Oogstbericht 25

Nieuw te oogsten Ja, nu gaat het rap mensen. Door het groeizame weer hebben we nieuwe groentjes te eten! De prei kan geoogst, de eerste rode bietjes, de eerste tuinbonen, de eerste kapucijners en de eerste zwarte bessen. Bij de prei zoek je de dikste gevallen uit en haal je deze voorzichtig met een spitvork uit de grond, zonder de andere te beschadigen. Zie ook https://www.youtube.com/shorts/UQkbimWhVbc Bij de tuinbonen kan alleen het eerste bed geoogst worden en dan nog alleen de allerdikste peulen. Omdat iedereen wel van dit lekkers wil smullen, stel ik een portie in: voor elk oogstaandeel mag je max 10 peulen van de tuinbonen plukken. Later, als er meer tuinbonen komen, wordt dat misschien anders maar voor nu per persoon dus 10 peulen. Zie de video hoe je tuinbonen kan oogsten: https://www.youtube.com/shorts/ o-pC_mxrlMI Nog niet alle rode bieten zijn groot genoeg maar als je goed zoekt zie je daar waar het vlaggetje staat best grote rode bieten. Ook daar weer het devies, wees matig in je oogst zodat anderen ook van de eerste bietjes kunnen genieten. Ik zie dat ik nog geen oogstfilmpje van rode bieten heb maar je raapt ze bij wijze van spreken van het land, terwijl je de kleinere broeders en zusters van de bieten tegenhoudt. Ja, de kapucijners! De kapucijners zijn rijp als ze een geel hoedje hebben (zie foto) en vol aanvoelen. Dus echt alleen de rijpe kapucijners plukken! Zie het oogstfilmpje: https://www.youtube.com/shorts/EWq4p-AQrVw. Ook hier weer even een portie aanwijzing: begin ook hier met max 10 peulen per persoon, zodat de eerstelingen door iedereen geproeft kunnen worden.

En tussen de rechterakker en de picknickweide van Natuurtalent zijn de eerste zwarte bessen rijp. De eksters peuzelen er al lekker van. Pluk alleen de allerrijpste zwarte bessen en laat de rest hangen om af te rijpen.

Afgelopen week hebben we alweer vooral gewied en geschoffeld want het was uitstekend schoffelweer. En Mark heeft de bosmaaier ontdekt en heeft duizenden vierkante meters gras en onkruid weggemaaid, en ook het gewone gras gemaaid. Dat geeft de hele tuin een ander aanzicht. Heel fijn. Ook hebben we de eerste stamslabonen (= sperziebonen, laag) gelegd, en de Edamame sojaboontjes. En we hebben weer zo’n 50 dahliaknollen in de bloementuin gepoot.

Eksters Als je goed omhoog kijkt, zie je op de rechterakker twee eksters bungelen. Vroeger schoten de boeren een ekster en hingen deze op om de rest van de eksters te verjagen. Dat schieten doen wij dan weer niet: de eksters zijn van plastic. En of ze de eksters echt verjagen? Die zijn gewoon verhuisd naar de linker akker voor zolang het duurt. Zucht!

Te oogsten deze week Groenten Eikenbladsla Bindsla Koolrabi rood Peultjes, knolvenkel, prei, rode bieten, tuinbonen, kapucijners  Koude Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse Mediterane kruiden Gewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid Bloemen Groot trilgras Juffertje in het groen Eerste goudsbloemen Prikneusjes Rogge halmen Leeuwenbekjes Ijzerhard/ verbena, strobloemen.