Oogstbericht 29

Nieuw te oogsten De eerste veldkomkommertjes zijn er. Ze staan op bed 1 en groeien tegen het hek aan. Het is wel even zoeken maar als je daar geen zin in hebt: elke avond maken we een ronde en snijden de grotere exemplaren af en leggen die op de kraam. Lekker makkelijk. Wil je wel zelf oogsten, zoek de grotere exemplaren en zoek het nekje en snij de komkommer er voorzichtig vanaf. Ga vooral niet op de planten staan want dat maakt de komkommers bitter. Ach we hebben nog geen filmpje. Gaan we maken deze week. Ook kunnen de grotere exemplaren van de knolvenkel op bed 3 (aan de wegkant) geoogst. Het makkelijkst trek je de knolvenkel met wortel en al uit de grond en snij je vervolgens de wortel eraf, zie https://www.youtube.com/shorts/ wwDJgrHfmt0. Vorige week hebben we de knofloken (de witte Messidor en de rode Morado) geoogst en te drogen gelegd. De eerste exemplaren liggen op de kraam. Ook hier geldt: voor direct consumptie zolang de voorraad strekt. En blijf goed op de vlaggetjes letten want het gaat nu razend hard. Ik zie dat de stokbonen mooie bonen aan het vormen zijn, dus wie weet gaat daar ook een vlaggetje bij.

In de bloementuin kunnen de eerste dahlias geplukt worden. De kunst van het dahlia plukken is dat je alleen mooie open bloemen plukt en de knoppen aan de plant laat zitten. De knoppen openen namelijk nauwelijks op de vaas en dat is zonde. Dat betekent ook dat je nu nog even wat korte steeltjes plukt maar weldra zullen de zijtaken lekker doorgroeien en krijgen we mooie lange stelen. Als ik zeg ‘eerste’ bedoel ik dat ze nog schaars zijn dus pluk vooral met mate en denk aan je mede-oogstgenoten. We hadden een filmpje gemaakt maar die is helaas niet helemaal goed gegaan dus die hebben jullie ook nog tegoed.

Oogsthelderheid Je oogst wat je die week gaat eten. Je maakt dus keuzes en neemt niet van alle groenten wat mee. Kijk nog even in de regels die je bij het begin kreeg: 5-6 porties per persoon per week, uitgaande van 250-300 gr groente per dag.

Opperdepop De peulen, kapucijners en erwten zijn vluchtige seizoensgroenten. Ze produceren peulen en sterven dan af. Elk jaar genieten we zo slechts 10-14 dagen van deze heerlijkheid. En hoe gefaseerd je ook zaait, ze zijn allemaal tegelijk klaar. Tot mijn verbazing waren vrijdag ook alle kruisbessen verdwenen. Maandag hing het barstensvol, en vrijdag vrijwel niets meer. Geen idee wat er gebeurd is. Wel jammer voor alle oogstgenoten die in het weekend wilden plukken.

Afgelopen week hebben we niet alleen de knoflook geoogst maar ook weer ouderwets de winterrogge geoogst. Ze staan nu prachtig in schoven te pronken op het land. En de duiven lusten er wel pap van. Zucht. Verder hebben we geplant en gewied, zoals altijd. Nu maar hopen dat de plantjes de hitte overleven. Ik ga zo nog even kijken of ze reanimatie nodig hebben. Als het boven de 30 graden is, zijn er geen vrijwilligers en zit ik of Hans ergens lekker in de schaduw een eenvoudig klusje te doen.

De vakantiekwestie Vorige week kwam ik twee mensen tegen die ik niet kende en toch aan het oogsten waren. Jullie kennen me -control freak- ik erop af! Bij navraag bleek dat ze de beurt van vriend/vriendin/buurman etc hadden overgenomen omdat deze op vakantie waren. Ik waardeer het gebaar om verspilling tegen te gaan en zo raken misschien nog meer mensen geinteresseerd in het oogstgenootschap, maar ik vind het ook lastig als ik niet weet wie er op de akker oogsten, en ook de oogstkunde is niet optimaal. Dus bij deze: Mocht je langer dan 2 weken op vakantie gaan, en je wilt graag dat je vriend/vriendin/buurman je oogstbeurt overneemt, overleg dan met mij. Zo weet ik wie er oogst en kan ik degene goede instructies geven. Dank!

Deze week te oogsten Groenten Tuinbonen (10 peulen/aandeel) (bed 9) Prei (13) Rode bieten (13) Chioggiabieten (13) Spitskool (18) Bimis (broccoli sprouts) (18) Rode kool (19)
Courgette (geel en groen) (1) Blaadjes rode melde voor door de sla (bloementuin) Stengelui (13) Nieuw Zeelandse spinazie (20) Eikenbladsla (bed 3) IJsbergsla (bed 3) Rucolabloem (bed 20) Eerste veldkomkommertjes (bed 1) Knolvenkel (bed 3) Eerste knoflook (kraam). Zacht fruitKoude Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse Mediterane kruiden Gewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid Bloemen Groot trilgras Goudsbloemen Leeuwenbekjes Ijzerhard/ verbena Strobloemen Papaver-zaadhuizen Zinnias Crocosmias Verbena Hastatas Adderwortel Wilde leeuwenbekjes Gele kamille Eerste dahlias, Zonnehoeden (Echineacea). Eetbare bloemen Komkommerkruidbloem Oostindische kers Rucola bloemen (bed 20)