Oogstbericht 09

Vandaag was ik op de Tuinderij omdat het fantastisch weer was en ik graag buiten wilde zijn. Het had 5 graden gevroren in de kas. Ongelofelijk! In de stad voel je de kou nauwelijks, maar op de Tuinderij is het vaak veel kouder. Vanmiddag heb ik de zonnebloemstelen gemaaid in voorbereiding op de zomerkolen die daar gaan staan in week 12. Met dit weer zit het bodemleven nog lekker diep onder de grond en blijft het onbeschadigd. Toen het begon te schemeren ben ik naar huis gegaan. Het was half zeven toen ik thuiskwam. Dat betekent dat de lente eraan komt. Elke dag blijft het langer licht en de zon voelt steeds warmer. Over 2 weken gaan we kapucijners leggen en over 3 weken komen de plantjes!


Nieuw seizoen Het is bijna 1 Maart en een groot deel van de oogstgenoten heeft aangegeven door te gaan in het nieuwe seizoen (58 van de 98 huishoudens), 17 huishoudens stoppen ermee (om allerlei redenen, van verhuizen tot drukte, te weinig lekkere groenten, van te weinig tijd tot een ongezelllige stadsboerin) en van 24 huishoudens heb ik nog niets vernomen. Uit ervaring weet ik dat ongeveer 1/3 van de huishoudens jaarlijks stopt, dus ik schat dat er 65 huishoudens blijven.  Dit alles betekent dat ik de wachtlijst van 35 huishoudens waarschijnlijk in 1 keer weg kan werken. Maar mocht je nog niet gereageerd hebben op mijn mail van gister, doe dat dan vooral nog even. 


Biodiversiteit of beter ’soortenrijkdom’ op de Tuinderij Alles wat we op de akker tegenkomen aan vooral gewervelde dieren, fotografeer ik en schrijf ik op. Behulpzame en minder behulpzame dieren die op de akker of in de buurt wonen, of ons bezoeken: eksters (7 stuks), kraaien (2 stuks), duiven (20), groene specht (3), grote bonte specht (2), mollen (2), uilen (2), buizerds (4), padden (meer dan 50), groene kikkers (10), salamanders (10), wilde eenden (7), egel (2), veldspitsmuizen (tenminste 30), woelmuizen (zeker 20), koolmezen (50, plus dat ze ook in onze nestkasten broeden), staartmezen (13), puttertjes (15), roodborstjes (3-4), een houtsnip (was uit de lucht gevallen tijdens de trek), merels (10), lijsters (3), en als ik hard nadenk komen er vast nog meer dieren. De komende jaren wil ik deze soorten-pracht wat systematischer gaan bijhouden en ook meldingen doen bij Waarneming.nl. Ik word altijd blij van al die beestjes. De gemeente Rotterdam heeft ook net een eerste inventarisatie gemaakt. Toevallig zat ik vorige week tijdens een bijeenkomst naast het hoofd Biodiversiteit van de gemeente dus ik ben weer een hoop wijzer geworden. Op de kaart van Rotterdam staat mijn eigen woonwijk notabene op rood, waarschijnlijk mdat er te weinig waarnemingen zijn gemeld. Dus ook vanuit huis ga ik de gierzwaluwen, de grote bonte specht en alle andere dieren rondom het huis melden. 

Te oogsten deze week: Winterpostelein (2e tunnel), veldsla (bed 3) aardpeer (bed 6 bij aardbei, en in speciekuipen bij de kraam)  laatste rammenas (bed 18), de sprouting broccoli loopt weer uit (bed 18).