Oogstbericht 18

Hans heeft inmiddels het praktijk examen behaald vrijdag! Nu de rest van zijn werkstukken nog afhandelen en dan is hij afgestudeerd in juli.

Mooi verhaal Afgelopen week kreeg ik een app bericht van een van onze oogstgenoten. Ze had winterpostelein geoogst in de tunnel en nu zwom er een salamander in haar teiltje waarin ze de postelein waste. Ze heeft de salamander teruggebracht en uitgezet zodat ie weer verder kan bijdragen aan de biodiversiteit op de akker. Is weer wat anders dan slakjes!

Afgelopen week was het alweer heerlijk weer en hebben we geploeterd, geplant en gezaaid. Alle kolen die we in week 16 hebben gehaald (broccoli, rode spitskool, witte koolrabi en rode kool) zitten in de grond en worden door de netten afgedekt om de duiven op een afstand te houden. De bedden voor de slaplantjes zijn geprepareerd. Dat hebben we dit keer met de Ferrari-frees gedaan. Het duurt soms te lang om alles met de hand van onkruid te ontdoen, en we lopen wat achter op de planning, dus gaan we de frees -als het kan- wat vaker gebruiken, zodat we geen 8 uur doen over een bed preppen maar 15 minuten. We zijn de afgelopen niet toegekomen aan de zonnenbloemen en de aardappelen maar met behulp van de frees gaan we nu echt tempo maken :-).

Zaai: we hebben een bed met Amsterdamse Bak zomerwortels en een bed met kleurenwortels gezaaid, en een extra bed met tuinbonen. En in de kas heeft Leen de komkommers en de klimspinazie voorgezaaid. De kas staat nu echt bomvol met zaaigoed en het springt de potjes uit. 

Ook zijn we aan het voorzaaien voor onze plantjesmarkt op 21 mei! Jullie komen toch wel?

Alle beplante en bezaaide bedden hebben we geschoffeld om het onkruid eronder te houden. Juist als de zon schijnt, is schoffelen heel effectief. De omgeschoffelde onkruidjes verleppen onmiddellijk in de zon. Maar je zal zien, dat er alweer onkruid staat. Misschien moeten we iets nauwkeuriger gaan schoffelen:-).Ook hebben we de klimaatdoeken van het plantgoed gehaald want alhoewel het ’s nachts soms nog koud kan zijn, overdag is het heerlijk groeiweer.

Deze week gaan we de bladgewassen planten (eikenbladsla, bindsla en bleekselderij), de laatste aardappels leggen en zonnenbloemen zaaien. Oja, en het gras maaien want de grasmaaier is weer gerepareerd! En misschien komen we ook wel toe aan het leggen van de eerste stokbonen, het zaaien van de winterpeen, rucola, snijbiet, en de pastinaak. Mmm, dat klinkt al weer heel ambitieus. 

Vanaf deze week hebben we op de donderdagavond een avond openstelling tot 20 uur. We zorgen ervoor dat het hek wel dicht is, maar niet op slot. Kijk even goed en als ie toch op slot zit, app me dan even.

Deze week te oogsten Ja! De eerste eikenbladsla kan geoogst. Zo vroeg in het seizoen hebben we het nog niet gehad! Zoek de grootste krop en snij m bij het nekje af. zie https://www.youtube.com/shorts/q9_oXrOBiAA Alles wat in de tunnels staat, gaan we binnenkort weghalen zodat er plaats komt voor pepers, basilicum en tomaten. Naast eikenblad sla is er bieslook en maggikruid in de kruidentuin. Van de bieslook en maggi oogst je per steel.

Plek voor nieuwe oogstgenoten Mocht je nog mensen weten, ik heb nog voor 30 monden plek! Dus verspreid het woord en maak je vrienden en buren attent op de rondleidingen van 21 Mei.

Belangrijke data:  

12 mei Potluckdiner om 18 u. – geef je op via stadsboerinrotterdam@xs4all.nl.
21 mei Plantjesmarkt 12 u. – 16 u. met rondleidingen voor geinteresseerden om 11.30, 12.30 en 13.30 in het kader van de dag van de biodiversiteit en Rotterdam-de-boer-op-dagen (zie https://www.rotterdamdeboerop.site/event/rondleiding-bij-de-csa-tuinderij-de-stadsboerin/ )en een oogstgenoten-borrel om 16.00 uur.