Tuinberichten

Oogstbericht 10

Afgelopen week was het natuurlijk topweer. Het is altijd fijner werken als het mooi weer is. En daarnaast konden we eindelijk de akker op. Al die tijd was het gewoon te nat en als je dan op de akker gaat staan, verniel je de losse structuur van de grond en dat willen we ten alle tijden voorkomen. We hebben dus onze tanden gezet in het peulenveld. De kapucijner- en de rijserwt bedden zijn klaar om ingezaaid te worden, en de peulbedden schieten ook aardig op. Maar man man, wat een werk is het weer om al dat gras weer uit de bedden te halen! Ik vergis me altijd weer hoeveel werk dat is.

Onderweg naar de akker kwam ik twee mannen tegen die omgewaaide bomen aan het versnipperen waren en zij waren zo vriendelijk om een hoopje snippers bij ons af te leveren. Zo ziet ineens de bloementuin er weer helemaal puik uit. Alle paden hebben een goede laag snippers gekregen zodat iedereen weer weet wat bed is en wat pad. Heerlijk zulk constructief werk.

Komende week gaan we ons vooral richten op het aardbeiveld want over een week worden er 500 nieuwe bio-aardbeiplanten geleverd door firma de Kemp uit Venlo (daar gaan die voedselkilometers weer). En hopelijk kunnen we de tuinbonenbedden ook prepareren, en als het echt meezit ook het slaveld, kolenveld en wortelveld. Maar in plannen ben ik nog steeds vrij slecht. Geeft niets, komt toch uiteindelijk altijd weer goed. Mochten jullie meer inzicht in ons planningsgebeuren en teeltplan willen hebben: tegenwoordig hebben we een whiteboard in de kas hangen met het teeltplan en de werkzaamheden die we die week gaan doen. Lijkt net echt.   

Campagne ‘Het nieuwe normaal? Wij eten lokaal!’ is van start. In het weekend van 19-20 Maart zetten allerlei zelfoogstmoestuinen in Nederland de deuren open voor nieuwe oogstgenoten of anders geinteresseerden. Wij doen ook mee en wel op zaterdag 19 maart. We hebben rondleiding om 10.30, 11.30, 13.00 en 14.00 uur. Mocht je buren, vrienden of kennissen hebben die misschien oogstgenoot willen worden, laat ze zich dan aanmelden voor een rondleiding via mijn mailadres stadsboerinrotterdam@xs4all.nl en/of na 11 maart op https://www.wijetenlokaal.nl . Ik kan nog wel wat nieuwe oogstgenoten hebben. 

Nieuw te oogsten Naast de winterpostelein (echt lekker hoor), kan je ook de grootste exemplaren van de veldsla in tunnel 1 oogsten. Verdorie, weer vergeten filmpjes te maken. Komen nog. De veldsla oogst je door het hele plantje uit de grond te trekken, zo krijgen meteen de kleinere exemplaren wat meer groeiruimte.

Deze week te oogsten Aardpeer, wat winterwortels, en als je goed zoekt nog wat spruiten en winterpostelein en veldsla in de tunnel naast de kas.

Oogstbericht 09

Lente En toen was er plots stilte na de storm in de vorm van lente!Dat geeft de burger goede moed en zin in zaaien. Vorige week hebben we het landbouwplastiek weer op de goede plekken gelegd maar tegelijk alvast een deel van het zomerkolen veld vrij gelaten zodat de eerste onkruidzaden kunnen ontkiemen.Over twee weken (week 11) kunnen we dan schoffelen en compost rijden zodat we in week 12 of 13 kunnen gaan planten. Daarmee hopen we de eerste onkruiddruk weggenomen te hebben. Inmiddels is ook mijn zaad binnen  en mijn pootaardappelen. Dus we zijn nu echt klaar voor het seizoen. Daarnaast groeien de pepers en de aubergines heerlijk door in de propagator met daarboven de groeiverlichting van oogstgenoot Peter. 

Nieuw te oogsten In de tunnels is het nu al lekker warm en de winterpostelein is enorm gegroeid en kan geoogst worden (tunnel naast de kas). Ik denk dat we hier nog geen filmpje over hebben maar je doet het als volgt: Je pakt een handje postelein, snijd het 1-2 cm boven de grond af, en neemt dan nog een handje. Postelein moet je rauw eten, in een salade of rauw door gekookte puree of aardappelen mensen. Nooit koken want dan blijft er NIETS over, niets van het volume maar ook niet van de smaak. Heb zelf net een lauwe salade met postelein en spruiten gegeten. Lekkerrrrrr.

Hoeveel voedselkilometers heb ik vandaag op mijn bord liggen? Een goede vraag om af en toe bij stil te staan. Kijk eens op je bord en zie wat er zoal op ligt. Waar komt het vandaan? Voeding is inmiddels goed voor een derde van alle transporten over de wereld. De consument is zich daar niet altijd van bewust omdat op producten niet het aantal afgelegde kilometers staat vermeld, maar de keuzes die wij maken hebben wel rechtstreeks invloed op de uitstoot van broeikasgassen. Een simpele diepvriespizza kan zomaar samengesteld zijn met ingrediënten uit 5 werelddelen. Een blik tomatensoep met balletjes heeft 32.000 kilometer gereisd voordat het de pan in gaat. 

Al een tijdje ben ik aan het nadenken hoe ik mijn hogere doelen inzichtelijk kan maken. Ik ben de tuinderij begonnen omdat ik van lekker eten hou maar vooral ook omdat ik een bijdrage wil leveren aan een duurzamer voedselsysteem, zonder gif en kunstmest. Daarnaast wil ik graag een piepkleine bijdrage leveren aan het verminderen van CO2 uitstoot en dan met name de uitstoot van het transport van voedsel. Hoeveel CO2 uitstoot zouden wij met alle oogstgenoten besparen door het lokaal oogsten van onze groenten? Leuk om daarover na te denken. Als je met me mee wilt denken /zoeken, laat het me vooral weten. Naast verminderen van CO2 uitstoot (vervoer), wil ik kijken naar verbeterde bodem, verbeterde biodiversiteit en nog zo wat van die dingen. Als je daar ideeen over hebt, laat het me ook vooral weten. Ik vind het leuk om daar samen verder over na te denken. 

NL doet Op vrijdag 11 Maart is er NL Doet op ons terrein. Op de site zijn alle 12 plekken al vol maar mocht je ook mee willen helpen om het terrein weer op te knappen of om compost te rijden, meldt je vooral bij mij aan. Het is van 10.00-16.00 uur maar elk uurtje dat je kan is mooi meegenomen. 

Deze week te oogsten Aardpeer, wat winterwortels, en als je goed zoekt nog wat spruiten en winterpostelein in de tunnel naast de kas.

Oogstbericht 08

Storm Zowel woensdag als vrijdag zijn we met name bezig geweest met het verzwaren van de tunnels en het landbouwplastiek. Kruiwagens vol met zware stenen hebben we naar de bedden gesleept. Mijn bovenarmen passen nauwelijks nog in mijn kantoorbloesjes en jasjes. Echt veel geholpen heeft het niet. Het goede nieuws is dat de tunnels en de kas nog staan. Het slechte nieuws is dat het landbouwplastiek overal en nergens ligt en dat de yurt nogmaals uit haar verband gewaaid is. Eerlijk gezegd ben ik zelf nog niet gaan kijken. Ik had thuis nogal last van stormschade. Mijn houten balkonhek van 6 meter breed vloog de lucht door en kwam bij de buren op het balkon terecht en de schutting van mijn dakterras lag op 45 graden. Dus daar ben ik dit weekend vooral mee bezig geweest. En van naar de tuin gaan kwam helaas niets. Gelukkig stuurde Debby wat fotos door. Ik vind het altijd weer bijzonder om te zien dat de planten die nog op de akker staan nergens last van hebben.

Trouwens, als jullie nog een goede aannemer weten die hout-en zinkwerk doet, ik hou me van harte aanbevolen. Het is gekkenwerk om iemand te vinden die tijd en zin heeft. De hele ochtend aan de telefoon gehangen. Maar goed, de stormen zijn voorbij dus de lente kan beginnen.

Inmiddels zijn niet alleen de planten voor week 12 besteld maar ook alweer die voor week 16! Dus met het hoofd zit ik al in week 16, en dat is half april. Deze week komt ook het zaadgoed binnen en de pootaardappelen. En de laatste correcties aan het teeltplan zijn gemaakt. Dus we zijn er bijna klaar voor. Alleen het land moet droger worden. Het is zeik en zeiknat. En dat betekent dat we nauwelijks op de akker kunnen lopen. Ik hoop van harte dat er de komende weken even geen regen valt.

Openingstijden Let op! Wij zijn er dan wel weer op woensdagen en vrijdagen, zodat op die dagen de tuin weer open is van 09.00-17.00 uur. Maar het theehuis blijft dicht tot 1 Maart. Ze zijn bezig met het opknappen van het theehuis. Dat betekent dat we voorlopig nog even gesloten zijn op zondagen, en op zaterdagen alleen open zijn tussen 10.00-13.00 uur.

Deze week te oogsten Aardpeer, wat winterwortels, en als je goed zoekt nog wat spruiten.

Oogstbericht 07

Tijd van het jaar Ik kan bijna niet wachten om te zaaien en te planten. De compost is binnen, de kas is in stelling gebracht als kraamkamer, het teeltplan is ongeveer af. Zelfs het teeltplan voor de bloemen is klaar. Alleen het zaad, poot en plantgoed is er nog niet. Het meeste verwacht ik rond volgende week en dan kan de pret beginnen. Toch zullen we heel gematigd beginnen.  Vorig jaar hadden we de eerste planten in week 13 de grond in. Het was toen 22 graden. Een week later was er hagel en vroor het. Dit jaar komen de planten in week 12, en de aardbeien in week 10, maar we houden het weer nauwlettend in de gaten. Thuis ben ik trouwens al wel begonnen in mijn propagator. Op dit moment ben ik de propagator (=warme kweekbak) aan het ijken zodat het constant 24-25 graden is. Morgen of overmorgen zal ik de eerste pepertjes en aubergines zaaien. Die ontkiemen alleen in de warmte. En groeien dan vervolgens heel langzaam tot ze in mei de tunnels in kunnen. Dus mijn werkkamer verandert langzaam in een kweekcentrum. Vandaag heb ik wel de dahliaknollen uit mijn werkkamer gehaald en naar een tuinhuis gebracht. Ze begonnen al uit te lopen en dat is twee maanden te vroeg. Zaterdagmiddag hebben we de eerste dahlia knollen staan scheuren (vermeerderen). Een lekker klusje. Nu liggen ze weer koud zodat ze niet verder uitlopen.

Afgelopen week hebben we weer lekker staan buffelen op het leeghalen van de greppels en hebben de modder uit de drainage pijpen getrokken. En hebben we even wat onkruid gewied in de tunnels zodat de bladgroenten ongestoord verder kunnen groeien. Hier en daar moet er wel wat bijgezaaid worden want er is een woelmuis dwars door de bedden gegaan. Maar de winterpostelein ziet er goed uit en groeit gestaag. Ook verscheen er in het Rotterdampasblad een review van de Velt excursie op de akker. Leuk artikeltje geworden (zie foto). In het kader van ‘Rotterdam gaat de boer op’ is de Tuinderij opgenomen in een mooie fietstocht in het Rotterdam Ommeland, zie https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/zuidpolder/route/boerenfietsroute-over-het-rotterdams-platteland-tussen-delft-en 

Openingstijden Let op! Wij zijn er dan wel weer op woensdagen en vrijdagen, zodat op die dagen de tuin weer open is van 09.00-17.00 uur. Maar het theehuis blijft dicht tot 1 Maart. Ze zijn bezig met het opknappen van het theehuis. Dat betekent dat we voorlopig nog even gesloten zijn op zondagen, en op zaterdagen alleen open zijn tussen 10.00-13.00 uur.

Deze week te oogsten Aardpeer. Wat winterprei, wat winterwortels, en als je goed zoekt nog wat spruiten en voor het geoefende oog veldsla buiten tussen de kolen. 

oogstbericht 06

De magere maanden zijn begonnen. Op het veld, groeit er -naast heel veel modder- nagenoeg niets meer. De boerenkool, palmkool kan je wel ‘op’ noemen, en ook de prei wordt steeds schaarser. En de bladgroenten in de tunnels zijn nog lang niet groot genoeg om geoogst te worden. Dus het wordt even hongerlijden. Dat is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Op zich niet zo heel slecht zo vroeg in het voorjaar. Raken we misschien de winterkilos kwijt ;-)). 

Afgelopen week zijn we officieel begonnen op woensdagen en vrijdagen. In de tussentijd maken we het teeltplan rond, baggeren we wat sloten uit, zijn we begonnen met het inrichten van de kas, hebben we nog wat bedden afgedekt met landbouwplastiek, en ben ik ook bezig met het samenstellen van het Stadsboerin Team 2022. Dat ziet er al goed uit. Als alles doorgaat is het team zo goed als compleet. Als het zover is, zijn jullie de eersten die het horen.

Ook ben ik bezig met het inventariseren van oogstgenoten: wie gaat door, wie houdt op etc. Gelukkig blijven de meesten van jullie en dat vind ik superfijn. Dat betekent ook dat we plek hebben voor nog ongeveer 30 nieuwe oogstgenoten. Dus mocht je iemand weten die graag meedoet, laat hem/haar vooral een mail sturen voor de aanmelding. Als jullie blijven krijgen jullie ergens begin maart een contractje plus factuur. Het nieuwe seizoen begint op 1 april en dat betekent dat alle huidige oogstgenoten tot die tijd kunnen blijven oogsten, als er tenminste iets is. Eind februari verwacht ik de winterpostelein.

Afgelopen week is ook de compost van van Iersel gebracht. Helaas hebben zij alleen een achterkiep zodat de helft van de compost over de weg werd uitgestrooid en wij als een malle de weg weer vrij moesten scheppen. Meteen een goede work out gehad. Zie ook de fotos.

Openingstijden Let op! Wij zijn er dan wel weer op woensdagen en vrijdagen, zodat op die dagen de tuin weer open is van 09.00-17.00 uur. Maar het theehuis blijft nog even dicht. Ze zijn bezig met het opknappen van het theehuis. Dat betekent dat we voorlopig nog even gesloten zijn op zondagen, en op zaterdagen alleen open zijn tussen 10.00-13.00 uur.

Deze week te oogsten Aardpeer. En de rest, tja het wordt nu echt magertjes. De magere maanden zijn begonnen. Wat winterprei, wat winterwortels, en als je goed zoekt nog wat spruiten. 

Oogstbericht 05

Weer aan de slag  Poehpoeh, hehe, ik ben weer aan de slag en probeer in het gareel te geraken.  Dat valt niet mee. Het duizelt me. Probeer het teeltplan te stroomlijnen maar ik geloof dat we teveel willen dit jaar. Komt vast goed maar tis wel even puzzelen.  Vanochtend heb ik alweer de eerste planten besteld bij biologische kwekerij Jongerius in Houten, en wel 17 kisten, goed voor 2655 plantjes. Die gaan week 12 de grond in. En daarvoor, in week 11 gaan de aardbeien de grond in. Ergens in week 5 of 6 komt ook de compostman zijn precisie bemestingscompost brengen, 19 ton om precies te zijn. Daarmee gaan we bodem extra voeden, vooral de kolen en de kroten hebben daar volgens mij behoefte aan.  Deze week beginnen we met het opruimen van de kas en met het plaatsen van de nieuwe deense karren en gaan we de sloten uitbaggeren. Niet zo’n leuk werkje maar het moet ook gebeuren om het overtollig water weg te laten lopen.  De bedden mogen nog even in rust blijven. Hans wordt dit seizoen hoofd onkruidbestrijding en hij wil zoveel mogelijk er voor zorgen dat we met ‘valse zaaibedden’ kunnen werken. Dus 2 weken van te voren alles klaarleggen zodat het blootgelegde zaad kan ontkiemen, en hop, onthoofd kan worden. 

Fotos Verder groeit de winterpostelein lekker door in de tunnel en trekt zich niets aan de van de wind en kou en donkerte. Op de foto zie je ook dat ik bij een shiitake kwekerij ben. Afgelopen vrijdag had ik een uitje naar het Deelerwoud om shiitake stammen op te halen bij Sjoerd de Shiitake kweker. De paddenstoelen worden een nieuw sub bedrijf van de Stadsboerin en zitten helaas niet in het oogstpakket.  Als ze al opkomen gaan ze in de losse verkoop, aan jullie of op de markt. Op de terugweg ben ik langs de boerderij van Stefan -stagiair op de akker in 2020- gereden om bier op te halen. Van het winterrogge van het land maakt hij een starter voor het maken van bier. Zo hebben we dus Stadsboerin rogge winterblond bier. Heerlijk spul. Ik heb nog twee dromen: een paddenstoel kwekerij en een bierbrouwerij beginnen. Wordt vast vervolgd.

Openingstijden Let op! Wij zijn er dan wel weer op woensdagen en vrijdagen, zodat op die dagen de tuin weer open is van 09.00-17.00 uur. Maar het theehuis blijft nog even dicht. Ze zijn bezig met het opknappen van het theehuis. Dat betekent dat we voorlopig nog even gesloten zijn op zondagen, en op zaterdagen alleen open zijn tussen 10.00-13.00 uur.

Deze week te oogsten

Aardpeer, laatste boerenkool en palmkool, nog wat savooiekooltjes, winterprei, allerallerlaatste knolselderij, winterpeen.

Oogstbericht 04

Binnenskamers Buiten is het guur, koud en nat. Binnen worden er inmiddels weer allerlei plannen gesmeed. Hans en ik zijn het teeltplan aan het maken van 2022. En we zijn heel wat van plan. Komend seizoen  willen we voor 150 monden groenten, kruiden en bloemen gaan verbouwen en dat is ongeveer de maximale capaciteit van de Tuinderij, of we moeten meer opvolgingsteelten gaan doen, maar daar gaan we volgend jaar naar kijken.  Eerst maar eens dit seizoen bekijken.  We hebben in totaal 19.5 groot bedden (van 10×18-19 m)  plus 2 tunnels en de kas, voor de groenten, koude kruiden, aardebei en rabarber. Daarnaast hebben we nog de bloementuin (360m2) en de fruitgaard. Komend seizoen hebben we -inshallah- wat meer diversiteit in het zachtfruit: naast aardbei en rabarber krijgen we frambozen, zwarte bessen en kruisbessen en ga ik proberen de bramen aan te zwengelen. De bosrand met zacht fruit gaat verhuizen naar de Natuurtalent zachtfruit gaard zodat alles bij elkaar komt te staan. 

Alle twee de tunnels gaan dit jaar bezet worden door tomaten, met een rand van peper en de verschillende soorten basilicum. En we gaan naast de Ossenhart en sweety tomaten een derde soort kweken: de San Marzano tomaat, een heerlijk zoete handtomaat. De aubergines (experiment van seizoen 2021) deden het naar mijn smaak te ielig onder het plastiek, en we gaan nu proberen of ze het in de kas beter gaan doen. Nieuw in het assortiment is een experiment van klim spinazie naast de komkommers. Schijnt heel lekker te zijn. Van Leen, een van onze vrijwilligers, heb ik een handje zaad gekregen. 

Het is de bodem We gaan vaste subbedden maken, de kleine bedden die in de grootbedden liggen. We konden afgelopen seizoen constateren dat de paden behoorlijk dichtgelopen worden. Doordat we nu vast paden gaan houden, hebben we wat minder grond bewerking nodig. We gaan uberhaupt minder aan grondbewerking doen. Daar waar het kan, gaan we niet spitten maar alleen het oppervlakkig onkruid weghalen/ verstikken met het zwarte plastic, compost toevoegen en planten/zaaien. Daarmee hopen we ook de onkruiddruk te verlagen. Dat klinkt misschien gek, maar juist door het omwoelen van de aarde komt er oud onkruidzaad omhoog en dat heeft maar een fractie van een seconde nodig van licht om te ontkiemen. En dat willen we niet. Maar zoals gezegd, sommige bedden hebben nog erg te lijden van het wortelonkruid en daar moet wel een spitvorkje doorheen. De frees laten we net als voorgaande jaren hopelijk niet of nauwelijks gebruiken zodat het bodemleven niet vernield wordt. Ik heb allerlei interessante dingen geleerd over de bodem uit het boek van No-Till waar ik al eerder over schreef. Over schimmels (mycorrhiza) en bacterien en hoe belangrijk deze zijn voor de verbouw van groenten. Door de bodem te veel te bewerken en open te laten liggen wordt het bodemleven verstoord en dat willen we zo min mogelijk doen. Ook wil ik -naast de winterrogge- meer groenbemesters gaan gebruiken om de bodem gezond te houden. Dus zodra er een gewas weg is, hoppa, even wat groenbemester inzaaien.

Naast keurcompost die ik bij Indaver haal, ga ik dit jaar ook precisie bemesting met compost toepassen. Er zijn grond monsters gedaan en op basis van de analyse maakt van Iersel een precisie samenstelling om het bodemleven en daarmee de groenten te voeden. Voor de liefhebbers: De bodem heeft inmiddels op veel plekken een organisch stofgehalte van 9.2-9.7% en dat is goed nieuws!

Niet vergeten Als je in seizoen 2022 weer oogstgenoot wilt worden en je hebt je nog niet opgegeven, doe dat dan per ommegaande zodat je zeker een plekje hebt. Voor allen die zich al wel hebben opgegeven, super top dat jullie weer meedoen.

We zijn er weer.  In week 5 gaan we weer langzaam de Tuinderij op. Vanaf 1 Februari zijn er weer op woensdagen en vrijdagen te vinden op de akkers tussen 09.00-17.00 uur. En vanaf 1 April weer elke dinsdag t/m/ vrijdag.

Openingstijden Let op! Wij zijn er dan wel weer op woensdagen en vrijdagen, zodat op die dagen de tuin weer open is van 09.00-17.00 uur. Maar het theehuis blijft nog even dicht. Ze zijn bezig met het opknappen van het theehuis. Dat betekent dat we voorlopig nog even gesloten zijn op zondagen, en op zaterdagen alleen open zijn tussen 10.00-13.00 uur.

Deze week te oogsten

Aardpeer, laatste boerenkool en palmkool, nog wat savooiekooltjes, de allerallerllaatste rammenas, de laatste rode koolrabi, winterprei, knolselderij, winterpeen en nog wat heldhaftige rucola en roodlof (de laatste onooglijke kropjes onder het klimaatdoek maar als je de vieze bladeren wegschraapt, komt er rood-lekkers tevoorschijn). 

Fotos: Een foto van het Groot Trilgras. Dat is prachtig in droogboeketten en het stond al in de bloementuin maar we gaan er nog meer inzaaien. Venkel (bladvenkel) die alweer opkomt. Dit weekend was ik op bezoek bij een collega tuinder in Rading/ Hilversum.

Oogstbericht 03

Winterrust Het is heerlijk om een tijdje niets te doen! Ik kan het iedereen aanbevelen. Niets doen betekent uiteindelijk niet dat ik niets doe. Ik doe juist best veel maar alles op een rustig tempo en ik doe alleen die dingen waar ik zin in heb. Zo ben ik lekker aan het studeren, mediteren, online cursus volgen, opruimen, herordenen, lekker eten, en af en toe naar de Tuinderij, op bezoek bij andere tuinen. Zo  krijg ik weer inspiratie en waaien er allemaal goede acties mijn kant op. Zo ga ik volgende week vrijdag volwassen shiitake stammetjes ophalen zodat er deze zomer shiitakes zijn, en ik ga de zachtfruit gaard van Natuurtalent beheren zodat jullie deze zomer zwarte bessen, frambozen en kruisbessen kunnen plukken.  Op dit moment ben ik de bessenstruiken aan het snoeien. Heerlijk werk zo in het zonnetje vandaag. En ik heb nieuwe aardbeiplanten besteld zodat we deze zomer ook weer volop van dit fruit kunnen snoepen. En volgende week ga ik de eerste planten bestellen zodat deze in week 12 geleverd kunnen worden. Oh, en natuurlijk niet vergeten om het teeltplan te maken. Het belooft weer een druk en heerlijk seizoen te worden.Vanmiddag kwam de volle maan ook prachtig over de Tuinderij op. Jammer dat je met een telefoon dat prachtige beeld niet beter vast kan leggen.  

Deze week te oogstenAardpeer, boerenkool, palmkool, nog wat savooiekooltjes, de laatste rammenas, de laatste rode koolrabi, winterprei, knolselderij, winterpeen en nog wat heldhaftige rucola en roodlof (de laatste onooglijke kropjes onder het klimaatdoek maar als je de vieze bladeren wegschraapt, komt er rood-lekkers tevoorschijn). 


Let op! Vanwege Corona maatregelen is het theehuis dicht tot 1 Februari 2022. Dat betekent voor ons dat de Tuinderij op zondag 23 en 30 Januari gesloten is. Op zaterdagen in Januari  is de Tuinderij open tussen 10.00-13.00 uur. En van dinsdag tot en met vrijdag tussen 09.00-15.00 uur. Ik hoop dat er voor jullie een geschikt tijdstip tussen zit.

Oogstbericht 02, 22

Lente Heel heel langzaam komen de activiteiten weer wat op gang. Ik ben aan het studeren, volg webinars van de Bio-kennisweek, heb vanochtend weer nieuwe precisie compost besteld, ben de propagator aan het opstellen (voor het ontkiemen van bijvoorbeeld pepers en aubergines, die houden van hele warme voetjes), en ben vanmiddag wat gaan rommelen op de akker tussen de rabarber. Als je heel goed oplet zie je dat de dagen alweer iets gaan lengen, de vogeltjes zingen alweer anders, en ergens hangt er -ondanks de kou- iets van lente in de lucht. Nog niet geheel overtuigend maar toch zeker aanwezig. En jahoor, de eerste groentjes komen alweer op, zoals de rabarber, en de knoflook (zie de fotos). En ook in de tunnel komt steeds meer leven.


Het potluck diner van 20 januari hebben we verschoven naar April. Dit in verband met Covid, het theehuis dat nog dicht is, de kou, de nattigheid en het gebrek aan een breed assortiment van groenten. Zodra er een nieuwe datum is, horen jullie m. 

Deze week te oogstenAardpeer, boerenkool, palmkool, nog wat savooiekooltjes, de laatste rammenas, de laatste rode koolrabi, winterprei, knolselderij, winterpeen en nog wat heldhaftige rucola en roodlof (de laatste onooglijke kropjes onder het klimaatdoek maar als je de vieze bladeren wegschraapt, komt er rood-lekkers tevoorschijn). 


Let op! Vanwege Corona maatregelen is het theehuis dicht tot zeker 19 Januari 2022. Dat betekent voor ons dat de Tuinderij op zondag 9 en 16 Januari gesloten is. Op zaterdag 8 en 15 Januari is de Tuinderij open tussen 10.00-13.00 uur. En van dinsdag tot en met vrijdag tussen 09.00-15.00 uur. Ik hoop dat er voor jullie een geschikt tijdstip tussen zit.

Oogstbericht 01 2022

Hierbij het oogstbericht van week 01/2022. Dit keer wat later dan normaal omdat mijn lieve vriendin uit Ratum begin deze week is overleden. Het zat er al lang aan te komen maar het blijft altijd weer een grote schok waar je je nauwelijks op voor kan bereiden. De cirkel van het leven.  We zijn er op de Tuinderij bijna dagelijks mee bezig. Maar als het onszelf betreft, is het pijnlijk en verdrietig. 
Vanaf nu zullen de oogstberichten sober zijn, zonder verhalen, omdat we in de mid winterrust zitten. Gek hoor, zitten we ineens alweer in 2022. Nog even en we gaan aan de slag met het teeltplan. Ondanks alles begint er alweer iets te borrelen.
Let op! Vanwege Corona maatregelen is het theehuis dicht tot zeker 19 Januari 2022. Dat betekent voor ons dat de Tuinderij op zondag 9 en 16 Januari gesloten is. Op zaterdag 8 en 15 Januari is de Tuinderij open tussen 10.00-13.00 uur. En van dinsdag tot en met vrijdag tussen 09.00-15.00 uur. Ik hoop dat er voor jullie een geschikt tijdstip tussen zit.