Oogstbericht 38

Oogstdiner Wat een feest was het weer! Ondanks de regen en kou had niemand afgezegd en zo zaten we met 66 mensen genoeglijk onder de luifels en tentjes te eten. In de keuken hadden we een topteam aan kokkies (Nathalie, Merel en ik) en zonder stress hebben we er 5 gangen doorheen gejast. Nou ja, natuurlijk had Dorine gezorgd voor een voortreffelijk toetje en Etty voor de heerlijke gegrilde tomaatjes. Vrijdag zijn we met het Stadsboerin team al gaan oogsten en snijden: 10 kg uien, 3 kg NZ spinazie, 18 spaghetti pompoenen. En in de middag heb ik samen met oogstgenoot Roek de uiensoep en de saus voor de spaghetti pompoen gemaakt. De recepten zal ik op mijn website zetten onder de tab ‘ Recepten’. En zaterdag was het een kwestie van de salade oogsten, met eetbare bloemen en kruiden, en de spaghetti pompoen garen. Als jullie ooit een koksteam zoeken: Nathalie en Merel zijn echte toppers. Natuurlijk regende het pijpenstelen die avond, maar Mark had de vuurtjes hoog opgestookt en we hadden een goed excuus om lekker dicht bij elkaar te zitten. En dan de aankleding: Ankie heeft weer waanzinnige creaties gemaakt en een expo van allerlei oogstberichten. Dit is echt een geval van 1+1=3. Wat een fijn team. En wat was het eten heerlijk. Volgend jaar weer, en dan op 16 September.

Nieuw te oogsten Best veel weer deze week: De rode spitskool mag geoogst. Ze zijn redelijk klein maar ik denk niet dat ze veel groter gaan worden. Snij de kroppen uit de bladen. De suikermais is rijp en ik zal ze op de kraam leggen. De eksters zijn er reuze dol op dus ik zal ze onder een doek leggen op de kraam. De winterpeen en de knolselderij mogen geoogst en dan wel het linker bed van de knolselderij, die grote exemplaren. Het bed ernaast moet nog even doorgroeien. Pak voor de winterpeen en de knolselderij een spitsvork om ze er uit te halen. Ik zie dat ik geen oogstfilmpjes hiervoor heb maar volg vooral de instructie van de zomerwortels https://www.youtube.com/watch? v=oAIbYcbmYT4&t=3s Ook de edamame boontjes mogen geoogst. Pluk hier de dikste peulen met een knipschaartje, net zo voorzichtig als de stamslaboontjes. Ook hier heb ik geen filmpje van nog, maar bekijk de instrukties van de stamslaboontjes vooral. Ze zitten behoorlijk vast. Het handigst kook je de peulen in haar geheel en als ze gaar zijn knijp je zo die heerlijke boontjes eruit. https://www.youtube.com/shorts/ERZW5LP8gnI

Shiitake paddestoelen te koop Ineens en zomaar plotseling rijpen er heel veel shiitake paddestoelen. Deze zitten niet in het oogstgenotenpakket maar je kan ze wel bij ons kopen voor €2,00/ 100 gram. Het goede nieuws is dat ze bij de Albert Heijn duurder zijn :-). En ik kan uit betrouwbare bron melden dat ze verrukkeluk zijn. Heb er vanavond een soepje van gemaakt. Pfft. Wat lekker. Dus kom je oogsten en wil je wat shiitake paddestoelen, schiet ons even aan. Je kan contant betalen of anders sturen we je een betaalverzoek, en eventueel kan je ook met de pin betalen (alleen als ik er zelf ben omdat het pinapparaat aan mijn telefoon vast zit).

Groenten

Vijfkleuren snijbiet (bed 3)
Roodlof (3)
Droogbonen van stamslabonen (bed 6 naast de aardbeien)
Edamame boontjes (bed 7) Winterpeen (11)
Knolselderij (11)
Rode bieten (13) Chioggiabieten (13)
Stengelui (13)
Kleuren wortels (13) Zomerwortels (13)
Koolrabi wit (18) en rood (19)
Rode spitskool (18)
Rode kool (19)
Nieuw Zeelandse spinazie (20 + 7) Groenselder (bed 20)
Ijsbergsla (20)
Eikenbladsla (20)
Tomaten Sweeties en Ossenhart (tunnel 2) Tomaten San Marzano (tunnel 1) Jalapeno pepers (tunnel 1) Habanero pepertjes (tunnel 1) Knoflook Messidor en Morado (kraam) Rode uien (kraam)
Gele uien (kraam)
Annabelle & Agria aardappelen (kraam) Spaghetti pompoen (kraam)
Red kuri pompoen (kraam) Suikermais (kraam)

Zacht fruit

Aardbeien (6) Frambozen (picknick weide)

Koude Kruiden

Maggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse

Mediterane kruiden

Gewone tijm
Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid
Groene basilicum (tunnel) Ararat basilicum (rood) (tunnel) Thaise Basilicum (tunnel) Citroenverbena

Franse dragon

Bloemen

Goudsbloemen Ijzerhard/ verbena Strobloemen Zinnias Adderwortel
Wilde leeuwenbekjes Dahlias Zonnehoeden (Echineacea) Giant swiss strobloemen Zonnebloemen (bed 10) Dropplant (bloementuin) Akkerschermen
Bere oren

Eetbare bloemen

Komkommerkruidbloem (bloementuin) Oostindische kers (tunnel)