Oogstbericht 30

Nieuw te oogsten Ja hoor, er staan soms vlaggetjes bij de stokbonen, bij zowel de Blauhildes (paarseboontjes) als de Neckarkoningin (gele boontjes), en ze zijn zeer smakelijk. Je oogst de boontjes door voorzichtig de grootste exemplaren (minimaal 15 cm) er uit te knippen en je oogst bij verschillende planten. Soms haal ik even een dagje de vlaggetjes weg als ik zie dat de planten leeg zijn geplukt en de planten even rust nodig hebben. Zie voor oogstfilmpje https://www.youtube.com/shorts/xr3RrQ-9Bk0. En de eerste worteltjes (zomer -en kleurenwortels) kunnen geoogst. Zoek de grootste exemplaren uit en gebruik een spitsvork of riek om ze voorzichtig omhoog te halen.  Zie https://www.youtube.com/watch?v=oAIbYcbmYT4 

En jullie hadden nog video te goed voor de veldkomkommers https://www.youtube.com/shorts/yOj9f-u4HPE en de dahlias https://www.youtube.com/shorts/o-bHed3ttBM.

Verder kan je basilicum oogsten voor direct gebruik in de tunnel, zowel de groene, rode als de Thaise basilicum. Je oogst ze op de zelfde manier namelijk je haalt de toppen uit het plantje zodat de zijtoppen lekker kunnen gaan groeien. Zo krijg je mooie stevige wijde plantjes. Zie https://www.youtube.com/shorts/adkGVsfa90s 

Spruitbroccoli Hoe zit dat met de spruitbroccoli? Hij geeft weinig spruiten moet ik zeggen. Geen  idee wat er aan de hand is. Dus ik laat ze gewoon staan, en laat ook het vlaggetje staan maar haal m even van de lijst. Mocht je spruiten zien, dan ben je van harte welkom om ze te oogsten. En spreek ze vooral bemoedigend toe.

Afgelopen week was het hoogzomer! Het was 37 graden op de akker en in de kas ging de thermometer net over de 50 graden heen. De nieuwe aanplant en sommige andere gewassen hebben wel te lijden onder het hete weer. Soms zie je plantjes helemaal gaan liggen, of ze laten hun bladeren hangen (zoals de Futsu black pompoenen). Sommige mensen hebben dan de neiging meteen te gaan wateren. Maar dat is niet altijd nodig. Daarvoor hanteren we een belangrijke regel: overdag slap hangen is geen punt. Hangen de plantjes vroeg in de ochtend slap, dan hebben ze echt water nodig. Deze regel hanteren we ook bij de tomaten.

Verder hebben we natuurlijk gewied. Komt er dan nooit een eind aan al dat onkruid? Nee! Blijkbaar niet. De zaadvoorraad in de grond lijkt oneindig. We hebben nieuwe slaplanten geplant op bed 20 en wilden ook graag de boerenkolen planten. Helaas zit er vlak bij het boerenkoolveld in de grond een wespennest. Alle ongedierte bestrijders gebruiken gif en dat wil ik niet op de akker hebben. Dus ik ben me nog aan het beraden hoe we dat varkentje gaan wassen. En ja wespen zijn ook nuttig, maar wel vervelend als we geprikt worden. Wordt vervolgd.

En als je goed kijkt, zie je dat de eerste zonnenbloemen in bloei staan. Daar word ik zo blij van. Vooral die met die wilde haren in de bloementuin zijn prachtig. Nog even niet plukken hoor! Dat mag pas als het veld goed in bloei gaat staan. Even geduld.

Buren en vrienden Er staat nu best veel sla op de akker en als we even niet opletten schiet het door en dat is jammer. Dus neem deze vakantietijd eens een kropje sla, of courgette mee voor je buren of vrienden uit de buurt en leg ons concept uit. Want we hebben nog steeds plek voor nieuwe oogstgenoten.

Deze week te oogsten Groenten Laatste tuinbonen (10 peulen/aandeel) (bed 9) Prei (13) Rode bieten (13) Chioggiabieten (13) Spitskool (18) Rode kool (19) Courgette (geel en groen) (1) Blaadjes rode melde (bloementuin) Stengelui (13) Nieuw Zeelandse spinazie (20) Eikenbladsla (bed 3) IJsbergsla (bed 3) Rucolabloem (bed 20) Veldkomkommertjes (bed 1) Knolvenkel (bed 3) Knoflook (kraam), wortels (zomerwortels en kleurenwortels), stokbonen Blauhildes en Neckarkonigin. Koude Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse Mediterane kruidenGewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid, Citroenverbena, Groene Basilicum, Rode Basilicum, Thaise basilicum. Bloemen Groot trilgras Goudsbloemen Leeuwenbekjes Ijzerhard/ verbena Strobloemen Zinnias Crocosmias Verbena Hastatas Adderwortel Wilde leeuwenbekjes Dahlias, Zonnehoeden (Echineacea). Eetbare bloemen Komkommerkruidbloem Oostindische kers Rucola bloemen (bed 20)