Oogstbericht 16

Daar ben ik weer. Het was heerlijk om er even uit te zijn en ook weer heerlijk om terug te zijn. Dank voor al jullie lieve wensen. En wat is alles gegroeid in de tussentijd! De kapucijners, erwten en tuinbonen steken de kop op, de rucola en de raapstelen in de tunnel zijn groot genoeg om te eten, de bieslook staat te pronken en ik kon zo maar ineens bijna een kilo shiitakes oogsten. Dat laatste komt waarschijnlijk omdat het in mijn afwezigheid keihard heeft geregend, wel 46 mm in totaal. En het was niet al te koud, dus dan willen die paddenstoelen wel.

Er is natuurlijk ook minder goed nieuws: een muis heeft bijna alle voorgezaaide zonnebloemen opgegeten in de kas. Het is een piepklein muisje maar heel destructief. En het waren juist die mooie beetle zonnebloemen met dubbel bloemblad. Dus ik ben op zoek naar hoe ik die muis (of beter : muizen) weg krijg uit die kas. Van oogstgenoot Eli kreeg ik een goede tip over een pindakaasval, dus die ga ik zeker uitproberen. Mochten jullie ook nog tips hebben, laat ze me weten. En er is haast bij want ik sta te popelen om de pompoenen en de courgettes voor te zaaien. Die lusten muizen ook heel graag. Dus de kas moet eerst muisvrij zijn en dan kunnen we zaaien. 

Hans en het team hebben in mijn afwezigheid super hard gewerkt. De Amsterdamse bak zomerwortelen, de gekleurde regenboog worteltjes en de chioggia bieten zijn gezaaid, je weet wel die rood-witte die zo mooi in de salade staan. En de eerste peulen zijn gezaaid, de tweede rij van kapucijners, en de tweede rij erwten. Verder hebben ze een groot deel van het eerste aardappelbed geschoond, zodat we afgelopen vrijdag 400 sevilla aardappelen konden leggen en zo’n 50 annabelles. De rest volgt nog.

Komende week gaan we verder met het poten van de aardappelen, het schonen van nog twee tuinboonbedden, en een peulbed, en gaan we weer platjes zetten. Vandaag heb ik weer 1200 planten bij Jongerius opgehaald en die gaan deze en volgende week de grond in. Het klinkt allemaal hopeloos ambitieus en het gaat ook niet lukken als ik niet ook de machine ga gebruiken. Ik heb er een hekel aan om met de frees te werken maar als het niet anders kan, dan moet het maar. Ik zal heel voorzichtig frezen zodat alle padjes en muisjes het overleven.  En we gaan kijken of we het gras al kunnen maaien want dat staat ook alweer 10 cm hoog. 

Survey De international organisatie voor tuinen zoals die van ons (CSAs/ Community Supported Agriculture/ zelfoogsttuinen) over de hele wereld, Urgenci https://urgenci.net zijn bezig met een survey om te onderzoeken hoeveel CSAs er op de wereld zijn, hoe ze functioneren en hoe we de beweging van CSAs kunnen verbreden. Een onderdeel van hun onderzoek is een ‘oogstgenoten’-survey die vraagt naar beweegredenen om je aan te sluiten bij een CSA, hoe je de tuin gevonden hebt etc. Het neemt 5-10 minuten van je tijd in  beslag, dus doe alsjeblieft mee. Het helpt niet alleen Urgenci maar ook het CSA netwerk NL en mijzelf. De survey is tot 1 Mei open maar het handigst is het om het meteen te doen, hoef je het niet te vergeten :-). De link naar de survey vind je hier: https://questionnaires.urgenci.net/index.php/151456?lang=nl Soms zitten er bijzondere vragen tussen maar je moet maar zo denken: het is een enquete voortgekomen uit onderhandelingen tussen 15-20 landen… Een redelijk politiek proces waar ik zelf ook onderdeel van was.

Te oogsten deze week  Tunnel 2: Laatste winterpostelein (pak een handje en snij 2-3 cm boven de grond af) en de laatste vroeg reuzenblad spinazie (oogst de grootste bladeren met steel en al (15 bladen p.p). en laat het hart van de plant van waaruit ie groei staan. Tunnel 1 bladmosterd/ mosterdblad: oogst de grootste bladeren (4-5 bladen pp) en laat het hart met wat blad staan zodat ie verder kan groeien. Rucola (pluk van diverse planten wat blaadjes en laat het hart staan zodat ie verder kan groeien), groene en rode raapsteel (pak een handje en snij het 3-4 cm boven de grond af zodat de planten weer verder kunnen groeien). Kruidentuin (bed 1): bieslook (pak een bosje en snij/knip het 2-3 cm boven de grond af zodat het plantje verder kan groeien. 

De aardpeer is op, of beter, die moet weer blad aanmaken en groeien, dus laat die vanaf nu met rust.