Oogstbericht 27

Nieuw te oogsten De eerste bimis zijn te oogsten, de eerste rode kolen, en de eerste courgettes. Bimis zijn de broccoli sprouts. Onze broccoli geeft geen kooltje maar kleine spruiten. Die pluk je (ongeveer 10 cm) van de plant. Nog niet alle planten geven bimis maar het begin is er zie https://www.youtube.com/shorts/GNmNP5aKQ0Q. Dus oogst vooral bescheiden. Voor de rode kolen, zoek een groot exemplaar zodat de kleintjes nog wat door kunnen groeien. Rode kool oogst je door de schutbladeren te laten zitten, en alleen de sluitkool eruit te snijden, zodat we over een paar weken ook rode kool spruitjes aan de plant krijgen zie https://www.youtube.com/shorts/QI6PX8W_Brw En ja het is zomer want de eerste courgettes zijn er! Voorlopig leggen we de rijpe courgettes op de kraam voor jullie omdat er nog niet zoveel zijn, en het bed behoorlijk overgroeid is. Mochten er er niet zijn (weekend) dan oogst je de courgettes (van tenminste 20 cm, echt niet kleiner!) door heel voorzichtig het nekje door te snijden van de courgette zonder de plant te beschadigen. https://www.youtube.com/shorts/XrX-cSuSVxw . In de bloementuin staan hier en daar paarse planten. Dat zijn rode meldes. Het blad ervan kan je eten (niet heel veel smaak hoor) en door de salade doen zodat je een mooi kleurenpalet krijgt.  Pak eens wat blaadjes mee (dus oogsten per blaadje).

In de bloementuin mogen voorzichtig de eerste Zinnias en Crocosmias geoogst worden. De open zinnia (heeft geen zin om dichte knoppen te plukken, is zonder, gaan niet of nauwelijks open) snij je af net boven de eerste zijtakjes. Door de middelste bloem weg te snijden, gaan de zijbloemen hard groeien en voor je het weet, staat het hele bed vol met zinnias. Ook de eerste crocosmias mogen geplukt. Ze zijn werkelijk schitterend en je snijd ze vrij laag af zodat je een lange steel hebt. En de Verbena Hastatas mogen geplukt. Ze staan wat verspreid tussen de gewone Verbena/ IJzerhard. En als je ze plukt vallen ze vrij snel flauw maar als je ze thuis op de vaas zet, trekken ze snel bij.

StrengGraag wil ik jullie nog op twee belangrijke regels wijzen: 1. Ga nooit op het bed staan maar oogst altijd vanaf het pad. We zaaien redelijk snel in, en daarnaast willen we de bedden lekker los houden. Dat komt de groei van groente ten goede. 2. Alleen die groente en bloemen plukken waar een groen vlaggetje bij staat. Iemand heeft te vroeg twee rode kolen geoogst vorige week en ik word daar altijd mismoedig van. Er zijn veel redenen waarom ergens nog geen groen vlaggetje bij staat. Dus gewoon geduld beoefenen. 

Afgelopen week We zijn zo hard aan het werk dat ik niet eens meer weet wat we allemaal gedaan hebben, behalve dan genadeloos gewied. Ik probeer het toch: koolrabi, savooie kool, roodlof, andijvie, eikenbladsla en bindsla geplant. En in de warme kruidentuin echte marjoraan, franse dragon geplant. In de koude kruidentuin platte peterselie, en wilde marjoraan geplant. Alle tomaten gediefd. Een bed gefreesd. Een salamander en drie padden ontmoet.

Geslaagd Woensdag gaan we naar de Warmonderhof in Dronten om Hans zijn diploma op te halen. Hij is geslaagd en blijft nog tot het eind van het seizoen! 

Deze week te oogsten Groenten Eikenbladsla Bindsla Laatste peultjes Tuinbonen (10 peulen/aandeel) Kapucijners (15 peulen/aandeel) (Rijs)erwten (15 peulen/aandeel) Prei Rode bieten Chioggiabieten Spitskool Bimis (broccoli sprouts) Rode kool Eerste courgettes Blaadjes rode melde voor door de sla Zacht fruit Zwarte bessen Koude Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse Mediterane kruiden Gewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid Bloemen Groot trilgras Goudsbloemen Rogge halmen Leeuwenbekjes Ijzerhard/ verbena Strobloemen Trommelstokjes Papaver-zaadhuizen Zinnias Crocosmias Verbena Hastatas Eetbare bloemen Komkommerkruidbloem Oostindische kers