Oogstbericht 03

Zoals voorspeld, zullen de komende weken de oogstberichten kort en simpel zijn om dat er weinig te vertellen (of te oogsten) valt.
Afgelopen week hebben we de dahlia’s geschoond en weggegooid (zie foto) en ik vrees dat echt heel weinig knollen het gaan overleven. Het goede nieuws is dat mijn dahlia-man mij een klein kacheltje kado doet zodat we volgend jaar de dahlia’s meteen goed kunnen drogen als ze uit de grond komen. 


Verder krijg ik elke week wel weer nieuwe aanmeldingen voor het oogstseizoen van 2023 en dat is heel fijn! Dat motiveert mij om -zodra het 1 Februari is- keihard aan het werk te gaan. Dat gezegd hebbende: het is ook weer niet zo dat ik nu niets doe. Compost bestellen is bijna een dagtaak geworden. In 2019 kocht ik een ton compost voor €6,00 inclusief transport. Door de stikstof crisis en de oorlog ontvang ik nu offertes van €32,50 per ton (1000 kg) excl. btw en excl. transportkosten. Inclusief alles is het nu €46,60/ton. Tja, nog even verder zoeken zeg ik dan. Wat een rare wereld.


Op de akker is het nu echt een modderboel aan het worden. Mijn regenmeter is gesneuveld in de vorige ijstijd maar ik heb geen meter nodig om te kunnen concluderen dat het erg veel geregend heeft de afgelopen weken. De regentonnen lopen over. Gelukkig gaat het iets droger worden deze week. Prima weer om het zacht fruit te snoeien (zwarte bes, framboos en kruisbes), en de rabarber te verplaatsen. Ja want de rabarber heeft het tot nu toe slecht gedaan. Ik ga proberen ze te verplaatsen naar een wat zonniger bed. Waar ook minder onkruid tiert.
Verder zit ik binnen te studeren op het kweken van paddenstoelen op stro en koffiedik. Ik voel dat er een projectje aan zit te komen. 


Te oogsten deze week: Laatste palmkool (bed 2), Winterpostelein (bed 3) Veldsla (bed 3) Aardpeer (bed 6 bij aardbei) Winterprei (ook het groen loof is heerlijk te eten) (12) Laatste rammenas (bed 18)