Oogstbericht 44

Nieuw te oogsten Even niets nieuws onder de zon deze week. Behalve dan dat we deze week tomaten (groen en rood) op de kraam zullen leggen omdat we de tomaten gaan ruimen en we zullen ook de pastinaken op gaan graven. Dat laatste is geen sinecure. Ze zitten zo vast en diep. Laatst kostte het me 30 minuten om er 1 uit de grond te halen, met veel hangen en wurgen kreeg ik er een uit. Dus eigenlijk voor jullie te veel gedoe vandaar dat wij dat voor jullie doen. Op de kraam liggen ook kleine rode bietjes en NZ spinazie omdat we wat bedden wilden ruimen en winter klaar maken.

Op & volop De spaghetti pompoenen zijn nagenoeg op en ook de koolrabies. Van de black futsu pompoen hebben we nog een goede voorraad, dus neem vooral een extra pompoentje voor de winter mee want de komende tijd wordt het nat, vochtig en koud en de pompoenen overleven het best bij kamertemperatuur. Het zou zonde zijn als ze beschimmelen. En ze zijn echt reuze lekker, zoeter nog dan de Red Kuri, alleen de schil is wat harder maar als je de pompoen in de oven legt en gaart haal je de schil er zo af. Ik eet trouwens de schil ook gewoon op als het even kan want de crunch doet het goed in de puree. De basilicum in de tunnels raken ook steeds meer uit conditie. Er zit wat grijs rot in, dus oogst vooral nog wat voor het over is.

Afgelopen week was het vooral knopkruid week. We hebben duizenden plantjes knopkruid eruit getrokken en gaan er nog even mee door. Knopkruid is een zaadonkruid en we zouden graag zien dat we volgend jaar minder knopkruid hebben.
Ook hebben we de eerste bollen (narcissen en irissen) teruggezet in de bloementuin. De bollen waren overwoekerd door kweekgras en andere ellende dus we hebben alles weer afgegraven. Opdat de bedden maar schoon mogen blijven. Komende week komen er nog de witte narcissen bij en de trommelstokjes.

Groenselder Ik heb nog geen fotos gezien van de gefermenteerde groenselder. Wat is dat mensen? Ik zie wel dat er iets meer geoogst is van de groenselder, dus mocht je nog bezig zijn, stuur me een foto en neem je potje mee naar de oogstgenotenbijeenkomst. Dan kunnen we proeven.

Oogstgenotenbijeenkomst Mocht je aanstaande zaterdag niet naar de bijeenkomst kunnen komen, laat me dan vooral per mail weten waar je blij van werd in seizoen 2022 en wat je wensen zijn voor 2023. En wat je mening is over solidaire betaling zie https:// www.eerlijkloon.eu

Deze week te oogsten

Groenten

Raapsteeltjes/ Aziatische mizuna(bed 2) Rucola (bed 3)
Vijfkleuren snijbiet (bed 3) Roodlof (3)
Laatste verse stamslabonen (6) Bindsla (7)
Rode eikenbladsla (bed 7) Andijvie (bed 7)
Knolselderij (11)
Kleine rode bieten (13) Chioggiabieten (13)
Rode spitskool (18)
Tweede kans witte spitskool (18) Sprouting broccoli (18) Rammenas (18)
Rode kool (18) /tweede kans rode kooltjes Laatste koolrabi (rood/wit) (18/19) Nieuw Zeelandse spinazie (20 + 7) Groenselder (bed 20)
Jalapeno pepers (tunnel 1) Habanero pepertjes (tunnel 1)
Black futsu pompoen (kraam)

Koude Kruiden

Maggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse Platte peterselie

Mediterane kruiden

Gewone tijm
Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid
Groene basilicum (tunnel) Ararat basilicum (rood) (tunnel) Thaise Basilicum (tunnel) Citroenverbena

Franse dragon Echte marjoraan

Bloemen

Ijzerhard/ verbena Strobloemen Zinnias Adderwortel Dahlias Dropplant (bloementuin) Akkerschermen Beren oren

Eetbare bloemen

Oostindische kers (tunnel)