Oogstbericht 17

Kneiterveel gedaan in week 16 Het lijkt alweer weken geleden, week 16.  En ja hoor, het was even droog en mooi weer dus ik kon zomaar 8 bedden frezen op woensdag, en Hans, Natascha, Renske en Remko hebben weer  aardappelbedden met de hand geschoond. Zo konden we vrijdag de kolen en bladgewassen planten (behalve de groenselder en de blauwe koolrabi), en zijn er weer 2 subbedden met aardappels gepoot. En nog een extra rij kapucijners, erwten en peulen gelegd. Bloemen gezaaid.  En alvast 48 groene courgettes. We waren vrijdag met een groot team -zie foto- dus we konden meters maken. En Stef heeft de tuinbonen geschoffeld en Ellen een deel van de bloementuin gewied.Mijn collega tuinders in Noordwijk, Leiden en Zoeterwoude klagen over de matige groei van alles en het overtollig water. Dat valt bij ons gelukkig mee. Ons land is goed gedraineerd. Maar een beetje lenteweer of gewoon een zonnetje zou fijn zijn.

Muizenissen Dank voor alle tips en tricks tegen de muizen. Ik heb van Jana een electrische muisverdrijver geleend, en nog wat vriendelijke -als ze al bestaan- muizenvallen neergezet. Misschien gaat Eli nog wel een pindakaasval maken. Zou leuk zijn. Of het al helpt vind ik moeilijk te zeggen want ik zie nog steeds tekenen van vraat. Maar het kan ook zijn dat ik vandaag mijn leesbril ophad en het dus beter zie.

Komende week gaan we verder met het wieden van de aardbeien (hoera!), de laatste twee tuinboonbedden inzaaien, de koolarbi en groenselder planten, en plek zoeken voor de rode kool, en dan natuurlijk de eerste bonenstokken zetten want het is bijna mei en dan kan het weer. En het veld voor de zonnebloemen schoonmaken en zonnebloemen zaaien (direct) in de hoop dat op de akker de muzen zich gedeisd houden. 

Niet vergeten de survey in te vullen:   De link naar de survey vind je hier: https://questionnaires.urgenci.net/index.php/151456?lang=nl 

Lancering van Nationaal Park Rotterdam Een aantal van jullie was erbij, de lancering van het Nationaal Park Rotterdam en het ranger programma in de Oase, afgelopen donderdag. Er kwamen zo’n 100 mensen op af. Noortje en Lilan , twee oud stagiaires waren er en drie oogstgenoten (Caroline, Lucas en Sabina). Wat ik daar deed? Via Groen 010 https://groen010.net/welkom/ zit ik in de werkgroep Nationaal Park Rotterdam. Daar word ik ongelofelijk blij van. Zie voor meer info: https://www.nationaalparkrotterdam.nl 

Aantal oogstgenoten We zitten bijna vol. Op dit moment hebben we 120 volwassen eters en 7 kinderen. Er kunnen nog zo’n 20 eters bij. Dus weet je nog mensen, stuur ze onze kant op!

Te oogsten deze week Ja, er zitten wat luizen in de bladgewassen in de tunnels, en de lieveheersbeestjes komen in grote stromen naar de tunnel om de luizen te bestrijden. Desalniettemin: even goed je bladgewassen wassen. De smaak van de bladgewassen wordt er niet minder door, gelukkig.
Tunnel 2: Laatste winterpostelein (pak een handje en snij 2-3 cm boven de grond af) en de laatste vroeg reuzenblad spinazie (oogst de grootste bladeren met steel en al (15 bladen p.p). en laat het hart van de plant van waaruit ie groei staan. Tunnel 1 bladmosterd/ mosterdblad: oogst de grootste bladeren (4-5 bladen pp) en laat het hart met wat blad staan zodat ie verder kan groeien. Rucola (pluk van diverse planten wat blaadjes en laat het hart staan zodat ie verder kan groeien), groene en rode raapsteel (pak een handje en snij het 3-4 cm boven de grond af zodat de planten weer verder kunnen groeien). Kruidentuin (bed 1): bieslook (pak een bosje en snij/knip het 2-3 cm boven de grond af zodat het plantje verder kan groeien.