Oogstbericht 31

Nieuw te oogsten De snijbiet, bindsla, andijvie, groenselder, uien en tomaten (sweetie en ossenhart) kunnen geoogst.De snijbiet kan je het best per blad oogsten, zodat je van alle kleuren blad wat kan pakken, zie https://www.youtube.com/shorts/3VyEK2vQ05o. De nieuwe bindsla en de andijvie oogst je door het nekje te zoeken en zo de krop af te snijden. De groenselder oogst je door de plant er in zn geheel uit te trekken en de wortels af te snijden. Dus niet per stengel maar per plant zie https://www.youtube.com/shorts/b9GQRFnS4Vc . De rode en gele uien halen we deze week uit de grond en laten we liggen op het land om te drogen zodat ze lang houdbaar worden. Maar je mag nu al wat voor directe consumptie meepakken. En dan de tomaten. Elke avond zullen we een ronde door de tunnels doen en voor we gaan beregenen zodat er vaak tomaten op de kraam liggen (zoals we ook doen met de courgettes en komkommers). Maar jullie mogen als jullie lekkere rijpe tomaten zien, deze ook zelf oogsten. Wel voorzichtig graag want het staat nogal vol daar. Bij de sweeties kijk je naar de kleur. Deze moet diep rood zijn. Je plukt ze per stuk door het knikje in te drukken. Bij de ossenhart moet je letten op kelur en op zachtheid. Als ze zacht zijn, zijn ze rijp. Nu is het wel zo dat de ossenhart neusrot heeft (lelijk onderkantje). Daar nemen we maatregelen op maar je zal ze nog wel tegenkomen. Snij het leijke kontje weg en maak lekkere saus van de tomaten. Mm, we hebben nog geen filmpje Hoe oogst ik tomaten. Dat gaan we morgen rechtzetten.   In de bloementuin kan je oogsten van de Franse dragon. Snij voorzichtig een takje af en ga naar de volgende plant. En in de bloementuin mag je de grote Giant Swiss stro bloemen ook plukken. Ook hier geldt weer: Probeer zoveel mogelijk te vermijden dat je nog dichte knoppen meeplukt. En op de akker staan zonnebloemen, ook die mag je plukken en ook hier: graag zo min mogelijk dichte knoppen meeplukken. Wat een feest zeg!

Wespen Hoe is het afgelopen met het wespennest? Eigenlijk niet. Ze zitten er nog steeds en ze mogen er blijven zitten tot het winter wordt. Dan gaan ze vanzelf weg. Dus wat vorige week nog een groot probleem leek, is deze week volledig opgelost door anders te kijken naar de wespen. Het zijn zeer nuttige beestjes, hebben last van een slecht imago, en worden daardoor vaak klakkeloos vergiftigd. Ze hebben het bed gekraakt (we hadden toch bedden genoeg) en ik zal er een bordje bijhangen zodat je niet te dichtbij komt. 

Wildplukkers Nu had ik al het idee dat er soms wildplukkers langskwamen maar nu weet ik het zeker. Afgelopen donderdag kwam ik er twee tegen. Een keurig nette meneer met een big-shopper en even later een mevrouw. De meneer was lichtelijk geirriteerd en vertelde me dat hij een trouw bezoeker is, al een paar jaar, vooral op zondag en dat er allerlei mensen gewoon oogsten en groenten in hun tas stopten. Dus hij mocht dat ook, vond hij. Ik heb het concept uitgelegd maar hij vond het raar dat het niet gratis was dus ik heb hem weggestuurd. Eevn later kwam er een vrouw die ook dacht dat het gratis was. Welnu, lieve oogstgenoten. Ik kan onmogelijk alle dagen op de akker rondlopen dus vraag jullie ook op te letten. Vraag gewoon eens aan medeplukkers of zij oogstgenoot zijn. Meestal zeggen wildplukkers dan ‘he??’ of ‘jahaa’ met een meewarige blik. Mocht je je niet zeker zijn of hij/zij een oogstgenoot is, vraag dan naar het codewoord. Dat is in dit geval ‘oogstgenoot’. Niet verder vertellen hoor.

Vakantie  Zowel Hans als ik knijpen er soms een paar dagen tussenuit voor een korte vakantie. Als ik er niet ben, is Hans er en vice versa. 

En het aanbod staat nog steeds: Neem deze vakantietijd eens een kropje sla, of courgette mee voor je buren of vrienden uit de buurt en leg ons concept uit. Want we hebben nog steeds plek voor nieuwe oogstgenoten.

Deze week te oogsten Groenten Laatste tuinbonen (bed 9/kraam)) Prei (13) Rode bieten (13) Chioggiabieten (13) Rode kool (19) Courgette (geel en groen) (1) Stengelui (13) Nieuw Zeelandse spinazie (20) Eikenbladsla (bed 3) IJsbergsla (bed 3) Rucolabloem (bed 20) Veldkomkommertjes (bed 1) Knolvenkel (bed 3) Knoflook (kraam), wortels (zomerwortels en kleurenwortels), stokbonen Blauhildes en Neckarkonigin, Vijfkleuren snijbiet (bed 3), Bindsla (bed 3), Andijvie (bed 3),Groenselder (bed 20)Rode uien (bed 13)Gele uien (bed 13)Tomaten Sweeties en Ossenhart (tunnel 2) Koude Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse Mediterane kruidenGewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid, Citroenverbena, Groene Basilicum, Rode Basilicum, Thaise basilicum, Franse dragon. Bloemen Groot trilgras Goudsbloemen Ijzerhard/ verbena Strobloemen Zinnias Crocosmias Verbena Hastatas Adderwortel Wilde leeuwenbekjes Dahlias, Zonnehoeden (Echineacea), Giant Swiss strobloemen, zonnebloemen (bed 10). Eetbare bloemen Komkommerkruidbloem Oostindische kers Rucola bloemen (bed 20)