Oogstbericht 01

En toen was het plots 2023 Allereerst de allerbeste wensen voor 2023. Opdat jullie liefde, geluk, gezondheid en lekker eten ten deel mogen vallen. En opdat jullie oogstgenoot blijven zodat wij lekker bezig kunnen gaan dit jaar. Vanmiddag was ik weer voor het eerst sinds 3 weken op de Tuinderij om te zien hoe alles erbij staat. Drie weken niet op de Tuinderij geweest! Dat is een unicum in het 4-jarig bestaan. Eerst was ik een week op vakantie en vervolgens was ik twee weken goed ziek met Corona. Feitelijk heb ik de Corona opgelopen tijdens mijn vakantie. Afgelopen zaterdag was ik weer voor het eerst buiten om boodschappen te doen. Maar eerlijk is eerlijk: ondanks het lichamelijk en geestelijk ongemak was het heerlijk om eens twee weken helemaal niets te doen behalve slapen, eten, en films kijken, en een online cursus volgen. Zo werd het een soort van retraite.

Maar goed, ik was dus vanmiddag even op de akker en Koning Winter heeft echt behoorlijk huisgehouden. In de kas heeft het citroengras het maar net overleefd, en zijn de Ananaskers en de Tomatillos kapot gevroren. De ingezaaide bladgewassen in de tunnels hebben het prima overleefd en groeien nu langzaam door. Op de akker zijn de rucola, de roodlof, de zomerkolen, de groenselder en eigenlijk ook de knolselderij en de prei kapot gevroren. De winterpostelein en de veldsla daarentegen zijn doorgegroeid en zijn klaar om geoogst te worden! De winterpostelein snij je 2 cm boven de grond af zodat het plantje weer verder kan groeien. De veldsla haal je per plantje met wortel en al uit de grond. Verspreid je oogst over het bed zodat de rest van de veldsla lekker groot kan groeien.

Door het warme weer liepen er zelfs weer wat shiitakes uit, en een oesterzwam.

Helaas rook ik in de kas een zoete geur: de Dahlia’s zijn bijna allemaal bevroren en liggen te schimmelen. Buggers!! Het is ongelofelijk. Ze lagen hoog in de kas, ver weg van de grond, te drogen opdat we ze gedroogd en al weg zouden kunnen zetten in mijn tuinhuis voor de winter. Maar helaas kwam de vorst te snel. De Dahlia’s waren nog te vochtig en zijn dus bevroren geweest. Vrijdag ga ik alle moed verzamelen en de Dahlia’s schonen, drogen en alsnog wegzetten. Redden wat er te redden valt.

Nu te oogsten: Groenten Daikon (bed 2) Rammenas (bed 2 +18) Laatste palmkool (bed 2) Laatste boerenkool (bed 2) Winterpostelein (bed 3) Veldsla (bed 3) Aardpeer (bed 6 bij aardbei) Knolselderij (11) Winterprei (12)