Oogstbericht 47

Nieuw te oogsten Deze week is er niets nieuws. Maar misschien heeft de daikon wel wat uitleg nodig. Ik zag zojuist dat mensen het loof hebben geoogst en de knol hebben laten zitten. Mhmm, het gaat hier om de knol/ wortel. Het loof kan je vast eten maar ik denk niet dat het echt lekker is.

Het heeft gevroren En best pittig ook want zelfs in de kas waren mijn tropische gewassen sterk aangetast (Ananaskers en Tamarillo (boomtomaat). Au. Gelukkig hadden we vrijdag de citroenverbena al naar binnen gehaald en hoog in de kas weggezet en die zijn goed door de vorst gekomen. In de tunnel zijn de pepertjes en de Oost-Indische kers bevroren geweest dus daar kunnen we van de week raapstelen en rucola gaan zaaien. En op het veld ziet het er ook best treurig uit. Ook daar is de Oost-Indische kers bevroren, en de Nieuw Zeelandse spinazie, de dahlia’s (die gaan er ook deze week uit), de snijbiet en eigenlijk alle bladgewassen behalve de rucola, de winterpostelein en de veldsla, die kunnen wel tegen wat vorst. En zelfs de Afrikaantjes laten het afweten. De lijst met te oogsten groenten wordt allengs korter zo. Natuurlijk staat de bindsla en de eikenbladsla er nog wel maar het ziet er niet florissant uit. Ik laat de groene vlaggetjes nog even staan zodat je er nog wel de goede exemplaren uit kan snijden.

Teeltplan evaluatie Afgelopen woensdag hebben we met het team het teeltplan van 2022 geëvalueerd en een eerste opzet van het teeltplan voor 2023 gemaakt. Veel lessen geoogst: tussen het zaaien en planten van de pompoenen, courgettes en tomaten niet meer dan 6 weken laten zitten. De planten waren te pierig. We hadden teveel andijvie, groenselder en snijbiet. Te weinig wortels omdat we de tweede lading te laat hebben gezaaid. In week 32 geen bladgewassen zoals eikenblad, roodlof en bindsla meer planten. Volgroeid niet meer. De courgettes en de komkommers moeten meer in de zon geplant worden want de oogst was redelijk mager. De klimspinazie komt volgend jaar in de kas. De aardbeien mogen beter verzorgd. Minder sla hoog in de zomer (we hebben echt veel kroppen weggegooid). De rabarber gaan we verhuizen want die blijven te zielig. En geen aubergines meer in de kas of tunnels maar buitenaubergine gaan proberen. En Afrikaantjes blijven zaaien tussen de kolen (voorkomt misschien ook de draaihartigheid in de savooiekool en de rode kool). De knolselderij tweede batch mag ook eerder geplant! En meer boontjes van allerlei soort. En rode spitskool doen we niet meer. Bimis zeker wel. En ook geen San Marzanos meer (tomaten) want die rijpten erg slecht af. De ossenhart en de sweeties blijven. En er komt weer shiso! En we willen meer aardappelen. Geen voorjaarrucola meer want die schiet meteen door. De pastinaken en de edamame boontjes gaan we voorzaaien in plaats van direct zaaien. Lekker hoor zo naar voren kijken, het verlangen naar een nieuw seizoen komt alweer naar boven. Verlangen naar ‘the only way is up’ tijd wanneer alle gewassen naar de zon reiken. En nu nog heel even genieten van de terugtrekking van de gewassen. Bijna alles op de akker is nu bruinig en zal weldra oplossen in de aarde.

Groenten Daikon (bed 2) Raapsteeltjes/ Aziatische mizuna(bed 2) Palmkool (bed 2) Boerenkool (bed 2)
Rucola (bed 3) Vijfkleuren snijbiet (bed 3) Roodlof (3+7) Aardpeer (bed 6 bij aardbei) Knolselderij (11) Chioggiabieten (13) Rode spitskool (18) Tweede kans witte spitskool (18) Sprouting broccoli (18) Rammenas (18) Tweede kans rode kooltjes (18) Savooiekool (bed 19) Groenselder (bed 20) Laatste Black futsu pompoenen (kraam) Zoete aardappel (kraam)

Mediterane kruiden Gewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid Thaise Basilicum (tunnel) Citroenverbena Franse dragon Echte marjoraan