Oogstbericht 14

Vroeg Het is een beetje vroeg -nog net geen 1 April en al helemaal geen maandag- maar ik ga op vakantie en vind het toch een beetje leeg als onze nieuwe oogstgenoten geen oogstbericht krijgen. Dus bij deze. Voor alle nieuwe oogstgenoten: Welkom bij de club! En voor alle oudgedienden: Fijn dat jullie in grote getale zijn gebleven voor seizoen 2023. Dit jaar vieren we met de Tuinderij ons eerste lustrum. We bestaan alweer 5 jaar, nou ja, in het najaar dan, maar het is wel ons vijfde seizoen. Misschien tijd voor een feestje in het najaar?  Oei en dan word ik in het najaar ook nog eens 60. Ik zie net als jullie uit naar een heel mooi seizoen, met goede oogsten en gezelligheid. 

Over het weer hebben we het even niet maar echt groeizaam is het nog niet. Zo anders dan vorig seizoen. Wel zit er van alles in de grond: Vorige week hadden we het plantgoed dat de grond in ging (sla, knolvenkel, uien, kroten, broccoli, koolrabi, spitskool) en het eerste zaaigoed (kapucijners en tuinbonen). Deze week hebben we de eerste erwten gelegd en nog een tweede bed met tuinbonen, en gaan we lekker voorzaaien in de kas: heel veel bloemen en de eerste tomaten. En we zijn bezig om stap voor stap de aardbeien te bevrijden van onkruid en winterrogge en de uitlopers op nieuwe bedden te zetten. Volgende week gaan de eerste peulen in de grond, en gaat het team het eerste aardappelveld schonen zodat zodra ik terugben, de aardappels de grond in kunnen. Tijdens mijn vakantie van 1-12 April neemt Hans op de woensdagen (5 en 12 april) en vrijdag (7 april)  waar. Dus als er iets is, vraag Hans!

Op maandag 3 en 10 April komen er geen oogstberichten.

Te oogsten deze week Winterpostelein (2e tunnel): pak een handje en snij het 2 cm boven de grond af, veldsla (2e tunnel): haal het hele plantje uit de grond , aardpeer (bed 6 bij aardbei): met een spitvork haal je de aardperen omhoog , laatste rammenas (bed 18): trek de hele plant er uit,  vroeg reuzenblad spinazie (tunnel 2): oogst de grootste bladeren met steel en al (15 bladen p.p). en laat het hart van de plant van waaruit ie groei staan; bladmosterd/ mosterdblad: oogst de grootste bladeren (4-5 bladen pp) en laat het hart met wat blad staan zodat ie verder kan groeien.