Oogstbericht 39

Nieuw te oogsten De knolvenkel van bed 20 mag geoogst. Je trekt de knolvenkel in haar geheel uit de grond en snijdt dan de wortels eraf. Of je kan ook met een scherp mes de knol uit de grond snijden. Zie ook https://www.youtube.com/shorts/wwDJgrHfmt0. En er zijn weer nieuwe stamslaboontjes. Ze zijn nog niet allemaal op maat maar er zitten voldoende grote jongens tussen. Pluk ze heel voorzichtig met een schaartje, want de plantjes vallen snel van hun stam af. Zie voor instrukties https://www.youtube.com/shorts/ERZW5LP8gnI De knofloken raken langzaam op en ook de gele uien voorraad is bijna opgegeten. Gelukkig staan er nog heel veel rode uien. Deze week gaan we de eerste Black Futsu pompoenen oogsten, tenminste als het op houdt met regenen. Ook de Black Futsu pompoenen komen op de kraam te liggen. En wat zijn de winterpenen groot! Zo heb ik ze nog nooit meegemaakt. En ze zijn reuze lekker, kijk maar naar Roan.

Shiitake paddestoelen Vorige week waren de shiitakes heel snel uitverkocht. Ik had 2 kilo op voorraad maar had geen idee dat er zo veel vraag zou zijn. Deze week regent het weer lekker en dat doet de paddenstoelen goed groeien. Dus mocht je shiitakes willen kopen, laat het me even weten dan leg ik ze even apart. Mijn telefoonnummer is 0636140002. Ze kosten €2,00/ 100 gram. Zoals jullie begrijpen moet ik nog leren dat de paddestoelen in golven komen, en er soms heel veel zijn en soms geen. Over 2 jaar wordt dat net weer anders omdat ik 135 extra stammetjes heb geplugd met shiitake broed. Dan hebben we shiitakes in overvloed als het niet te heet en niet te koud is.

Studieweek Afgelopen week was ik weinig op de akker. Ik ben op excursie geweest naar andere Rotterdamse groenprojecten (Groene Connectie, Spoortuin, Essenburgsingelpark, Voedseltuin) samen met mensen uit Berlijn, Oslo, Wenen, Barcelona en andere Rotterdammers. En dat was ontzettend leuk en leerzaam. Ze zijn ook met z’n allen bij ons op de akker op bezoek geweest en waren zeer onder de indruk. Donderdagmiddag hadden we een bijeenkomst bij de gemeente in de Rotterdam en ook dat was goed. Nieuwe connecties gemaakt en genoten van het fantastische uitzicht vanaf de 40e verdieping. En zaterdag naar de Open dag van de Schiedamse Dahlia vereniging geweest om hun dahlias te bekijken en wat extra knollen te kopen (ik kon het niet laten, omringd door zoveel pracht). 

Winterschema Vanaf volgende week (vanaf 1 Oktober) zijn we vooral op woensdagen en vrijdagen op de akker aanwezig, en soms een uurtje tussendoor. Daarmee wijzigen ook onze openingstijden: Op woensdag t/m zondag kunnen jullie tussen 10.00-17.00 uur oogsten en op dinsdagen tot 15.00 uur. De avond openstelling van donderdag vervalt vanaf 1 oktober. Schroom niet me te appen of bellen als er iets is.

Deze week te oogsten

Groenten

Vijfkleuren snijbiet (bed 3)

Roodlof (3)

Droogbonen van stamslabonen (bed 6 naast de aardbeien)

Verse stamslabonen (6)

Edamame boontjes (bed 7)

Winterpeen (11)

Knolselderij (11)

Kleine rode bieten (13)

Chioggiabieten (13)

Stengelui (13)

Kleuren wortels (13)

Zomerwortels (13)

Koolrabi wit (18) en rood (19)

Rode spitskool (18)

Rode kool (19)

Nieuw Zeelandse spinazie (20 + 7)

Groenselder (bed 20)

Ijsbergsla (20)

Eikenbladsla (20)

Knolvenkel (20)

Tomaten Sweeties en Ossenhart (tunnel 2)

Tomaten San Marzano (tunnel 1)

Jalapeno pepers (tunnel 1)

Habanero pepertjes (tunnel 1)

Laatste knoflook Messidor en Morado (kraam)

Rode uien (kraam)

Gele uien (kraam)

Annabelle & Agria aardappelen (kraam)

Spaghetti pompoen (kraam)

Red kuri pompoen (kraam)

Zacht fruit

Aardbeien (6)

Frambozen (picknick weide)

Koude Kruiden

Maggikruid

Bieslook

Bladvenkel

Verschillende soorten munt

Citroenmelisse

Platte peterselie

Mediterane kruiden

Gewone tijm

Citroen tijm

Rozemarijn

Bonenkruid

Groene basilicum (tunnel)

Ararat basilicum (rood) (tunnel)

Thaise Basilicum (tunnel)

Citroenverbena

Franse dragon

Echte marjoraan

Bloemen

Goudsbloemen

Ijzerhard/ verbena

Strobloemen

Zinnias

Adderwortel

Wilde leeuwenbekjes

Dahlias

Zonnehoeden (Echineacea)

Zonnebloemen (bed 10)

Dropplant (bloementuin)

Akkerschermen

Beren oren

Eetbare bloemen

Komkommerkruidbloem (bloementuin)

Oostindische kers (tunnel)