Oogstbericht 13

Voor een aantal van jullie is dit het laatste oogstbericht. Aanstaande zaterdag is het 1 April en dat markeert het begin van seizoen 2023. Voor degenen die stoppen: Heel fijn dat jullie er afgelopen seizoen bij waren en dank voor jullie support. En weet, jullie kunnen altijd terugkeren als je dat wilt en er plaats is. Voor degenen die blijven: Fijn dat jullie wederom met mij en het team seizoen 2023 in gaan! Het belooft een mooi seizoen te worden met nieuwe ontwikkelingen, groentjes, experimenten, mensen, weersomstandigheden etc.  Ik ben begonnen met het rondleiden van aspirant oogstgenoten en dat zijn er best veel. Het is heerlijk om weer eens het verhaal van de Tuinderij te vertellen en mensen enthousiast te zien worden. Daar word ik dan weer blij van. 

Vakantie Het kan eigenlijk niet maar ik doe het toch. Van 1-12 April ben ik op vakantie, op retraite ergens bij Limoges in de buurt. Als ik terugkeer ben ik een ander mens (maar niet heus, misschien wat rustiger van geest).  Hans neemt waar op de woens- en vrijdagen dat ik er niet ben dus ik kan met een gerust hart gaan. Omdat ik er maandag 3 April niet ben, zal ik ws aanstaande donderdag al een nieuw oogstbericht versturen, ook om de nieuwe oogstgenoten te verwelkomen. Op maandag 10 April blijft het even stil :-).

Week 13 Inmiddels zitten er alweer 2100 planten in de grond en ik weet niet hoeveel zaden. Met andere woorden, het weer is danwel ruk, maar we planten en zaaien gewoon door. Om de planten te beschermen tegen de kou, dekken we af met klimaatdoek, en de kolen beschermen we vooral met netten tegen de duiven. En zo is er nog steeds weinig groen te zien op de akker, behalve dan de winterrogge want die lust niemand (geen plaagdier) nog en kan bovendien goed tegen weer en wind. De kop is eraf en komende week gaan we meer tuinbonen leggen, peulenvelden schonen, rijserwten zaaien, en de aardbeien bevrijden van onkruid en kijken of ze uitlopers hebben. En verder gaan we allerlei bloemen voorzaaien in de kas. 


Nationaal Park Rotterdam Ondertussen gebeurt er in de stad ook van alles. Afgelopen dinsdag was de lancering van de campagne Nationaal Park Rotterdam https://www.nationaalparkstadrotterdam.nl . Met een groep van Groen010 https://groen010.net  zijn we 1.5 jaar geleden begonnen met de ideeen voor een Nationaal Park Rotterdam. We willen de stad graag groener, wilder en gezonder maken. Toevallig was het Natuurhistorisch museum ook bezig met een tentoonstelling over Nationaal Park Rotterdam. 1+1=2. De tentoonstelling is geopend sinds 18 maart. En voor de campagne zijn er allerlei mooie activiteiten. 

Nationaal Park Rotterdam zoekt rangers! Ben jij enthousiast over een groener, wilder & gezonder Rotterdam, kom dan op donderdag 20 april naar OASE Rotterdam (zie de site voor meer info).

Te oogsten deze week Winterpostelein (2e tunnel), veldsla (2e tunnel) aardpeer (bed 6 bij aardbei) laatste rammenas (bed 18),  vroeg reuzenblad spinazie (tunnel 2). En de eerste bladmosterd kan geoogst (tunnel 1). Nog heel voorzichtig, een blad per plant zodat de rest van de bladeren kan blijven groeien. Over de spinazie: die is zo lekker en er staat nu echt heel veel, dus pluk gerust 15 bladeren per persoon.