Recepten

Paardenbloemgelei (belgisch recept)

Ingredienten 100 paardenbloemen, confituursuiker (versie 2 kg fruit versus 1 kg suiker), 1/2 sap van een sinaasappel, 1/2 sap van een citroen, 1 takje citroentijm, 200 ml water

Hoe prepareren? Allez, deze gelei is een perfect excuus om eens in een wei te gaan dartelen. Verzamel een hondertal bloemetjes (alleen het geel, geen steel). Normaal gezien mag u ze niet wassen, maar aangezien uw Madam op vlak van kleine beestjes niet zo een dappere is (of het moest een escargot zijn), heb ik de bloemen toch maar effen gespoeld… Vervolgens snijdt u de groene “kontjes” van de bloemen en doet u de gele blaadjes in een kookpot. Voeg hierbij het sap van de citroen en de sinaasappel, het takje citroentijm en het water. Laat het geheel een vijftal minuten koken met deksel op de kookpot. Laat een nachtje goed trekken.

De volgende ochtend zeeft u het mengsel met een confituurdoek en meet u de vloeistof. Per dl, mag er 55 g confituursuiker bij. Los goed op en breng daarna 3 minuten aan de kook.

De warme gelei is dan klaar om in uw mooiste bokaaltjes te doen. Deksel op de potjes en omkeren om af te koelen.

De wassende maan. Een Belgische site met 1001 fantastische recepten van alle groenten die je kan bedenken (behalve meiraapjes). https://www.dewassendemaan.be/recepten

Sarah Raven is een fantastische kokkin en tuinder. Engels, dus je mag de hoeveelheden suiker en boter best met de helft verminderen, maar echt yammy. Haar boek ‘Vers uit de tuin. Koken met de oogst van het seizoen’ is een van mijn lievelingskookboeken. Gister aten we de Griekse Courgette pastei van filodeeg. Verrukkelijk. Ik kan nergens een link vinden dus maar even een foto van het recept.

Kaas soufle met bloemkool maar kan net zo goed met broccoli, koolbladeren en/of daikon (uit Sarah Raven). Wel een woord van waarschuwing: Sarah Raven gebruikt erg veel boter, mag best een tand minder voor eenzelfde resultaat.

Rookkaas Stamppot (via Jolanda), met rucola, winterwortel en aardappelen