Oogstbericht 08

Net als ik denk dat we nog zeeen van tijd hebben, is het ineens alweer week 8. Week 8? Dan hebben we nog maar 4 weken de tijd om de bedden te prepareren voor de plantjes die in week 12 worden geleverd, en de bedden voor de kapucijners, erwten en tuinbonen klaar te maken. Kortom, werk aan de winkel, de lente komt eraan! Het goede nieuws is dat Hans weer terug is van vakantie, met baard en al. De eerste bloemen zijn voorgezaaid, de andijvie, we zijn met een letterproject begonnen om de tuinderij goed af te bakenen, en we zijn ongelofelijk veel rotzooi aan het wegwerken. Beetje grote schoonmaakgevoel zodat we een frisse start kunnen hebben.

Vrijwilligers gezocht Ons team is nog niet compleet. Lilan is weer terug naar haar werk en Inge gaat bij een andere tuinder stage lopen, dus ik zoek vrijwilligers. We zoeken twee compostmeesters die van paardenmest en groenteafval compost kunnen maken, gedurende 1 of 2 ochtenden per week. Hiervoor zoeken we (jongere) mensen met kracht, die zo nu en dan de hoop kunnen omscheppen. Mocht je iemand weten, laat het ons weten. Morgen zetten we de advertentie op facebook.

Ook zoek ik 1-2 vrijwilligers voor de bloementuin. Voor 3-4 uur in de week op woensdag of vrijdag. Dan werk je op het mooiste stuk van de Tuinderij, omgeven door insecten, bloemen en Igor onze huisegel.Wie wil dat nu niet? Dus weet je iemand, geef het door!

Bouwkeet of Heliotroop En in het kader van ‘durf te vragen’ gooi ik deze ook nog in de groep: Ik zoek een tweedehands container, bouwkeet of een heliotroop (zo’n hoekige kas), betaalbaar. De yurt is verhuurd door Natuurtalent aan een kinderdagverblijf, dus zijn we op het moment dakloos. Daar willen we graag wat aan doen. Dus als je tips, tricks en advies hebt over waar ik zoiets kan vinden, graag!
Onder het maaiveld: Aanrader Gister was ik op Trompenburg bij de vertoning van Onder het maaiveld. https://onder-het-maaiveld.nl/nieuws/108-onder-het-maaiveld-toont-de-ongeziene-wereld-onder-onze-voeten Onder onze voeten krioelt het van het leven. Een voor ons vaak onbekende maar belangrijke wereld. Deze wereld zorgt ervoor dat onze groenten goed groeien en gezond blijven. Gezellig om al die kleine monsters zo groot op het doek te kunnen zien. Een aanrader om naar te kijken en er verder over te lezen in het boek ‘Leve de bodem’ van oogstgenoot Caroline https://www.levedebodem.nu Als je deze film hebt gezien, snap je waarom wij zoveel mogelijk de grond met rust laten, weinig frezen en al helemaal niet ploegen of spitten. En dan snap je misschien ook waarom de groene spechten, de mollen, de egel, de salamanders, de kikkers, de padden en de spitsmuizen het zo naar hun zin hebben op de akker. Ja en natuurlijk die roteksters ook, en die wil ik dan weer net niet, of beter, niet teveel want die eten onze aardbeien op. 

Te oogsten deze week:Winterpostelein (bed 3 en in de 2e tunnel, zie foto) veldsla (bed 3) aardpeer (bed 6 bij aardbei, en in speciekuipen bij de kraam)  laatste rammenas (bed 18), de sprouting broccoli loopt weer uit (bed 18).