Oogstbericht 28

Nieuw te oogsten Het wordt een hele lijst ondertussen! En veel van jullie zijn op vakantie waardoor in ieder geval de andijvie en de bindsla doorgeschoten zijn. Wat een timing. Welnu: De stengelui (bosui) kan geoogst. Deze ui oogst je voor haar stengels. Dus je trekt haar in haar geheel de grond uit. Mochten ze wat vast zitten, gebruik een riek of spitvork. Op bed 20 vind je een rijtje rucola. Je ziet de bloemkes je al toelachen. Dat betekent dat de rucola onmiddellijk is doorgeschoten, maar dat doet weinig af aan de smaak. Gewoon per blaadje plukken. En neem ook een bloemetje mee daar zit ook veel smaak in. We gaan snel nieuwe rucola zaaien, want na 21 juni gaat dat veel beter. De NZ spinazie kan geoogst worden en dat doe je door de top eruit te knippen. Zie https:// http://www.youtube.com/shorts/WCkIjdvwQQE. In de zomer is het schier onmogelijk om gewone spinazie te verbouwen (schiet door), dus vandaar deze heerlijke zilte NZ spinazie. Op bed 3 kan je prachtige nieuwe frisse kropjes eikenbladsla vinden en heerlijk knapperige ijsbergsla. Voor beide geldt: zoek het nekje en snij m af.

In de bloementuin kan je ook de adderwortel plukken, en de wilde leeuwenbekjes (dat zijn die lange gele bloemen die overal en nergens staan. En er staan wat gele kamilles die het ook mooi doen op de vaas.

Groenboerenplan Sommige mensen vragen ons of wij ook protesteren net als de veehouders. Maar dat doen we niet. Wij zijn zogenaamde ‘toekomstboeren’ die geen overmatige stikstof produceren en proberen de planeet beter achter te laten dan we hem aantroffen. Vorige week heeft ons CSA netwerk samen met andere boerenorganisaties, namens duizenden biologische-, biodynamische, agro-ecologische en kringloopboeren een tien-punten-plan overhandigd aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, Henk Staghouwer, en de minister van Natuur en Stikstof, Christianne van der Wal. Dit Groenboerenplan is bedoeld om uit de impasse van het stikstofdossier te komen. Gezamenlijk pleiten wij voor een integrale lange termijn visie voor de landbouw, waarbij ook aan de andere urgente dossiers voor klimaat, bodem- en waterkwaliteit wordt gewerkt. Het Groenboerenplan wil perspectief bieden voor alle boeren die willen meebewegen naar een toekomstbestendige landbouw. Zie https:// csanetwerk.nl/groenboerenplan-10-aanbevelingen-voor-een-nieuw- perspectief-voor-boeren-en-tuinders/ Op deze pagina kan je ook je steun betuigen voor het Groenboerenplan. Ik ben heel trots op mijn collegas die dit Groenboerenplan hebben geschreven!

Afgelopen week hebben we alweer gewied. Alles groeit als een malle dus ook het onkruid. En de laatste knolselderij zit in de grond. Eindelijk. En alle kruiden en voorgezaaide bloemen dus de kas en de werkruimte erachter zijn lekker leeg nu. Behalve dan dat ik vandaag weer nieuwe groenteplantjes hebt opgehaald bij biologische kwekerij Jongerius in Houten.

Foto: Hans heeft zn diploma. Kijk hem eens glimmen. Ja en de eerste aubergine is rijp!

Deze week te oogsten Groenten Eikenbladsla Bindsla Laatste peultjes Tuinbonen (10 peulen/aandeel) Laatste Kapucijners (15 peulen/aandeel) laatste (Rijs)erwten (15 peulen/aandeel) Prei, Rode bieten, Chioggiabieten, Spitskool, Bimis (broccoli sprouts), Rode kool, Eerste courgettes, Blaadjes rode melde voor door de sla, NZ spinazie, rucola, stengel/ bosui. Zacht fruit Zwarte bessen Koude KruidenMaggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse Mediterane kruiden Gewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid Bloemen Groot trilgras Goudsbloemen Rogge halmen Leeuwenbekjes Ijzerhard/ verbena Strobloemen Trommelstokjes Papaver-zaadhuizen Zinnias Crocosmias Verbena Hastatas, wilde leeuwenbekjes, adderwortel. Eetbare bloemen Komkommerkruidbloem Oostindische kers, rucola bloemen.