Oogstbericht 45

Nieuw te oogsten Drie nieuwe kolen in het assortiment: De boerenkool, palmkool en savooiekool mogen geoogst. Bij de boerenkool en palmkool begin je met het oogsten van de onderste bladeren zodat de top nog door kan groeien. Je knikt de bladeren eenvoudig van de steel. Zie ook ons youtube filmpjes https://www.youtube.com/watch? v=_cGl41Dk4O0&list=UUiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw&index=33 en https:// www.youtube.com/watch? v=9VbWkTHKTiE&list=UUiBK0RYOrGjv0gcshyVazkw&index=34 De savooiekool oogst je hetzelfde als de rode kool, met andere woorden: je snijdt de sluitkool uit haar schutbladeren. Zie het rode kool filmpje: https://www.youtube.com/shorts/ QI6PX8W_Brw

Als het weer meezit deze week gaan we ook de zoete aardappelen oogsten en die leggen we op de kraam. Bij het tweede veld van knolselderij heb ik ook een vlaggetje gezet. Zoek vooral de grotere exemplaren uit. Ze zijn nog een stuk kleiner dan hun buurmannen.

Op & volop De bloementuin is heel plots veranderd in een herfsttafereel. In een week tijd zijn de bloemen plots verdwenen, zelfs die uitbundige dahlia’s. Ik ben altijd weer verbaasd hoe snel de herfst toe kan slaan. Waren we twee weken geleden nog op de top van de bloementuin, nu zijn het met name silhouetten die je ziet. En de oproep om een extra pompoentje mee naar huis te nemen, staat nog steeds. In de voorraadschuur staan nog aardig wat kisten.

Afgelopen week hebben we het pompoenveld en de tunnels leeggetrokken, de prei, de wortels en bietjes gewied, en weer wat bedden afgedekt met landbouwplastiek om het onkruid te onderdrukken. En in de tunnel alweer winterpostelein en veldsla gezaaid. En weten jullie nog dat we vorig jaar vogelhuisjes hebben opgehangen? We hebben ze schoongemaakt omdat vogels al in het najaar hun nestplaats vaststellen. Van de 8 kasten die we terugvonden, hadden er 7 zeker een nest met eitjes gehad. Twee kasten hadden sporen van spechtgaten! De andere kasten lieten sporen van koolmezen zien. Moooi!

Oogstgenotenbijeenkomst Het was een ontzettende leuke bijeenkomst met een heel goede opkomst. Ik denk er met veel plezier aan terug. Wat een positiviteit! Bij dit oogstbericht vind je het verslag van de bijeenkomst en een praatpapier voor de introduktie van een solidaire betaling op onze Tuinderij met de vraag: Past solidaire betaling op onze Tuinderij? Lees het voorstel en laat me weten via de mail wat je gedachten erover zijn. Wees open en eerlijk, alles mag gezegd. En over solidaire betaling zie ook https://www.eerlijkloon.eu.

Natuurtalent kerstpakket Samen met de andere ondernemers op Natuurtalent hebben we een gezamenlijk kerstpakket gemaakt voor bedrijven (€50,00) en een voor particulieren (€25,00). Deze laatste kan ook gekocht worden op onze kerstmarkt op 10 december. Mocht je bij een bedrijf werken waar ze nog op zoek zijn naar een sociaal en duurzaam kerstpakket, kom even kijken hoe het er uit ziet en laat het ons weten.

Deze week te oogsten

Groenten

Raapsteeltjes/ Aziatische mizuna(bed 2)
Palmkool (bed 2) Boerenkool (bed 2)
Rucola (bed 3)
Vijfkleuren snijbiet (bed 3) Roodlof (3)
Laatste verse stamslabonen (6) Bindsla (7)
Rode eikenbladsla (bed 7) Laatste andijvie (bed 7) Knolselderij (11) Pastinaken (11)
Kleine rode bieten (13) Chioggiabieten (13)
Rode spitskool (18)
Tweede kans witte spitskool (18) Sprouting broccoli (18) Rammenas (18)
Rode kool (18) /tweede kans rode kooltjes
Savooiekool (bed 19)
Nieuw Zeelandse spinazie (20 + 7) Groenselder (bed 20) Jalapeno pepers (tunnel 1) Habanero pepertjes (tunnel 1) Black futsu pompoen (kraam) Groene tomaten (kraam)
Zoete aardappel (kraam)

Koude Kruiden

Bieslook

Mediterane kruiden

Gewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid Thaise Basilicum (tunnel) Citroenverbena

Franse dragon Echte marjoraan

Bloemen

Laatste ijzerhard/ verbena Laatste strobloemen Laatste zinnias Adderwortel Dropplant (bloementuin) Akkerschermen Laatste Beren oren