Oogstbericht 04

Beste oogstgenoten,
wat heerlijk zeg die winterslaap! Als het weer het toelaat, snoei ik de bessenstruiken, frambozen en bramen en zaag ik bovenmatige groei aan de bomenrand weg en anders blijf ik lekker binnen. Niets moet, alles kan. Maar, de periode van grote rust komt langzaam ten einde. Volgende week is het 1 Februari en dan zijn we in ieder geval weer elke woensdag en vrijdag op de akker om voorbereidingen te treffen voor seizoen 2023.
Seizoen 2023! Dat is het vijfde seizoen van Tuinderij de Stadsboerin alweer en dit jaar gaan we groeien van 130 monden naar 150 monden. Ik kan zien dat mensen naar de lente verlangen: Elke dag krijg ik nu nieuwe aanmeldingen binnen, voor zowel oogstgenootschap als vrijwilligers. En ik ben langzaam de teams weer aan het samenstellen. 

En ondertussen gaat seizoen 2022 nog even door. Er staat dit jaar echt weinig eetbaars op de akker zo midden in de winter. De scharrelaars onder ons kunnen nog van alles vinden, maar het is wel even zoeken. Vandaag kwam ik mooie rucola tegen op bed 20. Telkens als het vriest, verstopt ie zich maar als de zon schijnt, komt ie onmiddellijk weer terug. 

De gewassen in de tunnel groeien nog even heel langzaam, behalve de winterpostelein. Wat een dominant groentje is dat. Op elk bed in beide tunnels, kan je winterpostelein kiempjes zien. Waar komen ze toch allemaal vandaan? Ik heb vandaag eerst maar even de spinazie verlost van teveel postelein. Zodat de spinazie weer wat meer licht en voedingsstoffen krijgt. Want ik heb trek in die spinazie! Waarschijnlijk moet ik geduld betrachten. Vorig jaar konden we de spinazie in week 11 voor het eerst plukken dus nog 6-7 weken geduld.  

Te oogsten deze week: Winterpostelein (bed 3) Veldsla (bed 3) Aardpeer (bed 6 bij aardbei) Winterprei (ook het groen loof is heerlijk te eten) (12) Laatste rammenas (bed 18), Rucola (bed 20).