Oogstbericht 41

Nieuw te oogsten/ Opperdepop Deze week zullen we de Black Futsu pompoenen verder oogsten. Het groeiseizoen is nu wel over ondanks het feit dat er vorige week nog bloemen in de pompoen zaten. Als we langer wachten is er kans dat de muizen hun tanden erin zetten. Ik zal er dinsdag/ woensdag weer wat op de kraam leggen.

Nog maar kort geleden zaten we op ons oogsthoogtepunt maar nu gaat die curve weer langzaam naar beneden. De red kuri pompoenen zijn op, de Annabelle aardappelen, de knoflook, de gele uien en de sla zijn op, en ook de frambozen, aardbeien en shiitakes houden het langzaam voor gezien. In de tomaten komt langzaam de ‘blight’/ phytophthora binnengeslopen, een schimmelziekte die zowel aardappelen als tomaten aantast. En dat betekent het eind van de tomaten.

Rust in de tent Inmiddels is het winterschema ingegaan voor het team en zijn we er alleen nog op woensdag en vrijdagen. En soms ben ik er op dinsdag omdat het zo fijn is om bij mooi weer buiten te werken, maar reken er maar niet op. Dat betekent dus ook dat we tegenwoordig op dinsdagen om 15 uur sluiten en de avond openstelling op donderdagavond is vervallen. Het hek gaat nu gewoon om 17 uur dicht op donderdag. Het was heerlijk om de hele zomer zo lekker buiten te werken maar deze rust en eindelijk tijd voor andere zaken (opruimen huis, werk zoeken, balkonhek laten maken) is ook heel welkom. En tijd om andere tuinen te bezoeken. Volgende week dinsdag gaan Hans en ik op bezoek bij drie andere tuinen: Bij Mei in Zoeterwoude, Noordwij bij Noordwijk en een project in Den Hoorn, mijn geboortedorp waar Hans nu ook actief is. 

Dahlia’s Mag ik jullie vragen om iets voorzichtiger door de dahlia’s te gaan? Ik kom vaker wat afgebroken bloemen tegen, waarschijnlijk door jas of tas aangestoten. Ook wil ik jullie vragen bescheiden te zijn bij het plukken van de nieuwe dahlia’s. We zijn met 90 gezinnen en iedereen wordt blij van een dahlia. Dus denk aan je mede oogstgenoten. Dank!

Herinnering Oogstgenotenbijeenkomst Zaterdag 5 november om 16 uur is onze najaarlijkse oogstgenotenbijeenkomst met aansluitend een borrel voor de deelnemers. Wel komen en opgeven he? Nu zijn er pas 3 aanmeldingen en dat is te weinig! Geef je op voor de bijeenkomst zodat ik voldoende drankjes in kan slaan.

Foto’s: Een pad met gouden ogen die we in het pompoenveld vonden; en Hans, Inge en Renske wieden in het Rammenas/ Rettich veld.

Deze week te oogsten

Groenten

Vijfkleuren snijbiet (bed 3)

Roodlof (3)

Verse stamslabonen (6)

Laatste Edamame boontjes (bed 7)

Andijvie (bed 7)

Winterpeen (11)

Knolselderij (11)

Kleine rode bieten (13)

Chioggiabieten (13)

Kleuren wortels (13)

Zomerwortels (13)

Koolrabi wit (18) en rood (19)

Rode spitskool (18)

Rode kool (19)

Nieuw Zeelandse spinazie (20 + 7)

Groenselder (bed 20)

Knolvenkel (20)

Laatste tomaten

Jalapeno pepers (tunnel 1)

Habanero pepertjes (tunnel 1)

Rode uien (kraam)

Agria aardappelen (kraam)

Spaghetti pompoen (kraam)

Black futsu pompoen (kraam)

Zacht fruit

Koude Kruiden

Maggikruid

Bieslook

Bladvenkel

Verschillende soorten munt

Citroenmelisse

Platte peterselie

Mediterane kruiden

Gewone tijm

Citroen tijm

Rozemarijn

Bonenkruid

Groene basilicum (tunnel)

Ararat basilicum (rood) (tunnel)

Thaise Basilicum (tunnel)

Citroenverbena

Franse dragon

Echte marjoraan

Bloemen

Goudsbloemen

Ijzerhard/ verbena

Strobloemen

Zinnias

Adderwortel

Wilde leeuwenbekjes

Dahlias

Zonnehoeden (Echineacea)

Zonnebloemen (bed 10)

Dropplant (bloementuin)

Akkerschermen

Beren oren

Eetbare bloemen

Komkommerkruidbloem (bloementuin)

Oostindische kers (tunnel)