Oogstbericht 51

Terug van weggeweest Ik ben precies een week weggeweest en nu dus weer terug. Beter weer dan het weer van afgelopen week had ik niet kunnen hebben. Prachtig koud met zon, een heus winterlandschap. In totaal heb ik bijna 110 km gelopen, van Arnhem, via Doesburg, Bronkhorst, Vorden, Ruurlo naar Winterswijk. Door bossen, heide, uiterwaarden, langs de IJssel, door uitgestrekte polders, en dan langzaam weer door bossen, het veen en het coulissen landschap van de Achterhoek om uiteindelijk in Ratum, Winterswijk te geraken. Ik heb 4 maal reeën gespot en tweemaal een vlucht met kraanvogels, naast ontelbare ganzen van allerlei soort, roodborstjes en een dassenburcht. En elke avond heerlijk gegeten, gedronken en geslapen. Daar knapt een mens van op. 

En de bomen die je tegenkomt onderweg! Heel veel eikenlanen, Statige lindes en beuken, een eeuwenoude eik vlak bij kasteel Vorden (zie foto). En natuurlijk de kastelen: kasteel Hackfort, kasteel Vorden, kasteel Ruurlo. 

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan: vele tuinen want die horen bij de kastelen. Op de foto de tuin van Hackfort. 

Terug in het gareel Ik ben nog niet op de Tuinderij geweest maar ga er vanuit dat er nog hetzelfde te oogsten is als vorige week. 

Terug naar het licht Woensdag is de wintersolstice. Vanaf die dag worden de dagen weer langer en de nachten korter, tot 21 juni. En met elke dag van licht komt er weer meer leven op de Tuinderij. Vanuit mijn warme huiskamer wens ik jullie heel mooie feestdagen. Niet teveel eten en als je eet, lekker van het land of tenminste biologisch uit de winkel. 

Deze week te oogsten

Groenten

Daikon (bed 2)

Rammenas (bed 2 +18)

Palmkool (bed 2)

Boerenkool (bed 2)

Rucola (bed 3+ 20)

Aardpeer (bed 6 bij aardbei)

Knolselderij (11)

Winterprei (12)

Rode spitskool (18)

Sprouting broccoli (18)

Tweede kans rode kooltjes (18)

Savooiekool (bed 19)

Groenselder (bed 20)