Oogstbericht 32

Nieuw te oogsten Er zijn geen nieuwe groenten, kruiden of bloemen te oogsten. Misschien dat later deze week de stamslaboontjes een vlag krijgen maar ik kijk het nog even aan.
Jullie hadden nog wel wat videos te goed. Bijvoorbeeld over het plukken van zonnebloemen. Hier is het een zoektocht tussen niet teveel knoppen meeoogsten en toch een aardige steel hebben. Zie https://www.youtube.com/ shorts/34iqrB98Ppc . En nog twee oogstfilmpjes voor sweety tomaten en ossenhart tomaten. https://www.youtube.com/shorts/TIYgvQfcFuQ en https:// http://www.youtube.com/shorts/WC3tcsNKLi4.

Verder liggen de tuinbonen op de kraam. We hadden de bedden nodig voor de slaplantjes. Oogstgenoot Frieda zal een begin maken met het doppen van de gedroogde tuinbonen. De gedroogde tuinbonen laat je een uurtje wellen in water en vervolgens kook je ze een minuut of 40 of tot korter tot ze gaar zijn. Natuurlijk niet zo lekker als verse bonen maar nog steeds verrukkeluk. Dus neem een portie mee en probeer het.

De vruchtgewassen courgette, komkommer en de tomaten liggen vaak op de kraam. Je kan ze ook zelf oogsten als je wilt en als er niets op de kraam ligt. We willen namelijk graag dat de planten vrucht blijven geven en dat doen ze als ze regelmatig worden geoogst. Elke avond doen we een rondje langs de vruchtgewassen en halen de grote of echt rijpe vruchten van de planten. Zo kunnen we langer genieten van de vruchtgewassen.

O ja en soms liggen er een paar aubergines. Maar die mag je niet zelf plukken. We zijn namelijk aan het experimenteren met het verbouwen van aubergines. Nog geen sinecure.

Knoflook en uien zullen op de kraam belanden. Ze liggen te drogen, de uien op het veld en de knoflook in de kas. Kaspar heeft een mooi ophang systeem bedacht voor de knoflook. Neem af en toe wat uien en knoflook mee voor eigen consumptie.

Vakantie En verder is het stil in het team geweest maar langzaam komen de vrijwiligers weer terug van vakantie. En ook zie ik steeds meer oogstgenoten terugkeren. Omdat ik zelf ook een beetje in de vakantiestand sta, hou ik het bericht dit keer kort.

Pluk ze!

Deze week te oogsten Groenten Laatste tuinbonen (kraam)) Prei (13) Rode bieten (13) Chioggiabieten (13) Rode kool (19) Courgette (geel en groen) (1) Stengelui (13) Nieuw Zeelandse spinazie (20) Eikenbladsla (bed 3) IJsbergsla (bed 3) Veldkomkommertjes (bed 1) Knolvenkel (bed 3) Knoflook (kraam), wortels (zomerwortels en kleurenwortels), stokbonen Blauhildes en Neckarkonigin, Vijfkleuren snijbiet (bed 3), Bindsla (bed 3), Andijvie (bed 3),Groenselder (bed 20)Rode uien (bed 13)Gele uien (bed 13)Tomaten Sweeties en Ossenhart (tunnel 2) Koude Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse Mediterane kruidenGewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid, Citroenverbena, Groene Basilicum, Rode Basilicum, Thaise basilicum, Franse dragon. Bloemen Groot trilgras Goudsbloemen Ijzerhard/ verbena Strobloemen Zinnias Crocosmias Verbena Hastatas Adderwortel Wilde leeuwenbekjes Dahlias, Zonnehoeden (Echineacea), Giant Swiss strobloemen, zonnebloemen (bed 10). Eetbare bloemen Komkommerkruidbloem Oostindische kers(bed 20)