw te oogsten Ja! De eerste red kuri pompoenen, spaghetti pompoenen, aardappels (Annabelles), en gele uien liggen op de kraam. De spaghetti pompoen is een noviteit  en zeker niet te eten zoals andere pompoenen. Je eet het als spaghetti (zie voor recepten bv https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1189423/spaghettipompoen-met-tomaten-spinazie-en-ricotta). We zijn begonnen met het rooien van de Annabelles. Ze zijn wat klein gebleven maar de smaak is opperbest. Het zijn vastkokende aardappels, ideaal voor aardappelsalades maar ook voor patatjes (mijn favoriet).

Afgelopen week Het onkruid grijpt me nog steeds naar de keel. Sjonge sjonge, er komt geen einde aan het wieden, schoffelen, trekken van onkruid. Maar we hebben ook weer gezaaid en geplant: Spinazie (matador), veldsla, snijsla, Aziatische snijsla. De plantjes van Jongerius (eikenbladsla, ijsbergsla, winterbloemkool) hebben erg geleden onder de hitte en een groot deel is gestorven. We gaan zien of we zelf nog een keer kropsla en winterbloemkool kunnen zaaien.

Oogstgenoot bijeenkomst: Nog even alles op een rij: Zaterdag 5 september beginnen we om 16.30 met onze oogstgenoot bijeenkomst. We beginnen met een korte uitleg over composteren (door Caroline de Vlaam van Velt). Tussen 17.00-18.00 uur blikken we terug en kijken we vooruit naar 2021. Om 18 uur is er een borrel. Het is fijn als je me laat weten of je komt via stadsboerinrotterdam@xs4all.nl, dan kan ik zorgen voor voldoende drankjes/hapjes. 

Oogstdiner Om 18.30 uur begint het oogstdiner. Als je mee wilt eten, geef je dan op voor 1 september 18.00 uur via Bella reserveren@talentfabriek010.nl en meld vooral dat je oogstgenoot bent. Voel je vooral niet verplicht, maar tis vooral heel leuk, romantisch en het is voor het goede doel Natuurtalent.  Oogstgenoten betalen €19,95/ kind €10,00 voor het diner (excl drankjes) en andere gasten €24,95/ kind €12,50. Er kunnen slechts 50 mensen mee-eten. Dus haast je!

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, laatste stengelui aka bosui, Chioggia biet, rode kool, Aziatische mesclun, laatste courgette geel en groen, laatste krulsla, laatste andijvie, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), meiknollen, laatste sperzieboontjes (stamslabonen), gekleurde snijbiet, uien (piepkleine sjalotten), laatste spekbonen paars (Blauhilde) en geel (Neckar Gold), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties), rode biet, gele ui (kraam), Red kuri pompoen, spaghetti pompoen, aardappelen (Annabelle) . Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel.

Oogstbericht 35

Herfst Na de extreme warmte, rook ik vandaag de herfst. Een vleugje maar, maar ik rook t echt. Ook de gewassen beginnen zich wat terug te trekken: de courgette planten worden sleets, en ook het loof van de pompoenen lost langzaam op. Daarmee trekt ook de overvloed zich langzaam terug. Jullie hebben uitstekend je best gedaan! De overvloed aan rode kool en courgettes is opgelost. Dus kunnen we weer terug naar het gewone ‘oogsten voor directe consumptie’. 

Nieuw te oogsten De rode krootjes (de halve rij t dichts bij de tunnel) zijn groot en kunnen geoogst. Deze week zullen misschien ook de eerste pompoenen en aardappelen op de kraam verschijnen. En blijf letten op de vlaggen. Als er geen vlag staat bij het naambordje, kan t nog niet geoogst worden (om verschillende redenen). 

Op De lijst met groenten is deze week wat gekrompen: De wortels (zomer en kleuren) zijn op, de prei, de eikenbladsla, en de andijvie bijna, de ijsbergsla, de veldkomkommers, augurken. 

Oogstfestival en oogstdiner Alweer een reprise. Drie keer is scheepsrecht.Uiteindelijk gaat het oogstdiner op zaterdag 5 september plaats vinden! Ik zal mijn leven beteren en minder verwarring zaaien :-).   Oogstgenoten betalen €19,95 voor het diner (excl drankjes) en andere gasten €24,95. Er kunnen slechts 50 mensen mee-eten helaas.Dus geef je snel op bij Bella reserveren@talentfabriek010.nl en meld vooral dat je oogstgenoot bent. Wordt vervolgd 🙂

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, laatste stengelui aka bosui, Chioggia biet, rode kool, Aziatische mesclun, courgette geel en groen, laatste krulsla, laatste andijvie, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), meiknollen, sperzieboontjes (stamslabonen), gekleurde snijbiet, uien (piepkleine sjalotten), spekbonen paars (Blauhilde) en geel (Neckar Gold), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties), rode biet . Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel.

Oogstbericht 34

Hittegolf Het kan jullie niet ontgaan zijn. Het onkruid tiert welig op de akker. De nieuwe planten (winterbloemkool, ijsbergsla en eikenbladsla, andijvie en roodlof) zijn nog niet de grond in gegaan, en ook de veldsla en spinazie zijn nog niet gezaaid.Het was gewoonweg te warm om hard te werken. Hopelijk wordt het komende week iets beter weer om te werken :-). 

Nieuw te oogsten De tomaten beginnen nu mooi te rijpen. Wat wil je ook met dit mooie weer. Er zijn drie hoofdsoorten: Ossenhart (grote vleestomaat, zie foto), de gardeners’ delight (kleine tomaten voor in de salade) en sweeties (snack tomaatjes). Als er tomaten op de kraam liggen, pak er wat van maar laat ook voor anderen. We plukken elke dag en leggen de tomaten op de kraam. 

Op De prei is nagenoeg op en de stengelui die achter de prei stond ook bijna. En helaas, de heerlijke veldkomkommers en augurken zijn ook aan het eind van hun productieve leven gekomen. De ijsbergsla begon van binnenuit te rotten (en te stinken bovendien) en dus zijn ze geruimd afgelopen week.

Oogstfestival en oogstdiner Even een reprise. Ik was net even te enthousiast met de data. De genoemde zaterdagen zijn al volledig geboekt voor andere feesten en partijen. Op zondag 6 september is het Struinen in de Tuinen en daar kunnen we dan mooi een oogstdiner en andere activiteiten aan koppelen is het idee. Wordt vervolgd :-).

OvervloedZoals jullie zien vult de kraam zich met vooral gele courgettes. Neem vooral wat meer courgettes mee! Een heerlijk recept voor courgette plaatkoek vind je op https://www.okokorecepten.nl/recept/groenten/courgette/griekse-courgetteplaatkoek-amp. En kijk voor courgette kimchi op mijn site onder recepten. Verder staat er nog behoorlijk wat rode kool op het veld (de eerste batch met de groene vlag). Neem daar ook wat extra van mee en maak er rode zuurkool van https://www.dehippevegetarier.nl/vegetarische-recepten/hoe-maak-rode-zuurkool/ .  

Verder groeit en bloeit het dat het een lieve lust is. Geniet ervan maar denk zeker aan je mede-oogstgenoot als je oogst (er zijn nu 70 monden die van het land eten).

Nu te oogsten Gewone mesclun, rucola, stengelui aka bosui, Chioggia biet, rode kool, Aziatische mesclun, knoflook (op de kraam), courgette geel en groen, eikenbladsla, krulsla, andijvie, nieuw zeelandse spinazie, koolrabi, groene snijbiet (Erbette), meiknollen, sperzieboontjes (stamslabonen), gekleurde snijbiet, zomerwortel, gekleurde wortel, laatste veldkomkommers & augurken (kraam), uien (piepkleine sjalotten), broccoli, spekbonen paars (Blauhilde) en geel (Neckar Gold), tomaten (ossenhart, gardeners’ delight, sweeties) . Kruiden: Citroenmelisse, bieslook, lavas/maggikruid, citroenthijm, munt (divers), salie, basilicum rood en groen, en thaise basilicum. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruid, goudsbloem, rucolabloem, dahlias. Bloemen: Verbena, verbena hastata, cosmea, leeuwenbek, wortelbloemen, zonnebloemen, tabaksbloem, dahlias, goudsbloem, kaardebol, crocosmea, adderwortel.