Oogstbericht 35

Nieuw te oogsten Vanaf deze week kan de roodlof geoogst. De roodlof oogst je net als een krop sla: Zoek een groot en vol exemplaar en zoek het nekje en snij de krop af. De buitenste bladeren zijn uitstekend om te roerbakken, dus niet weggooien. Op de wassendemaan.be staan heerlijke recepten met roodlof: ttps://www.dewassendemaan.be/producten/radicchio. Ook is er weer koolrabi. Ze zijn wel lelijk: ze hebben bijna allemaal een kurkhoofdje. Je kan het kurkachtige er gewoon afsnijden, en de smaak is er niet minder om. Ik vrees dat ze te lijden hebben gehad van de droogte. In tunnel 1 kan je de eerste Jalapeno pepers oogsten. Oogst alleen de knalrode pepers, want zelfs deze zijn nog niet echt heet. Ook de nieuwe dahlias aan de voorkant van de bloementuin mogen voorzichtig geplukt. Net als de andere dahlias goed opletten dat je niet teveel dichte knoppen meeplukt. Ze zijn waanzinnig die dahlias!

Oogstdiner Voor de goede orde: Het oogstdiner is op zaterdag 17 september.Na 1 september gooi ik het oogstdiner open, en kunnen ook niet-oogstgenoten zich aanmelden. Ze staan al in de rij ūüôā Dus als je nog mee wilt eten, laat het zsm weten.

En nog een vraag: ik ben op zoek naar muzikale omlijsting van het diner. Ken je iemand die unplugged mooie liedjes zingt/ speelt en wil optreden tegen gratis eten en drinken? Laat het me weten. 

Afgelopen week ben ik naar Berlijn geweest. Dat was ontzettend leuk en leerzaam. En Hans en het team hebben de tuin gerund, gewied, gewaterd en gezaaid (krootjes en choggiabieten). Fijn hoor, zo’n team. Zaterdag was het SpotOn Sciebroeck festival. Het schijnt heel leuk en vooral heel druk te zijn geweest. Er waren in totaal 2700 mensen. Gelukkig heeft de tuin het goed overleeft en zijn we waarschijnlijk alleen een pompoen kwijtgeraakt.

Komende week gaan we verder met aardappelen rooien, wieden, wieden en wieden. En ga ik een lang weekend naar Vlieland. En daarna blijf ik thuis hoor. Ik voel me bijna een nomade.

OpperdepopDe eikenbladsla, de bindsla en de knolvenkel zijn even op. Er staan nog doorgeschoten kroppen eikenbladsla en bindsla maar die zijn te bitter voor consumptie. Of je moet veel van bitter houden. Nog even geduld en dan zijn de nieuwe kroppen op bed 20 weer klaar.

Deze week te oogsten Groenten Prei (13) Rode bieten (13) Chioggiabieten (13) Rode kool (19) Courgette (geel en groen) (1) Stengelui (13) Nieuw Zeelandse spinazie (20+ 7) Knoflook (kraam), wortels (zomerwortels en kleurenwortels), stokbonen Blauhildes en Neckarkonigin, Pronkbonen, Vijfkleuren snijbiet (bed 3), Andijvie (bed 3), Groenselder (bed 20) Rode uien (kraam) Gele uien (kraam)Tomaten Sweeties en Ossenhart (tunnel 2), San Marzano (tunnel 1) stamslabonen (bed 6), snijsla (bed 20), eerste aardappelen Sarpiras (kraam), roodlof, koolrabi, Jalapeno pepers  Koude Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse Mediterane kruidenGewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid, Citroenverbena, Groene Basilicum, Rode Basilicum, Thaise basilicum, Franse dragon. Bloemen Groot trilgras Goudsbloemen Ijzerhard/ verbena Strobloemen Zinnias Crocosmias Verbena Hastatas Adderwortel Wilde leeuwenbekjes Dahlias, Zonnehoeden (Echineacea), Giant Swiss strobloemen, zonnebloemen (bed 10). Eetbare bloemen Komkommerkruidbloem Oostindische kers(bed 20)