Oogstbericht 18

Week 17  We peuteren wat af met die schrepeltjes! Het is echt vierkante centimeter werk om al het onkruid uit de bedden te krijgen. We maken er zelfs al grappen over, over onze schrepelarmpjes. ’s Avonds in bed gaan onze rechteramen nog steeds heen en weer :-). Maar het bed waar je ons zo op ziet ploeteren, daar zijn alweer tuinbonen gezaaid. Eindelijk is het mooi groeizaam weer, en niet alleen voor de grassen. De kapucijners, de rijserwten, de peul en de tuinbonen groeien als een malle. En zelfs de sla lijkt te groeien. Nog even 10 dagen mooi weer en we kunnen de eerste kropjes sla oogsten. Altijd weer een feest, die eerste groente van de koude grond. 

Verder hebben we de afgelopen week een extra bed tuinbonen gelegd, een extra bed met peulen, en ook de koolrabi, de groenselder en de rode kool zitten in de grond. Daarnaast is alle basilicum (groene, red ruby en de Thaise) voorgezaaid, en de Shiso (Japans notenkruid), alle groene en gele courgettes, alle Futsu Black, Red Kuri en de spaghetti pompoenen. Hans en Kaspar hebben de aardbeien bevrijd van onkruid en mooie paden gemaakt. En Ellen beult wat af op de bloementuin want de dahlia’s -ja we hebben nieuwe gekregen / gekocht van de Schiedamse Dahlia vereniging!!- gaan er binnenkort weer in. 

Mark is begonnen met het maaien van het gras. Helaas ging de maaimachine kapot en staat ie nu bij de reparateur. En niet te vergeten, alle Annabelle en Sevilla aardappelen zitten in de grond. Nu alleen de Alouettes nog. 

Oogsten Een tipje voor nieuwe oogstgenoten: Het oogsten gaat nog niet bij iedereen zo goed. Sommige rucola is bij de bodem afgesneden (moet je per blad plukken) en ook de bladmosterd is hier en haar helemaal weggesneden (moet je ook per blad oogsten). Ja het is ook best ingewikkeld want de raapstelen moet je juist wel weer laag afsnijden. Op de groentenbordjes die bij het bed staan, staat ook beschreven hoe je ze moet oogsten. Succes! 

En nog een tip voor het bewaren van bladgewassen: Leg ze een 15-20 minuten in koud water, schud het water af en berg de bladgewassen op in een plastiek bak of zak in de groentela. Gegarandeerd blijft je bladgewas 5 dagen knapperig.Muizenissen Nog geen muis gevangen! En Eli heeft een supermooie pindakaas val gemaakt. Misschien houden tuinmuizen niet van pindakaas?

Komende week gaan we nog een keer proberen de stokbonen te zetten, en de zonnebloemen te zaaien want dat is er vorige week niet van gekomen. Ik ben te ambitieus, zoveel is al wel duidelijk. En alles een beetje bijzaaien want door de nattigheid zijn er stukken van tuinbonen en peulen niet opgekomen, en ook in de kas komt niet alles op, of is weggegeten door de muis..Te oogsten deze week

Tunnel 1 bladmosterd/ mosterdblad: oogst de grootste bladeren (4-5 bladen pp) en laat het hart met wat blad staan zodat ie verder kan groeien. Rucola (pluk van diverse planten wat blaadjes en laat het hart staan zodat ie verder kan groeien), groene en rode raapsteel (pak een handje en snij het 3-4 cm boven de grond af zodat de planten weer verder kunnen groeien).

Kruidentuin (bed 1): bieslook (pak een paar lookjes en snij/knip het 2-3 cm boven de grond af zodat het plantje verder kan groeien. Maggikruid (pak een paar stelen verdeeld over verschillende planten), heerlijk in de soep.