Oogstbericht 11

Heftig weekje Afgelopen week was het een heftig weekje, qua weer dan. Volgende week komt er allerlei plantgoed maar het heeft vorige week zoveel geregend en gesneeuwd (tenminste 45 mm) dat het land oververzadigd is met water. Dit betekent dat we niet op het land konden lopen want je trapt zo de bodem kapot en dat is het laatste wat we willen. Dus we hebben weinig op het land gewerkt vorige week. Gelukkig is er altijd iets te doen  en konden we snippers rijden voor de bloementuin en in de tunnel konden we lekker droog wieden. Vrijdag was helemaal bereweer en was het bovendien NL doet. Toen hebben we met vereende krachten, in de regen en de sneeuw, de hoofdpaden van de bloemen van onkruid ontdaan en snippers gereden. Het ziet er supermooi uit. We zijn nog niet helemaal klaar maar we zijn een eind gekomen. Deze week gaan we verder met het prepareren van de bedden en misschien als het meezit de eerste tuinbonen of de kapucijners leggen.

Vanmiddag ben ik met de storm even wezen kijken of alles er goed bijlag, en er was vrij veel plastiek weggewaaid. Daardoor kon ik ook zien dat sommige bedden een prachtige grond hebben! Zacht, kruimelig en je kan er zo in planten. Helaas zijn het net niet de bedden die we volgende week nodig hebben maar verder in het seizoen gaat het ons veel werk schelen en waarschijnlijk goede oogsten opleveren. 

Binnenkwekerij Ik zie dat veel van mijn collegatuinders al een paar weken druk buiten aan het zaaien en planten zijn. Met dit weer. Nee, wij laten ons niet gek maken. Ik ben vooral binnen bezig met voorzaaien van prei, aubergines, pepers en verschilllende bloemen. Buiten zaaien, nee. Gelukkig nog niet met al die kou. Gekkigheid noem ik het. Onze plantjes halen de vroeg gezaaide plantjes van de collega’s wel weer in. Ik vind week 11 en 12 vroeg genoeg.

Paddenstoelbezoek Afgelopen dinsdag brachten twee oogstgenoten (Debby en Margot) en ik een bezoek aan de paddenstoelwerkgroep van Herenboerderij de Vlinderstrik. Heel leerzaam. Op basis van de gesprekken met de werkgroep, ga ik dit jaar ook oesterzwammen op stro uitproberen en misschien gaan we samen ge-ente strobalen inkopen. En toch ga ik ook aan de slag met oesterzwammen op koffiedik en ga ik beginnen met wat fluweelpootjes op wilgenstammen. Dus Paddenstoelkwekerij Spillebeen krijgt steeds meer vorm. Leuk!

Rondleidingen voor aspirant oogstgenoten Op zondag 26 maart en vrijdag 31 maart hebben we van 13.00-14.00 uur en van 14.40-15.30 rondleidingen en kennismakingen. Dus als je ons met groepjes rond ziet lopen dan weet je wat er gaande is. Er hebben zich 31 nieuwe huishoudens aangemeld en er kunnen er nog wat bij denk ik. Dus weet je nog mensen, laat ze zich aanmelden.


Eetbaar onkruid  in de tunnel  Tussen de winterpostelein en tussen de spinazie staat er hier en daar wat onkruid. Ik heb het laten staan omdat het lekker en eetbaar onkruid is: Hondsdraf en vogelmuur. Snij het eens lekker door je salade. Het is echt voorjaars-powerfood! 

Vers sap van hondsdraf geeft een heerlijk aroma aan soepen en sla. Jonge blaadjes kan je als spinazie eten. En het is lekker in soepen, omelet en stamppot.

Te oogsten deze week Winterpostelein (2e tunnel), veldsla (bed 3) aardpeer (bed 6 bij aardbei, en in speciekuipen bij de kraam)  laatste rammenas (bed 18),  Vroeg reuzenblad spinazie in tunnel 2.