oogstbericht 15

Afgelopen week moesten we ons weer een beetje aanpassen. Je weet het, een boer of tuinder heeft altijd wat te klagen ;-). Was het eerst te droog, toen werd het te koud, vorige week was het te nat. Echt waar. Zo hebben we de aardappelen nog niet kunnen poten want het veld was te nat en als je er dan op gaat lopen, trap je alles dicht. En bovendien houden aardappelen niet van zwemmen. Dus dat hebben we een weekje uitgesteld. In plaats daarvan hebben we -naast het planten van de broccoli en knolvenkel op de drogere bedden- alle pompoenen (spaghetti, red kuri en de black futsu) en de basilicums (groene, rode en Thaise) voorgezaaid. Dus de kas raakt lekker gevuld. Ook hebben we het tweede bed met tuinbonen gelegd. De koude kruidentuin is weer netjes zonder onkruid en met houtsnippers en de bloementuin hier en daar weer aangepakt. 

Langzaam maar zeker vormt en vult de akker zich weer.

Save the date: 21 mei Op 21 mei organiseert Hans als stage opdracht een plantenmarkt, dus we zijn alvast lekker aan het opkweken. En om wat reuring te hebben, doen we op 21 mei mee aan de dag van de Biodiversiteit & Lokaal Voedsel van Rotterdam de Boer op! We gaan rondleidingen geven aan belangstellenden om nog wat meer oogstgenoten te werven, en houden een praatje over lokaal voedsel & biodiversiteit. Om de dag af te sluiten houden we op zaterdag 21 mei om 16 uur onze oogstgenotenborrel. Gewoon om het begin van het seizoen te vieren. Dus zet de datum alvast in je agenda. Het gaat vast heel gezellig worden.

Deze week gaan we weer proberen de aardappelen te poten (Agria, Annabelles en Sarpo Miras) en de bedden prepareren voor het plantgoed dat volgende komt. Oja en het zonnenbloemveld moet geprepareerd. Kortom weer genoeg te doen. En misschien gaat het gras gemaaid worden. Onze trouwe vrijwilliger Fransil houdt op het grasmaaien. Helaas. Dus als jullie iemand weten die in het seizoen 2-3 ochtenden in de week gras wil maaien, ik hou me van harte aanbevolen. We hebben een hele goede grasmaaimachine.

Deze week te oogsten: In de tunnels ruikt het helemaal naar bloemen :-). Spinazie (winterreuzen/ plukken per blad en de oogstverspreiden over verschillende planten), winterpostelein (handje pakken en afsnijden 2 cm boven de grond), rucola (per blad of per steel), mosterdblad (per blad/ verspreiden over meerdere planten), en raapstelen (handje pakken en afsnijden 2 cm boven de grond), laatste veldsla (hele plantje pakken en met wortel en al eruit trekken). Tip: ook de bloemen van de doorgeschoten bladgewassen zijn heerlijk, bijvoorbeeld op de salade.