OOGSTBERICHT 06

Beste oogstgenoten,
we zijn weer begonnen! Alle zaden (nou ja, bijna) en pootgoed is binnen en het eerste gewas staat al weer te groeien in de thuiskwekerij. De koelkast ligt vol met pootaardappelen en ook de buren hebben een metalen kist met onze pootaardappelen in hun kelder staan. Vanaf nu zijn we elke woensdag en elke vrijdag weer op de akker te vinden. Lekker hoor. Ik was het nietsdoen best een beetje zat tot mijn eigen grote verbazing. Het is weer heerlijk om hele dagen buiten te zijn en frisse lucht in te ademen. En eerlijk is eerlijk: de conditie moet weer even goed opgebouwd worden. En nog niet alle vrijwilligers zijn er al aan toe om weer aan de slag te gaan. 🙂

Hoe voeren we onze grond Woensdag wordt ook de eerste compost geleverd. Een dure aangelegenheid maar daar hebben we het even niet over. Daar heb ik al over verteld. Inmiddels ben ik aan het onderzoeken hoe we beter gebruik kunnen maken van de Natuurtalent compost hoop. Op deze composthoop verzamelt Natuurtalent de mest van de paarden, varkens en konijnen. En als de dieren geen medicijnen gebruiken, zouden we deze compost kunnen gaan gebruiken voor de groenten die veel voedingsstoffen nodig hebben zoals de kolen. Dat betekent wel dat we goed moeten blijven monitoren. Daarnaast ben ik bezig met oogstgenoot Caroline om de mogelijkheden voor Bokashi (op grote schaal) te onderzoeken. De Ommuurde Tuin in Renkum doet dit en we willen daar graag meer over weten.  Caroline is compostmeester en heeft net een boek geschreven â€˜Leve de bodem. Een gezonde basis voor elke tuin’ (zie https://knnvuitgeverij.nl/artikel/leve-de-bodem.html ). Bokashi is een manier om het composteringsproces te versnellen door middel van fermenteren. Leuk van die onderzoeksprojectjes. En als we daarmee betere compost, goedkopere compost en lokalere compost kunnen krijgen is dat winst, winst, winst. 


Oogstgenootschap seizoen 2023 Zo leuk van jullie! Ik heb al heel veel nieuwe aanmeldingen met lieve woorden van jullie ontvangen en toezeggingen voor continuering van het oogstgenootschap met een mooie verdeling van een hoger bedrag, het minimum bedrag en een paar aanmeldingen van minder draagkrachtigen die wel een steuntje kunnen gebruiken. Daar word ik blij van. Mocht je nog niet hebben gereageerd op het oogstbericht van vorige week: Je hebt nog tot 1 maart de tijd om je aan te melden.

Te oogsten deze week: Winterpostelein (bed 3) veldsla (bed 3) aardpeer (bed 6 bij aardbei) allerallerlaatste winterprei (ook het groen loof is heerlijk te eten) (12) Laatste rammenas (bed 18), Rucola (bed 20), net niet helemaal onder het zwarte plastiek.