Oogstbericht 10

Voorbereidende werkzaamheden misschien zien jullie er nog weinig van -want we dekken sommige bedden weer af- maar het kapucijnerbed, het erwtenbed, twee tuinbonenbedden, het kolenveld, en een eerste stuk van het bladgewassenbed zijn van onkruid ontdaan en zijn min of meer klaar voor een rondje compost of gewoon voor het zaad, want voor bonen gebruiken we geen zaad. Nog even de palen slaan en de netten ophangen voor de kapucijners en erwten en het zaaien kan beginnen. Afgelopen week waren we met velen aan het werk: Twee mensen van de Voedseltuin lopen een jaar met ons mee om te onderzoeken hoe ze op de voedseltuin de produktie kunnen verbeteren, en er hebben zich verschillende andere vrijwilligers aangemeld. Twee oogstgenoten gaan deels voor de bloementuin zorgen, en woensdag komt er nog iemand kijken of ze mee wil werken. En daarnaast zijn er natuurlijk oogstgenoten, ook heel jonge, die soms mee komen werken. Vele handen maken licht werk. 

Het teeltplan is ook nagenoeg klaar. Helemaal klaar wordt ie nooit omdat de realisatie altijd afhangt van het weer, de onkruiddruk op een bed, ruimte op de bedden, etc. Nieuw dit jaar is dat ik ook een teeltplan heb gemaakt voor de bloementuin. Eerder deed ik dat wat uit de losse pols maar dat is nu verleden tijd. Ik hang m aan dit bericht dan krijgen jullie een idee wat er jullie zoal te wachten staat. Er staan veel afkortingen in maar in grote lijnen bedoelen we met VZ voor-zaaien, DZ direct zaaien op het bed, PL planten en O is oogsten. En dan staan er nog allerlei cijfers maar dat zijn de plantafstanden en het aantal rijen op het bed en het aantal planten/ zaden. 

Structuur Verder zijn we weer wat structuur in de akker aan het aanbrengen, met het uitlijnen van de centrale paden van de akker.  Ook gaan we de grote paden van de bloementuin opnieuw uitsteken. Tenminste als het vrijdag een beetje droog blijft. Vrijdag is het NL Doet en komen er wat mensen dat klusje klaren.

Paddenstoelen Morgen ga ik samen met oogstgenoot Debby naar de Herenboeren de Vlinderstrik om daar een lesje paddenstoelen verbouwen op stro op te doen. Kortom, never a dull moment. Laat het seizoen maar komen.
Nieuw te oogsten: Nieuw: De Vroege Reuzen/ wilde spinazie kan geoogst. Zoek daarvoor de grootste bladeren want het is wilde spinazie met groot blad. Je plukt de bladeren zo van de plant. Een portie van 10-12 bladeren per persoon. Vooral NIET koken (geldt voor de meeste groenten) maar kort wokken of door de salade, omelet heen scheuren. Proef die smaak, dat knappertje dat er in zit, boordevol vitaminen en ijzer. Mijn favoriet!

Verder te oogsten deze week: Winterpostelein (2e tunnel), veldsla (bed 3) aardpeer (bed 6 bij aardbei, en in speciekuipen bij de kraam)  laatste rammenas (bed 18), de sprouting broccoli loopt weer uit (bed 18), deze gaat er zeer binnenkort uit, dus pluk wat je nog plukken kan, en de herfstreuzen spinazie in tunnel 2.