Oogstbericht 19

Deze week nieuw te oogsten

Naast de boterzachte eikenbladsla, hebben we nu ook de knisperige bindsla en de andijvie te oogsten. Allemaal op grootbed 20, het bed dat het dichts bij de yurt ligt. Alle drie de gewassen oogst je door het nekje te vinden en de krop af te snijden. https://www.youtube.com/shorts/ q9_oXrOBiAA

Vlak bij het maggikruid staat de bladvenkel. Sommigen van jullie denken dat het dille is, en toegegeven, het lijkt erop en de toepassingen ook. De bladvenkel oogst je per steel.
In de bloementuin staan wat irissen te shinen. Je kan geen hele bossen plukken maar 1-2 op een vaas is meteen een statement in je huiskamer. Laag bij de grond afsnijden, per steel.

Tip voor het bewaren van bladgroenten/kruiden: Leg ze na thuiskomst 15 minuten in koud water en stop ze dan in een plastic zak in de groentela. Dan blijven ze minstens een week lang krakend vers.

Tunnel De tunnel gaan we de komende week ruimen omdat we plaats moeten maken voor de tomaten en de pepers en basilicum die ongeveer de kas uitgroeien. Dus wil je nog wat rucola, kom dan snel nog wat halen.

Aanstaande donderdag 12 mei hebben we ons potluck diner. We zijn al met ons 10-en maar mocht je alsnog mee willen eten, stuur me een mail. Gezelllig. En echt, in de avond op het terrein een hapje eten is magisch.

Op 21 mei is er om 16 uur een Oogstgenotenborrel om op het nieuwe seizoen te proosten. Als je komt, geef je dan op via mijn emailadres stadsboerinrotterdam@xs4all.nl zodat ik voldoende maar ook weer niet teveel drankjes kan inkopen. En natuurlijk is er onze plantjesmarkt waar we overtollige zaailingen verkopen, bessenstruiken, opgepotte bloemen, kruiden etc. tussen 11 en 16 uur, en voor belangstellenden zijn er rondleidingen om 11.30, 12.30 en 13.30. Dus mocht je buren en vrienden hebben die mee willen doen, laat het me weten.

En verder hebben we afgelopen week kneiterhard gewerkt, veel geschoffeld, de laatste bladgewassen geplant, de laatste aardappelen gepoot, de eerste bonen gelegd, de eerste dahlias gepoot. Deze week gaan we nog harder werken want in week 20 komt er heel veel plantgoed, en gaan bovendien de pompoenen en courgettes de grond in. In totaal gaan we 15 subbedden schoon maken, en twee grootbedden voor de pompoenen. En de snijbiet, winterpeen en pastinaak moeten gezaaid. O ja, en het zonnebloemveld…… Never a dull moment. En over de droogte zeg ik even niets.

Deze week te oogsten: Groenten Eikenbladsla Bindsla Andijvie Laatste groenten in tunnel 2 Rucola Kruiden Maggikruid Bieslook Bladvenkel Bloemen Blauwe iris Eetbare bloemen Rucola bloemen Koolbloemen (boerenkoolveld) Bieslookbloemen.