Oogstbericht 24

Nieuw te oogsten Vorige week zei ik nog ‘Hoera, de eerste aardbeien zijn rijp.” Maar het was premature. Ik vond het al zo vroeg want in mijn teeltplan staat dat de aardbeien pas in juli afrijpen en dan tot september blijven dragen. Dus helaas is het vlaggetje even weg, maar ik zie wel weer heel veel aardbeibloemen en dat is goed nieuws.

De knolvenkel kan geoogst worden (bed 20). Je kan de wortel afsnijden of de hele plant eruit trekken en dan op het droge de wortel eraf snijden. Pas wel op en oogst vanaf de slakant want aan de andere kant (bloementuin kant) hebben we rucola ingezaaid en voor je het weet sta je daar op of trek je ze eruit en dat willen we niet. Zie het youtube filmpje https://www.youtube.com/shorts/ wwDJgrHfmt0

In de bloementuin -waar we flink aan het werk zijn geslagen- kan je de eerste leeuwenbekjes en ijzerhard (verbena) plukken.
Verder raad ik jullie aan vooral op de groene vlaggen te letten want het gaat nu echt snel. De tuinbonen worden steeds groter, en de erwten en kapucijners, de spitskolen en zelfs de kroten groeien gestaag (altijd een moeilijk gewas op de akker).

Werkzaamheden We zijn bezig met een make-over van de bloementuin, ook om alle dahlias en voorgezaaide planten kwijt te kunnen. De slakken zijn wel een puntje…. Ik ben anti-slakkengier aan het maken en heb dat donderdag voor het eerst op de dahlias gesproeid. Nu maar afwachten of het helpt.

Team Hans heeft als een malle onkruid gewied en de worteltjes zijn zichtbaar en hebben weer licht en minder concurrentie. Maar mens, mens, het onkruid blijft maar komen. Alle tomaten en aubergines zijn geplant, de basilicums, de komkommers en ik weet niet hoeveel bloemen (zinnias, grote strobloemen, judaspenningen, adderwortels, eenjarige dahlias, wat goudsbloemen). En het tweede rek met stokbonen is gezet en de pronkbonen, borlotties, en blauhildes (spekbonen) zijn gelegd. En vandaag heb ik in Houten bij kwekerij Jongerius weer 7 bakken biologisch plantgoed gehaald. Never a dull moment.

In de herhaling: Mocht je op woensdagen een uurtje overhebben: Kom even helpen wieden. Elk handje/ uurtje is meegenomen want door de regen spuit alles de grond uit.

Voedsel Anders Vrijdag en zaterdag waren Lilan (stagiaire van de Ommuurde Tuin cursus) en ik aanwezig op de Voedsel Anders Conferentie. En bovendien waren er ook 3 oogstgenoten die beroepsmatig met het voedsel systeem bezig zijn! Samen met anderen heb ik een workshop gegeven over Participatieve Garantie Systemen. Waaaaatttttt? Leg ik nog wel een keer uit. Het was mooi, inspirerend, gezellig. Ik ben trots en blij deel te zijn van deze beweging. Ik moet nog wel napruttelen om te kijken wat ik er concreet aan heb gehad/ heb geleerd. Even laten inzinken maar.

Te oogsten deze week Groenten Eikenbladsla (nieuw bed) Bindsla Andijvie Koolrabi rood Peultjes, knolvenkel  Koude Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse Mediterane kruiden Gewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid Bloemen Groot trilgras Juffertje in het groen Eerste goudsbloemen Prikneusjes Rogge halmen Leeuwenbekjes Ijzerhard/ verbena.