Oogstbericht 46

Nieuw te oogsten De daikon en de aardpeer zijn de nieuwe groenten aan het firnament deze week. De daikon is een witte langwerpige rammenas, ietsjes minder pittig dan de zwarte ronde maar nog steeds heerlijk op een boterham kaas, of door de salade, of in de kimchi. Je oogst de daikon als volgt: zoek een groter exemplaar uit, een exemplaar dat al een beetje de grond uitgroeit, en trek m in zijn geheel de grond uit. De aardpeer oogsten is een groter klusje: je steekt de spitvork of riek onder een plant en trekt de plant met de peren de grond uit. En die raap je. Bekijk vooral het oogstfilmpje : https://www.youtube.com/shorts/eqMxWLcg4dk Aardpeer, je kan er heerlijke soep van maken, of puree, of lekker gegrild in de oven. Ja, sommige mensen worden er flatuleus van. 

Nog even over de boerenkool en palmkool. Vandaag trof ik helaas 18 onthoofde boerenkool planten aan. Ik denk niet dat een van jullie het heeft gedaan, maar toch nog even voor de zekerheid: Je oogst alleen de onderste bladeren van de palmkool en de boerenkool en zeker niet het hart. En je kan de bladeren heel makkelijk van de steel knikken. En als je iemand slecht ziet oogsten, alsjeblieft, laat zien hoe het wel moet. Heel veel dank. Zie nogmaals https://www.youtube.com/shorts/_cGl41Dk4O0 en  https://youtu.be/9VbWkTHKTiE  

De zoete aardappelen liggen op de kraam, paarse en oranje exemplaren. Omdat het een experiment is, zijn er niet super veel, dus neem 2-3 aardappelen als portie dan heeft iedereen wat. 

Nieuwe gewas bordjes Bij de veldsla en de winterpostelein heb ik onze nieuwe  gewasbordjes neergezet. Daarop staat het gewas, wat uitleg en hoe je het oogst. Ik kijk even hoe ze zich houden in weer en wind en ga dan in de winter voor alle gewassen van die bordjes maken. Lekker profi! 

Groenten

Daikon (bed 2) Raapsteeltjes/ Aziatische mizuna(bed 2) Palmkool (bed 2) Boerenkool (bed 2) Rucola (bed 3) Vijfkleuren snijbiet (bed 3) Roodlof (3+7) Aardpeer (bed 6 bij aardbei) Bindsla (7) Rode eikenbladsla (bed 7) Knolselderij (11) Kleine rode bieten (13) Chioggiabieten (13) Rode spitskool (18) Tweede kans witte spitskool (18) Sprouting broccoli (18) Rammenas (18) Tweede kans rode kooltjes (18) Savooiekool (bed 19) Nieuw Zeelandse spinazie (20 + 7) Groenselder (bed 20) Jalapeno pepers (tunnel 1) Habanero pepertjes (tunnel 1) Laatste Black futsu pompoenen (kraam) Zoete aardappel (kraam)

Koude Kruiden Bieslook

Mediterane kruiden Gewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid Thaise Basilicum (tunnel) Citroenverbena Franse dragon Echte marjoraan

Bloemen

Eetbare bloemen Oostindische kers (tunnel)