Oogstbericht 26

Nieuw te oogsten Tuinbonen tweede bed, rijserwten, chioggiabieten, spitskool. Yummie! Voor de tuinbonen geldt dat voor ieder oogstaandeel (persoon) je 10 peulen mag plukken zodat er voor iedereen wat is. De rijserwten/ erwten oogst je net als de kapucijners. Je voelt of ze dik zijn en kijkt of ze een geel hoedje hebben. Zie het oogstfilmpje:https://www.youtube.com/shorts/DNgla2KplNg . Van zowel de rijserwten als de kapucijners mag je 15 peulen per oogstaandeel/ persoon plukken. De chioggia bieten kunnen ook geoogst. Net als bij de rode bieten: nog niet alle chioggiabieten zijn groot genoeg maar zoek vooral de dikke exemplaren en oogst die zodat de kleinere nog verder kunnen groeien. Wel voorzichtig want ik zie bij de rode bieten veel verweesde en zielige bieten liggen. En dat is zonde. Gewoon de resterende kleine bieten goed de grond indrukken terwijl je de grote broer oogst. De chioggia bieten kook je beter niet. Ze worden dan geel en saai van smaak. Gebruik m rauw en snij hem met een mandoline mooi in superdunne plakjes en maak daar carpaccio van of doe het door de salade. Daar wordt het eten heel feestelijk van. Bij de spitskolen kies je de grotere exemplaren eruit, zoek zijn nekje en snij m af.

Bij de bloemen mogen de trommelstokjes en de papaver- zaadhuizen geoogst. De trommelstokjes snij je diep af zodat je een mooie lange steel hebt. De papaver zaadhuizen zijn prachtig, ook op de vaas en je hebt meteen zaad voor papaver in je eigen tuin.

Eetbare bloemen van de Oostindische kers kan je vinden in de tunnel en ook hier en daar buiten. Mooi voor op de salade en lekker fris van smaak. De blaadjes kan je trouwens ook eten. De komkommerkruidbloempjes staan in de warme kruidentuin (bloementuin). Leuk om door de slade te doen of om aan een ijsblokje toe te voegen.

Voedselverspilling Ik kweek niet alleen lokale en seizoensgebonden groenten en bloemen om onze footprint naar beneden te halen maar ook zou ik graag voedselverspilling tegen gaan: Elke week tref ik best veel delen van groenten in de bakken die op het land staan. Vooral de koolrabi bladen, het loof van de knolvenkel, en de groene delen van de prei worden weggegooid. Echt zonde. De groene delen van de prei zijn minstens net zo lekker en nog gezonder dan het witte deel. Van wie jullie dat nu geleerd hebben? Geen idee. Bij de AH liggen de prei toch ook met het groen eraan? En de bladeren van de koolrabi kan je heerlijk wokken, of vullen met rijst of gehaktballetjes. Van het loof van de knolvenkel kan je heerlijke soep maken, of pesto.

Afgelopen week We zijn nu volop in business! Elke week halen we bergen onkruid uit de tuin, en planten we als een mallle. De gewone snijsla, de Aziatische mesclun, en de nieuwe chioggiabieten zijn gezaaid. De paarse en oranje bataten zijn geplant, de nieuwe lading eikenbladsla en bindsla zit in de grond, de nieuwe koolrabi, de klimspinazie, en weer een kwart cirkel met dahlias, en de laatste citroenverbena, en de nieuwe bosmaaier wordt volop benut.

Donderdagavond Op donderdagen-avonden kan je ook oogsten tot 20 uur. Nu doe ik als ik alleen ben altijd het hek dicht maar niet op slot. Dus als je komt, moet je hard tegen het rechterhek duwen want hij klemt nogal. En als ie toch op slot zit met het slot aan de linkerkant, app me of bel me.

Te oogsten deze week Groenten Eikenbladsla Bindsla Koolrabi rood Peultjes, knolvenkel, prei, rode bieten, tuinbonen, kapucijners, erwten, chioggia bieten, spitskool Zacht fruit Zwarte bessen  Koude Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse Mediterane kruiden Gewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid Bloemen Groot trilgras Juffertje in het groen Eerste goudsbloemen Prikneusjes Rogge halmen Leeuwenbekjes Ijzerhard/ verbena, strobloemen, trommelstokjes, papaver zaadhuizen. Eetbare bloemen: Oostindische kers, komkommerkruidbloemen.