Onkruidlijn

Het concept

De stadsboerin verbouwt groente. Maar naast groente groeit er nog heel veel meer op de akker. Planten en kruiden die we niet geplant hebben maar spontaan aan komen waaien of zich via de wortels in de bodem vermeerderen. Ook wel genaamd, onkruid. Wij willen ze niet want ze nemen plek in op de akker waar groente moet groeien en gebruiken kostbare voedingsstoffen. Dus schoffelen en wieden we ze weg. Maar tegelijkertijd blijkt veel van dit onkruid, net als onze groente, heel gezond te zijn en bevatten ze tal van vitamines en mineralen. Zonde eigenlijk om zomaar weg te gooien. Dat kan beter vonden wij en daarom ontwikkelden we er een aantal mooie handgemaakte producten van. Door gebruik te maken van alles wat er op de akker groeit worden we nog duurzamer! 

Producten

Tuinthee (of evt Lentethee, Zomerthee, Herfstthee, Winterthee afhankelijk van wat er op het land groeit)

De Stadsboerin’s tuinthee, een heerlijke melange van al het (on)kruid dat zo welig op de akkers tiert. Met in de hoofdrol onze altijd aanwezig kweekgraswortel. Dit gecombineerd met andere kruiden, zoals goudsbloem, citroenmelisse/verbena, knopkruid, brandnetel of kamille zorgt altijd voor een heerlijke unieke thee.  

Gemalen kweekgraswortel 

Wij dachten dat het enige leuke aan kweekgras het voldane gevoel is dat je krijgt als je in een keer een hele lange wortel uit de grond kan trekken. Maar het blijkt ook heel leuk te zijn om er thee van te drinken! Kweekgraswortel is heel gezond en ook nog eens verrassend zoet. Wij hebben de wortels voor je geoogst en gemalen, zodat jij er heerlijke thee van kan zetten. Kweekgraswortel bevat onder meer silicium, kaliumzouten, ijzer, vitamine A en vitamine B. 

Gebruik 2 theelepels (ongeveer 4 gram) per mok en overgiet met warm water. Laat minstens 10 minuten trekken. Of om het nog lekkerder te maken, combineer met andere kruiden. Prijs: €1,70 per 50 gram, €3,25 per 100 gram. Ingrediënten: kweekgraswortel (Elytrigia repens)

Brandnetelpoeder 

Brandnetel hebben we nooit zo vervelend gevonden. Ze blijft gewoon netjes alleen in de berm groeien en dat is prima. Daarnaast is de brandnetel een belangrijke voedselplant voor de rupsen van een heel aantal vlindersoorten. 

Dat de brandnetel ook voor ons gezond voedsel is, wordt langzamerhand algemeen bekend. Waarschijnlijk weet je al wel dat brandnetel superveel gezonde stofjes bevat. Hier komt de waslijst: Brandnetel bevat vitamine A, B, C, D, E en K en ijzer, silicium, kalium en calcium. 

Wij hebben de netels getrotseerd en voor je geoogst en gemalen tot poeder, zodat je je smoothie nog gezonder kunt maken.  Voeg naar eigen inzicht en smaak een paar theelepels poeder toe aan je yoghurt of smoothie. Prijs: 2,75 per 50 gram, 5,50 per 150 gram. 

Gedroogde brandnetel

De brandnetel is aan de lucht gedroogd in een donkere omgeving. Zo blijven alle voedingsstoffen het best behouden. Om er thee van te zetten neem je ongeveer 2 gram (2 theelepels) per mok. Prijs: 2,59 per 50 gram

Bloemenconfetti

In onze bloementuin staan lekker veel dahlia’s, het zijn zulke schitterende bloemen! Toch zijn er soms bloemen die niet op tijd worden geplukt en dan al te oud zijn om nog lang op de vaas te staan. Die bloemen plukken wij er tussen uit en zo stimuleer je de plant ook weer om nog meer bloemen te groeien. Maar wist je dat dahlia’s ook eetbaar zijn? Zonde dus om deze nog mooie bloemen op de composthoop te gooien. 

Wij drogen de bloemblaadjes en zo heb je opeens schitterende eetbare confetti! Mooi voor over de salade of over je taart, cupcake, yoghurt.. noem maar op.  De bloemenconfetti wordt verpakt in een cellofaanzakje met logo erop. Prijs: TBD

Pesto

Een veganistische pesto gemaakt van brandnetel of knopkruid, afhankelijk van het seizoen. 

Ingemaakte groenten

Rode zuurkool kool, of andere gefermenteerde groente. Prijs: TBD 

Kiemgroente (limited edition, want beperkte hoeveelheid zaden)

Als groenten zoals broccoli en rucola lang op het land staan, gaan ze bloeien en maken ze uiteindelijk zaad aan. De nectar in de bloemetjes zijn voedsel voor veel insecten en de zaden oogsten wij. Een plant kan wel .. zaadjes geven. Deze zaadjes zijn ideaal om thuis kiemgroente uit te kweken. Kiemgroenten zijn heel geconcentreerde voedingsbommetjes en geven echt een gezonde boost. Het hele jaar door makkelijk te kweken in de vensterbank.