Oogstbericht 23

Nieuw te oogsten Hoera, de eerste aardbeien zijn rijp. Ze zijn super lekker en dat vinden de eksters en eenden ook. De familie ekster en eend hebben hun nageslacht aangeleerd om aardbeien lekker te vinden. Dus als je gaat oogsten, moet je dat helaas doen met een handicap: we hebben klimaatdoek over de aardbeien heen gedrapeerd. Dus als je wilt oogsten, moet je even het doek omslaan en als je weer klaar bent, graag terugleggen. De klimaatdoeken liggen over de bedden heen zodat je meteen weet waar het pad loopt. Wees in het begin bescheiden met plukken. Als we gaan plukken zullen de planten weldra meer gaan geven. De peultjes zijn ook rijp. Zoek vooral de grootste peulen en knip die met een schaartje van de plant. Ook daar is het devies: Pluk bescheiden zodat iedereen alvast wat kan plukken. Natuurlijk staat er een vlaggetje bij de peulen maar verwar ze vooral niet met de doperwten. Tip: De peulen staan aan het lage rek en de erwten aan het hoge rek. De peulen eet je in haar geheel, dus het hele peultje met huid en haar. De witte koolrabi is helemaal op tot op het laatste exemplaar. Maar de rode koolrabi is inmiddels groot genoeg om te oogsten. Zoek vooral de grotere exemplaren. En verder mag er geoogst worden voor verse consumptie van de tijmen (gewone tijm en citroentijm), de rozemarijn en de bonenkruid, en in de koude kruidentuin ook van de citroenmelisse (lekker om thee van te zetten). In de bloementuin is wat ander klein grut om te plukken: de eerste goudsbloemen en het prikneusje (roze bloem op grijze steel). Probeer per steel te plukken zodat de rest van de plant door kan groeien. Dus wederom geen grote bossen maar wat takjes op de flesje. En zet eens wat winterrogge halmen op de vaas. Natuurlijk verbouwen we die als groenbemester maar we kunnen er best een paar missen. Staat heel elegant in een vaasje.

Werkzaamheden Poef, het is een beetje een herhaling van zetten maar we hebben alweer hard gewerkt. Mark heeft al het gras gemaaid zodat in ieder geval de contouren van de akker weer helder en mooi zijn. En de laatste pompoenen zijn geplant, en direct gezaaid, de courgettes staan in de grond, en de Sweeties tomaten zijn geplant, evenals de Nieuw Zeelandse spinazie, en de groenselder. De suikermais is gezaaid en tadatada de zonnebloemen! Hans en de andere wieders hebben weer kruiwagens vol onkruid afgevoerd. 

Oproep: Mocht je op woensdagen een uurtje overhebben: Kom even helpen wieden. Elk handje/ uurtje is meegenomen want door de regen spuit alles de grond uit.

Belangrijke data: 

Potluck diner Op 9 Juni van 18.00-20.00 hebben we weer een potluck diner. Doe mee, en geef je op bij mij. Maak een gerechtje voor 2-3 personen van een groente van het land en neem dat mee. Zo krijgen we een mooie proeverij.

Oogstdiner Op zaterdag 17 september hebben we de vierde editie van het oogstdiner. Zet de datum in je agenda. En als je mee wilt koken, organiseren, geef je op bij mij (Marlen).

Te oogsten deze week Groenten Eikenbladsla (nieuw bed) Bindsla Andijvie Koolrabi rood Peultjes Zacht fruit Eerste aardbeien Koude Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Verschillende soorten munt Citroenmelisse Mediterane kruiden Gewone tijm Citroen tijm Rozemarijn Bonenkruid Bloemen Groot trilgras Juffertje in het groen Eerste goudsbloemen Prikneusjes Eetbare bloemen Bieslookbloemen