Oogstbericht 40

Nieuw te oogsten De andijvie op bed 7 mag geoogst.Je zoekt de grootste uit en snijd zijn nekje af, ziehttps://www.youtube.com/shorts/w332bsOwNfo. De Red kuri pompoenen raken langzaam op dus denk aan je medeoogstgenoten als je er al meerdere hebt meengenomen. De Black Futsu pompoenen mogen nog even wat verder afrijpen zodat we ze beter kunnen bewaren. Ze zullen zo nu en dan op de kraam verschijnen. De eikenbladsla is even op, en ook de ijsbergsla is bijna opgeoogst danwel besmet met rot. Er hangen nog best wat tomaten en vooral bij de Sam Marzano is het devies om ze oranje te plukken en dan thuis even in de fruitmand met een banaan te leggen zodat ze snel afrijpen. Mij vallen de San Marzano’s ietwat tegen, beetje melig en het duurt lang voor de afrijpen. Gaan we volgend jaar niet meer doen. De gele uien zijn ook bijna op. En de zonnebloemen gaan er met de dag slechter uit zien. Kortom,  de herfst is in aantocht.

Volgend seizoen Je zou het niet zeggen omdat we nog zoveel maanden voor de boeg hebben maar we zijn inmiddels begonnen met (het plannen voor) het nieuwe seizoen. De knoflook voor 2023 zit voor de helft alweer in de grond en de winterrogge voor seizoen 2023 heeft ook haar kopjes al laten zien. Ook hebben we alweer drie grootbedden afgedekt zodat ze in 2023 minder onkruid laten zien. 

Shiitake paddestoelen Omdat het buiten plots onder de 10 graden is gekomen, staan de shiitake paddestoelen ook stil. Ik hoop dat het deze week weer wat warmer wordt en de shiitakes lekker door kunnen groeien. Ik heb een wachtlijstje gemaakt van mensen die graag shiitakes willen kopen. Mochten er nieuwe shiitakes zijn deze week dan laat ik het jullie weten.

Oogstgenotenbijenkomst Om het zomerseizoen af te sluiten, en om terug te kijken en vooruit te kijken wil ik zaterdag 5 november om 16 uur onze najaarlijkse oogstgenotenbijeenkomst organiseren met aansluitend een borrel voor de deelnemers. We zullen een klein thema bespreken en terug kijken op wat er goed ging afgelopen jaar en wat jullie wensen zijn voor volgend jaar. Geef je op voor de bijeenkomst zodat ik voldoende drankjes in kan slaan.

Foto’s: Late black futsu pompoen; rups van koniginnepage (niet schadelijk) en prachtige vlinder.

Deze week te oogsten

Groenten

Vijfkleuren snijbiet (bed 3)

Roodlof (3)

Droogbonen van stamslabonen (bed 6 naast de aardbeien)

Verse stamslabonen (6)

Edamame boontjes (bed 7)

Andijvie (bed 7)

Winterpeen (11)

Knolselderij (11)

Kleine rode bieten (13)

Chioggiabieten (13)

Stengelui (13)

Kleuren wortels (13)

Zomerwortels (13)

Koolrabi wit (18) en rood (19)

Rode spitskool (18)

Rode kool (19)

Nieuw Zeelandse spinazie (20 + 7)

Groenselder (bed 20)

Knolvenkel (20)

Tomaten Sweeties en Ossenhart (tunnel 2)

Tomaten San Marzano (tunnel 1)

Jalapeno pepers (tunnel 1)

Habanero pepertjes (tunnel 1)

Laatste knoflook Messidor en Morado (kraam)

Rode uien (kraam)

Gele uien (kraam)

Annabelle & Agria aardappelen (kraam)

Spaghetti pompoen (kraam)

Red kuri pompoen (kraam)

Zacht fruit

Aardbeien (6)

Frambozen (picknick weide)

Koude Kruiden

Maggikruid

Bieslook

Bladvenkel

Verschillende soorten munt

Citroenmelisse

Platte peterselie

Mediterane kruiden

Gewone tijm

Citroen tijm

Rozemarijn

Bonenkruid

Groene basilicum (tunnel)

Ararat basilicum (rood) (tunnel)

Thaise Basilicum (tunnel)

Citroenverbena

Franse dragon

Echte marjoraan

Bloemen

Goudsbloemen

Ijzerhard/ verbena

Strobloemen

Zinnias

Adderwortel

Wilde leeuwenbekjes

Dahlias

Zonnehoeden (Echineacea)

Zonnebloemen (bed 10)

Dropplant (bloementuin)

Akkerschermen

Beren oren

Eetbare bloemen

Komkommerkruidbloem (bloementuin)

Oostindische kers (tunnel)