Tuinberichten

oogstbericht 06

De magere maanden zijn begonnen. Op het veld, groeit er -naast heel veel modder- nagenoeg niets meer. De boerenkool, palmkool kan je wel ‘op’ noemen, en ook de prei wordt steeds schaarser. En de bladgroenten in de tunnels zijn nog lang niet groot genoeg om geoogst te worden. Dus het wordt even hongerlijden. Dat is een jaarlijks terugkerend fenomeen. Op zich niet zo heel slecht zo vroeg in het voorjaar. Raken we misschien de winterkilos kwijt ;-)). 

Afgelopen week zijn we officieel begonnen op woensdagen en vrijdagen. In de tussentijd maken we het teeltplan rond, baggeren we wat sloten uit, zijn we begonnen met het inrichten van de kas, hebben we nog wat bedden afgedekt met landbouwplastiek, en ben ik ook bezig met het samenstellen van het Stadsboerin Team 2022. Dat ziet er al goed uit. Als alles doorgaat is het team zo goed als compleet. Als het zover is, zijn jullie de eersten die het horen.

Ook ben ik bezig met het inventariseren van oogstgenoten: wie gaat door, wie houdt op etc. Gelukkig blijven de meesten van jullie en dat vind ik superfijn. Dat betekent ook dat we plek hebben voor nog ongeveer 30 nieuwe oogstgenoten. Dus mocht je iemand weten die graag meedoet, laat hem/haar vooral een mail sturen voor de aanmelding. Als jullie blijven krijgen jullie ergens begin maart een contractje plus factuur. Het nieuwe seizoen begint op 1 april en dat betekent dat alle huidige oogstgenoten tot die tijd kunnen blijven oogsten, als er tenminste iets is. Eind februari verwacht ik de winterpostelein.

Afgelopen week is ook de compost van van Iersel gebracht. Helaas hebben zij alleen een achterkiep zodat de helft van de compost over de weg werd uitgestrooid en wij als een malle de weg weer vrij moesten scheppen. Meteen een goede work out gehad. Zie ook de fotos.

Openingstijden Let op! Wij zijn er dan wel weer op woensdagen en vrijdagen, zodat op die dagen de tuin weer open is van 09.00-17.00 uur. Maar het theehuis blijft nog even dicht. Ze zijn bezig met het opknappen van het theehuis. Dat betekent dat we voorlopig nog even gesloten zijn op zondagen, en op zaterdagen alleen open zijn tussen 10.00-13.00 uur.

Deze week te oogsten Aardpeer. En de rest, tja het wordt nu echt magertjes. De magere maanden zijn begonnen. Wat winterprei, wat winterwortels, en als je goed zoekt nog wat spruiten. 

Oogstbericht 05

Weer aan de slag  Poehpoeh, hehe, ik ben weer aan de slag en probeer in het gareel te geraken.  Dat valt niet mee. Het duizelt me. Probeer het teeltplan te stroomlijnen maar ik geloof dat we teveel willen dit jaar. Komt vast goed maar tis wel even puzzelen.  Vanochtend heb ik alweer de eerste planten besteld bij biologische kwekerij Jongerius in Houten, en wel 17 kisten, goed voor 2655 plantjes. Die gaan week 12 de grond in. En daarvoor, in week 11 gaan de aardbeien de grond in. Ergens in week 5 of 6 komt ook de compostman zijn precisie bemestingscompost brengen, 19 ton om precies te zijn. Daarmee gaan we bodem extra voeden, vooral de kolen en de kroten hebben daar volgens mij behoefte aan.  Deze week beginnen we met het opruimen van de kas en met het plaatsen van de nieuwe deense karren en gaan we de sloten uitbaggeren. Niet zo’n leuk werkje maar het moet ook gebeuren om het overtollig water weg te laten lopen.  De bedden mogen nog even in rust blijven. Hans wordt dit seizoen hoofd onkruidbestrijding en hij wil zoveel mogelijk er voor zorgen dat we met ‘valse zaaibedden’ kunnen werken. Dus 2 weken van te voren alles klaarleggen zodat het blootgelegde zaad kan ontkiemen, en hop, onthoofd kan worden. 

Fotos Verder groeit de winterpostelein lekker door in de tunnel en trekt zich niets aan de van de wind en kou en donkerte. Op de foto zie je ook dat ik bij een shiitake kwekerij ben. Afgelopen vrijdag had ik een uitje naar het Deelerwoud om shiitake stammen op te halen bij Sjoerd de Shiitake kweker. De paddenstoelen worden een nieuw sub bedrijf van de Stadsboerin en zitten helaas niet in het oogstpakket.  Als ze al opkomen gaan ze in de losse verkoop, aan jullie of op de markt. Op de terugweg ben ik langs de boerderij van Stefan -stagiair op de akker in 2020- gereden om bier op te halen. Van het winterrogge van het land maakt hij een starter voor het maken van bier. Zo hebben we dus Stadsboerin rogge winterblond bier. Heerlijk spul. Ik heb nog twee dromen: een paddenstoel kwekerij en een bierbrouwerij beginnen. Wordt vast vervolgd.

Openingstijden Let op! Wij zijn er dan wel weer op woensdagen en vrijdagen, zodat op die dagen de tuin weer open is van 09.00-17.00 uur. Maar het theehuis blijft nog even dicht. Ze zijn bezig met het opknappen van het theehuis. Dat betekent dat we voorlopig nog even gesloten zijn op zondagen, en op zaterdagen alleen open zijn tussen 10.00-13.00 uur.

Deze week te oogsten

Aardpeer, laatste boerenkool en palmkool, nog wat savooiekooltjes, winterprei, allerallerlaatste knolselderij, winterpeen.

Oogstbericht 04

Binnenskamers Buiten is het guur, koud en nat. Binnen worden er inmiddels weer allerlei plannen gesmeed. Hans en ik zijn het teeltplan aan het maken van 2022. En we zijn heel wat van plan. Komend seizoen  willen we voor 150 monden groenten, kruiden en bloemen gaan verbouwen en dat is ongeveer de maximale capaciteit van de Tuinderij, of we moeten meer opvolgingsteelten gaan doen, maar daar gaan we volgend jaar naar kijken.  Eerst maar eens dit seizoen bekijken.  We hebben in totaal 19.5 groot bedden (van 10×18-19 m)  plus 2 tunnels en de kas, voor de groenten, koude kruiden, aardebei en rabarber. Daarnaast hebben we nog de bloementuin (360m2) en de fruitgaard. Komend seizoen hebben we -inshallah- wat meer diversiteit in het zachtfruit: naast aardbei en rabarber krijgen we frambozen, zwarte bessen en kruisbessen en ga ik proberen de bramen aan te zwengelen. De bosrand met zacht fruit gaat verhuizen naar de Natuurtalent zachtfruit gaard zodat alles bij elkaar komt te staan. 

Alle twee de tunnels gaan dit jaar bezet worden door tomaten, met een rand van peper en de verschillende soorten basilicum. En we gaan naast de Ossenhart en sweety tomaten een derde soort kweken: de San Marzano tomaat, een heerlijk zoete handtomaat. De aubergines (experiment van seizoen 2021) deden het naar mijn smaak te ielig onder het plastiek, en we gaan nu proberen of ze het in de kas beter gaan doen. Nieuw in het assortiment is een experiment van klim spinazie naast de komkommers. Schijnt heel lekker te zijn. Van Leen, een van onze vrijwilligers, heb ik een handje zaad gekregen. 

Het is de bodem We gaan vaste subbedden maken, de kleine bedden die in de grootbedden liggen. We konden afgelopen seizoen constateren dat de paden behoorlijk dichtgelopen worden. Doordat we nu vast paden gaan houden, hebben we wat minder grond bewerking nodig. We gaan uberhaupt minder aan grondbewerking doen. Daar waar het kan, gaan we niet spitten maar alleen het oppervlakkig onkruid weghalen/ verstikken met het zwarte plastic, compost toevoegen en planten/zaaien. Daarmee hopen we ook de onkruiddruk te verlagen. Dat klinkt misschien gek, maar juist door het omwoelen van de aarde komt er oud onkruidzaad omhoog en dat heeft maar een fractie van een seconde nodig van licht om te ontkiemen. En dat willen we niet. Maar zoals gezegd, sommige bedden hebben nog erg te lijden van het wortelonkruid en daar moet wel een spitvorkje doorheen. De frees laten we net als voorgaande jaren hopelijk niet of nauwelijks gebruiken zodat het bodemleven niet vernield wordt. Ik heb allerlei interessante dingen geleerd over de bodem uit het boek van No-Till waar ik al eerder over schreef. Over schimmels (mycorrhiza) en bacterien en hoe belangrijk deze zijn voor de verbouw van groenten. Door de bodem te veel te bewerken en open te laten liggen wordt het bodemleven verstoord en dat willen we zo min mogelijk doen. Ook wil ik -naast de winterrogge- meer groenbemesters gaan gebruiken om de bodem gezond te houden. Dus zodra er een gewas weg is, hoppa, even wat groenbemester inzaaien.

Naast keurcompost die ik bij Indaver haal, ga ik dit jaar ook precisie bemesting met compost toepassen. Er zijn grond monsters gedaan en op basis van de analyse maakt van Iersel een precisie samenstelling om het bodemleven en daarmee de groenten te voeden. Voor de liefhebbers: De bodem heeft inmiddels op veel plekken een organisch stofgehalte van 9.2-9.7% en dat is goed nieuws!

Niet vergeten Als je in seizoen 2022 weer oogstgenoot wilt worden en je hebt je nog niet opgegeven, doe dat dan per ommegaande zodat je zeker een plekje hebt. Voor allen die zich al wel hebben opgegeven, super top dat jullie weer meedoen.

We zijn er weer.  In week 5 gaan we weer langzaam de Tuinderij op. Vanaf 1 Februari zijn er weer op woensdagen en vrijdagen te vinden op de akkers tussen 09.00-17.00 uur. En vanaf 1 April weer elke dinsdag t/m/ vrijdag.

Openingstijden Let op! Wij zijn er dan wel weer op woensdagen en vrijdagen, zodat op die dagen de tuin weer open is van 09.00-17.00 uur. Maar het theehuis blijft nog even dicht. Ze zijn bezig met het opknappen van het theehuis. Dat betekent dat we voorlopig nog even gesloten zijn op zondagen, en op zaterdagen alleen open zijn tussen 10.00-13.00 uur.

Deze week te oogsten

Aardpeer, laatste boerenkool en palmkool, nog wat savooiekooltjes, de allerallerllaatste rammenas, de laatste rode koolrabi, winterprei, knolselderij, winterpeen en nog wat heldhaftige rucola en roodlof (de laatste onooglijke kropjes onder het klimaatdoek maar als je de vieze bladeren wegschraapt, komt er rood-lekkers tevoorschijn). 

Fotos: Een foto van het Groot Trilgras. Dat is prachtig in droogboeketten en het stond al in de bloementuin maar we gaan er nog meer inzaaien. Venkel (bladvenkel) die alweer opkomt. Dit weekend was ik op bezoek bij een collega tuinder in Rading/ Hilversum.

Oogstbericht 03

Winterrust Het is heerlijk om een tijdje niets te doen! Ik kan het iedereen aanbevelen. Niets doen betekent uiteindelijk niet dat ik niets doe. Ik doe juist best veel maar alles op een rustig tempo en ik doe alleen die dingen waar ik zin in heb. Zo ben ik lekker aan het studeren, mediteren, online cursus volgen, opruimen, herordenen, lekker eten, en af en toe naar de Tuinderij, op bezoek bij andere tuinen. Zo  krijg ik weer inspiratie en waaien er allemaal goede acties mijn kant op. Zo ga ik volgende week vrijdag volwassen shiitake stammetjes ophalen zodat er deze zomer shiitakes zijn, en ik ga de zachtfruit gaard van Natuurtalent beheren zodat jullie deze zomer zwarte bessen, frambozen en kruisbessen kunnen plukken.  Op dit moment ben ik de bessenstruiken aan het snoeien. Heerlijk werk zo in het zonnetje vandaag. En ik heb nieuwe aardbeiplanten besteld zodat we deze zomer ook weer volop van dit fruit kunnen snoepen. En volgende week ga ik de eerste planten bestellen zodat deze in week 12 geleverd kunnen worden. Oh, en natuurlijk niet vergeten om het teeltplan te maken. Het belooft weer een druk en heerlijk seizoen te worden.Vanmiddag kwam de volle maan ook prachtig over de Tuinderij op. Jammer dat je met een telefoon dat prachtige beeld niet beter vast kan leggen.  

Deze week te oogstenAardpeer, boerenkool, palmkool, nog wat savooiekooltjes, de laatste rammenas, de laatste rode koolrabi, winterprei, knolselderij, winterpeen en nog wat heldhaftige rucola en roodlof (de laatste onooglijke kropjes onder het klimaatdoek maar als je de vieze bladeren wegschraapt, komt er rood-lekkers tevoorschijn). 


Let op! Vanwege Corona maatregelen is het theehuis dicht tot 1 Februari 2022. Dat betekent voor ons dat de Tuinderij op zondag 23 en 30 Januari gesloten is. Op zaterdagen in Januari  is de Tuinderij open tussen 10.00-13.00 uur. En van dinsdag tot en met vrijdag tussen 09.00-15.00 uur. Ik hoop dat er voor jullie een geschikt tijdstip tussen zit.

Oogstbericht 02, 22

Lente Heel heel langzaam komen de activiteiten weer wat op gang. Ik ben aan het studeren, volg webinars van de Bio-kennisweek, heb vanochtend weer nieuwe precisie compost besteld, ben de propagator aan het opstellen (voor het ontkiemen van bijvoorbeeld pepers en aubergines, die houden van hele warme voetjes), en ben vanmiddag wat gaan rommelen op de akker tussen de rabarber. Als je heel goed oplet zie je dat de dagen alweer iets gaan lengen, de vogeltjes zingen alweer anders, en ergens hangt er -ondanks de kou- iets van lente in de lucht. Nog niet geheel overtuigend maar toch zeker aanwezig. En jahoor, de eerste groentjes komen alweer op, zoals de rabarber, en de knoflook (zie de fotos). En ook in de tunnel komt steeds meer leven.


Het potluck diner van 20 januari hebben we verschoven naar April. Dit in verband met Covid, het theehuis dat nog dicht is, de kou, de nattigheid en het gebrek aan een breed assortiment van groenten. Zodra er een nieuwe datum is, horen jullie m. 

Deze week te oogstenAardpeer, boerenkool, palmkool, nog wat savooiekooltjes, de laatste rammenas, de laatste rode koolrabi, winterprei, knolselderij, winterpeen en nog wat heldhaftige rucola en roodlof (de laatste onooglijke kropjes onder het klimaatdoek maar als je de vieze bladeren wegschraapt, komt er rood-lekkers tevoorschijn). 


Let op! Vanwege Corona maatregelen is het theehuis dicht tot zeker 19 Januari 2022. Dat betekent voor ons dat de Tuinderij op zondag 9 en 16 Januari gesloten is. Op zaterdag 8 en 15 Januari is de Tuinderij open tussen 10.00-13.00 uur. En van dinsdag tot en met vrijdag tussen 09.00-15.00 uur. Ik hoop dat er voor jullie een geschikt tijdstip tussen zit.

Oogstbericht 01 2022

Hierbij het oogstbericht van week 01/2022. Dit keer wat later dan normaal omdat mijn lieve vriendin uit Ratum begin deze week is overleden. Het zat er al lang aan te komen maar het blijft altijd weer een grote schok waar je je nauwelijks op voor kan bereiden. De cirkel van het leven.  We zijn er op de Tuinderij bijna dagelijks mee bezig. Maar als het onszelf betreft, is het pijnlijk en verdrietig. 
Vanaf nu zullen de oogstberichten sober zijn, zonder verhalen, omdat we in de mid winterrust zitten. Gek hoor, zitten we ineens alweer in 2022. Nog even en we gaan aan de slag met het teeltplan. Ondanks alles begint er alweer iets te borrelen.
Let op! Vanwege Corona maatregelen is het theehuis dicht tot zeker 19 Januari 2022. Dat betekent voor ons dat de Tuinderij op zondag 9 en 16 Januari gesloten is. Op zaterdag 8 en 15 Januari is de Tuinderij open tussen 10.00-13.00 uur. En van dinsdag tot en met vrijdag tussen 09.00-15.00 uur. Ik hoop dat er voor jullie een geschikt tijdstip tussen zit.

oogstbericht 51

Vannacht gaat het vriezen! Ik kom net teruggereden uit Ratum en daar vroor het vanavond vroeg al. Vannacht gaat het ook 4 graden vriezen in Rotterdam. Dat betekent waarschijnlijk de laatste nekslag voor die heerlijke kropjes roodlof en misschien ook wel voor de worteltjes. We gaan het zien. Het is ook fijn om weer eens blauwe lucht te zien, en de sterren te zien stralen. Morgen ga ik wel de dahlia knollen uit de kas halen want die kunnen ook bijzonder slecht tegen vorst.

Winter rust Afgelopen vrijdag hadden we ons 1.5 meter afscheidsdiner op de tuin. Afscheid van seizoen 2021, afscheid van het team 2021. Sommige teamleden komen volgend jaar niet meer terug omdat ze klaar zijn met de opleiding of omdat ze een eigen tuinderij of boerderij gaan beginnen. Dat vind ik echt mooi. Van de 10 mensen om de tafel, gaan er in 2022 drie mensen een eigen tuinderij/boerderij opzetten. Naast die drie is Nelleke al een tijdje bezig met haar pluktuin in Lekkerkerk: De Zonneroos, aan de Tiendweg in Lekkerkerk. Dus mocht je mensen kennen in Lekkerkerk en omstreken, stuur ze naar Pluktuin de Zonneroos. Dus de zaadjes verspreiden zich! Het was een mooi afscheid en ook zo net op tijd voor de nieuwe lock-down. We hebben in dankbaarheid terug gekeken op het jaar. Het was een raar jaar, maar vol mooie momenten.

Inmiddels ben ik begonnen aan mn winterrust, vandaag de eerste dag. Heerlijk. Wat een rijkdom om stil te kunnen staan en op te laden.

Wintertijd studietijd Het is dan wel winterrust, eindelijk heb ik tijd om te studeren. Vandaag ben ik begonnen in het boek ‘The No-Till Organic vegetable farm. How to start and run a profitable market garden that builds health in soil, crops and communities’, van Daniel Mays, uit 2020. Hij gaat uit van het niet (of zo weinig mogelijk) beroeren van de bodem en het bodemleven. Beter voor het bodemleven zelf, de groenten, het tegengaan van onkruid etc. En vooral dat laatste spreekt mij natuurlijk zeer aan :-). Het is heerlijk om weer in de boeken te duiken. Als ik meer gelezen heb, zal ik er vast nog een keer op terugkomen.

Kerst en Oud-en-Nieuw Zoals ik al schreef is de Tuinderij gesloten van zaterdag 25 December tot en met dinsdag 4 Januari 2022 gesloten. Vanaf 5 Januari zijn de openingstijden als volgt: Van dinsdag t/m vrijdag is het hek open van 09.00-15.00. In het weekend van 10.00-17.00 uur. Door de nieuwe lock down zal het theehuis de komende tijd misschien minder vaak open zijn. Mocht dat consequenties hebben voor de openingstijden van de Tuinderij in het weekend, dan laat ik dat jullie weten in een flitsbericht.

Voor nu: Een hele fijne Kerst, kerstvakantie en een prachtig, groen, rijk en gezond 2022!

Deze week te oogsten: Andijvie/ krulandijvie, gekleurde snijbiet, Groene/ bleekselderij, Roodlof, Aziatische mesclun/raapstelen, Gewone mesclun/ snijsla, Rucola, Winterprei, Knolselderij, Kleurwortels, Winterwortels, Zomerwortels (kraam), Rammenas (liefhebbers), Rode koolrabi, Savooiekool, Palmkool, Boerenkool, Aardperen.  

oogstbericht 50

Nieuw te oogsten Alles is oogstbaar op het veld, niets nieuws onder de zon. Gewassen raken wel langzaam op en steeds meer bedden zijn winterklaar. En soms geeft dat winterklaar maken verrassingen. Zo wilden we afgelopen woensdag de laatste zomerwortels uit het zomerwortelbed halen (bed aan de yurt/kas kant) en bleken daar plots nog kilos wortels in de grond te zitten. Zo hebben we de hele dag wortels staan oogsten en wassen. En ze zijn heerlijk! Echt! En staan op de kraam. Mochten ze daar op zijn dan kan je ook nog wortels vinden op de rekken tussen de kas en de tunnels. 

Afgelopen week was het -wat is nieuw- te nat om op het land te werken. De meeste vrijwilligers heb ik gezegd thuis te blijven want zoals jullie zien: hoe vaker we over het land lopen, des te modderiger het wordt. Wel hebben we de zomerwortels opgedoken, zoals ik zei. En ik ben de bloementuin aan het herinrichten en compost aan het rijden zodat we in het voorjaar rap van start kunnen. 

Oogstgenootschap 2022 Er hebben zich al veel nieuwe leden aangemeld voor seizoen 2022 dat op 1 april begint. Ik ben nu bezig met het bestellen van zaadgoed, poot-aardapppels etc. en voor mij is het plannen van seizoen 2022 in volle gang. Mocht je volgend jaar ook weer oogstgenoot willen worden, laat het me weten want dan kan ik gaan inschatten hoeveel nieuwe leden ik kan aantrekken. En je weet, huidige oogstgenoten gaan voor nieuwe oogstgenoten  maar tis wel fijn als ik op tijd weet of je door wilt. 

Ter herinnering: Vanaf 17 December gaan wij een tijdje in winterrust. Vrijdagmiddag 17 December hebben we met het hele team van vrijwilligers en stagiaires een vrijmibo en ’s avonds gaan we gezellig samen eten in het theehuis om het seizoen af te sluiten. Van 25 December tot en met 4 Januarie is het terrein gesloten en daarmee ook de oogsttuin. Vanaf 5 Januari zijn jullie weer van harte welkom. Omdat er vanaf nu weinig mensen op de akker zijn, wil ik jullie vragen extra goed op te letten, en bv de tunneldeuren goed dicht te houden. Als je ziet dat er 1 open staat, graag sluiten. En als je ongeregeldheden constateert, laat het me weten. Ik ben dan wel na 17 December in diepe winterslaap, de telefoon en mail blijven het gewoon doen. En elke week zal ik een kort bericht sturen. 

Deze week te oogsten: Andijvie/ krulandijvie, gekleurde snijbiet, Groene/ bleekselderij, Roodlof, Aziatische mesclun/raapstelen, Gewone mesclun/ snijsla, Rucola, Knolvenkel, Winterprei, Laatste Jalapeno pepers, Knolselderij, Kleurwortels, Winterwortels, Zomerwortels (kraam), Rammenas (liefhebbers), Rode koolrabi, Laatste spruitjes, Savooiekool, Palmkool, Boerenkool, Aardperen.  Kruiden bloementuin Honing meloen salie. Eetbare bloemen Oost-indische kers (akker), Honing meloen salie bloemen.

oogstbericht 49

Nieuw te oogsten Alles staat nu oogstbaar te zijn. Dus de komende weken zijn er geen nieuwe groenten. Dat gaat pas weer gebeuren als de groenten ind e tunnel klaar zijn.  Mag ik jullie vragen wel netjes te blijven oogsten? Vrijdag liep ik langs de boerenkool en ik kon zo een maaltje blad van de grond afrapen. Iemand is waarschijnlijk best veel blad verloren? 

Op Wel raken er steeds meer groenten op of beter, steeds meer groenten kruipen weg voor de winter, zoals de nieuw-zeelandse spinazie, de snijbiet, de chioggia-bieten, zelfs de andijvie en de roodlof. Je mag nog steeds oogsten hoor maar het ziet er wat minder florissant uit. Inmiddels zijn de pompoenen op. Gelukkig maar want door het vocht begonnen er steeds meer te beschimmelen. En zo wordt de lijst steeds korter weer. Dat heb je met lokale en seizoensgebonden groenten :-). 

Geen weer Zei ik vorige week nog dat het geen weer was, afgelopen week was het alweer geen weer. Wat zeg ik, we konden nu echt niet meer het land op. Als je met deze nattigheid het land op gaat, vertrap je de grond en wordt het een grote modderpoel. Niet goed voor de grond. Dus we hebben binnengewerkt en rucola, mosterdspinazie, en raapstelen gezaaid in de aubergine tunnel.

En we hebben de kas opgeruimd. Ook wel eens lekker. Vrijdag was het weer zo bar dat ik alle vrijwilligers zelfs afgeblazen heb behalve Leen en Mark. Zij hebben mijn informatiebord in elkaar en op het land gezet. En dat is supermooi geworden (zie foto). Tussen alle buien door hebben we nog wel alle citroenverbena planten uitgegraven en opgepot en in de kas gezet. En de dahlia hebben we er uitgehaald en schoongespoeld. Deze liggen nu te drogen in de kas en worden binnenkort weer weggezet op koelkast temperatuur.

En in de tussentijd: Ik ben door allerlei zaadgidsen aan het gaan om te kijken wat ik voor volgend seizoen wil bestellen. Hans heeft een oogstanalyse gemaakt, en ik ben verkozen tot bestuurslid (secretaris) van het CSA netwerk Nederland.

Ter herinnering: Vanaf 17 December gaan wij een tijdje in winterrust. Vrijdagmiddag 17 December hebben we met het hele team van vrijwilligers en stagiaires een vrijmibo en ’s avonds gaan we gezellig samen eten in het theehuis om het seizoen af te sluiten. De akker blijft gewoon open na 17 december maar zou aangepaste oogsttijden kunnen krijgen. Wordt vervolgd.

Deze week te oogsten: Andijvie/ krulandijvie, gekleurde snijbiet, Groene/ bleekselderij, Roodlof, Aziatische mesclun/raapstelen, Gewone mesclun/ snijsla, Rucola, Knolvenkel, Winterprei, Laatste Jalapeno pepers, Knolselderij, Kleurwortels, Winterwortels, Rammenas (liefhebbers), Rode koolrabi, Laatste spruitjes, Eenpersoons spitskool, Savooiekool, Palmkool, Boerenkool, Aardperen. Kruiden (koude tuin) Bieslook, Citroenmelisse, Peterselie. Kruiden bloementuin Honing meloen salie. Eetbare bloemen Oost-indische kers (akker), Honing meloen salie bloemen.