Oogstbericht 42

Nieuw te oogsten Deze week staan er drie nieuwe groenten op de lijst: Raapsteeltjes/ Aziatische mizuna (klein maar fijn), zwarte rammenas en rucola. De raapsteeltjes zijn nog wat ondermaats maar zullen deze week nog doorgroeien. Ze staan naast de palmkolen en de rode koolrabi. Je pakt een handje raapsteel en snijdt ze 2 cm boven de grond af zodat ze weer opnieuw kunnen groeien. Zie https://www.youtube.com/watch?v=j1EaWMUAvyM. Zo oogst je ook de rucola (op bed 3). De zwarte rammenas staat bij de sprouting broccoli in de buurt. Je pakt het blad en trekt de rammenas voorzichtig uit de grond. Dan hebben we nog de sprouting broccoli en de tweede kans spitskool. De sprouting broccoli blijft maar geven. Ik kan je verklappen dat topchef Jim de Jong ook bij ons plukt en vooral de bimi’s oogst. Kom op mensen, lekker snijden die bimi’s, dan blijven ze geven. En de witte spitskool is weer uitgelopen en heeft 1-persoonskooltjes aangemaakt. Voel even of ze echt inhoud hebben en snij ze dan af. Oja, en voor degene die dat heeft gedaan: de palmkool mag je nog niet oogsten. 

Op:De wortels zijn allemaal op, zowel zomer als winterwortels. Geen idee hoe dat komt. Hebben jullie dit weekend allemaal hutspot gegeten? Want ook alle uien zijn verdwenen. En de tomaten gaan we binnenkort weghalen want daar is het een trieste boel. De edamame hebben we leeggeraapt en als je vlug bent, liggen er nog peulen op de kraam. 

Gevonden Alweer een paar weken geleden vonden we een klein Opinel mesje op de akker. Als je hem verloren bent, laat het ons weten. Dan wijzen we de geheime plek aan waar ie ligt.

Herinnering Oogstgenotenbijeenkomst Zaterdag 5 november om 16 uur is onze najaarlijkse oogstgenotenbijeenkomst met aansluitend een borrel voor de deelnemers. Geef je op voor de bijeenkomst zodat ik voldoende drankjes in kan slaan.

Deze week te oogsten

Groenten

Raapsteeltjes/ Aziatische mizuna (bed 2)

Rucola (bed 3)

Vijfkleuren snijbiet (bed 3)

Roodlof (3)

Verse stamslabonen (6)

Andijvie (bed 7)

Knolselderij (11)

Kleine rode bieten (13)

Chioggiabieten (13)

Rode spitskool (18)

Tweede kans spitskool (18)

Sprouting broccoli (18)

Rammenas (18)

Rode kool (18)

Koolrabi wit (18) en rood (19)

Nieuw Zeelandse spinazie (20 + 7)

Groenselder (bed 20)

Laatste knolvenkel (20)

Jalapeno pepers (tunnel 1)

Habanero pepertjes (tunnel 1)

Agria aardappelen (kraam)

Spaghetti pompoen (kraam)

Black futsu pompoen (kraam)

Zacht fruit

Koude Kruiden

Maggikruid

Bieslook

Bladvenkel

Verschillende soorten munt

Citroenmelisse

Platte peterselie

Mediterane kruiden

Gewone tijm

Citroen tijm

Rozemarijn

Bonenkruid

Groene basilicum (tunnel)

Ararat basilicum (rood) (tunnel)

Thaise Basilicum (tunnel)

Citroenverbena

Franse dragon

Echte marjoraan

Bloemen

Goudsbloemen

Ijzerhard/ verbena

Strobloemen

Zinnias

Adderwortel

Dahlias

Zonnehoeden (Echineacea)

Dropplant (bloementuin)

Akkerschermen

Beren oren

Eetbare bloemen

Komkommerkruidbloem (bloementuin)

Oostindische kers (tunnel)