Oogstbericht 21

Rotterdam-de-Boer-op-dagen Wat was het ontzettend leuk en gezellig afgelopen zaterdag. Hans ontpopte zich als meesterverkoper van onze plantjes en de meeste planten zijn verkocht. De deelnemers van de rondleidingen waren enthousiast en zeer geinteresseerd. Op zo’n moment realiseer ik me weer waarom ik deze tuin ooit begonnen ben. Ja echt, soms is er zoveel werk dat ik niet meer weet waarom ik ooit de tuin begon. Maar zaterdag stond het me weer helder voor ogen. En ook de oogstgenoten borrel was heel gezellig. We hebben gezamenlijk de nummerborden -die vrijwilliger Inge heeft gemaakt-, bij de grootbedden gezet. Bleek toch dat de meeste mensen geen idee hadden wat een grootbed is. Even de kaart er bij pakken mensen. In totaal hebben we 20 grootbedden (van ongeveer 10x 18) en elk grootbed is weer verdeeld in (meestal) 6 subbedden met groenten die bij elkaar horen (wortelgewassen, vruchtgewassen, bladgewassen etc). Het was een heerlijke dag. Volgend jaar gaan we weer meedoen.

Werkzaamheden Als je goed kijkt achter de tunnels en in de kas dan zie je daar kisten vol met pootgoed staan. De helft van de pompoenen is geplant, de zomerprei, de rode uien, de knolselderij (voor de winter), en de meeste bedden zijn schoon gemaakt voor de nieuwe planten. We wachten alleen nog even op de compostman voor nieuwe compost, en dan kan de rest (tomaten, aubergines, pepers, basilicum, eikenbladsla, Nieuwzeelandse spinazie, knolvenkel, groenselder etc etc) de grond in.

Inmiddels heeft het best veel geregend en is de bodem weer in balans. Alle planten kunnen nu goed groeien. Helaas groeit het aantal slakken ook. Ik heb al twee yoghurt emmertjes slakken geraapt, vooral in de bloementuin bij de dahlia’s.

Vanochtend was ik getuige van de geboorte van verschillende lieveheersbeestjes. Terwijl ik uien plantte, kropen de lieveheersbeestjes uit hun pop. Op de foto zie je onder twee lege poppen en erboven twee verse lieveheersbeestjes. Never a dull moment op de tuin.

Nieuw te oogsten Geen nieuwe groenten te oogsten deze week maar weldra zal er met deze regen steeds meer te eten zijn.

Deze week te oogsten Groenten Eikenbladsla Bindsla Andijvie Koolrabi Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Eetbare bloemen Bieslookbloemen