Oogstbericht 37

Nieuw te oogsten De eerste nieuwe ijsbergsla op bed 20 is klaar om geoogst te worden. Ze zijn wel wat piep maar als we veel langer wachten, gaat de smet er weer inzitten en dat is ook jammer. Dus zoek het grootste exemplaar uit en snij het nekje door. En de Agria aardappels zijn gerooid. Alle aardappels zijn er nu uit en de oogst is matig tot goed, in vergelijking met vorig jaar. Weten jullie het ng? Vorig jaar was een zeer slecht aardappeljaar. Ik zet telkens een kist met aardappels op de kraam en vul aan wanneer nodig. De kroten blijven het magertjes doen dus koop ik af en toe wat bij van Wilma, onze eerste stagiair. Als ze er zijn staan Wilma’s krootjes op de kraam. Dinsdag avond worden ze weer geleverd. En loop ook eens door het aardbeiveld en stop zo’n rood vruchtje in je mond. Ze zijn met weinig maar wel superzoet. En ook de frambozen bij de picknickweide laten hun eerste vruchten zien. Deze week zullen we de jungle daar een beetje gaan bedwingen. Deze week gaan we de eerste red kuri (0ranje) pompoenen oogsten. Ze zullen een dezer dagen op de kraam verschijnen.

Even wat knopen doorhakken We verplaatsen de oogstgenotenbijeenkomst en de borrel naar een later datum in het najaar. Het wordt me gewoon te druk allemaal op zaterdag. Dus zaterdag 17 september is er geen oogstgenotenbijeenkomst en geen borrel. Wel zijn er om 13 uur en 14 uur rondleidingen voor nieuwe mensen, dus als je nog belangstellenden weet, stuur ze door! En om 18 uur worden de gasten verwacht voor het Oogstdiner. Oogstgenote Merel komt helpen koken, en oogstgenoten Etty en Dorine maken thuis lekkere spullen voor het oogstdiner. En mensen uit het stadsboerinnenteam en wat oogstgenoten serveren uit. Zelf verdwijn ik in de keuken. We hebben het menu doorgesproken en het beloofd lekker te worden.. Nu het weer nog: 24 graden met een briesje alsjeblieft.

Per 1 oktober Je voelt het en je ziet het. De herfst komt eraan, bladeren worden geel en zelfs het onkruid groeit heel langzaam. We zaaien er wel nog lustig op los: winterpostelein, veldsla, rode krootjes, chioggiabietjes, snijsla, raapstelen/ aziatische mescln, zwarte rammenas, daikon. En deze week misschien nog wat peulentoppen voor op de salade. Per 1 oktober gaan we wat minder op de akker werken en zullen er met name op woensdagen en vrijdagen zijn. De donderdagavond openstelling komt per 1 oktober te vervallen. Thuis wachten er veel klussen die zijn blijven liggen en ik ga een andere tuin begeleiden met het maken van het teeltplan in de winter. En heel veel uitrusten zodat -als het weer lente wordt- we weer volledig fris en krachtig zijn.

Groenten Prei (13)
Rode bieten (kraam) Chioggiabieten (13)
Rode kool (19)
Stengelui (13)
Nieuw Zeelandse spinazie (20 + 7) Knoflook Messidor en Morado (kraam) Pronkbonen/snijbonen
Kleuren wortels
Zomerwortels
Vijfkleuren snijbiet (bed 3) Groenselder (bed 20)
Rode uien (kraam)
Gele uien (kraam)
Tomaten Sweeties en Ossenhart (tunnel 2) Tomaten San Marzano (tunnel 1) Droogbonen van stamslabonen (bed 6 naast de aardbeien)
Snijsla (20)
Annabelle & Agria aardappelen (kraam) Roodlof (3)
Koolrabi (18)
Jalapeno pepers (tunnel 1) Eikenbladsla (20)
Spaghetti pompoen (kraam)
Eerste ijsbergsla (20)

Koude Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse

Mediterane kruiden Gewone tijm
Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid
Groene basilicum (tunnel) Ararat basilicum (rood) (tunnel) Thaise Basilicum (tunnel) Citroenverbena

Franse dragon

BloemenGroot trilgras Goudsbloemen Ijzerhard/ verbena Strobloemen Zinnias Crocosmias Verbena Hastatas Adderwortel
Wilde leeuwenbekjes Dahlias Zonnehoeden (Echineacea) Giant swiss strobloemen Zonnebloemen (bed 10) Dropplant (bloementuin) Akkerschermen

Eetbare bloemen Komkommerkruidbloem (bloementuin) Oostindische kers (tunnel)