Oogstbericht 49

Nieuw te oogsten De winterprei mag langzaam geoogst. Ze zijn een stuk kleiner dan vorig jaar dus zoek vooral de grootste uit zonder hun buurvrouwen te beschadigen. Je doet dit het best met een spitvork. Zie het filmpje: https://www.youtube.com/shorts/UQkbimWhVbc.

Afscheid seizoen 2022 Het was een heel leuk en gezellig samenzijn (potluck diner) met het Stadsboerinnenteam afgelopen vrijdag. We hebben afscheid genomen van het seizoen 2022, en van stagiaire/vrijwilligster Lilan onder het genot van heerlijk eten en drinken. We hebben veel topkokkies in ons team en de gerechten pasten wonderbaarlijk goed bij elkaar. We begonnen met brood en smeersels en een heerlijk pompoensoepje, gevolgd door Presse de Legume en bloemkoolquiche. Als hoofdgerecht hadden we aardpeer met palmkool, spaghetti aoli, pastasalade en gemarineerde tofu. En als toetje chocomousse en pavlova en dat allemaal vegan! We hebben herinneringen opgehaald en kijken uit naar seizoen 2023. Maar eerst even uitrusten. Zoals jullie inmiddels weten is het team afwezig tot 1 Februari maar jullie kunnen gewoon nog oogsten. En ik zal wekelijks de tuin nalopen.

Dahlias Het was een groot project, het uitgraven van de dahlia’s, het wassen en opbergen. Alles bij elkaar hebben we 30 kisten met dahlia’s uit de grond gehaald. Ze staan nu nog te drogen maar weldra zullen ze naar nog droger oorden worden verscheept. Er zijn 10 kisten dahlia’s ingegaan dus ze hebben zich ontzettend vermeerderd.

Adopteer een kerstboom Het is inmiddels traditie: Natuurtalent doet weer mee met de actie Adopteer een kerstboom. Je huurt een kerstboom, die in januari weer wordt terug geplant. Zo gaat een kerstboom meerdere jaren mee. De bomen zijn bovendien allemaal biologisch gekweekt, zonder kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen. Elke boom heeft een uniek nummer. Door jouw boom met dit nummer te registreren, kun je het volgend jaar je eigen boom opnieuw adopteren. Zo krijgt je kerstboom een eigen ’thuis’. Zie voor meer info https://www.adopteereenkerstboom.nl Op zaterdag 10 en zondag 11 december tussen 10.00-17.00 uur kan je bij het theehuis een kerstboom adopteren.

Kadowinkel Natuurtalent Zoek je een mooi en betaalbaar kerstkado? In de kadowinkel bij het theehuis van Natuurtalent bieden verschillende ondernemers en vrijwilligers hun produkten te koop aan. De stadsboerin heeft daar thee en kruiden in een gezellig zakje te koop staan. Ook kan je daar een eigen kerstpakket samenstellen. De winkel is open van vrijdag 9 december t/m zondag 11 december van 10.00-17.00. En op woensdag-en donderdagmiddag tussen 13.00-16.00.

Deze week te oogsten

Groenten

Daikon (bed 2) Rammenas (bed 2 +18) Laatste raapsteeltjes/ Aziatische mizuna(bed 2) Palmkool (bed 2) Boerenkool (bed 2) Rucola (bed 3)
Laatste vijfkleuren snijbiet (bed 3) Laatste roodlof (3+7) Aardpeer (bed 6 bij aardbei) Knolselderij (11) Winterprei (12)
Rode spitskool (18) Sprouting broccoli (18) Rammenas (18)
Tweede kans rode kooltjes (18) Savooiekool (bed 19) Groenselder (bed 20)

Mediterane kruiden

Gewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid