














Nieuw te oogsten Er staan vlaggetjes bij de bindsla en de rode eikenbladsla. Ze zijn niet bijzonder groot maar ik ben bang dat ze niet veel groter meer gaan worden. Ik vind het altijd weer bijzonder om me te realiseren dat in het voorjaar zo’n kropje sla na 6-7 weken al zijn oogstgrootte heeft. Nu staan ze er alweer 11 weken in en zijn ze nog klein. Ja, het licht doet veel!
In de schijnwerper deze week Er staat ontzettend leuke en lekkere groenselder (ongebleekte bleekselderij) op het veld (bed 20) waar jullie nauwelijks van eten. Zonde. Het is een basis ingredient voor alle soepen en sauzen, dus oogsten die planten. Je oogst de hele plant door haar in haar geheel uit de grond te trekken en als je wilt de wortels eraf te snijden. Hans heeft een heerlijk recept voor de groenselder. Een basis recept voor het fermenteren van groenselder. Echt een aanrader. Nodig: 1 bos groenselder, 2 uien, 2 tenen knoflook, 1 el witte peperkorrels, 1 liter koud water, 50 gr fijn zeezout. Maak een pekelbad met het water en het zeezout, en roer totdat het zout goed is opgelost. Snij de uien grof, snij de knoflook in plakjes. Snij de stengel van de groenselder in plakjes. Doe de ui, knoflook, pepers met daarboven op de plakjes groenselder in een pot en vul deze niet voller dan 3/4. Giet het pekelwater in de pot tot de selder onder water staat. Leg iets zwaars op de groenselder bv een steen of een diepvrieszakje met water gevuld zodat alle selder goed onder water staat. Dek de pot losjes af met de deksel of een stuk kaasdoek en laat het geheel bij kamertemperatuur fermenteren. Proef na een dag of zeven of je de groenselder zuur genoeg vindt. Als dat zo is, zet m in de koeling, dan stopt het fermenteren.Wil je m nog zuurder, laat m dan op kamertemperatuur staan. Waarschuwing: mocht de groenselder gaan stinken, weg ermee, en opnieuw beginnen. Uit het boek Verrot Lekker van Christian Weij. En laat me weten of het lekker is geworden. Wat zeg ik, maak een foto van je pot en stuur m aan ons door, dan maken we er een contest van: Wie maakt de mooiste en lekkerste gefermenteerde groenselder, en kunnen we een proeverij doen op onze oogstgenotenbijeenkomst op 5 november. Deal? Deal.
Toer de boerVorige week dinsdag zijn Hans en ik begonnen aan onze Toer de Boer. Op bezoek bij onze collega boeren van De Noordwijde in Noordwijk, Bij Mei in Zoeterwoude, en een tuin in Den Hoorn. Ontzettend leuk, dat gaan we vaker doen. Inspirerend en informatief. We krijgen er nieuwe ideeen van!
Oogstgenotenbijeenkomst Tijdens onze oogstgenotenbijeenkomst van 5 november gaan we praten over jullie wensen voor 2022, en willen we het met jullie hebben over zogenaamde solidaire betaling. We zullen uitleggen tijdens de bijeenkomst wat dat is, en of het iets zou kunnen zijn voor onze Tuinderij. Wil je er alvast meer over weten, kijk dan op de site https://www.eerlijkloon.eu. Wil je meepraten over de toekomst van de tuinderij, kom dan gezellig met of zonder je potje gefermenteerde bleekselderij naar de bijeenkomst. Tot dan!
Onthoofding Er zijn drie palmkolen onthoofd. Waarschijnlijk door een wildplukker want a) er staat geen groen vlaggetje bij, b) verkeerd geplukt/ onthoofd. Zie je mensen dit doen, zeg er dan ajb iets van. Ik word er treurig van.
Groenten
Raapsteeltjes/ Aziatische mizuna(bed 2)
Rucola (bed 3)
Vijfkleuren snijbiet (bed 3)
Roodlof (3)
Verse stamslabonen (6)
Bindsla (7)
Rode eikenbladsla (bed 7)
Andijvie (bed 7)
Knolselderij (11)
Kleine rode bieten (13)
Chioggiabieten (13)
Rode spitskool (18)
Tweede kans witte spitskool (18)
Sprouting broccoli (18)
Rammenas (18)
Rode kool (18) /tweede kans rode kooltjes
Koolrabi wit (18) en rood (19)
Nieuw Zeelandse spinazie (20 + 7)
Groenselder (bed 20)
Jalapeno pepers (tunnel 1)
Habanero pepertjes (tunnel 1)
Spaghetti pompoen (kraam)
Black futsu pompoen (kraam)
Koude Kruiden
Maggikruid
Bieslook
Bladvenkel
Verschillende soorten munt
Citroenmelisse
Platte peterselie
Mediterane kruiden
Gewone tijm
Citroen tijm
Rozemarijn
Bonenkruid
Groene basilicum (tunnel)
Ararat basilicum (rood) (tunnel)
Thaise Basilicum (tunnel)
Citroenverbena
Franse dragon
Echte marjoraan
Bloemen
Goudsbloemen
Ijzerhard/ verbena
Strobloemen
Zinnias
Adderwortel
Dahlias
Dropplant (bloementuin)
Akkerschermen
Beren oren
Eetbare bloemen
Oostindische kers (tunnel)