Oogstbericht 02

Winterslaap Op de akker is het stil en leeg. De laatste winter- en de eerste vroege voorjaarsgroenten (winterpostelein en veldsla) staan op het veld maar het wordt steeds magerder. Met andere woorden: de magere maanden komen eraan. De periode waarin alles weliswaar weer gaat groeien maar er nog net te weinig licht en warmte is voor de planten om te kunnen ‘leveren’. Een prima periode om plannen te maken, op te ruimen en weer langzaam op te starten voor het nieuwe seizoen. Vanochtend heb ik de eerste lading planten voor week 12 besteld. Het teeltplan is nog lang niet klaar maar uit ervaring weten we wel wat er in week 12 de grond in moet. Buiten lijkt het soms net voorjaar of herfst (al naar gelang welke bril je ophebt) en de madeliefjes staan al in bloei op de akker. Om de moed er goed in te houden heb ik wat plaatjes uit seizoen 2022 op dit oogstbericht geplakt. Soms kan ik het me niet meer voorstellen dat het in de zomer zo rijk en kleurig was.

De winterprei ziet er misschien lelijk uit (ik zie weer bakken vol lof in de afvalbak liggen) maar echt, het groene lof kan je heel goed eten en door de vorst is de prei heerlijk zoet. De boerenkool is bijna op en mag getopt worden, eindelijk! Verder zijn de daikon en de rammenas van bed 2 ook aangetast door de vorst, maar op bed 18 staan nog wat mooie en goede rammenassen. Voor de liefhebber.

Het huidig seizoen loopt tot 1 April. Sommige oogstgenoten vragen zich af of ze zich al op kunnen geven voor seizoen 2023. Dat kan altijd. Zo tegen begin Maart krijgen jullie allemaal formeel de vraag of je ook in seizoen 2023 oogstgenoot wilt worden en zal ik uitleggen hoe ik wil gaan werken met de solidaire betaling. Mocht je uberhaupt al weten dat je weer mee wilt doen in seizoen 2023, ongeacht de solidaire betaling, schroom niet om jezelf alvast aan te melden. En por je buren en vrienden ook op om oogstgenoot te worden.

Ik ben weer nagenoeg beter en op zoek naar nieuwe dahlia knollen.

Deze week te oogsten Groenten Laatste palmkool (bed 2) Laatste boerenkool (bed 2) Winterpostelein (bed 3) Veldsla (bed 3) Aardpeer (bed 6 bij aardbei) Winterprei (12) Laatste rammenas (bed 18)