Oogstbericht 33

Nieuw te oogsten De planten met stamsla bonen (ook wel spercieboontjes genoemd) hangen helemaal vol. Zo vol , dat ze van hun stokje vallen. Dus het devies hier is: heeeeel voorzichtig plukken  of knippen met een schaartje anders trek je de plant van haar stem. https://www.youtube.com/shorts/ERZW5LP8gnI 

Bij de courgettes haal ik af en toe de vlaggetjes even weg omdat ze wat stilvallen in de produktie en zo een beetje kunnen bijgroeien. Het kan de droogte zijn. Dus graag alleen oogsten als er groene vlaggetjes staan en alleen als de courgettes groter zijn dan 18-20 cm. Ik zie mensen ook kleine courgettes oogsten en dat is echt niet de bedoeling. Daarmee benadeel je andere oogstgenoten.

Oogstdiner Op zaterdag 17 September (altijd mooi weer) houden we om 18.00 weer het jaarlijkse oogstdiner. Het is een driegangen diner (vegetarisch) en oogstgenoten krijgen  de eerste kans om zich op te geven tot 1 september daarna gooi ik het open voor breder publiek als er nog plaatsen zijn. Er kunnen maximaal 55 mensen mee-eten, dus grijp je kans en geef je zsm op bij mij  via stadsboerinrotterdam@xs4all.nl. De opbrengsten van dit jaarlijks evenement zijn voor Natuurtalent. Kosten: Voor oogstgenoten €22,50 pp en voor hun kinderen <12 jaar  €11,50. Voor niet-oogstgenoten is het €27,50 en voor hun kinderen < 12 jaar €13,50. 

Rondleidingen Op zaterdagmiddag 17 September zijn er om 13.00 uur en 14 uur rondleidingen voor nieuwe mensen die volgend jaar mee willen doen. Ken je nog buren/ vrienden/ familie die ook graag lokaal en duurzaam eten? Laat ze zich inschrijven voor de rondleidingen ook via bovenstaande email.

Oogstgenotenbijeenkomst En dan als klapper van de week: Op 17 september om 16 uur is er de jaarlijkse terugblik op het seizoen maw onze najaars oogstgenotenbijeenkomst met aansluitend een borrel om 17.15 uur. Druk dagje, dat wel maar altijd reuze leuk. Geef je vooral op voor de bijeenkomst, want dan kan ik inschatten hoeveel drank ik in zal slaan. En heel fijn als je komt want we blikken terug om een brug te slaan naar het nieuwe seizoen. Ja, want we zijn al weer met 2023 bezig. Nog even en de knoflook gaat alweer de grond in voor 2023, en de eerste oogstgenoten hebben zich alweer opgegeven. En ik verzin vast weer een thema voor onze bijeenkomst.

De bloementuin Even nog een laatste woord over de bloementuin. De bloementuin barst van de bloemen. In de bloementuin zetten we ook groene vlaggen bij bloemen die geplukt kunnen worden. Mocht je twijfelen: even een rij van bloemen die NIET geoogst mogen worden: De kardoens (die grote op artisjok lijkende planten), de monardas, de echinopsen, het brandkruid, en alle bloemen die in het middelste rondje staan, en de nieuwe dahlias (die moeten nog op gang komen). Deze planten trekken insecten aan, of ze moeten groeien zodat we er volgend jaar meer van krijgen. En twijfel je nog steeds, vraag het ons, app me als ik er niet ben. 

Deze week te oogsten Groenten Laatste gedroogde tuinbonen (kraam)) Prei (13) Rode bieten (13) Chioggiabieten (13) Rode kool (19) Courgette (geel en groen) (1) Stengelui (13) Nieuw Zeelandse spinazie (20) Eikenbladsla (bed 3) Laatste Veldkomkommertjes (bed 1) Knolvenkel (bed 3) Knoflook (kraam), wortels (zomerwortels en kleurenwortels), stokbonen Blauhildes en Neckarkonigin, Vijfkleuren snijbiet (bed 3), Bindsla (bed 3), Andijvie (bed 3),Groenselder (bed 20)Rode uien (kraam)Gele uien (kraam)Tomaten Sweeties en Ossenhart (tunnel 2), stamslabonen (bed 6)  Koude Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse Mediterane kruidenGewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid, Citroenverbena, Groene Basilicum, Rode Basilicum, Thaise basilicum, Franse dragon. Bloemen Groot trilgras Goudsbloemen Ijzerhard/ verbena Strobloemen Zinnias Crocosmias Verbena Hastatas Adderwortel Wilde leeuwenbekjes Dahlias, Zonnehoeden (Echineacea), Giant Swiss strobloemen, zonnebloemen (bed 10). Eetbare bloemen Komkommerkruidbloem Oostindische kers(bed 20)