Oogstbericht 12

Week 12 Het is week 12 en dat betekent dat de eerste week van planten en zaaien is aangebroken. Vanmiddag zijn de biologische Jongerius planten aangekomen. In totaal zijn dit 14 kisten a 150 planten. Reken maar uit! Gele uien, rode kroten, broccoli, spitskool en koolrabi, eikenbladsla, bindsla en knolvenkel. En het goede nieuws is dat de plantjes aanstaande woensdag zo de grond in kunnen. Afgelopen week zijn we als een malle tekeergegaan en hebben alle bedden van onkruid kunnen ontdoen en daar waar nodig compost opgebracht. En de eerste tuinbonen zijn gelegd, en de palen voor de kapucijners staan overeind. Dat laatste geeft meteen weer hoogte aan de akker en plots is het weer een moestuin. Een magisch gebeuren vind ik dat. O ja, en de bloementuin is helemaal voorzien van heldere houtsnipperpaden. De pioenrozen zitten in de grond en een extra 10 rabarberplanten zijn geplant en de ananaskers voorgezaaid. Hebben jullie trouwens al gezien hoe goed de rabarber groeit op de nieuwe plek? In de thuiskwekerij heb ik prei staan, oxalis, druivenplanten, aubergine (twee soorten) en twee soorten pepers, en zoete berenklauw en engelwortel. Kortom, we zijn nog nooit zo op schema geweest. En Leen en Remko zijn al weken bezig met het geheime letter-project in de werkplaats. Spannend!


Teams Inmiddels zijn we ook onze teams op woensdagen en vrijdagen aan het samenstellen. Hierboven zie je een foto van ons incomplete woensdagteam (boven vlnr Natascha, Marjolijn, Tinke, onder vlnr Marlen, Hans en Mark). Kaspar, Meriam, Karen en Nine missen op de foto dus die moet nog een keer overnieuw. Vrijdag werken we met Natascha, Hans, Leen, Remko, Margo, Ellen. Daarnaast hebben we nog Guido, een 5-havo man die komt als ie kan. Van het vrijdagteam moeten we uberhaupt nog een foto maken. Waarschijnlijk worden het verschillende exemplaren want sommige mensen werken alleen in de ochtend en de ander alleen in de middag. 

Eetbaar onkruid  in de tunnel  Vorige week schreef ik vol enthousiasme over eetbaar onkruid. Margo wees me erop dat er tussen de veldsla ook papavers staan en die zijn echt wel giftig. Ik heb er een bordje bijgezet zodat je helder kan zien waar ze staan en hoe ze eruit zien. Nu kan je zeggen, haal die dingen toch weg maar het zijn de eerste bloemen op de akker en ze zijn zo mooi. Dus een gewaarschuwd mens telt voort twee.

Te oogsten deze week Winterpostelein (2e tunnel), veldsla (2e tunnel) aardpeer (bed 6 bij aardbei, en in speciekuipen bij de kraam)  laatste rammenas (bed 18),  vroeg reuzenblad spinazie (tunnel 2). En de eerste bladmosterd kan geoogst. Nog heel voorzichtig, een blad per plant zodat de rest van de bladeren kunnen groeien. Over de spinazie: die is zo lekker en er staat nu echt heel veel, dus pluk gerust 15 bladeren per persoon.